Veszélyes gyerekjátékok: 20 játékból 9 megbukott a fogyasztóvédelem legutóbbi vizsgálatán - Itt a részletes lista

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Veszélyes gyerekjátékok: 20 játékból 9 megbukott a fogyasztóvédelem legutóbbi vizsgálatán - Itt a részletes lista 20-féle villogó figura, labda közül 9 megbukott a legutóbbi fogyasztóvédelmi vizsgálaton. A veszélyes termékeket kivonják a forgalomból, közölte az ITM. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a legkisebbek biztonságát szem előtt tartva 2021-ben is kiemelten ellenőrzi a gyermekjátékokat. A 20-féle villogó figura, labda közül 9 megbukott a legutóbbi vizsgálaton. A veszélyes termékeket kivonják a forgalomból - közölte november 24-én, szerdán a minisztérium.

20-ból 9 villogó játék megbukott a vizsgálaton
Az ITM közleménye rámutat: a szülők jogos elvárása, hogy a gyerekek folyamatos felügyelet nélkül is biztonságosan használhassák a játékokat.



A veszélyforrások zöme azonban ránézésre nem azonosítható be, a vásárláskor rejtve marad. A fogyasztóvédelem a kockázatos termékek kiszűrésével tesz azért, hogy semmi se árnyékolhassa be az önfeledt játék örömét.



Milyen hibákat talált a fogyasztóvédelem?
Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában 2021 őszén lefolytatott ellenőrzések középpontjában az elemmel működő, villogó vagy világító játékok álltak. A könnyen eltávolítható villogóegység, az ütés vagy leejtés hatására kiszabaduló gombelemek véletlen lenyelésük esetén fulladást okozhatnak. A ceruzaelemek egy mozdulattal kiemelhetők a nem megfelelően zárt teleptartóból. Ha ezután a kisgyermek szájába kerülnek, a kioldódó sav egészségkárosodással fenyeget.



A laboratóriumban megvizsgált húszféle világító játékból hat a fulladásveszély miatt súlyos, három ceruzaelemes pedig nagy kockázatot jelent. (a fotókon láthatod zölddel a megfelelő, és pirossal a megbukott játékokat).
 
Forrás: MTI
Fotó: Fogyasztóvédelem, Freepik/azerbaijan_stockers

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.11.24