Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Nem fogad szót a gyerek? Hogyan tanítsd meg neki, hogy a tetteinek következményei vannak? - Gyermekpszichológus vá - Szülők Lapja

Nem fogad szót a gyerek? Hogyan tanítsd meg neki, hogy a tetteinek következményei vannak? - Gyermekpszichológus válaszol

Szülőklapja képHogyan tanítsd meg gyermekednek a legegyszerűbben, hogy a tetteinek igenis következményei vannak? Miért fontos ez? Mire tanítja a gyereket a következetes fegyelmezés? Baj-e, ha gyerekedet egyáltalán nem fegyelmezed? Mit szabad tennie és mit nem a szülőnek a büntetés kapcsán?

Szerző: Gühring Rita
2016-05-03
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gühring Rita
pszichológus, szülő coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Felnőttként tudjuk, hogy tetteinknek megvannak a következményei. Ezek néha súlyosak és visszafordíthatatlanok, máskor pedig alig észrevehetőek, jelentéktelenek. Azonban egy döntés meghozásában nagy szerepet játszik az, milyen következményekkel fog járni az adott döntés. A felelősségteljes életvitelhez az a képesség, hogy felmérjük döntéseink súlyát és az alapján döntünk, elengedhetetlenül fontos. Szülőként az a felelősségünk és érdekünk, hogy gyerekeink minél hamarabb szert tegyenek erre a képességre.


Fegyelmezés kisgyermekkorban


Sokan idegenkednek a büntetés fogalmától, gyakorlatától. Azonban ha a fegyelmezésre úgy gondolunk, mint következményre, melyet a gyerek maga “választ” azzal, hogy ha nem fogad szót, és ez tanulási tapasztalatot szolgáltat neki, akkor talán könnyebb dolgunk van a nevelés területén.

Gyerekeinknek szükségük van arra, hogy megtapasztalják rossz (helytelen) döntéseik következményeit, mivel ez fejleszti ítélőképességüket, segíti őket a tanulás és énfejlődés folyamatában, megtanulják határaikat.

Ha nem tanítjuk meg gyerekeinknek, hogy a tetteknek következményei vannak, azzal hosszú távon nekik, magunknak és a társadalomnak is ártunk.

Nem fogad szót a gyermeked? A fegyelmezés 7 aranyszabálya


Az alábbi szempontok segítenek helyes következményeket (büntetést) szabni a nem elfogadott viselkedésnek:

1. Amikor gyerekünk nem megfelelően viselkedik, amennyire lehet nyugodt, tárgyilagos módon közöljük, mi lesz ennek a következménye.

2. A büntetés valami olyanra vonatkozzon, ami a gyerek szemében értékes, jelentős, például kedvenc játék, időtöltés, stb.

3. Ha lehet, a büntetés legyen összefüggésben a helytelen viselkedéssel! Például, ha nem pakolja el a játékait, másnap nem játszhat a kedvenc játékával.

4. A büntetés mértéke a helytelen viselkedés mértékétől függjön, ne pedig attól, hogy mi milyen kedvünkben vagyunk! Ha hirtelen felindulásból túl nagy büntetést szabunk ki, az egyrészt nem igazságos a gyerekkel szemben, másrészt nekünk is nehezebb lesz azt betartatni.

5. Legyen minél hamarabb kivitelezhető! Minél kevesebb idő telik el a helytelenített viselkedés és a következmény között, annál jobb.

6. NAGYON FONTOS, hogy a következmény (büntetés) soha nem vonatkozhat a gyerek alapvető szükségleteire, például fizikai szükségletek (étel-ital, mosdóba engedés, stb.) valamint az elfogadás és szeretet!

7. A kiszabott következményeket következetesen tartassuk be, hiszen anélkül szavaink hamar üres fenyegetéssé válnak, és jelentőségüket vesztik gyerekeink számára.

Szerző: Gühring Rita gyermekpszichológus

Címkék: gyerek, büntetés, fegyelmezés, gyermeknevelés, gyermekpszichológus, nem fogad szót

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Miért öleld meg a gyermeked, amikor borzasztóan viselkedik? - Így nevelj szeretettel büntetés helyett!
Miért öleld meg a gyermeked, amikor borzasztóan viselkedik? - Így nevelj szeretettel büntetés helyett!

Most legszívesebben megragadnám a pólójánál fogva, ideráncigálnám és összeszedetném vele a francos cipőjét, amit széthányt a lakásban, hogy pakolja már el végre, nem igaz, hogy annyiszor el kell mondanom! A legkevésbé sem akarom most megölelni - mégis megteszem.

tovább a cikkre
Mit tegyél, ha nem fogad szót, rosszalkodik, rendetlen a gyerek? Egy egyszerű, de zseniális ötlet büntetés helyett
Mit tegyél, ha nem fogad szót, rosszalkodik, rendetlen a gyerek? Egy egyszerű, de zseniális ötlet büntetés helyett

Már megint rosszalkodott a gyerek és szeretnéd, ha meg tudnád fegyelmezni? Kifogytál az eszközökből? Ne bajlódj a szobafogsággal! Hagyd a sarokba állítást másra! Ennél sokkal jobbat mondunk, nézd csak!

tovább a cikkre
Miért nem használ a sarokbaállítás, ha rossz a gyerek? Mit tegyünk helyette?

Mit élnek át a gyerekek, ha sarokba állítják őket büntetésből? Miért bizonyul eredménytelen módszernek ez a büntetési forma? Mit tegyünk helyette? Egyszerű, de annál hatékonyabb gyermeknevelési módszer, amit még biztosan nem ismersz!

tovább a cikkre
Nem hatékony fegyelmezés a megszégyenítés

Szakértők szerint azok a szülők és tanárok, akik a gyerek megszégyenítésével próbálnak fegyelmezni és büntetni, rossz úton járnak, sőt kifejezetten kárt okoznak ezzel a gyermek számára.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gühring Rita - pszichológus, szülő coach

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

"Kivettem a 12 éves lányom az iskolából, hogy influenszer lehessen"

vissza vissza