Gyed extra változás 2016: már a baba 6 hónapos korától igényelheti a szülő

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Gyed extra változás 2016: már a baba 6 hónapos korától igényelheti a szülő 2016. január 1-jétől a csok-on kívül a gyed extra is változik! A változást az indokolja, hogy ha arra szükség van, akkor a szülő visszamehessen dolgozni. A gyed extra 2016-os tervezett változását a kormány 2015 tavaszán még csak bejelentette, 2016. január 1-jével viszont törvényerőre is emelte.

2016-tól változás: már féléves kortól jár a gyed extra
Tovább bővül a családtámogatások köre 2016-ban az Országgyűlés által 2015. december 15-én, kedden elfogadott törvénycsomagnak köszönhetően - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az államtitkár kiemelte: bővülnek a gyermekek napközbeni ellátásának lehetőségei és  tovább nő azoknak a száma is, akik ingyenes étkeztetésre lesznek jogosultak. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy sokaknak, akik fontolgatják a gyermekvállalást ez egy újabb ösztönző lehet az is, hogy most már nemcsak a gyermek egyéves, hanem féléves korától jár a gyed extra. A támogatási forma egyébként egyre népszerűbb, az idei évre 20-23 százalékos bővülést várnak.

Gyed extra: munka mellett is folyósítják a családtámogatás összegét
Novák Katalin az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a múlt év novemberében szintén utalt a 2016-ban induló családtámogatási rendszerben történő változásokra. Novák Katalin elmondta, hogy a 2014-ben bevezetett gyed extra, amely munka mellett is lehetővé teszi a családtámogatás folyósítását, 2016 január elsejétől már a gyerek féléves korától igénybe vehető. A támogatás eddig csak egyéves kortól járt, a mostani változással akár 900 ezer forintos többletjövedelemhez juthatnak az arra jogosult családok.

A gyed extrát 2014-ben csaknem ötvenezren vették igénybe. Novák Katalin elmondta, továbbra is megmarad a testvérgyed, amely azt jelenti, hogy két gyerek után kétszeres, három gyerek után háromszoros összeg jár, ha a gyerekek gyorsan egymás után születnek.

Jön a mini, családi és munkahelyi bölcsőde
Bővül a gyerekek napközbeni elhelyezésének lehetősége is, 2016-tól már négyféle ellátástípus közül választhatnak a szülők: jön a mini, családi és munkahelyi bölcsőde is. Eddig a tízezer lakos feletti településeken volt kötelező bölcsőde fenntartása, a törvényjavaslat elfogadása után azonban már minden olyan településen gondoskodni kell erről, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy van legalább öt olyan gyerek, akinek a szülei igénylik ezt az ellátást. Bölcsőde- és óvodaépítésre 100 milliárd forint áll a kormány rendelkezésére a következő években.

Egyszerre igényelhetik a csed-et és a gyed-et az anyukák
Az államtitkár asszony elmondta, kiterjesztenék a pedagógus-életpályamodellt a felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelőkre. Ez csaknem 900 dolgozót érint. A további változások között említette, hogy 2016-tól egyszerre lehet majd igényelni a csecsemőgondozási díjat (csed) és a gyedet, tehát ezentúl nem kell külön-külön benyújtani az erre vonatkozó igényt. Ezenkívül megteremtik a családi pótlékról való lemondás lehetőségét is: ez azoknak a családoknak szól, amelyek megengedhetik maguknak, hogy lemondjanak erről a juttatásról.

Még több információ a gyed extráról - Kattints most »

Forrás:
MTI / 2015. november 19. (Novák Katalin nyilatkozata)
MTI / 2015. december 15. (Rétvári Bence nyilatkozata)
Fotó: Internet

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2016.01.04