Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > "Olyan hülye vagy, még ezt sem tudod?" - Ezért káros fegyelmezési módszer a megszégyenítés - Szülők Lapja

"Olyan hülye vagy, még ezt sem tudod?" - Ezért káros fegyelmezési módszer a megszégyenítés

Szülőklapja képSzakértők szerint azok a szülők és tanárok, akik a gyerek megszégyenítésével próbálnak fegyelmezni és büntetni, rossz úton járnak, sőt kifejezetten kárt okoznak ezzel a gyermek számára.

Szerző: Szülők lapja
2020-10-28
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Szakértők szerint azok a szülők és tanárok, akik a gyerek megszégyenítésével próbálnak fegyelmezni és büntetni, rossz úton járnak, sőt kifejezetten kárt okoznak ezzel a gyermek számára.

Extrém megszégyenítések
Az Egyesült Államokban az elmúlt években több extrém eset is napvilágot látott, az egyikben egy tanár szégyen-nyakörv viselésére kötelezte problémás diákjait, míg egy másikban a lányuk iskolai jegyeiben csalódott szülők leborotválták a 12 éves gyermekük haját, és arra kényszerítették, hogy pelenkában szaladgáljon az utcán.


 
Rendkívül káros a megszégyenítés
Noha a fenti esetek a legtöbb ember számára nyilvánvalóan elborzasztóak, a szakemberek szerint már ennél kisebb mértékű megszégyenítéssel is többet ártunk, mint használunk.

Nem jó megoldás például, ha a bepisilő gyereket kigúnyoljuk vagy a történetet nevetve elmeséljük a szomszédoknak - de azzal sem teszünk jót a gyermekünknek, ha a barátai előtt szidjuk, tesszük nevetségessé vagy a Facebookon hirdetjük világgá, milyen butaságot is művelt.

Andy Grogan-Kaylor, a Michigan Egyetem munkatársa úgy véli, bármilyen megalázás károsan hat a gyermek fejlődésére, és semmilyen nevelési célt nem lehet vele elérni - gondoljunk csak bele: ha minket, felnőtteket aláznak vagy szégyenítenek meg mások előtt, az milyen érzést vált ki belőlünk - a gyerek is hasonlót él át, ráadásul pont attól a személytől, aki neki a biztonságot jelenti.

Jennifer Lansford, a Duke Egyetem Gyermek- és Családvédelmi Központjának kutató professzora hozzátette, hogy a fentiekhez hasonló büntetési módok révén a gyermek kívülállónak fogja magát érezni, és az iskolai erőszakoskodó diákok figyelmét is magára vonhatja. Emellett mindez csupán lázadásra készteti a gyermeket, aki ezután még kevésbé fogja megtenni azt, amire szülei vagy tanárai kérik. Az ilyen büntetések ráadásul rendkívüli módon megrontják a gyermek és szülő közötti viszonyt, amely a gyermeknél depresszió vagy agresszió kialakulásához is vezethet.
 
Egyértelmű szabályokra van szükség
A fenti módszerek helyett jóval hatékonyabb út, ha a szülő világos szabályokat állít fel gyermekei számára, és biztosítja a támogató hátteret minden körülmények között, hiszen a pozitív dolgokkal mindig sokkal többet lehet elérni, mint a negatívokkal.

Olvasd el ezt is!
Pozitív gyereknevelés: 15 gyakorlatias tanács szülőknek, kiabálás és büntetés helyett »


Reális elvárások, betartott szabályok, jutalmazás
A fentiek elkerülése érdekében a szakemberek egyéb fegyelmezési módokat javasolnak. Tiltás helyett hasznosabb inkább azt kifejezni, amire rá akarjuk venni a gyereket, tehát a "ne rohanj" felszólítás helyett hatásosabb a "sétálj lassan" utasítás.

Ha felállítunk szabályokat, azokat következetesen tartassuk is be, de ezek az elvárások legyenek reálisak. Mindig hallgassuk meg a gyerekünket, hogy miért tette, amit tett, és mindig magyarázzuk el, mi miért tartjuk azt rossznak.

Egyes dolgok megvonásával is hatásosan lehet büntetni, például a tévénézés szüneteltetésével. Egy osztályközösségben pedig az is nagyon fontos, hogy a helyes viselkedést jutalmazzuk.
 
Példamutatás - a leghatékonyabb módszer!
Mindenekelőtt azonban mindig tartsuk szem előtt a legfontosabb szabályt: minden tiltásnál vagy parancsnál hatásosabb a példamutatás, vagyis mi is aszerint cselekedjünk, amit elvárunk a gyerekeinktől.

Forrás: medipress
Fotó: Freepik/karlyukav

Címkék: gyermeknevelés, megszégyenítés, fegyelmezés, büntetés, példamutatás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyermeknevelés - 11 tuti tipp, hogy higgadtak maradjunk

Ha valami rossz fát tett a tűzre a gyermekünk, gyorsan felmegy bennünk a pumpa. Ha mi idegesek, feszültek leszünk, gyermekünk is másképp fog viselkedni, mint ahogy szeretnénk. Mit tegyünk, hogy mi se robbanjunk fel, a helyzetet is jól kezeljük, ráadásul a gyermeknek is jó példát mutassunk?

tovább a cikkre
Hogyan éljük túl a dackorszakot?

Be kell ismernem, szülőt próbáló időszak ez. Igen az én gyerekeim is – a legjobb odafigyelés és szakmai átgondolás mellett is - programszerűen vágták magukat a földhöz artikulálatlan ordítás mellett a város egyik-másik megállójában.

tovább a cikkre
Játszótéri konfliktusok – Mikor kell a szülőnek beleavatkoznia?

Az a szülő, aki 1-3 éves korú gyermeket nevel, biztosan találkozott már - elsősorban a játszótéren - azzal a jelenséggel, hogy csemetéje egy bizonyos játék, vagy tárgy miatt konfliktusba keveredett egy másik gyermekkel. Észrevesszük-e egyáltalán ezeket és ha igen, hogyan reagáljunk rá? Mikor kell, és mikor nem kell beleavatkozni?

tovább a cikkre
Hogyan jutalmazzuk és hogyan büntessük a gyermeket?

A gyermeknevelés során a következmények nagy szereppel bírnak a gyermek viselkedésének alakulásában. Pozitív következmény (dicséret, jutalom) esetén az adott viselkedés gyakorisága nő, a viselkedésminta rögzül, míg negatív következmény (figyelemmegvonás, jutalom megvonás, büntetés) esetén az adott magatartás megjelenési valószínűsége csökken.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Túrógombóc

Túrógombóc

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 g tehéntúró 30 g búzadara 1 db tojás 20 g zsemlemorzsa 10 g margarin 30 ml tejföl 15 g porcukor citromhéj só

Recept:

A túrót összedolgozzuk a búzadarával, a tojássárgájával, a margarin felével, kevés sóval és az alaposan megmosott citrom reszelt héjával. Hozzákeverjük a kemény habbá vert fehérjét, és fél órát hűtőszekrényben &aac(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza