Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Gyed extra változás 2016: már a baba 6 hónapos korától igényelheti a szülő - Szülők Lapja

Gyed extra változás 2016: már a baba 6 hónapos korától igényelheti a szülő

Szülőklapja kép2016. január 1-jétől a csok-on kívül a gyed extra is változik! A változást az indokolja, hogy ha arra szükség van, akkor a szülő visszamehessen dolgozni.

Szerző: Szülők lapja
2016-01-04
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2827 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyed extra 2016-os tervezett változását a kormány 2015 tavaszán még csak bejelentette, 2016. január 1-jével viszont törvényerőre is emelte.

2016-tól változás: már féléves kortól jár a gyed extra
Tovább bővül a családtámogatások köre 2016-ban az Országgyűlés által 2015. december 15-én, kedden elfogadott törvénycsomagnak köszönhetően - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az államtitkár kiemelte: bővülnek a gyermekek napközbeni ellátásának lehetőségei és  tovább nő azoknak a száma is, akik ingyenes étkeztetésre lesznek jogosultak. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy sokaknak, akik fontolgatják a gyermekvállalást ez egy újabb ösztönző lehet az is, hogy most már nemcsak a gyermek egyéves, hanem féléves korától jár a gyed extra. A támogatási forma egyébként egyre népszerűbb, az idei évre 20-23 százalékos bővülést várnak.

Gyed extra: munka mellett is folyósítják a családtámogatás összegét
Novák Katalin az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a múlt év novemberében szintén utalt a 2016-ban induló családtámogatási rendszerben történő változásokra. Novák Katalin elmondta, hogy a 2014-ben bevezetett gyed extra, amely munka mellett is lehetővé teszi a családtámogatás folyósítását, 2016 január elsejétől már a gyerek féléves korától igénybe vehető. A támogatás eddig csak egyéves kortól járt, a mostani változással akár 900 ezer forintos többletjövedelemhez juthatnak az arra jogosult családok.

A gyed extrát 2014-ben csaknem ötvenezren vették igénybe. Novák Katalin elmondta, továbbra is megmarad a testvérgyed, amely azt jelenti, hogy két gyerek után kétszeres, három gyerek után háromszoros összeg jár, ha a gyerekek gyorsan egymás után születnek.

Jön a mini, családi és munkahelyi bölcsőde
Bővül a gyerekek napközbeni elhelyezésének lehetősége is, 2016-tól már négyféle ellátástípus közül választhatnak a szülők: jön a mini, családi és munkahelyi bölcsőde is. Eddig a tízezer lakos feletti településeken volt kötelező bölcsőde fenntartása, a törvényjavaslat elfogadása után azonban már minden olyan településen gondoskodni kell erről, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy van legalább öt olyan gyerek, akinek a szülei igénylik ezt az ellátást. Bölcsőde- és óvodaépítésre 100 milliárd forint áll a kormány rendelkezésére a következő években.

Egyszerre igényelhetik a csed-et és a gyed-et az anyukák
Az államtitkár asszony elmondta, kiterjesztenék a pedagógus-életpályamodellt a felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelőkre. Ez csaknem 900 dolgozót érint. A további változások között említette, hogy 2016-tól egyszerre lehet majd igényelni a csecsemőgondozási díjat (csed) és a gyedet, tehát ezentúl nem kell külön-külön benyújtani az erre vonatkozó igényt. Ezenkívül megteremtik a családi pótlékról való lemondás lehetőségét is: ez azoknak a családoknak szól, amelyek megengedhetik maguknak, hogy lemondjanak erről a juttatásról.

Még több információ a gyed extráról - Kattints most »

Forrás:
MTI / 2015. november 19. (Novák Katalin nyilatkozata)
MTI / 2015. december 15. (Rétvári Bence nyilatkozata)
Fotó: Internet

Címkék: gyed extra 2016, gyed extra változás 2016, Novák Katalin, Rétvári Bence,

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Bővül a gyed extra 2016 januárjától – már a baba 6 hónapos korától igénybe vehető lesz

A munkába visszatérő édesanyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát a kormány szerdai döntése értelmében. Eddig a gyed extrára a gyermek 1 éves kora után volt lehetőség, jövőre azonban már a gyermek féléves korától folyósítják az ellátást.

tovább a cikkre
GYED extra - Felmondási védelem a Gyed mellett dolgozó szülőknek

A munkáltatók érdekeltek abban, hogy kisgyermekes anyákat foglalkoztassanak. De vajon a gyed mellett dolgozó kismamákra is vonatkozik a felmondási korlátozás?

tovább a cikkre
Gyakorlati kisokos a gyed extrához

Elkészült a GYED extra bevezetésével kapcsolatos gyakorlati kisokos, melyből mindenre választ kaphattok. Ki és hogyan kaphatja a GYED extrát? Hogyan kell igényelni a GYED extrát? Honnan tölthetőek le a nyomtatványok? Hogyan lehet dolgozni GYED mellett? Mi a helyzet ikrek esetében? Hol kaphatsz további tájékoztatást?...

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Májpüré

Májpüré

Feltétek a főzelékhez >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Sovány baromfimáj (nem lehet liba-, vagy kacsamáj!) Marhamáj Főzeléknövények

Recept:

A megmosott májat a főzeléknövényekkel együtt főzzük, és velük együtt át is törhetjük a szitán. A csecsemőnek először csak fél kávéskanálnyit adjunk, ezt emeljük fokozatosan 2-3 kávéskanálnyi mennyiségre.

Fontos!<(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza