12 dolog, amit tarts be, hogy elkerüld a koronavírus-fertőzést! - Tanácsok kismamáknak, szülőknek az NNK-tól

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


12 dolog, amit tarts be, hogy elkerüld a koronavírus-fertőzést! - Tanácsok kismamáknak, szülőknek az NNK-tól Mint a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, az új koronavírus járvány terjedésének megelőzésének legfontosabb pontja, hogy maradjon otthon és mosson rendszeresen kezet. Ugyanakkor a további pontokat is érdemes betartani. Mint a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, az új koronavírus járvány terjedésének megelőzésének legfontosabb pontja, hogy maradjon otthon és mosson rendszeresen kezet. Ugyanakkor a további pontokat is érdemes betartani.

2020. március 17-e, keddre már 50 koronavírusos beteget tartanak számon Magyarországon, az országos tisztifőorvos szerint beléptünk a következő szakaszba, amikor várhatóak a csoportos megbetegedések.
 

A koronavírus-fertőzés elkerülésének 12 pontja


Az új koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ az alábbi óvintézkedések betartását kéri:

1. Moss kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsd meg a kezed alkoholos kézfertőtlenítővel!
- hazaérkezés után
- ételkészítés előtt és közben
- étkezés előtt
- WC használatot követően
- tüsszentés, köhögés, orrfújás után
- beteggel érintkezés előtt és után
- állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után

2. Szemhez, szájhoz, archoz ne nyúlj, illetve csak kézmosást követően!        

3. Szellőztess rendszeresen!

4. Otthonodban tisztítsd a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)!

5. A gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt.

6. Kerüld a nagy tömeget, zárt légterű helyiségeket!

7. Kerüld az érintkezést betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas - legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakteriális fertőzés, egyéb)!

8. Köhögéskor, tüsszentéskor használj papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobj el! 9. Amennyiben erre nincs lehetőség, ne a kezedbe köhögj, illetve tüsszents, hanem a behajlított kar könyökhajlatába!

10. Amennyiben beteg vagy, tarts távolságot másoktól!
- tartózkodj a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől
- lehetőleg használj külön WC-t és mosdót
- használj külön étkészletet
- használj külön törülközőt

11. Csak légzőszervi tünetek esetén használj maszkot (köhögés, tüsszentés), ezzel védve a környezetedben lévőket!

12. Kismamáknak: szoptatási gyakorlaton ne változtass, a lehetőség szerinti leghosszabb ideig szoptass!

Mindemellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a rendszeres mozgás és kiegyensúlyozott étkezés, a vitaminraktárak pótlása erősíti az immunrendszert, az alkoholfogyasztás és a dohányzás viszont kerülendő.

12 dolog, amit tartsál be, hogy elkerüld a koronavírus-fertőzést! - Tanácsok kismamáknak, szülőknek az NNK-tól
Az NNK plakátja innen letölthető, nyomtatható

Mi a helyzet a várandósokkal, kismamákkal?
A várandósok, kismamák részére a NNK az általános óvintézkedések betartását javasolja. Mint írták, az eddigi eredmények szerint a várandósok, kismamák és csecsemők nem tekintendőek magasabb kockázatú betegcsoportnak a hasonló egészségügyi állapotú, nem várandós populációhoz képest COVID-19 koronavírus okozta megbetegedés tekintetében.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a várandósság megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, az immunrendszer működését, mely változások fogékonyabbá tehetik a várandósokat vírusfertőzések tekintetében. A várandósok továbbá magasabb kockázattal rendelkeznek súlyosabb megbetegedés kialakulására vírusfertőzéskor, mint nem várandós társaik.

Forrás, fotó: Nemzeti Népegészségügyi Központ
Kezdőfotó: MTI/Balogh Zoltán


Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.03.17