Koronavírus okozta sokszervi gyulladás gyereknél: Milyen tüneteknél gyanakodj erre a súlyos szövődményre?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Koronavírus okozta sokszervi gyulladás gyereknél: Milyen tüneteknél gyanakodj erre a súlyos szövődményre? Egy kétéves kisfiúnál diagnosztizálták először a koronavírus-fertőzés következtében kialakuló sokszervi gyulladást, amely egy nagyon ritka, de súlyos szövődménye a gyermekkori COVID-19 betegségnek. Gyógyultan otthonába távozhatott az a kétéves kisfiú, akinél először diagnosztizálták a Semmelweis Egyetemen a koronavírus-fertőzés következtében kialakuló sokszervi gyulladást, amely egy nagyon ritka, de súlyos szövődménye a gyermekkori COVID-19 betegségnek.

Az érintett gyermek az antitest vizsgálat szerint az elmúlt hetekben, hónapokban találkozhatott a koronavírussal, a SARS-CoV-2 vírus az egyetemi klinikára kerüléskor ugyanakkor már nem volt kimutatható nála, csak a következményként kialakult sokszervi gyulladás (angol rövidítéssel PIMS) tüneteit észlelték. A haladéktalanul megkezdett immunglobulin és szteroid terápia következtében a kisfiú állapota folyamatosan javult.



Gyerekeknél általában enyhe lefolyású a betegség
Gyermekeknél legtöbbször enyhe tüneteket okoz a koronavírus, nemzetközi szinten ugyanakkor már a járvány első hulláma alatt regisztráltak olyan eseteket, amikor a koronavírus-fertőzést követően, későbbi szövődményként súlyos sokszervi gyulladás alakult ki.

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján 2020. november 21-én diagnosztizálták az első ilyen esetet - közölte dr. Constatin Tamás docens.

Milyen tünetei voltak a kisfiúnak?
Az érintett 2 éves kisfiú az ún. Kawasaki-betegségre is jellemző szisztémás gyulladáshoz hasonló tünetekkel, a magas láz mellett testszerte kiütéssel, kötőhártya-gyulladással, nyirokcsomó-megnagyobbodással, valamint tüdőgyulladással érkezett a klinikára. PCR-tesztje negatív lett, az antitest vizsgálat  ugyanakkor kimutatta, hogy korábban átesett a koronavírus-fertőzésen, ám annak igen ritka szövődményei csak a fertőzés lefolyását követően jelentek meg. Az időbeli eltolódás oka, hogy a tünetekért nem maga a fertőzés, hanem az annak gyógyulását követő kóros immunreakció a felelős.

Azonnal megkezdték a terápiát
A diagnózist követően a klinikán azonnal megkezdték az ilyenkor javasolt nagydózisú immunglobulin és szteroid terápiát, aminek eredményeként a gyermek állapota folyamatosan javult, és kórházi felvételét követően 8 nappal otthonába távozhatott.
 

Mikor gyanakodj sokszervi gyulladásra gyermekednél? - A sokszervi gyulladás tünetei


A gyerekeknél előforduló, koronavírus-fertőzéssel összefüggő sokszervi gyulladás lehetőségére a következő tüntetek megléte esetén érdemes gondolni:
- elhúzódó (több napon át tartó) magas láz
- mellette nagyfokú gyengeség, bágyadtság, aluszékonyság,
- eszméletvesztés,
- vörös szemek (kötőhártya-gyulladás),
- vörös repedezett ajkak,
- eperszínű nyelv, duzzadt,
- "vizenyős" kezek és lábak,
- kiütés,
- megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók,
- hasfájás,
- hasmenés, hányás.

Ha a szülők a fenti tüneteket észlelik a gyermeken, akkor javasolt haladéktalanul konzultálni a gyermek háziorvosával, vagy a területileg illetékes gyermeksürgősségi ambulanciával, ugyanis a panaszok többnyire igen súlyosak, és gyorsan romlik a gyermek állapota - hívta fel a figyelmet dr. Constantin Tamás.

Mit lehet tudni a sokszervi gyulladásról?
A sokszervi gyulladás (rövidítés az angol kifejezésből: Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) egy nagyon ritka, de súlyos szövődménye a gyermekkori Covid-betegségnek. Nem ismertek a hajlamosító tényezők, felnőttekkel ellentétben itt nem figyelhető meg, hogy egyéb társbetegséghez, krónikus betegséghez csatlakozna a súlyos kórlefolyás.

Fontos tudni, hogy félrevezetőek lehetnek a hasi tünetek: a betegség bélhurut, vagy akár vakbélgyulladás tüneteit is utánozhatja. Éppen ezért egyéb tünetek megléte esetén (magas láz, extrém gyulladásos értékek a laborban, illetve egyéb, nem hasi tünetek) gondolni kell a sokszervi gyulladásra is. Mivel a gyermekek esetében sokszor tünetmentesen zajlik a koronavírus-fertőzés, ezért pusztán a negatív kórelőzmény alapján nem vethető el ennek lehetősége.

Sok gyerek is megfertőződött Coviddal a második hullámban
Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese kiemelte: az egyetem gyermekklinikái felkészültek a kórházi kezelést igénylő esetek ellátására, és a járvány mostani második hullámában szinte folyamatosan látnak el Covid-pozitív gyerekeket. Ők azonban a felnőttektől eltérően elsősorban nem úgynevezett covidos tünetek miatt kerülnek a klinikára, hanem egyéb problémával, amely mellett tünetszegény Covid-fertőzésük is zajlik – mutatott rá, hozzátéve: hiába tünetszegény a fertőzés, a környezetre az ugyanolyan veszélyes lehet.

A klinikákon elkülönítve vizsgálják és kezelik a gyanús, illetve igazoltan fertőződött gyermekeket. A Semmelweis Egyetemen a gyermekellátásban eddig 30 Covid-pozitív esetet kezeltek a fekvőbeteg-ellátásban, míg a járóbetegek között 27 fertőzött volt.

A sokszervi gyulladás tüneteivel kezelt gyermekek átvételét, illetve konzultációját az aktuális kapacitástól függően a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika az egész országból vállalja.

FRISSÍTÉS! 2021. FEBRUÁR 2.
Nem csak a Semmelweis Egyetem klinikáján, de a Heim Pál gyermekkórházban is foglalkoznak a sokszervi gyulladásos gyerekekkel. Mint a hvg.hu megtudta, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben - mely az egész ország területéről fogadja az eseteket - már több mint 40 MIS-C-vel küzdő gyereket kezeltek, 60 százalékuknak intenzív ellátásra is szüksége volt.

Szabó László professzor, a gyermekkórház belgyógyászati osztályvezető főorvosa elmondta, a sokszervi gyulladás kezdetben egy szinte ismeretlen betegség volt számukra is, ráadásul eléggé alattomos, mert sokféle más betegségre utaló tünetei vannak.

A Heim Pál Gyermekkórház a Facebook-oldalán is kiemeli: "a MIS-C tulajdonképpen egy fékevesztett immunválasz a Covidra, a szervezet védekező képességét immunglobulin kezeléssel lehet visszaállítani. A kórkép rendkívül változatos és súlyos megjelenésű, így mind a diagnózisa, mind terápiája komoly kihívásokkal jár. Éppen ezért a gyerekek gyógyítása kórházunkon belül is több szakterület szoros együttműködését igényli. Fontos, hogy a szülők is ismerjék a betegség jeleit, és azonnal jelezzék a gyermekorvosnak, ha hasonló tüneteket tapasztalnak gyermekükön."

Forrás, fotó: Semmelweis.hu, hvg.hu, Facebook/Heim Pál Gyermekkórház
Fotó: Freepik/lifeforstock (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.11.30