Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Újszülött kora óta nevelte a kisfiút egy anyuka, mégis idegen örökbefogadó szülőknek akarta adni a gyereket a - Szülők Lapja

Újszülött kora óta nevelte a kisfiút egy anyuka, mégis idegen örökbefogadó szülőknek akarta adni a gyereket a gyámügy

Szülőklapja képÜgyészségi vizsgálat nyomán örökbefogadhatják nevelőszülei azt a kisfiút, akit csecsemő kora óta neveltek, ám kérelmüket a gyermekvédelmi szakszolgálat nem támogatta.

Szerző: Szülők lapja
2022-10-12
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ügyészségi vizsgálat nyomán örökbefogadhatják nevelőszülei azt a kisfiút, akit csecsemő kora óta neveltek, ám kérelmüket a gyermekvédelmi szakszolgálat nem támogatta - tudatta a Pest Megyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a nevelőszülők fordultak az ügyészséghez, amely "fellépett a gyermeki jogok maradéktalan érvényesülése érdekében" és az ügyben - közérdekvédelmi jogkörében eljárva - vizsgálatot indított.

Az ügyészség rámutatott arra, a nevelőszülőség egy hivatás, amelynek lényege, hogy a nevelőszülők olyan gyermeket fogadnak otthonukba és nevelnek a gyermek életének egy időszakában, de akár hosszú éveken keresztül, aki valamilyen okból nem élhet saját családjában.

"A nevelőszülőség célja, hogy a gyermek idővel visszatérhessen eredeti családjába, vagy örökbefogadó szülőkhöz kerüljön. A nevelőszülő és a gyermek kötődése egymáshoz, majd a gyermek elengedése a nevelőszülőség természetes velejárója. Megtörténhet azonban az is, hogy a nevelőszülő és a gyermek között olyan szoros érzelmi kapcsolat alakul ki, hogy a nevelőszülő maga szeretné örökbe fogadni a gyermeket" - írták.Kéthetes korában került a nevelőszülőkhöz
A közlemény szerint ebben az esetben a kisgyermek kéthetes korában került a nevelőszülőhöz, egy érdi édesanya eltitkolt, gondozatlan terhességéből született gyermekeként. A kisfiút kétéves korában egy pár örökbe szerette volna fogadni, de végül elálltak szándékuktól, így a kisfiú a nevelőanyuka mellett maradt.

Kétévesen örökbe akarták fogadni, de a gyámhatóság ellenezte
Két évvel később újabb örökbefogadás iránti eljárás indult, ekkor viszont már a nevelőanyuka is jelezte örökbefogadási szándékát. A gyermekkel kapcsolatba kerülő szakemberek (védőnő, óvodapedagógus) véleménye az volt, hogy a gyermek nagyon kötődik a nevelőszülőhöz és annak családjához, teljes jogú családtag.

A gyermekvédelmi szakszolgálat azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem támogatja a nevelőszülő általi örökbefogadást, és "az idegen örökbefogadni szándékozó párok sorrendjét is felállították".

Az ügyészi vizsgálat szerint a gyerek kötődik a nevelőszülőhöz
A Pest Megyei Főügyészség a vizsgálat során megállapította, "felmerülhet a nevelőszülő kérelmében foglaltak, valamint a védőnői és óvodapedagógusi vélemények alapján, hogy a nevelőszülői családhoz szorosan kötődő, ott újszülött kora óta több mint négy éve nevelkedő gyermek új családba való kihelyezése esetén súlyos traumát élhet meg, őt visszafordíthatatlan érzelmi károsodás érheti".

Az ügyészség felhívta a figyelmet arra is: "a szakszolgálat eljárásában a gyermek érdekében nem maradhat el annak a vizsgálata, hogy a gyermeket idegen személyek általi örökbefogadása esetén nem érheti-e nagyobb hátrány (maradandó lelki sérülés), mint az azzal szerezhető előnyök".

Újabb gyámhatósági vizsgálat: mégis engedik az örökbefogadást
Mindezek után a gyermekvédelmi szakszolgálat a gyermek friss szakértői vizsgálatát rendelte el, amelyben a pszichológusi vélemény alátámasztotta azt, hogy a gyermek idegen szülőkhöz nem köthető, nincs úgynevezett kötődési kapacitása, csak a jelenlegi családhoz. A gyermek érdeke azt szolgálja, hogy a jelenlegi nevelőszülőknél maradjon, ők fogadják örökbe - írták.

Ezek alapján a gyámhatóság örökbefogadás engedélyezése iránti eljárás indított, amelyben megállapította, hogy a nevelőszülő és férje alkalmas a gyermek örökbefogadására, és engedélyezte részükre a kisfiú örökbefogadását - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Címkék: gyámhatóság, gyámügy, örökbefogadás, örökbefogadó szülő

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Újszülött kisbabát hagytak a Heim Pál kórház babamentő inkubátorában - Ezt a nevet kapta a kislány a dolgozóktól
Újszülött kisbabát hagytak a Heim Pál kórház babamentő inkubátorában - Ezt a nevet kapta a kislány a dolgozóktól

Egészséges újszülöttet helyeztek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai részlegének inkubátorába kedd hajnalban.

tovább a cikkre
Ebben az iskolában főzni, mosni és vasalni is megtanítják a diákokat - Így készítik fel őket az önálló életre
Ebben az iskolában főzni, mosni és vasalni is megtanítják a diákokat - Így készítik fel őket az önálló életre

Úgy tűnik, nincs új a nap alatt: mint régen egy háztartástan órán, egy spanyol iskolában főzni, mosni, vasalni tanítják a diákokat, hogy később majd könnyebben tudjanak boldogulni az életben.

tovább a cikkre
Késsel szúrta meg osztálytársát egy középiskolás fiú Budapesten - Az iskola közleményt adott ki a történtekről
Késsel szúrta meg osztálytársát egy középiskolás fiú Budapesten - Az iskola közleményt adott ki a történtekről

A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum közleményben tudatta: a megszúrt fiú 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Így neveld okosan a gyereket: 7 egysoros, nevelő szándékú mondat, ami hatékonyabb minden szidásnál és érvelésnél

vissza vissza