Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Zsebpénz gyerekeknek: 7 fontos szempont, amit tarts szem előtt - A Pozitív Fegyelmezés szakértő tanácsai - Szülők Lapja

Zsebpénz gyerekeknek: 7 fontos szempont, amit tarts szem előtt - A Pozitív Fegyelmezés szakértő tanácsai

Szülőklapja képElőbb-utóbb eljön az a pont, amikor szülőként zsebpénzt adnál a gyermekednek. Milyen alapelvek mentén tedd ezt, hogy a gyerek valóban megtanuljon bánni a pénzzel?

Szerző: Szülők lapja
2022-05-24
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A zsebpénz adása jó lehetőséget ad, hogy megtanítsd a gyereknek a pénz értékét, a kivárást, a hosszú távú célok elérését, a megtakarítást. Mi mindenre figyelj oda szülőként?

Ne alapvető házimunkáért add
Kerüld el azt, hogy pénzt adsz a házimunkáért vagy a jó osztályzatért. Házimunkát minden családtagnak, kornak megfelelően, végeznie kell. Speciális munkáért viszont lehet extra zsebpénzt adni. Például, ha segít az autót lemosni, vagy a szomszédnak levágni a füvet.Szabd az összeget a családi kasszához
A zsebpénz összege természetesen a családi költségvetéstől függ.

Ne legyen megmentő zsebpénz, ha a gyerek idő előtt elkölti
Beszéld meg vele, hogy mire költheti. Engedd, hogy tanuljon a saját hibáiból. Amikor nem jól, vagy túl gyorsan költi el a pénzét mutasd megértést, de ne adj neki "megmentő" zsebpénzt. Ne oktasd ki, ne kritizáld. Például idő előtt elkölti a pénzét, elfelejti, hogy vasárnap moziba szeretne menni a barátaival és neki kell fizetnie a jegyet, vagy azt, amit szeretne enni, inni.

Mutass együttérzést, de ne lépd túl a megbeszélt összeget. Ez segíti, hogy legközelebb jobban tervezzen. Igen, biztos csalódott, szomorú lesz, hogy idő előtt elköltötte a pénzét.

Tanítsd meg, hogyan tudja jobban beosztani a pénzét
A szülők feladata nem az, hogy minden áron megkímélje a gyereket a csalódásoktól, hanem az, hogy megtanítja őt kezelni ezeket a csalódásokat. Ajánld fel neki, hogy a következő hónapban, ha szeretné, segítesz neki jobban beosztani a pénzét, hogy elkerülje az ilyen csalódást. Beszéljétek meg, hogy mit tanult ebből az esetből. Oszd meg vele a saját tapasztalataidat is. Esetleg keressetek együtt megoldást arra, hogyan kereshetne extra pénzt.

A pénz kezelését és értékét is meg kell tanulniuk a gyerekeknek, a saját tapasztalat nagyon jó lehetőség erre. Amikor a szülők mindig, következetesen kimentik, kölcsönt adnak, akkor nem tanulják meg ezeket. Akkor azt tanulják, hogy majd apu, anyu kisegít, megoldja.

Zsebpénz: Hány éves kortól?
Mikortól lehet adni zsebpénzt a gyerekeknek? Ezt a szülőknek kell eldönteni.

Van, aki már 4-5 éves korban ad, amit a gyerek apróbb dolgokra, mint fagyi, csoki stb. költhet el. Egy távoli célt kitűzve, a megtakarításra is lehet már ösztönözni őket.

A lényeg, hogy útmutatásra van szükségük, de amikor a saját döntésük után mennek, ne szóljunk bele, akkor sem, ha tudjuk, hogy nem jó döntést hoznak.

Tanácsot adni lehet, de utána vissza kell lépni, és engedni, hogy megtapasztalják a következményeket. Az esetleges negatív következmény után viszont mutassuk megértést, és ajánljuk fel a segítséget a tervezéshez, a hibák elkerülése végett.

Ne dőlj be a hisztinek
A kutatások szerint a mai gyerekeknek nehézséget okoz a kivárás. Nem tudják kivárni, hogy most nem, majd a később kapsz fagyit. Most nem, majd otthon eheted meg a csokit. Jön a hiszti, a sírás, követelőzés.

Ilyenkor a szülők inkább megveszik, megengedik, mert nem akarják, hogy a gyerek csalódott legyen. Vagy azért, mert nem tudják, hogyan kezeljék a hisztit, vagy mert sajnálják a gyereket és arra gondolnak, hogy még gyerek, kapja meg, amit szeretne.Tanítsd meg neki, hogy nem mindent kaphat meg, amit szeretne
Igen ám, de ha ezeket a kis csalódásokat nem tanulják meg kezelni, akkor, hogy várhatjuk el tőlük, hogy később, a már nagyobb csalódásokat jól kezeljék. Ma csalódott, mert nem kapja meg a csokit vagy a játékot, holnap mert nem kapja meg a cipőt, majd a legújabb telefont és így tovább.

Nem a gyerekek hibája, nekik útmutatásra, segítségre, tapasztalatra és következetességre van szükségük. Ne vegyük el a tanulási lehetőségeket tőlük, azért, mert nekünk könnyebb, ha rögtön megkapják azt, amit kérnek.

Szerző: Bari Zsuzsanna Pozitív Fegyelmezés Tréner, Montessori pedagógus
Felhasznált irodalom: Jane Nelsen, Positive Disicpline
Fotók: Freepik/drobotdean, Rawpixel

Címkék: zsebpénz, pozitív fegyelmezés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A Pozitív Fegyelmezés 10 alapszabálya kamaszokhoz: Ezt teheted tiltás, büntetés és fenyegetés helyett
A Pozitív Fegyelmezés 10 alapszabálya kamaszokhoz: Ezt teheted tiltás, büntetés és fenyegetés helyett

Tinikorban a gyerekek mintha kifordulnának önmagukból, amit szülőként nehéz elviselni, ugyanakkor életkori sajátosság, hiszen az önállósodásra szükségük van ahhoz, hogy aztán le tudjanak válni a szülőkről.

tovább a cikkre
Anya-fiú kapcsolat: Sikeresebb lesz az a fiúgyerek, akinek melegszívű, gondoskodó anyja van - Így lehetsz te is az!
Anya-fiú kapcsolat: Sikeresebb lesz az a fiúgyerek, akinek melegszívű, gondoskodó anyja van - Így lehetsz te is az!

Egy kutatás kiderítette, hogy azok a férfiak, akiknek felnőtt korában is szeretetteljes a kapcsolata az édesanyjukkal, sikeresebbek az életben, mint a többiek. Miként lehetsz melegszívű, gondoskodó édesanya? 5 dolgot is mondunk.

tovább a cikkre
Hogyan vond be a gyereket a házimunkába? - 3 bevált szülői praktika kisebb és nagyobb gyerekekhez
Hogyan vond be a gyereket a házimunkába? - 3 bevált szülői praktika kisebb és nagyobb gyerekekhez

A házimunkák elvégzésével a gyerekek nemcsak a szülőt, családot segítik, hanem olyan képességeket tanulhatnak belőle, melyeket az élet számos területén is kamatoztathatnak.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Tojáskrém

Tojáskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Főtt tojás sárgája Margarin

Recept:

A főtt tojássárgáját áttörjük és margarinnal habosra keverjük. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó, darabos ételt evő csecsemőnek.

Fontos!
Csak friss és hűtőben tárolt tyúktojást adjunk a csecsemőn(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Igazi csodababa: Túlélte a földrengést a pár perces kis újszülött, a romok alatt találták meg - Ezt lehet tudni róla

vissza vissza