Érettségi 2020: Így döntött a kormány az idei érettségit érintő változásokról! - Mondjuk a részleteket

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Érettségi 2020: Így döntött a kormány az idei érettségit érintő változásokról! - Mondjuk a részleteket Az oktatási akciócsoport javaslata szerint idén csak írásbeli érettségi vizsgák lennének. Hogyan döntött végül a kormány? Idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg az oktatási akciócsoport javaslata szerint - mondta a köznevelési államtitkár a  koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Maruzsa Zoltán múlt héten azt közölte, a javaslatokról várhatóan a az április 15-ei, szerdai ülésén dönt a kormány. Végül ekkor is ekkor született meg a döntés, melyet alább részletezünk.



Az oktatási akciócsoport javaslata a következő kitételeket tartalmazta:
- az érettségit úgy kell megszervezni, hogy a köznevelési standardokon túl az megfeleljen a járványügyi helyzetnek, az emberek biztonsági elvárásainak és a felsőoktatási felvételi korrekt lebonyolíthatóságának is
- akik idén érettségiznének, a lehető legrövidebb, a legkevesebb személyes kontaktussal járó vizsgát kell szervezni
- senkinek sem kötelező érettségizni, amennyiben idén nem felvételizik
- szóbeli és gyakorlati vizsgákat a javaslat alapján nem tartanának, csak írásbeliket szerveznék, amivel felére csökkenthető a vizsgaesemények száma, és valamennyi 14 nap alatt lebonyolítható 
- az írásbeli vizsgán a másfél méteres távolságnak minden érintett között meg kell lennie, egy helységben maximum 10 ember tartózkodhat
- szóbeli vizsgát csak azon tárgyak esetében tartanának, amelyekből csak ilyen módon lehet levizsgázni és azoknak a sajátos nevelési igényű diákoknak szerveznének szóbelit, akik felmentést kapnak az írásbeli vizsga alól - ez 320 ezer szóbeli helyett mindössze 4500 vizsgaeseményt jelentene
- törölnék az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat is - ez 113 ezer érettségi jelentkezésből mintegy 30 ezret érintene, így legfeljebb 73 ezer érettségiző maradhatna
- jelenleg május 4-ei kezdésre készülnek, de ha a a járványügyi helyzet romlik, akkor minél előbb, ha javul, akkor pedig minél későbbre kell azokat ütemezni május-június folyamán

A nemzetközi helyzetre térve az államtitkár beszámolt arról is, hogy az európai országok vagy az év végi eredményekből számított jegyekkel adják ki az érettségi bizonyítványt, vagy technikailag egyszerűsítik, rövidítik a vizsgákat. Ismertetése szerint az európai uniós országok többsége még nem hozott döntést az érettségik lebonyolításának mikéntjéről.

Ilyen lesz a 2020-as érettségi
A kormány döntése szerdán született meg, és az április 16-ai kormányinfón Gulyás Gergely számolt be a változásokról - melyek lényegében ugyanazok, mint amiket az oktatási akciócsoport javasolt, tehát:
- idén kizárólag azok érettségizhetnek, akiknek most kell a továbbtanulás miatt, ez 83 ezer diákot érint - ez azt jelenti, hogy előrehozott érettségire idén nincs lehetőség!
- kizárólag írásbeli érettségi vizsgák lesznek, szóbeli vizsgát csak annál a tantárgynál tartanak, ahol nincs írásbeli - ez összesen 3178 diákot érint
- az érettségi kezdési időpontja: 2020. május 4., a tervek szerint két hét alatt lezajlik az összes vizsga
- a vizsgák során szigorú egészségvédelmi követelményeknek kell megfelelni: egy helyiségben max. 10 fő tartózkodhat, és tartani kell a másfél méteres távolságot
- érettségizni nem kötelező, de mivel ez egyben a felvételihez is szükséges, így aki továbbtanulna, és nem érettségizik idén, az csak jövőre tud felsőoktatásba jelentkezni

FRISSÍTÉS!
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyancsak még a csütörtöki nap folyamán pontosított néhány részletet az idei érettségivel kapcsolatban.
Egyebek közt hangsúlyozták, a kormány az érettségi vizsgák időpontját a járványügyi szempontok alapján határozta meg, ezért döntött a mielőbbi, május 4-i kezdés mellett.

Az írásbeli vizsgák május 21-ig tartanak, az egyes vizsgatárgyak napját és a lebonyolítás részletszabályait a hamarosan megjelenő kormányrendelet tartalmazza.

Szóbeli vizsga kizárólag azon tárgyak esetében lehetséges, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van (például hittan), továbbá szóbelit kell szervezni testnevelés tantárgyból. Az írásbeli alól felmentéssel rendelkező tanulók szintén szóban vizsgázhatnak. Az érettségi eljárása így jelentősen egyszerűsödik, megfeleződik a lehetséges személyes érintkezések száma - közölte a szaktárca.

Kitértek arra is: a vizsgajelentkezések közül törölték az alsóbb évfolyamos, nem végzős tanulók előrehozott érettségijét, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat, ezekre ugyanis nincs szükség az idei felvételi eljárásban, ezeket később lesz mód pótolni. Megtarthatóak ugyanakkor azok a szintemelő vizsgák, amelyek a felsőoktatási felvételiben való részvételhez szükségesek.

A vizsgák lebonyolítása során fokozott figyelmet fordít a kormány a biztonságra és az érintett vizsgázók, illetve pedagógusok egészségének védelmére. A diákok létszáma egy helyiségben legfeljebb tíz lehet, akik között biztosítani kell a legalább másfél méteres távolságot. A lebonyolítás során a tanulók csoportosulása sem engedélyezett - közölték.

Az első héten, a legtöbb vizsgázót érintő írásbelik a szokásos 8 óra helyett 9 órakor kezdődnek. A vizsgabizottság munkájában, az értekezletek megtartásakor előnyben kell részesíteni az elektronikus kommunikációs formákat - mutattak rá.

A vizsgák során a helyiségeket fertőtleníteni kell, a diákok és a pedagógusok számára igény szerint maszkot biztosítanak. A kollégiumi elhelyezést az érettségizők számára igény esetén biztosítják, ilyen esetekben, egy szobában egy tanuló helyezhető el.  

Az érettségitől való visszalépésre természetesen minden jelentkezőnek lehetősége van, aki bármely okból úgy ítéli meg, hogy inkább egy későbbi időszakban szeretne vizsgázni, ebben az esetben a befizetett vizsgadíjakat is visszafizetik.

A további tudnivalókról tájékoztatni fogják az iskolákat, diákokat - jelezte a minisztérium.

Ez is érdekelhet!
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár még több részletet árult el az idei érettségiről »


Forrás: Kormányinfó, Emmi
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.04.16