Február 2-án mindenki a macikra figyel: Kint marad vagy visszabújik a barlangba? - Ettől függ, meddig tart a tél

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Február 2-án mindenki a macikra figyel: Kint marad vagy visszabújik a barlangba? - Ettől függ, meddig tart a tél

Ma, február 2-án mindenki a macikra figyel, és több állatkertben is medvés programokkal várják a kicsiket és nagyokat.

Miért pont február 2-án nézzük, hogy a medve kint marad, vagy visszamegy a barlangjába? Mikor számíthatunk hosszú télre, és mikor érkezik korán a tavasz?

A világ sok kultúrájára volt jellemző a múltban, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az eljövendő időjárásra következtetni. Ezek az állatjóslások a szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra is épültek.

Két állatos hagyomány február 2-án
Február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez - amelyet régen tavaszkezdő napként is emlegettek - két különböző, állathoz kötődő időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kapcsolódik.

Az egyik szerint: "Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap", vagyis ha szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél.

Február 2-án mindenki a macikra figyel: Kint marad vagy visszabújik a barlangba? - Ettől függ, meddig tart még a tél

Vajon milyen időjárást jósolnak idén a macik?
Ugyanilyen következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket: ha meglátja árnyékát, visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha borús időre, csikorgó télre ébred, úgy a mancsaival kitörli az álmot a szemeiből és elindul táplálék után, ami azt jelenti, hogy hamarosan vége a télnek, s közeleg a tavasz.

Kapcsolódó cikkünk:
Macis versek, mondókák minden medverajongónak »


A barna medvék egyébként - a közvélekedéssel ellentétben - a természetben nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt  tartanak a fagyos időszakban földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban.

Groundhog day, azaz a mormota napja
Nem csak Magyarországon létezik ez a hagyomány: Az Egyesült Államokban például hasonló szerephez jut február 2-án Punxsutawney Phil, a pennsylvaniai Punxsutawney városka mormotája, akinél szintén azt figyelik, ezen a jeles napon vajon kint marad, vagy - meglátván a saját árnyékát - visszabújik a barlangjába. Ha utóbbi történik, akkor még legalább 6 hétig tart a tél. 1993-ban még film is készült erről a hagyományról Idétlen időkig címmel - Bill Murray alakította azt a mogorva időjóst, aki minden nap ugyanarra a napra, jelesen február 2-ra ébred.



Forrás: MTI
Fotó: Zoo Szeged


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.02.02