Olvasás fejlesztése: Ezzel az egyszerű trükkel könnyedén rá tudod venni a gyereket, hogy gyakorolja az olvasást

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Olvasás fejlesztése: Ezzel az egyszerű trükkel könnyedén rá tudod venni a gyereket, hogy gyakorolja az olvasást A gyerek utál olvasni és sokkal inkább kütyüzne? Ez a szuper gyereknevelési trükk okosan összeköti a kettőt, így egyszerre szabályozhatód a gyerek képernyőidejét, és gyakorolhatja az olvasást - önszántából. Bár lehet, hogy van olyan baba, aki mini könyvvel a kezében jön világra, és két szoptatás között Nietzsche-idézeteket felolvasva szórakoztatja az anyukáját, azért a gyerekek egy része mégiscsak szenvedésnek éli meg az olvasást, legalábbis eleinte.

Nekünk, felnőtteknek ugyan már szinte észrevehetetlen rutin, de az írás és olvasás megtanulása - valljuk be - eléggé melós. Megtanulni a kis-nagybetűket, a nyomtatottat és írtat, aztán összeolvasni őket, pláne még értelmezni is nem könnyű.

Ráadásul az iskolában nagy a hajtás, gyorsan jönnek az újabb megtanulandó betűk, nincs idő a túl sok gyakorlásra, így otthon próbáljuk fejleszteni a gyerek olvasási képességét - akár önszántunkból, vagy mert a tanító néni is ezt javasolja.



Olvasni megtanulni nem könnyű
Persze ha a tanító néni kéri az iskolában, hogy olvasson fel a gyerek egy-két mondatot, ott nem fog ellenkezni. Otthon viszont már nyugodtan makacskodhat és ellenkezhet, ha nincs hozzá kedve, vagy egyszerűen csak bizonytalannak érzi magát. Helyette sokkal inkább kütyüzne, tévézne, játszana valamit a számítógépen.

A kütyüknek nagyobb a vonzereje
Tény, a könyvek helyét az utóbbi évtizedekben átvette a számítógép, az okostelefon, egy korábbi kutatás szerint a magyar tízévesek többségének már van saját mobiltelefonja. A játékok ingergazdag világa gyorsan beszippantja a gyerekeket, így aztán sok szülő nem csak azzal küzd, hogy a gyerek alig akar olvasni, de ezzel párhuzamosan arra is panaszkodnak, hogy órákig az interneten lóg és játszik vagy csak kütyüzget.

Erre a két problémára egyszerre kínál megoldást egy okos gyereknevelési trükk, melynek lényege, hogy az olvasással töltött idő - akár ha pénz lenne - beváltható képernyő előtt töltött időre. Azaz amennyi időt olvas a gyermekünk, pontosan annyi időt eltölthet a telefonjával, netezéssel, Fortnite-ozással, vagy a kedvenc meséi, sorozatai nézésével (vagy legózással, bármivel, ami kikapcsolja).
 

Így vedd rá a gyereket az olvasásra könnyedén, 3 lépésben


1. Szerezzétek be a könyvet
Hogy semmiképpen se élje meg büntetésnek, igyekezz vonzóvá tenni számára az olvasást. Menjetek el együtt könyvtárba - a legtöbb helyen vannak kimondottan kezdő olvasóknak ajánlott könyvek -, vagy akár egy könyvesboltba, és válasszatok együtt olyan könyvet, ami felkelti a gyerek figyelmét.

Figyelj arra, hogy a könyv ne legyen túl vastag, a betűméret legyen a szokásosnál nagyobb és képek is legyenek benne, melyek megtörik a szöveget. Ami pedig a könyv tartalmát illeti, lehetnek rövid történetek, egybefüggő regény, de akár gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyvet is választhattok - a lényeg, hogy a gyerek döntse el, mit olvasna.

2. Hagyd, hogy a gyerek halmozza az időzsetont
Bár minden okostelefonon van stopperóra, ötletesebb beszerezni egy régimódi mutatós órát vagy stopperórát, amivel mérhető a gyerek olvasással töltött ideje.



A módszer egyszerű: amikor a gyerek leül olvasni, elindítjátok az órát (vagy leolvassátok a mutatósról, és feljegyzitek), és amennyi időt a gyerek olvasással tölt, annyi időt válthat be kütyüzésre. Szeretne este még egy órát Fortnite-ozni? Semmi probléma, akkor egy órát töltsön el olvasással.

Ez a módszer nem csak segít a gyereknek, hogy önmaga szabályozza a képernyő előtt töltött időt, de megtanítja egy kicsit előre tervezni is. Egy a lényeg: ne legyenek kiskapuk, kibúvók, ha 10 percet bírt csak olvasni, az csupán 10 perc kütyüzés. Eleinte biztosan próbál majd alkudozni, de tartsd magad a szabályhoz, akkor ő is hamar megszokja.

Érdemes akár a hűtőn vagy egy noteszban vezetni az olvasással, illetve kütyüzéssel töltött időt - mert lehet, hogy egy órát olvas, de csak fél órát kütyüzik, tehát marad még 30 percre való időzsetonja.

Úgy is csinálhatjátok, hogy ha napi 30 perc kütyüzés engedélyezett, akkor az óra időzítőjét beállítod erre az időpontra, és jelez (vagy akár visszaszámol), ha a gyerek elérte a tervezett időt.

3. Szabd a gyermekedre a módszert
Természetesen ahány ház, annyi szokás: biztosan van olyan gyerek, akinek suliidőben hétköznap nem engedélyezett az internetezés, ellenben a hétköznapi olvasásért járó összes időzsetont elhasználhatja a hétvégén. Más gyereknél a napi kis olvasás-kis kütyüzés válik be - a módszer éppen azért jó, mert rugalmas. Te ismered legjobban a gyermekedet, a lényeg, hogy legyenek korlátok és azokhoz tartsátok is magatokat.



Arra azonban mindenképpen figyelj, hogy egy kisiskolásnál a napi képernyőidő ne haladja meg a 3 órát. Mindemellett pedig azt is tartsd szem előtt, hogy egy 6-12 éves gyereknek ideális esetben legalább 9 óra alvásra van szüksége, tehát fontos megszabnod, hogy az olvasás vagy kütyüzés maximum meddig tarthat este.

Megjegyzés: A módszer az írás gyakorlására is megfelel, ebben az esetben írjon naplót a gyerek vagy másoljon le egy részt a kedvenc történetéből, ezzel is gyakorolja az összpontosítást, helyesírást - az ezzel eltöltött időért jár az időzseton.

Forrás: A Haba cikke nyomán
Fotók: Freepik, Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2023.01.17