2021. november 29 |Taksony...

Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Miért kütyüzik annyit a gyerek? - Itt a válasz, amit egy szülő sem akar hallani - Szülők Lapja

Miért kütyüzik annyit a gyerek? - Itt a válasz, amit egy szülő sem akar hallani

Szülőklapja képEgy új globális felmérésben a családon belüli egészséges digitális szokások szerepét, valamint a szülők viselkedésének a gyerekekre gyakorolt hatását, illetve a gyerekek viselkedésének szülőkre gyakorolt hatását vizsgálták.

Szerző: Szülők lapja
2021-11-16
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A Kaspersky megbízásából készült új globális felmérés a családon belüli egészséges digitális szokások szerepét, valamint a szülők viselkedésének a gyerekekre gyakorolt hatását, illetve a gyerekek viselkedésének szülőkre gyakorolt hatását vizsgálta.

Az online felmérés 19 ország 11 ezer résztvevőjének bevonásával készült a családon belüli egészséges digitális szokások szerepéről, valamint a nevelési szokások gyerekekre gyakorolt hatásáról, illetve a gyerekek viselkedésének szülőkre gyakorolt hatásáról. A felmérésben olyan felnőttek vettek részt, akik 7-12 év közötti gyerekeikkel "teljes időben" egy háztartásban élnek.

Miért kütyüzik annyit a gyerek? - Itt a válasz, amit egy szülő sem akar hallani

Annyit kütyüzik a gyerek, amennyit a szülő
A tanulmány közvetlen összefüggést mutatott ki a szülők és a gyerekeik által a készülékek előtt töltött idő mennyisége között. A felnőttek 82%-a és a kicsik 70%-a naponta legalább három órát tölt a különféle kütyük előtt. Az adatok azt mutatják, hogy a gyerekek hajlamosak nagyjából ugyanannyi időt tölteni a készülékhasználattal, mint a szüleik.

Kapcsolódó cikkünk:
Értékrend a családban: Te milyen példát mutatsz a gyerekeidnek akaratlanul is? »


A szülői példamutatás itt is fontos
A gyerekek mindig megfigyelik és lemásolják a szüleik cselekedeteit, és nincs ez másképp a digitális szokások esetén sem. Ha a gyerekek azt látják, hogy a szüleik folyton a készülékeiket használják, akkor ezt a magatartást tekintik majd a normának, és sok időt töltenek az online térben. Bár nem mindig könnyű példaképnek lenni, a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogyan hatnak a cselekedeteik a gyerekek viselkedésére, és meg kell próbálniuk jó példát mutatni a képernyő előtt töltött időre vonatkozó szabályok terén.

A tanulmány eredményei összefüggést mutatnak aközött, hogy mennyi időt töltenek a szülők, és mennyi időt töltenek a gyerekeik a képernyő előtt.
Mind a gyerekek, mind a felnőttek nagy része - 48 százalékuk - ugyanannyi ideig használja a készülékeit, azaz napi 3,5 órát. A szülők többsége továbbá meg van győződve arról, hogy mind ők (62%), mind a gyerekeik (58%) megfelelő mennyiségű időt töltenek az online térben.

Olvasd el ezt is!
Napi fotók és beszámolók a gyerekről, büszke szülőség és oversharenting - Miért káros, ha állandóan posztolsz a gyerekről? »


A gyerek a szülőhöz igazodik
Mindezek mellett az eredményekből az derül ki, hogy a gyerekek a szüleik készülékhasználatához igazítják a saját készülékhasználati szokásaikat. Ha például a szülők 80%-a napi 2 óránál kevesebb időt tölt a készülékek előtt, akkor a gyerekeik is így tesznek.

Ugyanakkor, ha szülők napi több mint 2 órát használják a kütyüjeiket, a gyerekek is nagy valószínűséggel hajlamosak ugyanígy tenni, és csak az esetek 19%-ában fordult elő, hogy a fenti példát látó gyerekek napi 2 óránál kevesebbet töltöttek a készülékek előtt.

A jelentés eredményei szerint azok a gyerekek, akiknek a szülei rendszeresen használják a készülékeiket, több időt töltenek a képernyő előtt, különféle digitális szokásokat követve. Azok a gyerekek például, akiknek a szülei gyakran használnak kütyüket, 39 perccel többet töltenek az online térben étkezés közben. Mindeközben a beszélgetés közbeni SMS-ezés átlagosan további 41 perccel növeli a gyerekek képernyő előtt töltött idejét, a családi fotók közösségi oldalakon való megosztása pedig napi 31 perccel növeli ezt az időt, és ezek az időmennyiségek összeadódnak.

- Amint az adatokból látható, minél több időt töltenek a szülők a készülékeik előtt, annál több időt töltenek a gyerekek is a sajátjaik előtt. A szülők jobb egyensúlyt szeretnének kialakítani a gyerekek képernyő előtt töltött ideje és az egyéb tevékenységekre fordított idő között, és a legnagyobb kihívást az jelenti számukra, hogy miként érhetnék ezt el. Manapság sok olyan eszköz áll rendelkezésre, amelynek segítségével a szülők növelhetik a gyerekeik digitális jóllétét, és biztosíthatják, hogy a képernyő előtt töltött idő biztonságos és kiegyensúlyozott legyen. A példamutatás is remek módszer erre – mondta el Marina Titova, a Kaspersky fogyasztói termékek marketingjéért felelős részlegének alelnöke.

Olvasd el ezt is!
Dorothy L. Nolte: A gyerek abból tanul, amit lát - 17 rövid, de fontos gondolat a gyereknevelésről »


Különösen fontos a 12 év alattiakra odafigyelni
A gyerekek sokkal többet profitálnak a való világban zajló valós interakciókból, mint a digitális információk fogyasztásából. A 12 évnél fiatalabb gyerekek például még nagyon messze vannak attól, hogy az elvonatkoztatási képességük fejlettségi szintje egy felnőttéhez hasonló legyen. Előbb meg kell tanulniuk érzékelni, hallani, látni, érezni és megízlelni a világot. A szülők és a családok digitális médiahasználata a mi praxisunkban is kiemelt téma, tette hozzá Birgitt Hölzel és Stefan Ruzas, a müncheni Liebling + Schatz párkapcsolati tanácsadó praxis két terapeutája.

Miért kütyüzik annyit a gyerek? - Itt a válasz, amit egy szülő sem akar hallani

- Sok szülő meg van győződve arról, hogy elegendő világos szabályokat felállítani a gyerekek médiahasználatát illetően, és szabályozni, hogy milyen típusú tartalmakhoz férhessenek hozzá. Ám a hatékony büntetések kiagyalása helyett a szülőknek előbb a saját médiafogyasztásukat kellene csökkenteniük - fejtették ki.

Kapcsolódó cikkünk:
Már 7-8 évesen okostelefont kapnak a kezükbe a magyar gyerekek - Ezért veszélyes, ha hagyod egyedül netezgetni »


Így teheted a lehető legbiztonságosabbá a netezést a gyereknek


A következőket teheted, ha segíteni szeretnél a gyereknek, és azt akarod, hogy biztonságosan használja a készülékeit:
- Fordíts több időt arra, hogy megbeszéld a gyerekkel az online biztonsági intézkedéseket. Próbálj meg odafigyelni a saját digitális szokásaidra is – például szoktad használni az okostelefonod evés vagy beszélgetés közben? Figyeld meg, hogy a mintát követve a gyerekek is ugyanúgy tesznek-e, mint te, vagy másképp reagálnak-e, ha elteszed a telefonod.  
- Vedd fontolóra a szülői felügyeleti alkalmazások letöltését, és beszéld meg ezt a kérdést a gyerekkel is: magyarázd el neki, hogy miként működnek ezek az alkalmazások, és miért szükségesek ahhoz, hogy a gyermek biztonságban legyen az online térben.
- Kérd meg a gyereket, hogy semmilyen adatvédelmi beállítást ne fogadjon el egyedül, hanem mindig kérjen hozzá szülői segítséget. Emellett a szülőknek is rá kell szokniuk az adatvédelmi megállapodások elolvasására.

Olvasd el ezt is!
Biztonságos internetezés: Technikai megoldások és szülőknek szóló tanácsok a rendőrség szakembereitől »


Fotók: Rawpixel

Címkék: kütyüzés, internethasználat, gyerek és internet, okostelefon, tablet

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Covid-19: Kiderült, miért ússzák meg egyesek a koronavírus fertőzést - Akkor is, ha körülöttük mindenki beteg
Covid-19: Kiderült, miért ússzák meg egyesek a koronavírus fertőzést - Akkor is, ha körülöttük mindenki beteg

Egy új kutatás magyarázatot talált arra, miért képes egyes emberek immunrendszere olyan gyorsan elbánni az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2), hogy a tesztjeik negatívnak bizonyulnak. Mutatjuk az aktuális vírushelyzetet is.

tovább a cikkre
Pedofilokat lebuktató funkció kerül az Apple eszközökbe - Riasztja a szülőt, ha a gyerek meztelen képet kap vagy küld
Pedofilokat lebuktató funkció kerül az Apple eszközökbe - Riasztja a szülőt, ha a gyerek meztelen képet kap vagy küld

Mivel a gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik használni az okostelefonokat és a közösségi platformokat, így a pedofilok is online gyűjtik áldozataikat. Ennek kivédésére készült az Apple új funkciója.

tovább a cikkre
Már 7-8 évesen okostelefont kapnak a kezükbe a magyar gyerekek - Ezért veszélyes, ha hagyod egyedül internetezni!
Már 7-8 évesen okostelefont kapnak a kezükbe a magyar gyerekek - Ezért veszélyes, ha hagyod egyedül internetezni!

Egyre fiatalabban kezdenek internetezni a magyar gyerekek; majdnem kétszer annyi 7-8 évesnek volt tavaly mobiltelefonja, mint 2017-ben, a közösségi médiában jelen lévő 10 évesek száma pedig megháromszorozódott.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Reszelt burgonya

Reszelt burgonya

Köretek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya só 20 ml olívaolaj

Recept:

A burgonyát enyhén sós vízben héjával együtt megfőzzük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, lereszeljük és összekeverjük az olívaolajjal. Hőálló üvegedénybe tesszük és sütőben kicsit átsütjük.TÁPANYAGTARTALO(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Emmi: Megkezdődhet az újszülöttkori SMA-szűrés programja - Mit kell róla tudnod szülőként?

vissza vissza