Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Mire figyeljünk a kertipartiknál? A grillezett hús veszélyes is lehet, ha ezt nem tartjuk be! - Szülők Lapja

Mire figyeljünk a kertipartiknál? A grillezett hús veszélyes is lehet, ha ezt nem tartjuk be!


A nyár a szabadban történő étkezések, a kerti partik szezonja, melynek közkedvelt főszereplői a szabad tűzön sütött, grillezett ételek. Ezek az ételek nem csak finomak, hanem általában biztonságosak is, de csak akkor, ha az alapvető szabályokat ismerjük és betartjuk

Szerző: Szülők lapja
2012-06-04
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ételfertőzés, ételmérgezés
A veszélyek közül megemlítendő az esetleges ételfertozés, ételmérgezés, mely néhány órán – napon belül rosszulléttel, hányással, hasmenéssel járhat. A nyers élelmiszereken ugyanis előfordulhatnak ilyen megbetegedést okozó baktériumok, de szerencsére az alapos sütés-főzés ezeket elpusztítja. A szabadtűzön történő sütés során kis mennyiségű rákkeltő anyag is keletkezhet, mely hozzáadódik a szervezetet érő egyéb káros anyag terheléshez.

Alábbi összeállításunkban a grillezés során felmerülő élelmiszer-biztonsági veszélyek megelőzését szolgáló, megszívlelendő fortélyokról olvashat.

Előkészítés
A szabadban történő családi, baráti összejövetelekre, étkezésekre a felkészülés már a megbízható helyen történő bevásárlással, a megfelelő minőségű, és elegendő mennyiségű alapanyagok kiválasztásával elkezdődik.
Grillezéshez mindig jó minoségű, lehetőleg frissen vásárolt húst használjon. A mélyhűtött húst hűtőszekrényben előzőleg teljesen engedtesse fel, hogy grillezéskor a belseje is alaposan átsüljön.
A nyers alapanyagokat (pl. nyers húst, baromfit, halat) és a hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket (pl. felvágott, sütemény, gyümölcs) tárolja elkülönítetten. Az ételkészítéshez csak tiszta eszközöket, edényeket használjon.
A húst szeletelje közel azonos méretűre, nem túl vastagon, így a rácson egy időben elhelyezett szeletek nemcsak alaposan átsülnek, de azonos idő alatt is készülnek el.
Az előkészítő műveleteket (pl. saláták mosása, szeletelése, öntetek készítése) lehetőleg a konyhában, és ne a szabadban végezze. Ha erre a szabadban kerül sor, elegendő ivóvíz-minőségű vízről gondoskodni kell. A kézmosásról se feledkezzen meg! A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben tárolja. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegye ki a hűtőszekrényből, hogy a grillre helyezné.

Sütés-főzés
Csontos hús grillezése esetén ügyeljen arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe. Ha egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdte, úgy azt fejezze is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyen el későbbre.
A különböző húsok parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek az ételben maradva bekerülnek az ételt elfogyasztók szervezetébe is. Ez főleg a kicsöpögő zsiradék égésekor keletkezik, mely a füsttel visszajut az ételre. Ezért sütéskor ügyeljen arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grill esetén a fűtőszálra.
A hagyományos vízszintes sütési mód helyett előnyösebb olyan grillező használata, amely a függőlegesen felfüggesztett hússzeleteket oldalról grillezi. Hagyományos elhelyezésű vízszintes grillen a húst javasolt alumíniumtálcára helyezve sütni. Ezáltal meggátolható, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre.
Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppenne, és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegye le addig, míg a láng elalszik. A lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik, a kívánt szín elérése helyett fekete lesz. Süsse át alaposan, de ne süsse túl a húsokat!

Bent grillezni?
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a beltéri grillezés életveszélyes! Grillezés során – a szén égésekor (elsősorban szenes grill használatakor) - szén-monoxid szabadul fel, ami fulladáshoz vezető mérgezést okozhat. Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokhoz kapcsolódva a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, így képződése érzékszervileg nem észlelhető. Szén-monoxid-mérgezés esetén azonnal mentőt kell hívni, megérkezéséig szabad levegőn mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni.

Tálalás, fogyasztás
A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés, hosszú ideig tartó főzés miatt gyakorlatilag biztonságos. Ugyancsak biztonságos a friss alapanyagból, frissen készült, jól átsült grillétel is, ha az előkészítés során nem követtek el hibát.
Tálaláskor figyeljen arra, hogy a készétel mindig tiszta tányéron kerüljön felszolgálásra, a nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen. A kitálalt ételeket, salátákat, önteteket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással kell védeni.
A túlsült, láthatóan égett, füstös részeket, vagy az alulsült, félig nyers ételeket ne fogyassza el, gyermeknek semmiképpen se adja.
A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb hűtse le, mert már egy-két órát meghaladó szobahomérsékleten történő tárolás is veszélyes lehet.
Megmaradt készétel felhasználása előtt forrósítsa át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. A megmaradt készétel ismételt felmelegítésekor ügyeljen arra, hogy az étel belseje 72 Celsius fokra felforrósodjon, tartsa ezt a hőmérsékletet két percig. Érdemes beszerezni egy ételhőmérőt, ennek segítségével könnyen ellenőrizheti az ételek tényleges hőmérsékletét.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal kellemes nyári kerti sütés-főzést, emlékezetes családi, baráti összejöveteleket kíván!
 

Forrás: mebih.gov.hu

 

Címkék: kerti parti, grill, szabad tűz, étkezés, ételfertőzés, ételmérgezés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Gyógyszercsomag utazáshoz - úti patika

Az úti csomagról megoszlanak a vélemények. Kicsi legyen, vagy nagy? Mindenre készüljünk fel, vagy csak a legáltalánosabbra?

tovább a cikkre
Nyári veszélyek - a napszúrástól a vízi balesetekig

Nyáron, különösen, ha jó idő van, gyakrabban fordulnak elő gyermekbalesetek, mint télen. Végre süt a nap, így a lehető legtöbb időt a szabadban töltjük gyermekeinkkel.

tovább a cikkre
Hányással, hasmenéssel járó fertőzések

Az influenza mellett most a legtöbb kis beteg hányással, hasmenéssel járó fertőzéssel küszködik. Hogy ilyenkor mivel segíthetünk? Amikor mi is ezzel a problémával kerültünk szembe, szakértőnktől, dr. Somló Páltól kértünk segítséget.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Hókifli

Hókifli

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300g liszt 1 db margarin 1 db tojás kevés tej

Recept:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy gyúrható legyen. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd lisztes deszkán kinyújtjuk. Pohárral kiszaggatjuk, közepét darált dióval, vagy lekvárral megtöltjük. Félbehajtjuk, széleit m(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Jó hír a SZÉP-kártyásoknak: Így könnyítik meg a felhalmozott pénz felhasználását - A rendelet is megjelent

vissza vissza