Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így vedd rá a gyereket, hogy elpakoljon maga után! 10 zseniális ötlet rendrakáshoz, ami neki is tetszeni fog - Szülők Lapja

Így vedd rá a gyereket, hogy elpakoljon maga után! 10 zseniális ötlet rendrakáshoz, ami neki is tetszeni fog

Szülőklapja képA kisgyereked nem akar elpakolni maga után? Unod már, hogy akár merre nézel, mindenhol rendetlenség uralkodik a gyerekszobában? 10 játékos ötletet is mutatunk arra, hogy hogyan vedd rá a gyerekedet a rendrakásra.

Szerző: T. Nagy Ildikó
2016-08-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mindannyian ismerjük, hogy milyen az, amikor a gyerekszobában szanaszét heverő játékoktól mozdulni sem lehet. Jó esetben csak a gyerekszobában hevernek mindenfelé kósza játékok, rosszabb esetben pedig az egész lakás úgy néz ki, mintha éppen betörtek volna hozzátok.

Vannak szülők, akik következetes szabályokkal, némi szigorral könnyen rá tudják venni a gyerekeket a módszeres rendrakásra (minden tisztelet az övék!), de valljuk be, a szülők többségének ez nem mindig sikerül.

Ha már kipróbáltál mindenféle technikát, trükköt, elvet, módszert, kitanultad az erről szóló összes szakirodalmat, akkor most próbálkozz meg azzal, hogy játékosan veszed rá a gyermekedet, hogy "pakoljon már el végre maga után". Simítsd ki a homlokodat, és válogass a lenti tippek közül! Alakítsd úgy a lenti rendrakós játékötleteket, ahogy számotokra az a legalkalmasabb.

10 JÁTÉKOS ÖTLET RENDRAKÁSRA


1. Szembekötős rendrakós játék


A gyerekek bekötik a szemedet, és te bekötött szemmel a kanapén ülsz (legalább addig is pihensz). A feladat az, hogy amíg lefolyik a homokóra vagy megszólal a konyhai vekker, a gyerekek gyorsan rakjanak a helyére pár földön heverő játékot, tárgyat.
Majd leveszik a szemedről a kendőt, és neked ki kell találnod, hogy mi lett elpakolva a helyére.

A játékot pontozni is lehet: ha kitaláltad, akkor az 1 pont neked, ha nem találtad ki, akkor az 1 pont a gyerekeknek.
Vajon ki nyer?

2. Dobókockás rendrakós játék


Dobjatok a dobókockával. Ahányat dobtatok, annyi ruhadarabot/játékot kell a helyére pakolni. Fontos, hogy a játékban te is épp úgy részt vegyél, mint a gyerekek.

A játékot pontozni is lehet. Játsszatok 3 kört. Aki többet pakolt el, az lett aznap este az angyal.

3. Robotos rendrakós játék


Legyen először anya a "vezérlő" és a gyerek a "robot". Anya ilyesmiket mondjon robothangon: "menj 3 lépést előre - fogd meg a kukásautót - emeled fel - tedd fel a polcra - menj tovább 5 lépést az ablak felé..."

Jó móka is lehet a rendrakásból, ha megkéred a gyereket arra, hogy valóban robotosan mozogjon.
Egy idő után cserélni is lehet.

4. Kártyapaklis rendrakós játék


Előzőleg készíts játékkártyákat: könyv - fiú játék - lány játék - piros játék - kék játék - lego - kisautó - ceruza - bármilyen tematikában. A "kártyapaklit" terítsd ki az asztalra, és mindenki húzzon belőle egy lapot. Amit húzott a gyerek, azt kell ügyesen elpakolnia.

5. Zsibvásári rendrakós játék


Tegyél ki egy homokórát / konyhai vekkert az asztalra. A gyerekeket kérd meg arra, hogy amíg le nem folyik a homokóra, villámsebességgel pakoljanak el.
Addig is, amíg őrült sebességgel és nagyokat nevetve folyik az elpakolás, te, mint egy zsibvásári eladó hangosan, viccesen közvetítsd, hogy éppen mi történik - fokozva ezzel a versenyhangulatot.

Ha nincs két gyerek, akkor 1 gyerekkel játszd ugyanígy azzal a különbséggel, hogy te pakolsz is és közvetítesz is egyidejűleg. Minél hangosabb leszel, annál jobb lesz a gyerekszobában a hangulat. Természetesen az nyer, aki több dolgot el tudott pakolni.

6. Üveges rendrakós játék


Üljetek körbe, és tegyetek középre egy üveget. Pörgessétek meg. Akire mutat az üveg, annak kell a következő tárgyat elraknia. Ez a játék úgy a legszórakoztatóbb, ha sokan vagytok együtt.

7. Rendrakás kő- papír-olló sorsolással


Játszatok kő-papír-ollót. Aki az adott kört elveszítette, annak kell elraknia egy tárgyat a helyére. Mint ahogy a listán szerepről többi játék, ez a játék sem a rendrakásra szoktatásról szól, inkább csak arról, hogy játékosan rávedd a lurkót az elpakolásra.

8. Zenei rendrakós játék


Kapcsold be a zenét, kérd meg a gyerekeket, hogy amíg a zenét hallják, tegyenek mindent a helyére.
Amikor leállítod a zenét, akkor nem lehet semmi a kezükbe (ezáltal gyorsabban fognak pakolni). Amelyik gyereknek éppen van a kezében valami, az 1 gyufaszálat kap. Az veszít, akinek a legtöbb gyufaszál gyűlt össze a zsebében.

9. Rendrakás barkóba játékkal összekötve


A szanaszét heverő tárgyak közül gondolj egyre. A gyereknek először ki kell találnia, hogy melyikre gondoltál. Ha kitalálta, akkor rakja a helyére.

10. Rendrakás Zoli zoknibábbal


Hívd segítségül Zoli zoknibábot, aki a szoba sarkából vagy a kanapé háta mögül, elváltoztatott hangon viccesen biztatja a kisgyereket, hogy mit kell éppen a helyére tennie. Olvasd el itt, hogyan kell ezt ügyesen csinálni.

Címkék: gyerek, gyermeknevelés, rendrakás, elpakolás, házimunka, szülő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Kicsi orr, kicsi száj - 12 játékos mondóka a testrészekről gyerekeknek
Kicsi orr, kicsi száj - 12 játékos mondóka a testrészekről gyerekeknek

A mondókák azon kívül, hogy fejlesztik a kicsik képességeit, nagyon szórakoztatóak is. Az alábbi cikkünkben testrészekhez kapcsolódó játékos mondókákat válogattunk, amik segítségével a gyerekek megtanulhatják a testrészek megnevezését és sokat kacaghatnak.

tovább a cikkre
Görbe hát, rossz tartás gyermekkorban - Játékos feladatok a gyógytornásztól
Görbe hát, rossz tartás gyermekkorban - Játékos feladatok a gyógytornásztól

Mikor alakul ki a végleges testtartás? Miért tartjuk görbén magunkat? Hogyan kezelhető a görbe testtartás gyermekkorban? Meddig lehet tenni a rossz testtartás ellen? Gyógytornász válaszol.

tovább a cikkre
Játékos fogmosás - Hogyan vegyük rá gyermekünket a fogmosásra?

Meg lehet a gyerekekkel szerettetni a fogmosást? Igen! Egy kis fantáziával és játékkal Te is könnyen rá tudod venni gyermekedet, hogy fogat mosson. Ilyen egyszerű az egész, és még élvezni is fogja. Fogkeféket előkészíteni, játékos fogmosás következik!

tovább a cikkre
Játékos torna lúdtalp ellen - Ezeket ajánlja a gyógytornász

Minden baba telitalpasnak születik, a láb boltozatai csak később, a felállás és a járás során a lábra ható izmok munkája eredményeként alakulnak ki. Ezeket az izmokat játékos tornával, különböző eszközökkel otthon is erősíthetjük.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sportszelet süti - sütés nélküli sütemény

Sportszelet süti - sütés nélküli sütemény

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz darálva 20 dkg cukor 25 dkg margarin 4 púpozott kanál kakaópor 2 dl tej rumaroma Csokimázhoz: 1 tábla tortabevonó vagy étcsokoládé 2 ek étolaj vagy vaj

Recept: A kakaóport és a darált kekszet összekeverjük. A margarint felolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és a rumaromát, végül a kakaós kekszet is beledolgozzuk.
A jól összekevert masszát egy folpackkal borított négyszögletes edénybe helyezzü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mellrák kialakulása: 8-ból 1 magyar nőt érint ez a daganatos betegség! - Videón a helyes otthoni mellvizsgálat menete

vissza vissza