Ashton Kutcher: Csak akkor fürdetjük a gyerekeinket, ha már látszik rajtuk a kosz - Mit gondol erről a szakember?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ashton Kutcher: Csak akkor fürdetjük a gyerekeinket, ha már látszik rajtuk a kosz - Mit gondol erről a szakember? Ashton Kutcherék nem fürdetik minden nap a gyerekeiket, mesélték el egy podcastban. De vajon tényleg szükséges naponta víz alá dugni a gyereket? A hírportál utánajárt. Ashton Kutcherék nem fürdetik minden nap a gyerekeiket, számolt be a CNN szórakoztatóipari aloldala. De vajon tényleg szükséges naponta víz alá dugni a gyereket? A hírportál utánajárt.

Ashton Kutcher és felesége, Mila Kunis a minap kollégájuk, Dax Shepard The Armchair Expert podcastjába volt hivatalos, ahol a gyereknevelés mellett egyebek közt szóba került a fürdés, fürdetés.

Még meleg víz sem volt Mila Kuniséknál
Miután a műsorvezető kifejtette társának, hogy a szappan napi használata eltávolítja a bőr természetes védőrétegét, a meghívott színész házaspár buzgón bólogatott, majd hozzátették, ők bizony csak a legfontosabb testrészeiket mossák naponta, és a gyerekeiknél sem viszik túlzásba a fürdetést.

Mint az ukrán származású Mila Kunis elmesélte, gyerekkorában nem volt meleg víz a házban, ahol laktak, így tényleg csak akkor fürdött, ha muszájnak érezte, és a környezetében élőknél sem volt szokás, hogy a kisbabákat naponta fürdessék.



Csak ha látszik rajtuk a kosz, akkor fürdetik a gyerekeket
A házaspár egyébként két gyermeket nevel: Wyatt 6, Dimitri pedig 4 éves, és a napi fürdés náluk sem rutin. Ashton Kutcher elmondása szerint kidolgoztak egy rendszert: akkor teszik be őket a zuhany alá, ha már látható rajtuk a kosz, ellenkező esetben nem sok értelmét látják a fürdetésnek.

Ashton Kutcher sem fürdik minden nap
Ami őt magát illeti, elárulta, hogy az intim részeit és a hónalját ugyan minden nap megtisztítja, de mást nem nagyon, legfeljebb az arcát mossa le egy-egy keményebb edzés után, hogy az izzadsággal kicsapódott sótól megszabadítsa a bőrét.
 

Milyen gyakran kell fürdenie egy felnőttnek vagy egy gyereknek?  - Szakemberek véleménye


Elaine Larson, a New York-i Orvostudományi Akadémia rezidense és a Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi szakának epidemiológiai professzora szerint felnőtteknél a napi tevékenységtől függ, hogy milyen gyakran kell fürdeni.

Ha egész nap otthon vagy, felesleges naponta fürdeni
Ha valaki egész nap otthon tartózkodik, mert mondjuk home office-ban dolgozik, akkor valóban felesleges minden nap beállnia a tus alá. Akkor is igaz ez, ha olyan idősekről beszélünk, akik ritkán mozdulnak ki, az ő bőrük ráadásul könnyebben ki is száradhat a fürdéstől, ami pedig elősegíti a kórokozók megtelepedését a bőrfelületen.

- Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy ne fürödjünk minden nap, mert ez tényleg csökkenti a bőr normális védekező mechanizmusát, aminek az lenne a feladata, hogy megóvja a bőrt a különféle fertőzésektől - mondta Larson, hozzátéve, hogy ha túl tisztítjuk a bőrfelszínt, az kiszárad, akkor nagyobb valószínűséggel tudnak rajta elszaporodni a kórokozók.

Figyelj oda, ha bőrproblémáid is vannak
Különösen azoknak kell odafigyelni, akik bőrproblémákkal, például ekcémával küzdenek - ők tartózkodjanak minél kevesebbet a víz alatt, minimalizálják a szappan vagy tusfürdő használatát, és tisztálkodás után kenjék be a bőrüket gyógyászati testápolóval.

Gyerekeknél fontos az életkor
Mi a helyzet a gyerekekkel? Dr. Andrew Doyle, a Giorgia állambéli Wellstar Health System gyermekorvosa úgy véli, a fürdetés gyakorisága nagymértékben függ a gyerek életkorától:
- újszülött korban elegendő heti 1-2 alkalommal fürdetni a kisbabát, vagy aki naponta szeretné, az csak tiszta vízzel mossa le a kicsi bőrét, hogy ne távolítsa el a védőréteget
- kisgyerekkorban lényegében Kutcherék módszerét ajánlja: azaz amikor láthatóan koszos a gyerek - de azért heti 1-2 alkalommal történjen tisztálkodás, strandolás vagy homokozás után pedig mindenképp
- amikor viszont a gyerek eléri a pubertás kort, a szakember napi tusolást javasol, ilyenkor eleve beindulnak az izzadságmirigyek és fokozott lesz az izzadás, az arc bőre pedig zsírosabbá válik

Mindenesetre a gyermekorvos szerint itt is fontos a szülők felelőssége, hiszen már kisgyerekkortól kezdve meg kell tanítaniuk gyermeküknek a higiénia fontosságát, és ezt leginkább úgy tudják elérni, ha jó példával járnak elől. Emellett érdemes már korán megszerettetni a gyerekkel a fürdést játékos módon, hogy ez a szokás automatikussá váljon nekik akkor is, ha felnőnek.

Forrás: CNN
Fotó: Instagram/Ashton Kutcher

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.08.02