Szentkirályi Alexandra: A kormány el akarja kerülni a korlátozó intézkedéseket, de figyelik a vírushelyzetet

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Szentkirályi Alexandra: A kormány el akarja kerülni a korlátozó intézkedéseket, de figyelik a vírushelyzetet Bár egyre nő az esetszám, egyelőre minden normál rendben folyik tovább a tanítás az iskolákban, de a hatóságok folyamatosan figyelik a vírushelyzetet, és ha kell, azonnal intézkednek, mondta el a kormányszóvivő. A kormány, az operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyeli a vírushelyzetet, kiemelten az óvodák, iskolák adatait és ha kell, azonnal intézkednek - mondta Szentkirályi Alexandra a 2020. szeptember 6-án, vasárnap este a Facebook-oldalán közzétett videóban.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a járvány elleni védekezés fenntartása mellett a mindennapi életet korlátozó intézkedéseket elkerülje, a magyar emberek egészségét és munkahelyét megvédje.

Elkezdődött a tanév a megszokott rendben
Több mint egymillió gyermek és szüleik számára kezdődött meg az új tanév. A digitális oktatás lehetőségként adott, mégis közösen örültünk, hogy a megszokott rendben indulhatott el a tanév - fogalmazott Szentkirályi Alexandra.



Járványügyi protokoll az iskolákban
Mint mondta, az iskolákat külön járványügyi protokoll segíti abban, hogy minél hatékonyabb biztonsági intézkedéseket hozzanak a vírus ellen. Ezek között említette, hogy a bejáratoknál kézfertőtlenítőt kell kihelyezni, a távolságtartási szabályok betartása érdekében törekedni kell a tanulók minél szellősebb elhelyezésére és kerülni kell az osztályok keveredését, például a csengetési rend módosításával. Gondoskodni kell a rendszeres szellőztetésről és a többi között a padok, sporteszközök, mosdók folyamatos fertőtlenítéséről.

Kitért arra, hogy a beteg gyerekeket azonnal el kell különíteni az iskolában és a kollégiumban is. Hiányzásuk a hatósági karantén idején igazoltnak minősül.

Normál rend szerint zajlik az oktatás
Jelenleg az oktatás normál rend szerint zajlik, de ha egy-egy intézményben átmenetileg mégis el kell rendelni a digitális munkarendet, most is biztosítani kell a gyermekfelügyeletet, hogy ezzel segítsék a szülőket - hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő.

A gyermekek és a szülők érdeke is, hogy az iskolák működése zavartalan legyen - emelte ki Szentkirályi Alexandra, továbbá megköszönte az együttműködést és az elmúlt hónapok helytállását a diákoknak, a pedagógusoknak és a szülőknek.

Második hullám: napi átlag 500 új beteget regisztrálnak
Mindeközben a napi esetszám folyamatosan nő: míg márciusban átlag 50 napi megbetegedésnél már bezártak az iskolák és mindenki a digitális oktatásra tért rá, addig most, amikor átlagban napi 500 új beteget regisztrálnak, egyelőre nincs korlátozó intézkedés.

Merkely Béla az Indexnek mondta el, azért nő most rohamosan az esetszám, mert szerinte most ugyanabba a hibába estek a magyarok, mint az amerikaiak: "hogyha a nép nem hiszi el, hogy járvány van, akkor ennek ez lesz a következménye. Sajnos, fellazult a fegyelem." - hangsúlyozta a portálnak.

Az ATV Heti Naplójában pedig azt is kifejtette a SOTE rektora, hogy nagyjából hússzor több beteg lehet valójában, mint ahány fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor ha kötelezővé tennék a maszkhasználatot, azzal vissza lehetne szorítani a reprodukciós rátát. Ez a szám jelenleg 2 fölött van Magyarországon - azaz minden fertőzött további (legalább) két embernek adja át a vírust.

Olvasd el ezt is!
Miért veszélyes, hogy egyre több a vírustagadó? Miért érkeznek egymásnak ellentmondó hírek a járvánnyal kapcsolatban? - Virológus véleménye »


Forrás: MTI, Index, ATV
Fotó: MTI/Balogh Zoltán (2020. augusztus 19-ei felvétel)

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.09.08