Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > A gyereked egész életére kihat, hogy melyik szülőtípusba tartozol - Szülők Lapja

A gyereked egész életére kihat, hogy melyik szülőtípusba tartozol

Szülőklapja képMinden szülőtípus másként neveli a gyermekét. Nagyon találóan állatokról nevezték el ezeket a nevelési stílusokat, mert azokra az állatokra jellemző jegyeket hordoznak magukon. Nézd meg, hogy melyikbe tartozol.

Szerző: Szülők lapja
2023-10-03
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Gondolkodtál már azon, milyen szülő vagy? Mik az erősségeid? Miben lenne jó fejlődnöd?
Te melyik típusba tartozónak gondolod magad? Tigrisként nevelsz? Vagy inkább medúzaként? Lehet, hogy delfinként vagy jelen a gyermeked életében? 

Dr. Shimi K. Kang pszichiáter, író, előadó három fő szülőtípust különböztet meg:

Tigris típusú szülő
A tigris típusú az, aki tekintélyelvűként nevel. Ezt is lehet kétféleképp csinálni: vannak a direkt utasításokat alkalmazó, saját akaratukat a gyermekükre kényszerítő, apellátát nem tűrő tigris-szülők, és vannak olyanok is, akik inkább finomabb, „mikromenedzselési” módszereket alkalmazva érik el, hogy a gyermekük a magas elvárásokat teljesítse.
A végeredmény azonban így is, úgy is ugyanaz: a gyermek belső kontrollja és motivációja nem tud megfelelően kialakulni, mert a tigris-szülő külső kontrollt gyakorol, ő az, akit érzése szerint jobban tudja, mire van szüksége a gyermekének.

Medúza típusú szülő
A medúza típust ezzel szemben sokan engedékeny szülőnek tartják. Kevés szabállyal és elvárással próbálja a gyermekét nevelni. Számára az a legfontosabb, hogy a gyermekével közös hullámhosszon legyen. A medúza-szülő igyekszik a gyermeke belső igényeit maximálisan figyelembe venni. A tigris-szülővel ellentétben a medúza sosem írja elő az angol-különórát vagy a zongoratanulást, a gyermek akarata az elsődleges, abban támogatja.
Vele szemben kritikaként sokszor az szokott felmerülni, hogy túlságosan elkényezteti a gyermekét, emiatt az nehezen tanulja meg az impulzusait kontrollálni, hiszen minden vágya azonnali kielégülést nyer.

Delfin típusú szülő
A delfin-szülő e két eddig bemutatott típus közötti egyensúlyt teremti meg. Aki delfinként nevel, az szabályokat, elvárásokat támaszt, ugyanakkor ezt rugalmasan, a gyermekkel együttműködve teszi. Nevelésük során egyszerre támogatják gyermekük kreativitását, a közös kommunikációt és gyermekük önállósági törekvéseit. A delfin játékossága és intelligenciája egyaránt megcsillan ebben a fajta nevelési stílusban.
Kang úgy véli, hogy ez a típus segíti leginkább a belső motivációval rendelkező gyermekek nevelését.


Ha ezek közül egyikben sem ismertél magadra, akkor lehet, hogy panda vagy a szülői nevelési stílusokat illetően.

Panda típusú szülő
A panda típusú szülő a gyermekének adja a vezető szerepet és a szabadságot a döntéshozatalban, nem fojtja meg a kezdeményezéseit a saját szülői akaratával. A panda-szülőség lényege, hogy a gyerekek megtanulhassák, ők a felelősek a döntéseikért és a döntéseik következményeiért.
Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy noha a panda-szülő nem lesi árgus szemekkel gyermeke minden döntését, ha az bajba kerülne, ott van, és segít, nem veszi le a kezét a gyermekéről, mondván: „Te akartad..” A panda-szülőség nem jelent ugyanakkor szabálynélküliséget sem.
Életkornak megfelelő szabályokat és döntési helyzeteket kínál fel, nem pedig laissez faire szemlélettel, ahogy „esik úgy puffan” módon nevel. A panda-szemléletben a hibázások a tanulási folyamat részét jelentik, melyekre szeretettel, támogatóan reagál.

Koala típusú szülő
A pandák mellett léteznek az úgynevezett koala-szülők is. Ezt a kifejezést, az ötgyermekes blogger, Bonnie Way, a The Koala Mom weboldal kitalálója hozta be a köztudatba, de tulajdonképpen Dr. William Sears gyermekorvos kötődő nevelés szemléletén alapszik.
Az anyakoala képe jól szemlélteti a kötődő szülői nevelést, hiszen a gyermekei többnyire az erszényében csücsülnek, vagy a hátába csimpaszkodnak. A koala-szülő szereti a gyermekét a közelben tudni, szoros fizikai kontaktust tart fent vele még a babakoron túl is.
E nevelés előnyeként szokták említeni az így nevelt gyermek jobb érzelemszabályozási kapacitását, hátrányaként pedig azt, hogy fizikailag és emocionálisan is rendkívül igénybe veszi a szülőt.


Összegezve kijelenthetjük, hogy bármelyiket is érzed magadhoz a legközelebb állónak, fontos tudnod, hogy egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csupán máshová helyezik a hangsúlyokat, más dolgokat priorizálnak. Ahogy katasztrofális következményei lennének, ha egy tigris-anyának koala-babát adnának, és egy delfin sem tudna mit kezdeni egy panda-bébivel, fontos hangsúlyozni, hogy emberbabák emberszülei vagyunk, és bár sokat tanulhatunk az állatvilág szülő-gyermek párosait megfigyelve, de azt, hogy mit jelent homo sapiensként a XXI. században gyereket nevelni, csak más homo sapiensekkel való kapcsolatokon keresztül kristályozódhat ki bennünk.


Szerző: Valach Renáta  - szakpszichológus
Fotó: Freepik

Címkék: szülő, gyereknevelés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Mit tehet a szülő, ha kiközösítik a gyerekét?
Mit tehet a szülő, ha kiközösítik a gyerekét?

Kiközösítik a gyerekem, mit tegyek? Hogyan ismerjem fel, ha gondjai vannak a beilleszkedéssel? Olyan rossz kedvű mostanában, lehet, hogy nem szeretik az iskolában? Rengeteg szülőben felmerülnek ezek a kérdések.

tovább a cikkre
Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!
Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!

Ha mindig megmondjuk egy gyereknek, hogy mit kell tennie, ha mindig helyette döntünk, akkor könnyen elveszíti a motivációját. Ha viszont ráhagyunk mindent, akkor a fejünkre nőhet. Mi lehet a megoldás?

tovább a cikkre
​Egy édesapa üzenete a telefonját nyomkodó anyukának
​Egy édesapa üzenete a telefonját nyomkodó anyukának

A közösségi médiában terjed a poszt, melyben egy apuka próbálja felhívni a szülők figyelmét a rendkívül veszélyes, és sajnos nem egyedülálló problémára.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza