Hiába kaptak ágyakat, továbbra is a földön alszanak az anyukák a Heim Pál kórházban - Megszólalt az Ágyat az anyukáknak kitalálója

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Hiába kaptak ágyakat, továbbra is a földön alszanak az anyukák a Heim Pál kórházban - Megszólalt az Ágyat az anyukáknak kitalálója Továbbra is a földön alszanak a gyermekük mellett a kórházban maradó szülők mind a Heim Pál kórházban, mind pedig a Debreceni Gyermekklinikán - annak ellenére, hogy magánkezdeményezés útján 20-20 kinyitható ágyat kapott mindkét intézmény. Továbbra is a földön alszanak a gyermekük mellett a kórházban maradó szülők mind a Heim Pál kórházban, mind pedig a Debreceni Gyermekklinikán - annak ellenére, hogy magánkezdeményezés útján 20-20 kinyitható ágyat kapott mindkét intézmény.

Ahogy a HVG cikke rámutat, az "Ágyat az anyukáknak" akciót egy sárbogárdi apuka, Orosvári Zsolt indította el még 2018 novemberében, hogy a szülők emberibb körülmények között tölthessék a kórházi éjszakát beteg gyermekük mellett.

350 kempingágyat osztottak szét
Végül 5 millió forint gyűlt össze az Anyák az anyákért alapítvány számláján, ebből az összegből mintegy 350 ágyat tudtak megvásárolni és szétosztani az ország gyermekosztályai között. Bár a legtöbb helyen örömmel fogadták a felajánlást, a Heim Pálban és a Debreceni Gyermekklinikán a mai napig nem vették használatba a kempingágyakat.


Részlet az RTL Klub Híradójából - egy anyuka a földön alszik a kórházban

Ugyanakkor - mint a férfi a Facebook-oldalán neki panaszkodó szülőktől megtudta - a Heim Pál kórházban 4500 forintot kérnek a bent alvó szülőktől, hogy egy ágy alól kihúzható szivacsmatracon alhassanak, holott Székely László ombudsman szerint törvénytelen dolog pénzt kérni ezért. Erről korábban itt írtunk »
 

Miért nem használhatók az ágyak a Heim Pálban? Több indok is van



A fura esetnek az RTL Klub Híradója is utánajárt - ők egyébként korábban már többször foglalkoztak Orosvári Zsolt kezdeményezésével.

Túl nagyok
A keddi, február 26-ai riportban megszólaló anyuka még januárban járt a Heim Pálban a fiával és több éjszakát is mellette töltött. Tudott az ágyakról és kereste is őket, de azt a választ kapta, nem használhatják őket az osztályon, mivel "túl nagyok". Ezért aztán egy szivacsmatracon volt kénytelen aludni egy másik anyukával együtt.

Nem is tudtak róluk
Egy másik édesanya szintén kereste az ágyakat - őt egyenesen a kórház igazgatónője vonta kérdőre emiatt, és azt állította neki, nem is hallottak az adományról.

A Debreceni Gyermekklinikán hasonló a helyzet: ott az anyukák kényelmetlen székeken kénytelenek éjszakázni gyermekük mellett, az adományágyakat ők sem használhatják.


Orosvári Zsolt az RTL Klub Híradónak nyilatkozik

- Elsősorban csalódottságot éreztem. Miközben a társadalom megpróbál segítő kezet nyújtani azoknak az intézményeknek, azoknak a dolgozóknak és édesanyáknak, akik ott helytállnak, ennek ellenére mégis akadályokba ütközünk, mert nem a segítséget nézik, hanem valamiféle más, furcsa érdekek vannak a háttérben - nyilatkozta a kezdeményezés atyja az RTL Klub híradónak.

Nem higiénikusak és balesetveszélyesek
Orosváriék alapítványa végül levelet kapott a Heim Pál Kórház orvosigazgatójától. Ebben egyebek közt az áll, hogy "az Önök által adományozott kempingágyakat Intézetünk vissza kívánja adni, tekintve, hogy azokat szakembereink megvizsgálták, és nem találták alkalmasnak sem betegbiztonsági, sem higiéniás szempontból arra, hogy azokon beteg gyermekek mellett az édesanyák aludjanak".

Azt is megemlíti a levél, hogy náluk a Heim Pálban "nem engedélyezett a földön alvás", az anyukák a gyermekeik mellett elhelyezett "ülőalkalmatosságokon pihenhetnek", vagy elhelyezhetik őket az Anyaszálláson.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megszólalt az ügyben: a Híradónak kiemelték, hogy eddig is jelentős összeggel támogatták a gyermeküket kísérő hozzátartozók elhelyezését, a jövőben pedig azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy általános szabályozást, mely a kórházi elhelyezés körülményeit rögzíti.

Forrás, fotók: HVG, RTL Klub Híradó

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.02.27