Pozitív gyereknevelés: 15 gyakorlatias tanács szülőknek - Ezt tedd kiabálás és büntetés helyett, hogy valóban szót érts a gyerekkel

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Pozitív gyereknevelés: 15 gyakorlatias tanács szülőknek - Ezt tedd kiabálás és büntetés helyett, hogy valóban szót érts a gyerekkel Gyereket nevelni nem egyszerű, főleg, ha az ember nem szeretné továbbvinni a poroszos, tekintélyelvű, büntetésközpontú nevelést. Most 15 hasznos tippet is adunk, hogyan tudod a pozitív, ösztönző megközelítést a gyakorlatban alkalmazni. Gyereket nevelni nem egyszerű, főleg, ha az ember nem szeretné továbbvinni a poroszos, tekintélyelvű, büntetésközpontú nevelést, amit a szüleinktől, nagyszüleinktől láttunk.

A pozitív és együttműködő gyereknevelés eszméje nagyon jól hangzik, ugyanakkor nehéz meghatározni, mit is értsen az ember ezalatt, azt pedig még nehezebb kitalálni, hogy konkrétan mit és hogyan kellene csinálni.

Az alapelv egyszerűsítve annyi, hogy értékeld, ha a gyerek jól viselkedik - ha pedig olyat tesz, amit nem szeretnél, akkor büntetés helyett hívd fel a figyelmét a lehetséges következményekre.

Mindemellett van további 15 hasznos ötletünk, hogyan tudod a pozitív, ösztönző megközelítést a gyakorlatban is alkalmazni.
 

15 gyakorlatias tanács a pozitív, ösztönző gyerekneveléshez


1. Legyél jó példa
Nem győzzük eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a gyereket nem azzal neveled elsősorban, amit mondasz neki, hanem ahogy te magad is viselkedsz. Ha azt várod, hogy a gyermeked használja a varázsszavakat - úgymint "kérem", "köszönöm", "bocsánat"  -, akkor ezeket jobb, ha te is beépíted a szótáradba. Ha pedig szeretnéd, hogy ne kiabáljon veled, akkor te se emeld fel a hangod, ha vele beszélsz.

2. Mutasd meg, te hogy érzel
A jól ismert én-közlésekkel sokat segítesz a gyermekednek abban, hogy jobban megértse, a viselkedése milyen érzelmi reakciót vált ki benned. Ráadásul így azt is megtanítod neki, hogy az egyes érzéseket miként tudja megnevezni és megkülönböztetni egymástól. Például: "Nagyon szomorúvá tesz, hogy annyira hangosak vagytok, mert így sajnos nem tudok telefonálni a nagyival."   

3. Vedd észre, amikor a gyerek jól viselkedik vagy valamit jól csinál
Szülőként hajlamosak az ember a jót természetesnek venni, és inkább a rosszra fókuszálni, pedig a gyereknek nagyon fontos, hogy pozitív dolgok esetén is visszajelzést kapjon tőled. Például: "Nagyon tetszik, ahogy ezt a várat építed, tök ügyesen megoldottad, hogy ne potyogjanak le a kockák a földre."Ez sokkal jobban motiválja a gyermekedet arra, hogy ez így is maradjon, mint hogy ha csak akkor szólnál neki megrovóan, amikor véletlenül lelök az asztalról pár kockát.

Olvasd el ezt is!
Hogyan dicsérd meg a gyereket, hogy tényleg a hasznára váljon? »


4. Próbáld beleképzelni magad a gyerek helyébe
Ha megpróbálsz belebújni a gyermeked bőrébe, akkor könnyebben megértheted, mit érez vagy gondol az adott helyzetben - ez pedig neki is segít abban, hogy tudatosítsa a saját lelkében végbemenő folyamatokat. Például: Tudom, hogy most nagyon szomorúvá tesz, hogy haza kell mennünk a játszótérről, mert itt kell hagyni a barátaidat. Ha most időben el tudunk indulni, ahogy megbeszéltük, akkor holnap is találkozhatsz velük, rendben?"  

5. Légy aktív hallgatóság
Amikor beszélgetsz a gyermekeddel, érezze, hogy odafigyelsz: bólogass, ismételd vissza, amit mond, próbáld behatárolni az érzéseit. Ezáltal nem csak a benne felgyülemlett feszültséggel birkózik meg könnyebben a gyerek - és így nem fog érzelmi kitöréseket, hisztit produkálni -, hanem azt érezteted vele, hogy tiszteled és megbízhat benned.



6. Tartsd be, amit ígérsz
Ha betartod az ígéreteidet - legyenek azok jók vagy rosszak -, azt tanítod a gyermekednek, hogy megbízzon benned és a kimondott szavadban. Így el fogja hinni, ha valami kellemes dolgot ígérsz neki - és akkor sem kezd majd alkudozni és kibúvókat keresni, ha beígérsz neki egy kellemetlen következményt. Azt mondtad, elmentek fagyizni, ha a gyerek szépen összepakolja a játékait? Akkor bizony menjetek! Kérted, hogy hagyja abba a homokszórást a másik fejére a játszótéren, különben rögtön indultok haza? Hát, ezt is tartsd be, és indulj rögvest, ha a gyerek nem változtat a viselkedésén.

7. Teremts ideális környezetet, ami elősegíti a jó viselkedést
A gyerek közvetlen környezetének okos kialakításával is sokat tehetsz azért, hogy minél kevesebb veszélyforrás - és ezzel együtt potenciális konfliktushelyzet - adódjon. Ez lehet akár olyan egyszerű dolog is, mint hogy elérhető közelségben tartod a gyerek játékait - nem magas polcon vagy üveges szekrényben. Vagy hogy elpakolod az értékeket és a törékeny dolgokat a kisgyerek közeléből. Bármennyire is szépen csillognak és izgi lehet játszani velük, nem az ő kis kezükbe valók. 

8. Felejtsd el az állandó rendreutasítást
Tudjuk, van olyan időszak a gyerek életében, amikor ötpercenként rá lehetne szólni, hogy nem, ezt nem szabad, ne csináld, hagyd. De tényleg érdemes mindenért rendreutasítani a világot felfedezni vágyó gyereket? Jobban teszed, ha inkább csak az igazán lényeges dolgokra koncentrálsz, és a többit elengeded, így nem folyamatos fegyelmezésből áll majd a napotok (persze a 7-es pont betartása is sokat segíthet ebben).

9. Légy kemény, ne add meg magad a hisztinek
Sokan elmondták már, hogy a hisztikkel és érzelemkitörésekkel a gyerek sokszor a szülő határait feszegeti - és ha egyszer megadod magad, csak hogy abbahagyja a nyafogást, akkor számíthatsz rá, hogy legközelebb is ehhez az eszközhöz nyúl, ha valamit el akar érni. Szóval tanítsd meg a gyereknek: a nem valóban nemet jelent - nem pedig talánt, vagy esetleget.  

Olvasd el ezt is!
Ha hisztizik, dühöng, értetlen a gyerek - Így használd a pozitív gyereknevelés módszereit, hogy valóban szót érts vele »


10. Legyél egyszerű és szabályozz pozitívan
Nem kellenek cicerói körmondatok ahhoz, hogy a gyerekkel tudasd, mit szeretnél. Ha annyit mondasz: Fogd meg a kezem, amíg átmegyünk a zebrán - ezt világosan érteni fogja, nem kell nagyon magyarázkodni, hogy miért kéred ezt.
Mindemellett lehetőleg pozitív kéréseket fogalmazz meg felé. Tehát ahelyett, hogy "Ne hagyd nyitva az ajtót", mondd inkább azt, hogy "Kérlek, csukd be az ajtót."

11. Tanítsd meg a gyereknek, mi a felelősség - és tapasztalja meg a következményeket is
Ahogy a gyerek növekszik, úgy lesz egyre inkább felelős a saját tetteiért. Mindemellett megtaníthatod neki, mit jelent, hogy a dolgoknak következménye van. Például ha a gyermeked feladata, hogy elpakolja, mit akar vinni az ottalvós buliba, és történetesen otthon hagyja az alvós párnáját, akkor ki kell bírnia anélkül - ne aggódj, ki fogja bírni, és meg is tanulja, hogy legközelebb jobban figyeljen.

Ha pedig olyan következményről van szó, amit a nem megfelelő vagy veszélyes viselkedése vált ki, akkor se hagyd, hogy kibújjon a felelősség alól. Elvégre te még a viselkedése elején elmondtad neki, milyen következményekkel számoljon.
Ha például játszótérre mennétek, de azt kérted, hogy kapcsolja ki a tévét, különben nem tudtok időben elindulni és lekésitek a buszt, ő viszont a kérésed ellenére még meg akarja nézni a mesét - akkor nem érdemes háborognod, ha valóban le is késitek, az ő felelőssége volt a döntés, és a következményét viselnie kell.

Olvasd el ezt is!
Alternatív gyereknevelés: Büntetés helyett alkalmazd inkább ezt, sokkal hatékonyabb leszel »


12. Mondd el egyszer, és lépj tovább
Az előző ponthoz kapcsolódik ez is: ha túl sokat mondogatod a gyereknek, hogy mit tegyen és mit ne tegyen, előbb utóbb már oda se figyel rád. Ha azt szeretnéd, hogy együttműködjön veled, mondd el egyszer érthetően a kérésed, és azt is, mi lesz a következmény, ha nem teszi meg. Aztán kezdhetsz 3-ig számolni.

13. Éreztesd a gyerekkel, hogy fontos része a családnak
Már egészen pici korától adhatsz a gyerekeknek apróbb feladatokat és házimunkát, hogy érezze, ő is tesz valamit a családért. Ha ezt következetesen kéred tőle, és meg is dicséred, miután megteszi, azzal nem csak az önbecsülését növeled, de ráadásul megtanulja, hogy a lakás nem magától lesz tiszta és rendezett.

Olvasd el ezt is!
Házimunka gyerekeknek 2-18 éves korig: Mi mindent bízhatsz rá a gyermekedre? Konkrét ötletek és motivációk »


14. Készülj fel kihívásokra
Gyereknevelés közben nem egyszer adódhatnak olyan szituációk, amikor nehéz összeegyeztetni a saját teendőidet és a gyerekkel való foglalkozást. Próbálj fejben előre felkészülni a kihívást jelentő helyzetekre, és tervezd meg a tennivalókat. Például ha tudod, hogy délután 3-kor gyakoroltok egy kis olvasást, akkor már előtte 5-10 perccel szólj a gyermekednek, hogy még hány perce van a játékból, és utána várod (akár egy órát is betehetsz a szobájába, legalább előbb megtanulja majd az időt).

15. Őrizd meg a humorérzéked
Szülőnek lenni valóban kemény feladat, de vidámsággal és humorral sok minden könnyebben megy. Ha például rendet kell rakni a gyereknek a saját szobájában, mérgelődés helyett inkább változz kíméletlen csiklandozó robottá, aki arra hajt, hogy a rendetlen gyereket jól megcsikizze, ha nem teszi a helyére a játékokat. Persze arra figyelj, csak az a jó humor, ami ártatlan és amin mindketten nevettek. Ugyanakkor a gyerek kárára viccelődni sosem szabad, hidd el, sokkal mélyebben érinti a gyereket, ha pont a szülei teszik nevetség tárgyává.

Forrás: Cikkünk a raisingchildren.net.au írása nyomán készült
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.09.02