17 ingyenes tanösvény az országban, hétvégi családi sétákhoz, kiránduláshoz - Kicsi gyerekkel is bejárhatók!

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


17 ingyenes tanösvény az országban, hétvégi családi sétákhoz, kiránduláshoz - Kicsi gyerekkel is bejárhatók! Magyarország bővelkedik csodálatos természeti értékekkel. Megismerésének egyik módja, hogy tanösvényen járjuk be az adott területet, felfedezve értékeit és a látnivalóit. Ingyenesen bejárható tanösvényeket ajánlunk nektek, amit érdemes felkeresni egy családi kirándulás keretében. Olyan ingyenesen bejárható tanösvényeket gyűjtöttünk össze, amiket a család kisebb és nagyobb tagjai is egy könnyű séta keretében bejárhatnak. A tanösvények alapvetően nem csak könnyen bejárhatók, de jelzéssel ellátott tematikus túraútvonal is egyben, ahol tájékoztató táblák segítségével ismerhetők meg az érintett terület természeti értékei, növény- és állatvilága. Az ország első tanösvénye egyébként Sopronban található, a Ciklámen Tanösvény, amit 1971-ben hoztak létre.

17 ingyenes tanösvény az országban, hétvégi családi sétákhoz, kiránduláshoz - Kicsi gyerekkel is bejárhatók!
Fotó: www.zalakaros.hu

1. Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény - Kisszékely


A Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény 11 km hosszú és négy kisebb szakaszból áll, ami egyszerre és külön-külön is teljesíthető. A tanösvény körbejárja a falut, érinti a környék erdőit és áthalad a legszebb kilátópontokon. A tájékozódást 22 állomáson ismertető táblák segítik és néhány állomáson pihenőhely is kialakításra került.

Hol van a Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény?
A Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény Kisszékelyen, Budapesttől 137 kilométerre található.

A Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Kisszékely, Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény »


2. Égerösvény tanösvény - Zalakaros


Az Égerösvény tanösvényen egy 250 méter hosszú pallóösvény vezet végig az öt állomásból álló tanösvényen, ami fél óra alatt bejárható. A látogató, az állomásokon megismerheti a környező erdőrészlet élővilágát, természeti értékeit az elhelyezett élményalapú, interaktív táblák segítségével és a felfedezőket mesefigurák kísérik végig az állomásokon. A pallóösvényen padok vannak elhelyezve és a közelben játszótér is található.

Hol van az Égerösvény tanösvény?
Az Égerösvény tanösvény Zalakaroson, Budapesttől 199 kilométerre található.

A Égerösvény tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Zalakaros, Égerösvény tanösvény »
 

3. Vöcsök tanösvény - Pálmonostora, Péteri-tó


A Vöcsök tanösvény a halastavak és a környező élőhelyek növény- és állatvilágába nyújt betekintést a látogató számára a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Hossza, 3,5 kilométer és hat állomás vezet végig a tanösvényen információs táblákkal, ahol az egyik állomáson kilátótorony és pad is várja a természetkedvelőket. A Péteri-tó madárvilága igen gazdag. A kilátótoronyból és a tó partjáról is sok madárfaj megfigyelhető.

Hol van a Vöcsök tanösvény?
A Vöcsök tanösvény Pálmonostorán, Budapesttől 131 kilométerre található.

A Vöcsök tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Pálmonostora, Péteri-tó, Vöcsök tanösvény »


4. Vadvirág tanösvény - Lenti


A Vadvirág tanösvény a Lenti Parkerdőben bemutatja a Kerka-patak növény- és állatvilágát, az erdei élővilágot, mindezt a négy évszak tükrében. A tanösvény 1,5 kilométer hosszú és kilenc interaktív tábla segíti az élővilág megismerését, amik forgathatók és kihajthatók. Terméseket, virágokat forgathatunk össze, halfajokkal ismerkedhetünk, és erdei állatokat rakhatunk ki, így segítve a gyerekek játékos tanulását.

Hol van a Vadvirág tanösvény?
A Vadvirág tanösvény Lentin, Budapesttől 265 kilométerre található.

A Vadvirág tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Lenti, Vadvirág tanösvény »
 

5. Molnárka tanösvény – Pörböly


A Molnárka tanösvény 2,2 kilométer hosszú és egy óra alatt bejárható. A kirándulókat a tanösvény kabalafigurája, Molnárka vezeti végig a tanösvényen. Az interaktív táblák segítségével a túrázók megismerhetik a gemenci erdő kialakulását, az itt élő vaddisznókat, gímszarvasokat, a madárvilágot, az erdei virágokat, gombákat, a különböző fafajtákat, az ártéri erdőgazdálkodást, valamint a hajómalmokat. Malomtelelő-tó partján álló madármegfigyelő toronyból, akár rétisast és fekete gólyát is láthat a kiránduló. A tanösvényt érdemes minden évszakban felkeresni, mert az ártéri erdő mindig más élményt nyújt a látogatóknak.

Hol van a Molnárka tanösvény?
A Molnárka tanösvény Pörbölyön, Budapesttől 175 kilométerre található.

A Molnárka tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Pörböly, Molnárka tanösvény »


17 ingyenes tanösvény az országban, hétvégi családi sétákhoz, kiránduláshoz - Kicsi gyerekkel is bejárhatók!
Fotó: www.turizmus.gemenczrt.hu
 

6. Kamaraerdei Tanösvény – Budapest


A Kamaraerdei tanösvény 4 km hosszan, 12 állomáson keresztül mutatja be a Kamaraerdőt, az itt található kőzeteket, az erdő növényeit és állatait játékos interaktív tanösvénytáblák segítségével. Az interaktív táblán, akár még fel is építhető az erdei tápláléklánc. Sok érdekességet megtudhatunk többek között az itt élő madarakról és az erdei gombákról, vagy az erdőben élő ízeltlábúakról. A Nagy-réten, a tanösvény közepén pedig egy interaktív játszótér várja a gyerekeket.

Hol van a Kamaraerdei Tanösvény?
A Kamaraerdei Tanösvény Budapest belvárosától 11 kilométerre található.

A Kamaraerdei Tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Budapest, Kamaraerdei Tanösvény »
 

7. Pandúr Ökopark tanösvény - Baja


A Pandúr Ökopark tanösvény a Nagy-Pandúr-szigeten található. A nyolc állomásból álló tanösvényen, interaktív táblák játékosan mutatják be a Gemenci erdő növény- és állatvilágát, a halászatot, de még a halászlé készítés rejtelmeiről is tanulhatnak a kirándulók. Az Ökoparkban nem csak a tanösvény nyújt kikapcsolódást az egész család számára, de található itt még mezítlábas sétány és kilátó is.

Hol van a Pandúr Ökopark tanösvény?
A Pandúr Ökopark tanösvény Baján, Budapesttől 200 kilométerre található.

A Pandúr Ökopark tanösvény nyitva tartása:
Nyáron: 09:00 órától koraestig
Ősszel: 10:00 órától sötétedésig
Télen: hétvégenként

Még több információ:
Baja, Pandúr Ökopark tanösvény »
 

8. Dobogó-erdő tanösvény - Körmend


Dobogó-erdő tanösvény 2 kilométer hosszú és egy óra alatt bejárható. A tanösvényen 10 ismertető tábla mutatja be a Pinka és a Rába holtágának élővilágát, az ártéri ligeterdők jellegzetes növényeit és madárvilágát. Tavasszal, a tőzike virágzásakor, virágok borítják be a talajt, ami csodálatos látványt nyújt.

Hol van a Dobogó-erdő tanösvény?
A Dobogó-erdő tanösvény Körmenden, Budapesttől 233 kilométerre található.

A Dobogó-erdő tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható, kivéve árvíz idején

Még több információ:
Körmend, Dobogó-erdő tanösvény »
 

9. Répcementi tanösvény - Bük


A Répcementi tanösvény, a Répce folyó élővilágát mutatja be, hat interaktív tábla segítségével. Az interaktív elemek elhúzhatók, forgathatók, de memória játékra is lehetőséget ad. A tanösvényen így, játékos, szórakoztató formában ismerhetik meg a gyerekek a Répce-mente jellegzetes élőhelyeinek (mocsár- és láprétek; ligeterdők, folyóvizek, árkok és parkjaik, települések, szántóföldek, fasorok) növény- és állatvilágát.

Hol van a Répcementi tanösvény?
A Répcementi tanösvény Bükön, Budapesttől 212 kilométerre található.

A Répcementi tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Bük, Répcementi tanösvény »
 

10. Kalandok a pusztában tanösvény – Tápiógyörgye


A Kalandok a pusztában tanösvény négy állomásból, pihenőhelyből áll. Az interaktív táblák hitelesen és játékos módon mutatják be a helyi természeti érdekességeket a pihenőhelyeken. A nádasban álló kis házikónál, megismerhetjük a nádas élővilágát és a madármegfigyelő toronyból az itt élő madarakat. A Pokoltanyán, a tanyasi életből kapunk ízelítőt és lehetőség van a gémeskútból vizet húzni, valamint, megismerhetjük a pusztában élő állatokat.

Hol van a Kalandok a pusztában tanösvény?
A Kalandok a pusztában tanösvény Tápiógyörgyén, Budapesttől 102 kilométerre található.

A Kalandok a pusztában tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Tápiógyörgye, Kalandok a pusztában tanösvény »

17 ingyenes tanösvény az országban, hétvégi családi sétákhoz, kiránduláshoz - Kicsi gyerekkel is bejárhatók!
Fotó: www.tapiogyorgye.hu
 

11. Mondák és dalok útja tanösvény – Zsámbok


A Mondák és dalok útja tanösvényen Zsámbok történelmével, népdalaival és nevezetességeivel ismerkedhet meg a kiránduló. A 13 állomásból álló tanösvényen többek között megismerhetjük Zsámbok három kastélyát, bronzkorban itt állott földvárát és vízimalmát. Az ösvény egyik állomásán interaktív játékok is kipróbálhatók. A utolsó állomáson pedig játszótér várja a gyerekeket.

Hol van a Mondák és dalok útja tanösvény?
A Mondák és dalok útja tanösvény Zsámbokon, Budapesttől 57 kilométerre található.

A Mondák és dalok útja tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Zsámbok, Mondák és dalok útja tanösvény »
 

12. Történelmi panorámaút tanösvény - Kőszegi-hegység több pontján


A Történelmi panorámaút tanösvény 5 kilométer hosszú és 5-6 óra alatt bejárható. A tanösvény, a Kőszegi-hegység történelmi, kulturális látványosságait, kiemelten szép kilátást biztosító helyszíneit mutatja be 10 interaktív tábla segítségével, amelyek játékosan vannak megalkotva. Tili-toli, memória játék és forgatós oszlop teszik szórakoztatóvá az ismeretszerzést. A táblák a Kőszegi-hegység 10 különböző pontján vannak elhelyezve: Kenyér-hegy, Pintér-tető, Pogányok, Rőtfalva, Szálasi bunker, Szt. Vid-hegy, Szultán-tető, Trianoni-kereszt, Velem - Koronaőrző, Vöröskereszt.

Hol van a Történelmi panorámaút tanösvény?
A Történelmi panorámaút tanösvény Budapesttől 221 kilométerre található.

A Történelmi panorámaút tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Kőszegi-hegység több pontján, Történelmi panorámaút tanösvény »


13. Bíbic tanösvény - Tápiógyörgye


A Bíbic tanösvény több, mint 5 kilométer hosszú és 5 állomásból áll. A faluban és a környezetében lévő területek élővilágát, gazdag madárvilágát ismerheti meg a kiránduló, amely kerékpárral és lovaskocsival is bejárható. Lehetőség van a madármegfigyelő toronyból meglesni a tavi vízimadarakat és a nádi énekesmadarakat. Ha ősszel látogatunk ide, szürkemarha-gulya hajtását is láthatjuk, de tavaszi áradás idején a szántóföldek sekély vize szinte madárparadicsommá válik, köztük sok ritkán látott madárral.

Hol van a Bíbic tanösvény?
A Bíbic tanösvény Tápiógyörgyén, Budapesttől 102 kilométerre található.

A Bíbic tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Tápiógyörgye, Bíbic tanösvény »
 

14. Tornapálya és interaktív ismeretterjesztő tanösvény – Eresztvény


A Tornapálya és interaktív ismeretterjesztő tanösvény kijelölt turistautak mentén és Salgóbánya melletti Sasok rétjéig közös nyomvonalon vezet. Az interaktív, ismeretterjesztő tanösvény a környék természeti és történelmi értékeit mutatja be a kirándulóknak kilenc információs tábla segítségével. A tanösvény elhalad a salgói vár mellett, így egy várlátogatás is színesítheti a túrázók programját. A kihívást kedvelők a 10 állomásos tornapályát is kipróbálhatják, ahol gimnasztikai és erősítő gyakorlatok végezhetők. Ha elfáradnánk a túrát és a tornát követően, megpihenhetünk a tisztáson, ahol padok és tűzrakhely is elhelyezésre került.

Hol van a Tornapálya és interaktív ismeretterjesztő tanösvény?
A Tornapálya és interaktív ismeretterjesztő tanösvény Eresztvényen, Budapesttől 121 kilométerre található.

A Tornapálya és interaktív ismeretterjesztő tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Eresztvény, Tornapálya és interaktív ismeretterjesztő tanösvény »
 

15. Lillafüredi Tanösvény – Miskolc


A Lillafüredi Tanösvény 2 kilométer hosszú és egy óra alatt, egy könnyű séta keretében bejárható. Az ösvény 6 állomásból áll és Lillafüred helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit mutatja be az ide kirándulóknak. Megismerhetjük többek között, hogyan keletkezik az édesvízi mészkő, egy kegyhely kialakulásának körülményeit, az erdei vasút történetét és a környék barlangjait. A Szinva-völgyben a patak mentén kellemes környezetben kirándulhatnak az ide látogatók.

Hol van a Lillafüredi Tanösvény?
A Lillafüredi Tanösvény Miskolcon, Budapesttől 197 kilométerre található.

A Lillafüredi Tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Miskolc, Lillafüredi Tanösvény »
 

16. Vadgazdálkodási és Vadászati Tanösvény – Sopron


A Vadgazdálkodási és Vadászati Tanösvény 1,5 kilométer hosszú, hat állomásból áll és interaktív információs táblák, valamint kipróbálható vadgazdálkodási berendezések szolgálják a kirándulók szórakoztató ismeretszerzését minden állomáson. A tanösvény Brennbergbánya-Ritzing határátkelőnél indul és érinti a Magas-bércet. A kirándulás során, az interaktív táblán bemutatásra kerül a vadgazdálkodás tevékenysége és a különböző állatfajok.

Hol van a Vadgazdálkodási és Vadászati Tanösvény?
A Vadgazdálkodási és Vadászati Tanösvény Sopronban, Budapesttől 210 kilométerre található.

A Vadgazdálkodási és Vadászati Tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Sopron, Vadgazdálkodási és Vadászati Tanösvény »
 

17. Városligeti madárbarát kert és tanösvény - Budapest


A Városligeti madárbarát kert és tanösvény, a Királydomb szomszédságában, a játszóteret és a kis botanikus kertet összekötő sétány mentén került kialakításra. A látogatók megismerhetik a Városligetben állandó és ideiglenes jelleggel lakó madárfajokat csakúgy, mint az ott feltűnő emlősöket, és a védelmükkel kapcsolatos teendőket. A mintakertben különböző típusú odúk, itatók, békamenedék és "süngarázs" is elhelyezésre került.

Hol van a Városligeti madárbarát kert és tanösvény?
A Városligeti madárbarát kert és tanösvény Budapest belvárosától 4 kilométerre található.

A Városligeti madárbarát kert és tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több információ:
Budapest, Városligeti madárbarát kert és tanösvény »
 

+1. ÚJ! Kaszói lombkorona-tanösvény - Kaszó


A fák koronái között futó lombkorona-tanösvényt 2017. május 10-én, a Madarak és fák napján adták át a Somogy megyei Kaszón, a különleges tanösvény 9,5 méter magasan készült és 124 méter hosszan terül el. A tájba illő tanösvénybe pihenőket, a látogatók izgalmát növelő függőhíd-elemet, valamint egy "láthatatlan lest" is beépítettek, ahonnan a vadakat lehet megfigyelni. Az ismeretterjesztést a fel- és lejárókon, a sétányon és a pihenőhelyeken elhelyezett interaktív táblák segítik.

A kaszói lombkorona tanösvény hosszát és magasságát tekintve is egyedülálló Magyarországon. Tudomásuk szerint az állami erdőgazdaságok között jelenleg csak a Gyulaj Zrt.-nek van lombkoronába vezető tanösvénye, emellett az érdeklődők Makón és Gyomaendrődön ismerkedhetnek hasonló módon az élővilággal.



Hol van a kaszói lombkorona-tanösvény?
Kaszó Somogy megyében, Budapesttől 234 kilométerre található.

A kaszói lombkorona-tanösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.

Még több fotó a kaszói lombkorona-tanösvényről itt »

Fotók: www.zalakaros.hu, www.turizmus.gemenczrt.hu, www.tapiogyorgye.hu, erdeiprogramok.hu

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2017.02.24