19 ingyenes fejlesztő játékötlet otthonra: Fejlesztik a kézügyességet, memóriát, finommotorikát, kreativitást

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


19 ingyenes fejlesztő játékötlet otthonra: Fejlesztik a kézügyességet, memóriát, finommotorikát, kreativitást 19 otthoni környezetben is használható, ingyenes fejlesztő játékötletet mutatunk, amit bármelyik otthonülős napon tudtok hasznosítani. A Készségfutár bloggere összegyűjtött 19 otthoni környezetben is használható, ingyenes fejlesztő játékötletet, amit bármelyik otthon ülős napon tudtok hasznosítani.

Szókígyó
Az első játékos mond egy szót, a másodiknak a szó utolsó betűjével kell kezdenie a következő szót, a harmadiknak pedig a második játékos szavának utolsó betűjével a sajátját, és így tovább. Még több játékötlet a szavakkal »

Naptárkészítés
Írjátok össze a hónapokat külön-külön papírlapokra, majd régi magazinokból vágjatok ki képeket, amik az adott hónaphoz illenek! Ragasszátok, dekoráljátok a hónapokat, majd ki lehet plakátolni az elkészült naptárat a falra!

Társasjátékozás
Minden háztartásban van egy kedvenc közös társas vagy kártyajáték, kapjátok elő és játsszatok - azon felül, hogy jó móka, a társasjáték rengetegféle készséget fejleszt »

Bunker-építés
Régi dobozokból, szivacsokból, takarókból, párnákból, vagy akár a lavor felhasználásával építsetek izgalmas bunkert vagy várat. Ha már korábban megépült a tökéletes vár vagy nincs elég hely, építhettek bogarak számára is.

Sütögetés
Süteményt, kenyeret, vagy akár só-liszt gyurmát is készíthettek.

Kavicsfestegetés
Tárazzatok be szép színes kavicsokból, és minél kreatívabban dekoráljátok ki őket - mutatunk pár jópofa kavicsfestés-ötletet »



Bábszínház
Elég komplex program. A színpad felállítása talán még a legkönnyebb része, egy pléddel letakart szék is megteszi, ami mögött el lehet bújni. A szereplők lehetnek egyszerű plüssállatok vagy saját készítésű figurák is. A történet pedig lehet valamelyik jól ismert mese, vagy akár saját sztorit is kitalálhattok. Ha házilag készítenéd el a bábszínházat, itt láthatod lépésről lépésre, hogyan kell »

Filmforgatás
Ma már minden zsebben ott lapul egy profi kamera a mobiltelefonok hátulján. Találjatok ki rövid jeleneteket, és forgassátok le őket! Kicsit nagyobbak meg is vághatják számítógépen a felvételeket.

Kötözés
Tanuljátok meg bekötni a cipőt, nagyobbakkal megkötni a nyakkendőt! Ha már megy, nézhettek az interneten néhány bonyolultabb csomót is, például a halászcsomót. A kötözés kiválóan fejleszti a finommotorikát, csakúgy mint ezek a filléres otthoni játékok »

Dominó-day
Állítsatok sorba dominókat, majd döntsétek le a felépített alakzatot! Kihívás lehet, ha minél hosszabb dominókígyót próbáltok építeni, amit még egy pöccintéssel végig lehet dönteni.

Kotyvalék-készítés
Keverjetek valami finom üdítőt! Tegyetek bele gyümölcsöket, színezzétek minél élénkebb vagy éppen furább színűre! Jó lehetőség ez, hogy vitaminokat, gyümölcsöket csempéssz a gyerek szervezetébe. Mi is kitaláltunk pár ínycsiklandó és vitamindús turmixvariációt »

Tapsikolás
Tapsolj egy ritmust, amit utána a gyerkőcnek vissza kell tapsolnia! Utána ő tapsol egy ritmust, amit neked (vagy a 3. játékosnak) kell eltapsolnia. Szeretjük ezt a játékot, mert megtanít figyelni egymásra.

Buborékfújás
Nem csak a fújás, hanem a kipukkasztás is nagyon mókás tud lenni. Van buborékfújó folyadék ötletünk kicsi és nagy buborékokhoz is »

Gombfoci
Kupakokkal és galacsinnal is helyettesíthető a professzionális gombfoci-készlet. De különféle méretű és színű gombokkal kreatívkodhattok is »

Barkochba
Örök klasszikus. Lehet tematizálni is, például úgy játszani, hogy csak mesékre vagy állatokra vagy konyhai tárgyakra vagy helyekre lehet gondolni.

Rajzoljatok meséket, mondókákat!
Ha vannak jól ismert meséitek, mondókáitok, válasszatok ki egyet, és rajzoljátok meg a saját "moziplakátját". Itt találsz 12 rajzoltató mondókát is »

Lufi röplabda
Egy kifeszített madzag (kötél, sál) felett kell átütni a lufit az ellenfél térfelére. Ha a gyermeked igazi örökmozgó, mutatunk még 47 benti mozgásos játékot »

Krumplinyomda
Kettévágott krumpliba alakzatokat kell karcolni (pl. cikk-cakkok), festékbe mártani, és már lehet is nyomdászkodni. Ha többféle krumplinyomdát készítetek, lehet utána gyakorolni a sormintákat.

Bújócska, kincskeresés
Nincs mókásabb, mint egymást, vagy - ha ehhez kicsi a hely, akkor - valamilyen kincset megkeresni a lakásban.

Olvasd el ezt is!
20 szuper benti játék házilag, ami fejleszti a gyereket »


Forrás: Készségfutár
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2022.01.18