Blackout challenge: Öngyilkos kihívásba halt bele egy Pest vármegyei fiatal - Mit lehet tenni az online erőszak ellen?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Blackout challenge: Öngyilkos kihívásba halt bele egy Pest vármegyei fiatal - Mit lehet tenni az online erőszak ellen? Nagy diák bűnmegelőzési teszt néven online játékot indított a DUE Médiahálózat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával azzal a céllal, hogy gátat szabjanak az iskolai erőszaknak. Nagy diák bűnmegelőzési teszt néven online játékot indított a DUE Médiahálózat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával azzal a céllal, hogy gátat szabjanak az iskolai erőszaknak - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Azt írták, hogy egyre aggasztóbb méreteket ölt Magyarországon is a fiatalok közötti internetes zaklatás és a veszélyes kihívások.

Élő videóban közvetítették, hogy megverték egy társukat
Emlékeztettek egy a közelmúltban történt esetre: egy kamasz lány Facebook-eseményt hozott létre, amelyben megjelöltek egy helyet és egy időpontot egy másik lány megverésére. Ötvenen nézték végig, ahogy három 15-16 éves lány brutálisan összeveri társát. Az erőszakot élő videóban közvetítették. A bántalmazott 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a gyanúsítottak ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt büntetőeljárás indult.


(illusztráció)

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács megállapította, hogy az erőszaktevőket sok esetben hősnek állítja be környezetük, és az áldozatot hibáztatják.

Trendként figyelhető meg, tették hozzá, hogy az online és az offline esetek összefüggenek. Ha például egy fiatalt sérelem ér az iskolában, akkor a neten oszt meg ócsároló információkat arról, aki megbántotta. Jellemző az is, hogy ha valakit az interneten piszkálnak, fizikailag vesz elégtételt.

Életveszélyes kihívások terjednek, több halálos áldozat is van
Komoly problémának nevezték, hogy a fiatalok között online terjedő, menőnek számító kihívások egyre inkább eldurvulnak. Példaként említették a "koponya challenge-et", amikor valakinek kirántják a lábát és tompítás nélkül kell földet érnie. A legszörnyűbbek között említették a Black out challange-et, amikor eszméletlenségig kell fojtogatniuk önmagukat a résztvevőknek. Nemrégiben élő videóban így ölte meg magát egy Pest vármegyei fiatal - idézték fel.

A Ripost egyébként épp márciusban közölt az életveszélyes online kihívásokról egy cikket, abban említették, hogy már száz körüli az áldozatok száma, emellett sok gyerek súlyos sérülést szenved, amikor eleget tesz egy challenge-nek. Egyebek közt januárban egy 12 éves argentin kislány, februárban egy 11 éves cseh fiú halt meg a Blackout challenge következtében.
 
Tesztelik a fiatalok tudását
A DUE Médiahálózat hatodik alkalommal elindított tesztsorozatának ezúttal is az a célja, hogy megtudják a fiatalok: ismerik-e a rájuk leselkedő veszélyeket, tudják-e, mi a különbség a csíny és a bűncselekmény között, és el tudják-e kerülni azt, hogy áldozattá, netán elkövetővé váljanak egy-egy helyzetben.



A vetélkedősorozat három fordulóból áll:
A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt 6. első fordulóját mindenki kitöltheti, de a fődíjakért - laptop és mobiltelefon - csak a 14-22 éves kor közötti fiatalok versenghetnek.
1. Az első, online fordulót 2023. március 30. és 2023. május 11. között lehet kitölteni a nagydiaktesztek.hu oldalon vagy a Nagy Diák Tesztek applikáción keresztül. 18 kérdést kell megválaszolni a lehető legrövidebb idő alatt, hiszen nem csak az elért pontok számítanak, hanem a kitöltésre szánt idő is. A korábbi évekhez hasonlóan, ezt a tesztet is többször ki lehet tölteni, vagyis van mód gyakorlásra és tanulásra, de fontos, hogy a versenyben mindig az utolsó eredmény lesz érvényes.
2-3. Az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A középdöntőt és a döntőt a 30. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon tartják, május 25-én Budapesten.

Forrás: MTI
Fotók: Freepik, Freepik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.04.19