Down Barbie: Down-szindrómás Barbie babát dobott piacra a játékgyártó - Minden apró részletnek jelentése van

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Down Barbie: Down-szindrómás Barbie babát dobott piacra a játékgyártó - Minden apró részletnek jelentése van A Fashionistas termékcsalád keretében már lábprotézissel rendelkező Barbie, kerekesszéket használó Barbie, valamint vékonyabb és kevésbé izmos férfi babák is piacra kerültek. Down-szindrómás Barbie babát ad ki a Mattel játékgyár, hogy minél több gyerek megtalálhassa az őt képviselő játékot - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása kedden.

A Mattel vezetői elmondták, hogy az amerikai National Down Syndrome Societyvel (NDSS) kötöttek partnerséget a termék piacra dobása érdekében.
A jótékonysági szervezetek üdvözölték a lépést.

"A közösségünkben élő gyermekek olyan babával játszhatnak majd, amely őket képviseli" - mutatott rá Carol Boys, a brit Down-szindrómások Szövetségének vezérigazgatója.



Fontos a sokszínűség
Ellie Goldstein Down-szindrómás brit modell, aki az új Barbie kampányában is szerepelt, kiemelte, milyen fontos számára sokszínűség.

- Az embereknek több hozzám hasonló embert kell látniuk a világban, nem kell elrejteni őket - tette hozzá.

Több Down-szimbólum is van a babán
- A Mattel a tervezési folyamat során az NDSS-szel és egészségügyi szakemberekkel konzultált, valamint új arc- és testformát vezetett be, amely jobban illusztrálja az átlagosnál alacsonyabb testalkattal és hosszabb törzzsel rendelkező Down-szindrómás nőket.

- Az NDSS útmutatásai alapján a baba rózsaszín medálos nyakláncának három kiszögellése jelképezi a Down-szindróma tüneteit okozó tripla 21-es kromoszómát (A Down-szindrómások 46 helyett 47 kromoszómával rendelkeznek, a szindróma kialakulásáért a 21-es kromoszóma felel: ebből van eggyel több nekik.)

- A baba puffos ujjú ruháján megjelenik a pillangó, valamint a sárga és a kék szín, amelyek a Down-szindrómához kapcsolódó szimbólumok.

- A baba lábán bokaortézis is van, ami a Down-szindrómás embereknek segíthet a járásban - ezt stílusosan rózsaszínre festették, hogy passzoljon a ruhájához

Az új Barbie - amely a 2022-ben indított Fashionistas termékcsalád része - április 25., keddtől lesz előrendelhető a Smyths játékboltban.

"Nem gondoltam volna, hogy egyszer egy Barbie miatt fogok sírni, de hát ez a nap is eljött. A Down-os kislányom még nem elég idős ahhoz, hogy Barbie-val játsszon, de rendeltem neki kettőt (mindannyian tudjuk, hogy az első babát általában tönkreteszik) és egyet az unokatestvérének. Annyira örülök, hogy lesz egy olyan babája, aki hasonlít rá! Az elfogadás és a megjelenítés nagyon sokat jelent számunkra!" - lelkendezett egy édesanya a játékgyártó weboldalán.

Minden ezer terhességből 1
A Házipatika adatai szerint minden 691. gyermek Down-szindrómával születik az Egyesült Államokban, Magyarországon a betegség gyakorisága körülbelül 1 eset/1000 terhesség (1,17 ezrelék).

A Fashionistas termékcsalád keretében egyébként már lábprotézissel rendelkező Barbie, kerekesszéket használó Barbie, valamint vékonyabb és kevésbé izmos férfi babák is piacra kerültek. A Mattel szerint ez a legváltozatosabb és legbefogadóbb babakollekció, amelyben sokféle bőr-, szem- és hajszín, testalkat, fogyatékosság és stílus megjelenik.

Olvasd el ezt is!
13 tündéri kisfiú és kislány, aki Down-szindrómával született: Megható dolgokat árultak el róluk a szüleik »


Forrás: MTI, Mattel, Házipatika
Fotók: Mattel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.04.26