Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Iskolák újraindulása: Rendkívüli szünetre és nyári pótlásra számíthatnak a diákok, ha otthon maradnak? - Szülők Lapja

Iskolák újraindulása: Rendkívüli szünetre és nyári pótlásra számíthatnak a diákok, ha otthon maradnak?

Szülőklapja képÁprilis 19-én, hétfőn megindult a jelenléti oktatás az általános iskolák alsó tagozatán, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ezeken az évfolyamokon megszűnik a digitális oktatás. Mire számíthat a szülő, aki nem adja iskolába a gyerekét?

Szerző: Szülők lapja
2021-04-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Április 19-én, hétfőn megindult a jelenléti oktatás az általános iskolák alsó tagozatán, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ezeken az évfolyamokon megszűnik a digitális oktatás.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár múlt héten arról beszélt, hogy a szülőknek joguk van otthon tartani a gyermeküket, amennyiben úgy ítélik meg, hogy veszélyeztetve lenne az iskolában. Ehhez elég csak az iskola igazgatójához fordulniuk egy kérvénnyel, és vele igazoltatni a hiányzást.

Nyáron kell pótolni a hiányzásokat?
Úgy tűnik azonban, hogy a valóság ennél bonyolultabb: bár van, ahol az iskola valóban rugalmasnak bizonyul, ugyanakkor mint a Telex is rámutat, egyre több felháborodott szülő számol be ennek ellenkezőjéről a Facebookon. Egyebek közt arról, hogy a saját tankerületükben ugyan engedélyezik a gyermekük otthon tartását, de arra is felhívták a figyelmüket, ha egy osztályban túl sokan hiányoznak, akkor ott rendkívüli szünetet kell elrendelni, mert a pedagógusnak nincs lehetősége sem az online, sem a hibrid oktatásra. A kimaradó tanórák pótlását pedig vagy május 10-e után szombatonként, vagy a június 16-ai tanévzárást követő három hétben kell kivitelezni - így azok a diákok is kénytelenek nyáron pótolni, akik amúgy április 19-től járnának az iskolába.Az mfor értesülései szerint elég tágan értelmezik a "túl sokan" fogalmát: mint írják, tudnak például olyan tankerületről, ahol már egyetlen gyerek jelenléte elég ahhoz, hogy megtartottnak ítéljenek egy tanórát, máshol viszont előfordul, hogy a 33-as osztálylétszámból 32-en otthon maradnának.

Tilos a streaming
A Szülői Hang Facebook-oldalán arról is érkezett panasz a szülőktől, hogy bár technikailag van, ahol megoldható lenne a jelenléti órák streamingje, azaz online közvetítése azoknak, akik otthon maradtak, végül nem kaptak rá engedélyt, adatvédelmi okokra hivatkozva.

Megszólalt a PSZ
A Pedagógusok Szakszervezete az eseményekre reagálva április 16-án nyilatkozatot adott ki, melyben elítélik a szülők és a pedagógusok megfélemlítését és fenyegetését, és azt követelik, hogy az élet és egészség védelme érdekében az óvodák és alsó tagozatok továbbra is tartsanak zárva.

"Azokat a pedagógusokat, akik a munka törvénykönyve 54. §-a alapján megtagadják a jelenléti nevelést és oktatást, az intézményvezetők és fenntartók rendre retorzióval fenyegetik, holott pontosan tudják, hogy az óvodákban és iskolákban az egészséges és biztonságos munkakörülmények az EMMI által kiadott intézkedési terv szerint sem biztosíthatók. Jogellenes lépésekre próbálják kényszeríteni őket, pl. táppénzre vonulásra, illetve azonnali hatályú, rendkívüli jogviszony-megszüntetéseket helyeznek kilátásba.

A pedagógusokat és a szülőket egyaránt fenyegetik a tanítási év meghosszabbításával, amennyiben nem jelennek meg a gyermekek és tanulók 2021. április 19-étől az intézményekben, holott ez az intézkedés jogellenes volna, arra viszont alkalmas, hogy többeket félelmeik és lelkiismeretük ellenére meghátrálásra késztessenek.

Ugyanilyen a 250 óra feletti mulasztásra hivatkozva a szülők és a tanulók fenyegetése az osztályozóvizsgával, illetve évfolyamismétléssel. Elhallgatják azt, hogy a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (7) bekezdése szerint erre nincs szükség, ha a tanuló érdemjegyek alapján osztályozható. Ez intézményi döntés függvénye, nem pedig a fenntartó vagy miniszter hatásköre.  

A pedagógusokat lelki terrornak teszik ki, nevelőket, intézményvezetőket és szülőket ugrasztanak össze, ahelyett, hogy a kormány gondoskodna a gyermekükkel otthon lévőkről bérkompenzációval, a munkáltató támogatásával annak érdekében, hogy álláshelyek ne szűnjenek meg. Jelenleg egyetlen dolog fontos az oktatásirányítás számára, hogy Orbán Viktornak demonstrálják: az intézmények nyitva lesznek, és abban gyermekek és közoktatási dolgozók tartózkodnak, akár az életük és egészségük veszélyeztetésével is.

Követeljük, hogy járványügyi adatok és az egészségügy helyzete alapján történjenek a közoktatási intézményekkel kapcsolatos döntések.

A kormány hallgasson a PDSZ-re és az egészségügyben dolgozókra, a Magyar Orvosok Szakszervezetére: a korai intézménynyitással ne veszélyeztesse a beoltatlan gyermekek és szüleik, valamint a közoktatásban dolgozó munkavállalók életét és egészségét, akiknek a védettsége még messze nem alakult ki!

Ne rójanak az egészségügyre további terheket! Előzzék meg a halálos áldozatok számának növekedését és további családi tragédiákat!"


Forrás: Telex, Szülői Hang, mfor, PSZ
Fotó: MTI/Soós Lajos

Címkék: iskola, iskolakezdés, jelenléti oktatás

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Járványügyi intézkedések 2021: Így változik meg az élet az április 19-ei héttől! - Óvodák, iskolák, vendéglátóhelyek
Járványügyi intézkedések 2021: Így változik meg az élet az április 19-ei héttől! - Óvodák, iskolák, vendéglátóhelyek

2021. április 19-ei héttől sok minden megváltozik az országban: milyen intézkedések lépnek életbe? Mi az, ami még nem változik?

tovább a cikkre
Jó hír a SZÉP-kártyásoknak: Így könnyítik meg a felhalmozott pénz felhasználását - A rendelet is megjelent
Jó hír a SZÉP-kártyásoknak: Így könnyítik meg a felhalmozott pénz felhasználását - A rendelet is megjelent

2021. december 31-ig a Széchenyi Pihenő Kártyával bármelyik alszámláról lehet költeni a Szép-kártya által engedélyezett célokra.

tovább a cikkre
Óvodák, iskolák újranyitása április 19-től: Ezt teheted, ha otthon akarod tartani a gyereket - Maruzsa Zoltán tájékoztatója
Óvodák, iskolák újranyitása április 19-től: Ezt teheted, ha otthon akarod tartani a gyereket - Maruzsa Zoltán tájékoztatója

Április 19-én, azaz hétfőn újraindul a jelenléti oktatás az általános iskolák alsó tagozatában, valamint az óvodák is újranyitnak. Mit tehet az a szülő, aki ennek ellenére nem szeretné iskolába engedni a gyermekét?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Gesztenyefőzelék

Gesztenyefőzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg gesztenye 6,5 dkg burgonya

Recept:

A gesztenyét meghámozzuk, majd megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk. A főtt, összetört burgonyával összekeverjük.

Különösen ajánlott a sovány, lassan fejlődő csecsemőknek!DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:

Szénhidrátb(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza