2023. március 27 |Auguszta, Hajnal, Hajnalka, János, Rupert...
Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Változások a bölcsődei, óvodai és iskolai étkeztetésben - Szülők Lapja Változások a bölcsődei, óvodai és iskolai étkeztetésben
Szerző: Szülők lapja 2013-04-30 Forrás: Szülők lapja ![]() A jogszabálytervezet rögzíti, hogy az étrendet az élelmezésvezető állítja össze. Az étlapon fel kell tüntetni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor- és sótartalmát, az allergén összetevőket. Előírják, hogy a különböző korcsoportoknak mennyi a naponta szükséges energiabevitel, és részletezik, hogy a különböző korcsoportok étrendjének milyen arányban és módon kell tartalmaznia húst, tejterméket, zsiradékot, cukrot, gabonaalapú élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt. Jön a változatossági mutató A változatos étrendhez egy úgynevezett változatossági mutatót kell alapul venni, amit a leves-, hús-, főzelék-, és köretfélék gyakoriságából számítanak ki. A tervezet rögzíti, hogy egész napos étkeztetésnél egy embernek biztosítani kell legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget - a burgonya nem számít - vagy gyümölcsöt, ezekből legalább egy adagot nyers formában, továbbá három adag gabonaalapú élelmiszert. A szükséges folyadék biztosítására az ivóvízen kívül ásványvíz vagy tea adható, utóbbi csak az előírt cukormennyiséggel. Tiltások is lesznek Édesítőszert viszont a hat év alatti korcsoportnak - a diétás étkezést igénylő szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők kivételével - nem lehetne adni. Meghatározzák, hogy a különböző korú gyermekeknek milyen zsíros tej adható, és rögzítik, hogy az italként kínált tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat. Bölcsődei étkeztetésnél a bő olajban sült étel, a 14 év alattiaknak a csípős, erősen fűszeres étel tilos. Betiltanának hat E-számos színezéket is a hat éven aluliaknak (E110, E104, E122, E129, E102, E124). Édesség önálló ebédként nem lenne adható. Rossz és kevés - lépni kell Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálatai szerint az óvodai és az iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek. Átalakítás nélkül a táplálkozással összefüggő betegségek kockázata hosszú távon nem csökkenthető. Az első lépés az élelmiszerekre, étrendekre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi jogi szabályozás megteremtése, amely jövő januártól lenne hatályos. 2011 augusztusa óta ugyan érvényben van Paller Judit országos tiszti főorvos közétkeztetési ajánlása, amelynek betartása azonban nem kötelező. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálatai igazolták, hogy a táplálkozási kockázati tényezők: a fokozott energia- és zsírbevitel, a napi öt grammot meghaladó só, az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás nemcsak a felnőttek körében, hanem már gyermekkorban is kimutatható. A túlsúly és elhízás aránya a felnőttek között rendkívül magas, emellett a gyermekkori elhízás az elmúlt 10 évben háromszorosára nőtt. Még a tanulásban is segít A Duna Tv híradójának egy táplálkozási szakértő azt mondta: az új étrenddel már 2-3 év alatt nagymértékben javulhat az emberek egészségi állapota, és még a gyorsabb tanulásban is segíthet a helyes táplálkozás. A gyerekek jóval könnyebben fogják fel azt, amit az iskolában meg kell tanulniuk. Ha gyorsabban elsajátítják, akkor több idejük marad a mozgásra – tette hozzá Molnárné Bíró Erzsébet. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt mondta: a magyar gazdákat is segítené, ha egészségesebben táplálkoznának az emberek. Nem okvetlenül logisztikai központból, egy nagykereskedelmi raktárból vagy egy nagyáruházból kell megvásárolni azokat a termékeket, amelyek az adott faluban és városban is rendelkezésre állnak. Ma már vannak olyan feldolgozó kapacitások, amelyek késztermékeket tudnak az asztalra tenni – tette hozzá a kormánypárti politikus. Lehangoló menzateszt Idén eddig mintegy 100 menzán vizsgálódott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) főleg a szülőktől kapott bejelentések alapján. Az eredmény: szinte minden ebédnél hibát találtak. Azokra a helyekre, ahol nagyon rossz eredmény született, a jövőben visszamennek a szakemberek. Pozitív tapasztalat viszont, hogy a második vizsgálatnál már általában megfelelőek az eredmények - mondta Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetője néhány napja a Heti Válasz Online-nak. A mosléktól az éhes gyerekig Gond, hogy elterjedőben vannak az olyan nagykonyhák, ahol alapanyag-előkészítés nincs, kényelmi termékekkel főznek. A megszűnt kisebb főzőkonyhák átalakultak tálalókonyhákká, nem főznek, készen kapják az ételt, amelyet 60-70 kilométert is utaztatnak. Helyenként a menzai ételek 40-70 százaléka hulladékká válik, ami óriási pazarlás, és a hulladék elhelyezése is jelentős költség. Közben a gyerekek éhesek maradnak. Ezt a vizsgálatot nem állítják le, hiszen 10 ezer helyen zajlik ma Magyarországon közétkeztetés, ennek 60 százaléka tálalókonyha, így ez 1-1,5 millió embert érint naponta. A vizsgálat célja pedig nem az, hogy büntessenek, és nem is a közétkeztetők ellen irányul, csupán a felmerült problémákra szeretnének megoldást találni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatosan végzi a közétkeztetésben – elsősorban óvodai és iskolai tálalókonyhákon – kiszolgált készételek érzékszervi vizsgálatát. Az eredményeket, értékeléseket a hivatal a honlapján rendszeresen frissíti. A NÉBIH célja továbbra is az, hogy hozzájáruljon a közétkeztetés javításához. Forrás: fn.hir24.hu Címkék: étkezés, evés, menza, étel, kaja ![]() VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEKTündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz ![]() [x] hirdetés OLVASD EL EZT IS!![]() Mi spriccel az ördög fütyijéből? A tatabányai kórház gyermekosztályán ez a falfestmény fogadja a kis betegeketBotrányos festmény a tatabányai Szent Borbála kórház gyermekosztályának falán. A megdöbbentő képen egyebek közt egy meztelen, spriccelő fütyis ördög, egy átszellemült angyal és egy rémisztő cintányéros bohóc látható. Ez kell egy kórház falára? ![]() Hipós vizet ivott 14 pápai óvodás! - Azonnal kihívták a mentőket és kórházba vitték őketA pápai Szivárvány óvodában a kancsókat fertőtlenítéshez készítették elő, az edények alján kis mennyiségű hipó volt, erre töltötték rá tévedésből az ivóvizet. ![]() Újabb gyerekeknek szánt színező körül dagad a botrány! A szülők kiborultak, amikor meglátták, mi van a képekenKi kellett vonnia a forgalomból egy kifestőt egy drogérialáncnak, mert egy gyerekeknek szánt kifestőjükben a számok szerint kiszínezett ábrán Adolf Hitler náci zsarnok portréja jelent meg. Újabb botrány a fütyis színező után. Recept ajánlatunk![]() BurgonyapüréKöretek >>12 hónapos kortól. >> Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só Recept:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.) |