Közel 500 gyerek betegedett meg egy hét alatt két kecskeméti általános iskolában - Ezt lehet tudni az esetről

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Közel 500 gyerek betegedett meg egy hét alatt két kecskeméti általános iskolában - Ezt lehet tudni az esetről A két iskolában az elmúlt héten drasztikusan megugrott a beteg gyerekek száma. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tömeges megbetegedést, felső légúti megbetegedés és bélrendszeri jellegű fertőzés is valószínűsíthető. A hiros.hu információi szerint január 30-a, hétfő óta közel félezer gyerek betegedett meg Kecskeméten, az Arany János és a Lánchíd Utcai általános iskolákban.

A Kecskeméti Tankerületi Központ a lapnak megerősítette, hogy a két iskolában az elmúlt héten drasztikusan megugrott a beteg gyerekek száma.

Jelenleg is tart a vizsgálat a betegségek ügyében
Pontos számot nem közöltek, de annyit elmondtak, hogy az intézmények vezetői az eljárásrendnek megfelelően értesítették az iskolai védőnőt és az iskolaorvost.



A hiányzók magas létszáma miatt pedig a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya megkezdte az ügy kivizsgálását. Egyebek közt felvették a kapcsolatot a "szakmai szempontok alapján" kiválasztott gyermekek szüleivel és az iskolákban dolgozó beteg személyekkel is, emellett "légúti minták és székletminták levétele történt".

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tömeges megbetegedést, felső légúti megbetegedés és bélrendszeri jellegű fertőzés is valószínűsíthető, közölte a lap.

Országos influenza-helyzet
Január 23. és 29. között harmincezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint - ezt már a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) közölte legutóbbi heti jelentésében, február 2-án, csütörtökön.

Az év negyedik hetében 211 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 30 ezer embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak - írták.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a múlt héten három helyről - Fejér, Komárom-Esztergom és Somogy vármegye - érkezett jelentés. A érintett gyerekközösségekben elvégzett virológiai vizsgálatok két járványban influenza A, egyben RSV jelenlétét igazolták.

Utóbbiak közül a betegek 42,4 százaléka gyermek, 29,2 százaléka 15-34 éves volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 19,7 százaléka, 8,7 százalékuk pedig 60 éven felüli volt.

Olvasd el ezt is!
Influenza, hányós-hasmenéses betegség: Ezeket add a gyereknek, hogy ne betegedjen meg! - Dietetikus szakember ajánlása »


Forrás: hiros.hu, MTI
Fotó: Google Maps

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.02.06