Komoly veszélyben vannak, akik még nem oltatták be magukat a Covid ellen - Mikor ér ide a negyedik hullám?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Komoly veszélyben vannak, akik még nem oltatták be magukat a Covid ellen - Mikor ér ide a negyedik hullám? Orbán Viktor miniszterelnök és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egyaránt a koronavírus elleni védőoltás hatékonyságáról beszélt, és minden oltatlant arra kérnek, oltassa be magát. Komoly veszélyben vannak, akik még nem oltatták be magukat, hiszen a koronavírus-járvány másfél éve alatt szelektálódtak azok a rendkívül fertőzőképes mutánsok, amelyeket a régebbi variánsokhoz képest sokkal könnyebb elkapni - mondta a Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjjal frissen kitüntetett rektora augusztus 21-én, szombaton az M1 aktuális csatornán.

Merkely Béla hozzátette: amíg az átlag napi fertőzöttek száma nem emelkedik a mostani többszörösére, kiemelten fontos, hogy azok az emberek, akik eddig nem tették, vegyék fel az oltást. 

Merkely Béla: A negyedik hullám nem terheli majd az egészségügyet
Hangsúlyozta: a fertőzöttek száma emelkedik - napi 100-120 új esetet jelentenek -, de a második-harmadik hullámhoz hasonló már nem lesz, a mostani hullám az egészségügyet nem terheli meg majd.     

A delta variáns fertőzőképessége nagyobb
Elmondta: a delta variáns a brit variánssal azonos tünetekkel jár, de fertőzőképessége nagyobb. A fiatalok oltása is elsősorban a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából fontos. Lehet, hogy visszatér a maszkhasználat, de nem minden esetben, mivel az új variáns ellen kevésbé hatékony a maszk - fűzte hozzá.   
 
Fontos az oltás
Meg kell szerezni a védettséget, mivel csak ezzel lehet elkerülni a súlyos lefolyású megfertőződést, és csak így tud mindenki visszatérni megszokott életéhez - summázta.  



Orbán Viktor: Mindenki vegyen rá egy embert, hogy oltasson
Mindenki vegyen rá legalább egy, eddig be nem oltott embert a családjában, a munkahelyén arra, hogy kérje a koronavírus elleni védőoltást, ötszáz beoltottból ugyanis egy fertőződik meg és a betegség lefolyása nála is enyhébb, mint az oltatlanoknál - ezt már a miniszterelnök mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.  

Orbán Viktor szerint ha mindenki még egy embert meggyőz, akkor olyan védettségi szint alakul ki az országban, hogy a járvány negyedik hullámának ereje össze sem lesz hasonlítható a korábbi hullámokéval.

Már közel a negyedik hullám
"Mindenkit be tudunk oltani, 8 millió vakcina van a raktárainkban" - jelentette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva: ha valaki jelentkezik, az egy héten belül biztosan megkapja az oltást. Azt is hozzátette, "a negyedik hullám (...) kopogtat az ajtón".
    
"A legerőteljesebben és leghangosabban nem is a mi ajtónkon", hanem a környező és a nyugat-európai országok ajtaján, de a tavalyi helyzethez hasonlóan Magyarországot sem fogja elkerülni a negyedik hullám.

A kormány egész nyáron dolgozott, hogy felkészítse az országot a negyedik hullámra, folyamatosan üléseztek az operatív törzsek - emelte ki. Megszervezték az iskolai oltásokat, elindították a harmadik körös oltásokat.

Felidézte: Magyarország volt az egyik első állam Európában, amely két vakcinát is beadott a felnőtt lakosság több mint felének.

Érdemes bízni a vakcinákban
Már sok adat rendelkezésre áll arról, hogy mennyire hatékony az immunizálás. Ötszáz beoltottból egy fertőződik meg és a betegség lefolyása nála is enyhébb, mint az oltatlanoknál. Érdemes tehát bízni a vakcinákban. A vírussal szemben az oltás működik, a maszkviselés és az elkülönülés nem .

"Csak az oltás ment életet" - mondta a miniszterelnök.

Szeptember 1-től újabb oltási kampány indul
A negyedik hullám nem a beoltottakat fenyegeti, hanem az oltatlanokat - emelte ki Orbán Viktor. Hozzátette: sok oltatlan reménykedik, hogy elkerülheti a fertőzést, de nem fogják megúszni.

Hangsúlyozta: mivel a tapasztalat az, hogy a maszkviselés hatékonysága csekély volt, a vakcináé viszont elsöprő erejű, szeptember 1-jétől újabb nagy oltás melletti kampányt indítanak.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.08.23