Termékvisszahívás: Laktózt tartalmazhat ez a laktózmentes túrós rétes! - Ha laktózérzékeny vagy, ne edd meg, vidd vissza!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Termékvisszahívás: Laktózt tartalmazhat ez a laktózmentes túrós rétes! - Ha laktózérzékeny vagy, ne edd meg, vidd vissza! Az élelmiszerlánc tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy az alábbi azonosítókkal ellátott Laktózmentes túrós rétes esetlegesen laktózt tartalmazhat. A Lidl Magyarország Bt. tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy az alábbi azonosítókkal ellátott Laktózmentes túrós rétes esetlegesen laktózt tartalmazhat.

A termék fogyasztása a laktózérzékeny fogyasztók körében tüneteket válthat ki. A Lidl honlapján közleményt tett közzé a vásárlók tájékoztatására.

Az érintett termék azonosító adatai:
Megnevezése: Laktózmentes túrós rétes
Kiszerelés: 690g, 6 db-os
MMI: 08.11.2020

Termékvisszahívás: Laktózt tartalmazhat ez a laktózmentes túrós rétes - Ha laktózérzékeny vagy, ne edd meg, vidd vissza!

A Nébih arra kéri a laktózra érzékenyeket, hogy amennyiben a fenti azonosítókkal ellátott termékből vásároltak, azt ne fogyasszák el, a Lidl blokk nélkül visszafizeti a termék vételárát.
 

Tejallergia és laktóz-intolerancia: mi a különbség?


A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek.

Laktóz-intolerancia
Ha a laktáz enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés gázképződéshez vezet, ami haspuffadást, hasi görcsöket, hasmenést eredményez. Ilyenkor beszélünk laktóz-intoleranciáról.
Laktózmentes termékek fogyasztásával elkerülhetőek az egészségügyi problémák.

Tejallergia
Ezzel szemben a tejallergia az ételallergia egy fajtája. Ilyenkor a szervezet a tehéntej béta-laktoglobulin, laktalbumin vagy kazein alkotóelemeit idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük.
Ebben az esetben nem szabad semmilyen tejfehérjét tartalmazó élelmiszert fogyasztani, legyen az akár "normál" vagy laktózmentes!

Olvasd el ezt is!
Laktózérzékenység és tejallergia: ez a lényeges különbség! »


Forrás, fotó: Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.06.29