Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Hol mennyibe kerül a bölcsőde? - Szülők Lapja

Hol mennyibe kerül a bölcsőde?


Bölcsődei gondozási díjak - Az önkormányzatok többsége nem használja ki a jogszabályban megengedett keretet.
Április elsejétől sok bölcsődében gondozási díjat is kérnek a szülőktől az étkezési térítés mellett. A szociális államtitkárság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az önkormányzatoknak és más intézményfenntartóknak eddig az időpontig kell dönteniük arról, hogy bevezetik-e a díjat.

Szerző: Szülők lapja
2012-04-03
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az önkormányzatoktól függ, hogy mennyi napi díjat kérnek   
Az MTI tudósítóinak körképéből az derül ki, hogy több önkormányzat az utolsó napokra hagyta a döntést, több helyen pedig már jelezték, hogy nem élnek a lehetőséggel, illetve a jogszabályban megengedett felső összeghatárnál kevesebbet kérnek. Van, ahol egységesen napi száz forintban állapították meg a díjat, másutt a szülők anyagi helyzetét veszik figyelembe. Aki nem ad be jövedelemigazolást, attól egyes településeken a maximumot kérik, napi ezer forintot.

Idén már gondozásra is kérhető térítési díj a bölcsődékben
Egy tavaly elfogadott törvény értelmében a bölcsődékben január elsejétől már nemcsak az étkezésre, hanem a gondozásra is kérhető térítési díj. A személyi térítési díj (gondozási díj) összegét az intézményvezető az intézményi térítési díj alapján állapítja meg. Az intézményi térítési díj a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete, tehát az az összeg, amelyet a fenntartó az ellátáshoz biztosít, vagy saját kiegészítésként, vagy térítési díjakból. Térítésmentes a bölcsődei gondozás a három vagy több, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családoknak.

A fővárosi díjakról
A fővárosban hat kerületi önkormányzat döntött úgy, hogy április elsejétől gondozási díjat kér a szülőktől. Több városrész is jelezte, hogy a számításkor figyelembe veszik a szülők szociális helyzetét, a rászorulóknak bizonyos esetekben kevesebbet kell fizetniük, mint eddig étkezési hozzájárulásként.
-    Az I. kerületben a térítési díj legmagasabb összege napi 500 forint lesz; Terézvárosban 200 forintban állapították meg a napidíjat, ugyanakkor az étkezési hozzájárulást 95 forinttal csökkentették. Józsefvárosban a gondozási díj felső határa napi 210 forint lesz, itt a kedvezményeket figyelembe véve sok esetben csökken a szülők által fizetendő összeg.
-    Újbudán az egy főre jutó 45 ezer forintos jövedelem alatti sávban nem kell fizetni, 57 ezer forintig pedig 100 forintot naponta. A 142,5 ezer forintos egy főre jutó jövedelem felett napi 1000 forint lesz a térítési díj. Az alacsonyabb jövedelmi sávokban felére csökken az étkeztetési díj, így a rászorulók összességében jobban járnak.
-    A rákosmenti önkormányzat havi értékben állapította meg a térítési díjat, ez nem lehet az egy főre jutó havi nettó jövedelem 10 százalékánál magasabb. A városrészben az alacsonyabb keresetűeknek az étkezési hozzájáruláshoz képest változatlan marad a fizetendő összeg.
-    Pesterzsébeten az egy főre jutó 40 ezer forintos jövedelem alatt nem kell fizetni, 100 ezer forintos jövedelem felett pedig havi 4400 forintot.
-    Óbudán a jövő héten várható döntés gondozási díjról, a tervezet napi 180 forintos összeggel számol.
-   A XII. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tervezik a gondozási díj bevezetését, de csak szeptembertől.

Dunántúl
    Győr önkormányzata úgy döntött, hogy az étkezési díjon felül semmilyen egyéb térítési díjat nem szed az önkormányzati fenntartású bölcsődékben, hogy így is támogassa a szülőket.
    Sopronban a városházán azt közölték: sem az nem dőlt el, bevezetik-e a díjat, sem az, hogy ha igen, mekkora lenne ez az összeg.
    Székesfehérvár önkormányzata a mostani, nyárig tartó gondozási idoszakban nem él a gondozási díj bevezetésének lehetőségével. A szakmai szervezetekkel, a szülői képviseletekkel és az intézményvezetőkkel egyeztetnek majd arról, hogy a szeptemberi új gondozási időszaktól éljen-e - s ha igen, milyen feltételekkel - a lehetőséggel az önkormányzat.
    Dunaújvárosban még nem vezették be a gondozási díjat, folynak a számítások, hogy megfelelően előkészített szakmai anyag alapján dönthessenek.
    Zalaegerszegen már korábban döntöttek az egységes bölcsődei térítési díj bevezetéséről. A megyeszékhely bölcsődéiben - a 403 forintos napi étkezési díjon felül - napi 240 forintos gondozási díjat kell fizetni. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő szülők, illetve a nagycsaládosok 50 százalékos kedvezményt kapnak a gondozási díjból.
    A nagykanizsai közgyűlés március 29-i ülésén tervez dönteni a térítési díjról, és április 1-jével vezetnék be. A közgyűlési előterjesztés szerint egységesen napi 200 forintot kellene majd fizetniük a szülőknek gyermekeik gondozásáért.

Alföld
    Békés megye három városában lesz bölcsődei költségtérítés, a közgyűlések március végéig hoznak döntést a díjak összegéről.
    Gyula a térítési díjat kényszerből vezeti be, mert a jelenlegi normatíva a kiadások 45-50 százalékát fedezi. A határozati javaslat szerint a költségtérítés összege napi száz forint lesz egy gyermek után, ez egy hónapban 2200 forint többletkiadást jelent a szülőknek, maximum 4400 forintot, a három gyermeket nevelők mentesülnek a díjfizetés alól. Orosháza polgármesteri hivatala is napi száz forint költségtérítési díjat tervez. Békéscsabán  az önkormányzati bizottságok a napokban kapják kézhez a bölcsődei térítésről szóló anyagot, a költségtérítés tervezett összege gyermekenként szintén napi száz forint.
    Debrecen önkormányzati bölcsődéiben napi 150 forint gondozási díjat vezetett be március 1-jével a városi közgyűlés. Rácz Julianna, a polgármesteri hivatal családvédelmi osztályának vezetője korábban elmondta: a város 13 tagintézménnyel működő egyesített bölcsődei intézményében 1025 bölcsődei hely van teljes kihasználtsággal, emellett folyamatban van két bölcsődei fejlesztés, egy új, 72 férohelyes bölcsőde építésére pedig pályáztak. Berettyóújfaluban csak étkezési díjat szednek a jövőben is a bölcsődékben, mint ahogy Polgáron is.

Országos körkép  
    Kecskeméten az önkormányzat bölcsődéiben továbbra sem tervezik a térítési díj kiterjesztését.
    Szekszárdon számításokat végeztek a gondozási térítési díjból várható bevételekről, a közgyűlés elé eddig nem terjesztettek be a bevezetéséről szóló javaslatot.

    Tatabánya önkormányzata a bölcsődékben az étkezési díjon túl kért térítési díjat napi 170 forintban határozta meg.
A díjat azért kellett bevezetni, mert idéntől az étkezési díjba már nem lehetett beleszámolni a rezsiköltségeket, és ez a megyeszékhelyen nyolcmillió forintos kiesést jelentett az önkormányzatnak.
   
Tatabányán az önkormányzati bölcsődék 413 kisgyermeket látnak el, közülük 126-nak az ellátásáért a jogszabályi feltételek miatt nem kell fizetni.
    Komárom-Esztergom megye nagyobb városai közül Esztergomban, Oroszlányban és Komáromban nem vezettek be bölcsődei térítési díjat. Dorogon 240 forint a díj, Tatán a következő hónaptól fizetni kell a bölcsodei ellátásért, de az összeg még nem ismert.

    Pécsen áprilisban lépnek érvénybe az új térítési díjak. Az önkormányzat a szülők jövedelmi viszonyaitól függően ad kedvezményeket. Alapesetben a gondozási díj 250 forint, az étkezési nyersanyagnorma tavalyi összegét pedig csökkentették; így összességében a tarifa nem változik áprilistól, azaz továbbra is napi 656 forint lesz. A kedvezményeket fenntartják, sőt lesznek, akik idén még jobban is járnak, a család jövedelmétől függően. Pécsen mintegy nyolcszáz bölcsődei hely van. Amióta a jogszabály nagyobb csoportlétszámokat tesz lehetővé, csaknem százzal több kicsit tudnak fogadni az intézmények.
     Szigetváron a bölcsődei ellátás ingyenes, és az is marad. Komlón nem tervezik az új modellt bevezetni, sőt a közelmúltban csökkentették a térítési díjakat.

    Nyíregyháza közgyűlése eddig nem vette napirendjére a bölcsődei térítési díjakat.
    A csengeri önkormányzat képes működtetni a bölcsődei rendszert, így egyelőre nem tervezik a gondozási díj bevezetését.

    Kaposváron még nem került a közgyűlés elé, hogy az önkormányzat bölcsődéiben a szülők jövedelmétől függően kérnek-e gondozási díjat. A város által üzemeltetett bölcsődékben jelenleg csak az étkezési térítési díjat kell fizetni. A város öt bölcsődéjében 278 gyermeket tudnak fogadni, jelenleg 271-nek az ellátásáról gondoskodnak. A teljes térítési díj napi 510 forint, de rászorultságtól függően kedvezmény, akár teljes mentesség adható.
    A somogyi megyeszékhelyhez közeli Hetesen nem kérnek gondozási díjat, csak a napi négyszeri étkezést kell megfizetni.
Noha szűkös költségvetésből gazdálkodnak, egyelőre nem tervezik, hogy emeljék a napi 600 forint hozzájárulást. Siófokon is csak az
étkeztetéshez járulnak hozzá a szülők. A városban száz bölcsődést gondoznak, utánuk márciustól naponta 380 forintot, a korábbinál 15 forinttal többet fizetnek a szülők az alapanyagok drágulása miatt.

    Szombathelyen a februári közgyűlés döntött a gondozási díjról; a szülők jövedelmének arányában kell fizetni, a rendelet szerint a díj havonta nem lehet több 18.900 forintnál. A bölcsődébe járó gyermekek kétharmadának szülei fizetnek gondozási díjat, egyharmaduk valamilyen jogcímen mentesül a díjfizetés alól. A szülők 75 százaléka havonta 5-10 ezer forint közötti összeget fizet, ezen belül 53 százalékuk havi ötezer forintnál is kevesebbet. A megyeszékhely a kistérség 39 településével társulásban látja el a gyermekek napközbeni ellátását, hét tagbölcsődében, összesen 538 férőhellyel. Az önkormányzat számítása szerint a bölcsődei gondozási díjból befolyó összeg évente 7-8 millió forint.

    Szegeden április elsejétől naponta 100 forintos gondozási díjat fizetnek majd a szülők bölcsődékben, de rászorultsági alapon mentesülhetnek ez alól. A szülők 98 százaléka a jövedelmi helyzet vizsgálata nélkül vállalta a havi 2000-2200 forintos többletet.
    Szentesen március 30-án kerül a javaslat a képviselő-testület elé; a tervek szerint nem kell majd gondozási díjat fizetni.

    Hódmezővásárhelyen sávosan, a családok egy főre eső jövedelme alapján határozta meg az önkormányzat az áprilisban életbe lépő, a gondozási díjat is magában foglaló bölcsődei napidíjat. Összege a korábban csak étkezésért fizetettnél csak azoknak a családoknak az esetében lesz magasabb, amelyekben az egy főre jutó jövedelem megközelíti vagy meghaladja a 100 ezer forintot.
    Makón jövő szerdán tárgyal a képviselő-testület a bölcsődei díjakról. A tervek szerint napi 100 forint lenne a gondozási díj az étkezési díj mellett, és szociális alapon mentesülhetnek a díjfizetés alól a szülők.

    Érd két önkormányzati bölcsődéjében 204 gyermek szüleit érinti a változás.
Szociálpolitikai megfontolások miatt csak a családok negyedétől kérnek pénzt, legfeljebb havi 10 ezer forintot. Gödöllő összesen 170 gyermeket befogadó három bölcsődéjében a képviselő-testületi határozat alapján négy kategória szerint kérik majd a díjat szeptembertől. Az 57 ezer forintnál kevesebb egy főre eső jövedelemmel rendelkezők mentesülnek, míg a többi családnak havi 2100, 4200, illetve 6300 forintos havi díjjal kell számolnia. Aki nem kíván jövedelemigazolást benyújtani, napi 1000 forintot fizet.

      Vácon a mentességet élvező körön kívül eső családoknak egységesen napi 350 forintos gondozási díjat kell fizetniük. A változás három önkormányzati bölcsődét érint.

      Aszódon március 29-én döntenek. Ha bevezetik a gondozási díjat, akkor az 57 ezer forintot nem meghaladó egy főre eső jövedelemmel rendelkezőktől nem kérnek pénzt, míg a jobb anyagi helyzetű családoknak napi 200-400 forintos tarifára kell felkészülniük.

     Kerepesen is csütörtökön döntenek. Szentendrén és Budaörsön egyelőre nem vették napirendre a kérdést, míg Nagykőrös és Százhalombatta vezetése kizárta a gondozási díj bevezetését.


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

Címkék: bölcsőde, gondozási díj, térítési díj,

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ennyibe kerül majd a bölcsődei ellátás - táblázattal

2010-ben a családoknak havonta átlagosan 9 ezer Ft-ba került gyermekeik bölcsődei ellátása. A térítési díjak átalakításával, amennyiben a fenntartó gondozásra is megállapít személyi térítési díjat - a szülők, a család egy főre eső nettó jövedelme alapján arányosan fognak majd az ellátásért fizetni.

tovább a cikkre
Fizetősek lesznek a bölcsődék? Változik a családi pótlék? - A Kormány elfogadta a javaslatot

November 18-án a Kormány elfogadta a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak azt a javaslatát, amely több ponton, helyenként koncepcionális kérdésekben módosítja a szociális igazgatásról, a gyermekek védelméről és a családok támogatásáról szóló törvényeket.

tovább a cikkre
Felkészülés a bölcsődére

Nagy döntés a család életében, ha bölcsődébe adják a picit. Nemcsak lelkileg nehéz az elválás, de a nappali szoptatásokat is el kell hagyni és a babának is egy teljesen új rendszert kell megszoknia. Erre alaposan fel kell készíteni őt.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgaborsó főzelék burgonyával

Sárgaborsó főzelék burgonyával

Főzelékek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Hozzávalók 1 főre: - 50 gramm sárgaborsó - 70 gramm tisztított burgonya - 1 teáskanál olaj

Recept: A sárgaborsót, vagy más néven felesborsót már a főzést megelőző napon beáztatjuk hideg vízbe. A főzés napján annyi forró vízzel főzzük puhára, hogy a víz éppen ellepje. Akkor adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott burgonyát, ha a borsó m&aa(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Újszülött kisbabát hagytak a hatvani kórház babamentő inkubátorában - Ezt lehet tudni a kisfiúról

vissza vissza