Igazi csodababa: Túlélte a földrengést a pár perces kis újszülött, a romok alatt találták meg - Ezt lehet tudni róla

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Igazi csodababa: Túlélte a földrengést a pár perces kis újszülött, a romok alatt találták meg - Ezt lehet tudni róla Megrázó pillanatot örökítettek meg videón a földrengés sújtotta Szíriában: egy férfi bújik elő egy összedőlt épület maradványai alól, karjában egy alig pár perces újszülöttel. Megrázó pillanatot örökítettek meg videón a földrengés sújtotta Szíriában: egy férfi bújik elő egy összedőlt épület maradványai alól, karjában egy alig pár perces újszülöttel.

A földrengés túlélői előtt a csoda és a tragédia egyszerre bontakozott ki: a rövid videófelvételen az látható, amint a mentők egyike a lepusztult épületből kirohan, és kisbabát biztonságba helyezi, körülötte mindenütt egy épület romjai.



Egy másik férfi fut utána egy poros zöld takaróval, amelyet aztán odadob a csecsemő megmentőjének, hogy az az újszülöttet életben és melegen tartsa.

A földrengés alatt indult be a szülés
A helyi média úgy tudja, a várandós anyánál - aki a szíriai Deir Ezzor régióból menekült - a földrengés alatt indult be a szülés. Bár a kislány újszülött túlélte a megpróbáltatásokat, édesanyja (és a család többi tagja) a feltételezések szerint tragikusan elhunyt a szülést követően.



A videóhoz fűzött kommentek szerint a felvétel egy Aleppó városához közeli vidéki területen készült, amelyet súlyosan érintett a Szíriát és Törökországot is sújtó, 7,8-as erősségű földrengés hétfőn.

Több mint ötezren meghaltak, sok a sebesült
Törökországban a hétfői földrengések halálos áldozatainak száma 3419-re emelkedett - jelentette be február 7-én, kedden délelőtt Fuat Oktay török alelnök, így a Szíriában meghalt legkevesebb 1602 emberrel együtt a földmozgás már egészen biztosan több mint 5 ezer életet oltott ki.

Oktay is megerősítette, hogy a hideg és a téli időjárás megnehezíti a segítség célba juttatását és a mentést. Közölte, hogy a három legsúlyosabban érintett tartományba, Hatayba, Kahramanmarasba és Adiyamanba csak a mentéshez kapcsolódó járművek léphetnek be, és csak a mentési tevékenységet végző járművek hagyhatják el őket.



Sok épület összeomlott
Törökországban a sebesültek száma 20 426-ra nőtt - közölte a török katasztrófavédelem (AFAD) kedden. Beszámolójuk szerint legkevesebb 5775 épület omlott össze a katasztrófában, miközben összesen 11 302 romba dőlt épületről érkezett hozzájuk bejelentés, de a fennmaradó közel 6000 épület állapotát egyelőre nem tudták felmérni. A földrengésekben érintett területek nagysága mintegy 110 ezer négyzetkilométer, amely nagyjából Törökország területének egyhetede.

A mentési munkálatokban nagyjából 24,5 ezer hivatásos vesz részt.

Több gyereket kimentettek
Gaziantep városában egy lakóházból a mentés 28. órájában után hoztak a felszínre egy édesanyát és hároméves gyermekét. Hatay tartományban a 29. órában szintén egy édesanyát és hat hónapos kisbabáját sikerült kimenteni, valamint egy másik helyszínen egy két hónapos kisbabát is ki tudtak húzni a romok alól.
 
Mindeközben Isztambulban ezrek lepték el a repülőteret, hogy önkéntesként menjenek a térségbe segíteni. A török légitársaság folyamatosan szállítja őket a földrengés sújtotta régióba.

Földrengések és utórengések
Az Anadolu török állami hírügynökség hétfőn azt közölte, hogy csak Törökországban a katasztrófa sújtotta 10 déli tartományban mintegy 13,5 millióan élnek.

Az AFAD adatai szerint hétfőn az első, 7,7-es erősségű földrengés helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében következett be. A hajnalitól függetlenül a déli órákban egy újabb, 7,6-os magnitudójú földmozgásról is jelentést adott az AFAD Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetéből. Eddig 285 utórengést regisztráltak.

Magyar mentőcsapatok is segítenek
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csapata már meg is érkezett Törökországba, emellett a tervek szerint hamarosan újabb magyar szakemberek utaznak a földrengés sújtotta területekre, hogy segítsék a túlélők utáni kutatást -  ezt már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be kedden.



A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető friss tájékoztatásában közölte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a Hunor csapat 55 mentője és két mentőkutyája hétfő este két autóbusszal és négy kamionnal a legsúlyosabban érintett Hatay tartományba érkezett, ahol a munkálatokat reggel meg is kezdik.

Aláhúzta: emellett a külügyminisztérium kapcsolatba lépett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattal, az Életjel Mentőcsoporttal és a Baptista Szeretetszolgálattal, amelyek a kormány összesen 40 millió forintos támogatásával 46 mentőt és 15 mentőkutyát küldenek Törökországba még a nap folyamán.

Felvették a kapcsolatot a törökországi magyarokkal, mindenki jól van
Szijjártó Péter elmondta, felvették a kapcsolatot a Törökországban tartózkodó magyarokkal, akik közül heten vannak jelenleg a földrengés sújtotta térségben.

- Mindenki jól van, mindenkivel kapcsolatban vagyunk. Ha valakinek tudomása van olyan magyar állampolgárról, aki érintett lehet, azt kérem, hogy jelezze a konzuli szolgálatnak vagy az ankarai nagykövetségünknek - mondta.

Közölte, a Győri ETO kézilabdacsapata előző nap isztambuli átszállással szerencsésen hazaérkezett. A Ferencváros korosztályos futballcsapata pedig továbbra is edzőtáborozik az országban, velük is folyamatos a kapcsolat, mindenki jól van.

Adományokat gyűjt a Vöröskereszt
A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalom tagjaként pénzadományokat gyűjt a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatainak megsegítésére - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

A szervezet honlapján arról is tájékoztatnak, hogy az adománygyűjtés mellett a Magyar Vöröskereszt önkénteseiből álló H-HERO egészségügyi alakulat készenlétben várja, hogy szükség esetén csatlakozzon a mentést követő egészségügyi feladatok ellátására.

Az orvosokból, ápolókból, továbbá más egészségügyi és logisztikai szakemberekből álló egység önkéntes tagjai legutóbb a magyar-ukrán határon teljesítettek szolgálatot, ahol a háború elől menekülő beteg, sérült emberek ellátása volt a feladatuk - emlékeztettek.

Forrás: DailyMail, MTI
Fotók: MTI, MTI/Lakatos Péter

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.02.07