Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Nem hatékony fegyelmezés a megszégyenítés - Szülők Lapja

Nem hatékony fegyelmezés a megszégyenítés


Szakértők szerint azok a szülők és tanárok, akik a gyerek megszégyenítésével próbálnak fegyelmezni és büntetni, rossz úton járnak, sőt kifejezetten kárt okoznak ezzel a gyermek számára.

Szerző: Szülők lapja
2013-06-07
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Extrém megszégyenítések
Az Egyesült Államokban az elmúlt években több extrém eset is napvilágot látott, az egyikben egy tanár szégyen-nyakörv viselésére kötelezte problémás diákjait, míg egy másikban a lányuk jegyeiben csalódott szülők leborotválták a 12 éves gyermekük haját, és arra kényszerítették, hogy pelenkában szaladgáljon az utcán.
 
Rendkívül káros a megszégyenítés
Noha a fenti esetek a legtöbb ember számára nyilvánvalóan elborzasztóak, a szakemberek szerint már ennél kisebb mértékű megszégyenítéssel is többet ártunk, mint használunk. Nem jó megoldás például, ha a bepisilő gyereket kigúnyoljuk vagy a történetet nevetve elmeséljük a szomszédoknak - de azzal sem teszünk jót a gyermekünknek, ha a barátai előtt szidjuk, tesszük nevetségessé vagy a Facebookon hirdetjük világgá, milyen butaságot is művelt. Andy Grogan-Kaylor, a Michigan Egyetem munkatársa úgy véli, bármilyen megalázás károsan hat a gyermek fejlődésére, és semmilyen nevelési célt nem lehet vele elérni - gondoljunk csak bele: ha minket, felnőtteket aláznak vagy szégyenítenek meg mások előtt, az milyen érzést vált ki belőlünk - a gyerek is hasonlót él át, ráadásul pont attól a személytől, aki neki a biztonságot jelenti.
Jennifer Lansford, a Duke Egyetem Gyermek- és Családvédelmi Központjának kutató professzora hozzátette, hogy a fentiekhez hasonló büntetési módok révén a gyermek kívülállónak fogja magát érezni, és az iskolai erőszakoskodó diákok figyelmét is magára vonhatja. Emellett mindez csupán lázadásra készteti a gyermeket, aki ezután még kevésbé fogja megtenni azt, amire szülei vagy tanárai kérik. Az ilyen büntetések ráadásul rendkívüli módon megrontják a gyermek és szülő közötti viszonyt, amely a gyermeknél depresszió vagy agresszió kialakulásához is vezethet.
 
Egyértelmű szabályokra van szükség
A fenti módszerek helyett jóval hatékonyabb út, ha a szülő világos szabályokat állít fel gyermekei számára, és biztosítja a támogató hátteret minden körülmények között, hiszen a pozitív dolgokkal mindig sokkal többet lehet elérni, mint a negatívokkal.

Reális elvárások, betartott szabályok, jutalmazás
A fentiek elkerülése érdekében a szakemberek egyéb fegyelmezési módokat javasolnak.
Tiltás helyett hasznosabb inkább azt kifejezni, amire rá akarjuk venni a gyereket, tehát a „ne rohanj” felszólítás helyett hatásosabb a „sétálj lassan” utasítás.
Ha felállítunk szabályokat, azokat következetesen tartassuk is be, de ezek az elvárások legyenek reálisak. Mindig hallgassuk meg a gyerekünket, hogy miért tette, amit tett, és mindig magyarázzuk el, mi miért tartjuk azt rossznak. Egyes dolgok megvonásával is hatásosan lehet büntetni, például a tévénézés szüneteltetésével. Egy osztályközösségben pedig az is nagyon fontos, hogy a helyes viselkedést jutalmazzuk.
 
Példamutatás - a leghatékonyabb módszer!
Mindenekelőtt azonban mindig tartsuk szem előtt a legfontosabb szabályt: minden tiltásnál vagy parancsnál hatásosabb a példamutatás, vagyis mi is aszerint cselekedjünk, amit elvárunk a gyerekeinktől.

Forrás: medipress

Címkék: gyermeknevelés, megszégyenítés, fegyelmezés, büntetés, példamutatás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Gyermeknevelés - 11 tuti tipp, hogy higgadtak maradjunk

Ha valami rossz fát tett a tűzre a gyermekünk, gyorsan felmegy bennünk a pumpa. Ha mi idegesek, feszültek leszünk, gyermekünk is másképp fog viselkedni, mint ahogy szeretnénk. Mit tegyünk, hogy mi se robbanjunk fel, a helyzetet is jól kezeljük, ráadásul a gyermeknek is jó példát mutassunk?

tovább a cikkre
Hogyan éljük túl a dackorszakot?

Be kell ismernem, szülőt próbáló időszak ez. Igen az én gyerekeim is – a legjobb odafigyelés és szakmai átgondolás mellett is - programszerűen vágták magukat a földhöz artikulálatlan ordítás mellett a város egyik-másik megállójában.

tovább a cikkre
Játszótéri konfliktusok – Mikor kell a szülőnek beleavatkoznia?

Az a szülő, aki 1-3 éves korú gyermeket nevel, biztosan találkozott már - elsősorban a játszótéren - azzal a jelenséggel, hogy csemetéje egy bizonyos játék, vagy tárgy miatt konfliktusba keveredett egy másik gyermekkel. Észrevesszük-e egyáltalán ezeket és ha igen, hogyan reagáljunk rá? Mikor kell, és mikor nem kell beleavatkozni?

tovább a cikkre
Hogyan jutalmazzuk és hogyan büntessük a gyermeket?

A gyermeknevelés során a következmények nagy szereppel bírnak a gyermek viselkedésének alakulásában. Pozitív következmény (dicséret, jutalom) esetén az adott viselkedés gyakorisága nő, a viselkedésminta rögzül, míg negatív következmény (figyelemmegvonás, jutalom megvonás, büntetés) esetén az adott magatartás megjelenési valószínűsége csökken.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Burgonyaszem

Burgonyaszem

Egytálételek >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 gr. burgonya 20 gr. margarin 1 dl kefír 1 tojás sárgája

Recept:

A burgonyát megfőzzük, krumplinyomón áttörjük, majd hozzáadjuk a margarint és a kefírt. Jól kikeverjük és hőálló edénybe töltjük. A közepébe lyukat fúrunk és beletöltjük a tojás sárgáját.

Figyelmeztet&eac(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Rajzold le az Év madarát: Erdei fülesbagoly rajzpályázat gyerekeknek, felnőtteknek - A Magyar Madártani Egyesület kiírása

vissza vissza