Főoldal > Cikkek > Játék tippek > Hagyd a gyereket unatkozni! Ezért ne foglalkozz vele folyamatosan! - Pszichológus válaszol - Szülők Lapja

Hagyd a gyereket unatkozni! Ezért ne foglalkozz vele folyamatosan! - Pszichológus válaszol

Szülőklapja képAnya, unatkozom! Kisgyerekes szülők gyakran hallják ezt a mondatot, és úgy érzik, nekik kell megoldani ezt a problémát. Baj-e vagy sem, ha néha hagyod unatkozni a gyerekedet? Pszichológus szakértőnk írása.

Szerző: Gühring Rita
2015-11-26
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gühring Rita
pszichológus, szülő coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Szülőként néha nem könnyű megérteni, hogy hogyan lehetséges az, hogy a gyerek unatkozik, amikor a szobája tele van játékokkal és a polcokon jobbnál jobb könyvek sorakoznak - segít értelmezni a mai gyerek unatkozását Gühring Rita pszichológus. Szakértőnk cikkéből kiderül, hogy miért nem árt, ha a gyerekek néha egy keveset unatkoznak.


Miért unatkozik a gyerek?


A mai gyerekek nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel
Sokat segíthet, ha beleképzeljük magunkat a mai gyerekek helyébe. Hozzá vannak szokva ahhoz, hogy az egész napjuk be van táblázva. Amikor nem iskolában vannak, akkor különórákra járnak, amikor nem különórán fejlesztik nyelv-, rajz- és tánctudásukat, akkor leckét írnak, majd ha azt befejezték, leülnek a képernyő elé. Így ha véletlenül mégis akad egy szabad percük, elhangzik a jól ismert mondat: Anya, unatkozom! Mivel az idejük nagy része általában strukturált, nincs alkalmuk megtanulni, hogy mit kezdhetnének a szabadidejükkel, vagy hogy hogyan találhatnának kiutat az unalomból.

Mit jelent az, hogy „hagyod unatkozni a gyereket”?
Tudva azt, hogy a gyerekeknek megvan a képességük arra, hogy elfoglalják magukat, szülői irányítás nélkül játsszanak, ha megfelelő (tehát nem ingerszegény) környezetben vannak, ne legyen lelkiismeret furdalásod, hogyha nem szórakoztatod a gyerekedet, amikor nincs mit csinálnia. Az egészen kicsi gyerekeknek természetesen a szülők segítségére van szükségük ahhoz, hogy ne unatkozzanak.

Már a másfél éves gyerekek is képesek rövid ideig eljátszani saját magukban, az óvodáskorú és kisiskolás gyerekeknek pedig alapvető szükségük a strukturálatlan vagy szabad játék - vagyis amit akkor játszanak, amikor nincs meghatározva, hogy mit kell csinálniuk, viszont nem ülnek passzívan a képernyő előtt -, hiszen az érzelmi és értelmi képességek fejlődésében rendkívül fontos szerepet játszik. Tehát, ha minden nap hagysz egy kis időt a gyerekednek arra, hogy szabadon játsszon, az a javára válik!

Miért jó, ha néha unatkozik a gyerek?
Amikor a gyerekek magukra vannak utalva abban, hogy az unalomból kiutat találjanak, kreativitásra van szükségük. Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akiknek szüleik biztosítanak strukturálatlan időt a napirendjükben, kreatívabbak, önállóbbak társaiknál, valamint könnyebben oldanak meg problémákat, fejlettebb szociális kompetenciákkal rendelkeznek és jobb az empátiás képességük is.


Szabad játék kisgyerekeknél - 5 tanács a pszichológustól


Mire számíts, ha mostantól néha hagyod unatkozni a gyerekedet?
Ha úgy döntesz, hogy lehetőséget adsz a gyerekednek a szabad a játékra, akkor biztos lehetsz abban, hogy az hosszú távon megtérül! Azonban készülj fel rá, hogy rövid távon nem lesz egyszerű!

1. Először is, számolj azzal, hogy eleinte próbál majd rád támaszkodni útmutatásért, hiszen nincs hozzászokva ahhoz, hogy neki kelljen kitalálnia, mit kezdjen magával.
2. Biztasd türelemmel arra, hogy nélküled játsszon! Előbb-utóbb egészen biztos, hogy rá fog érezni a szabad játék ízére.
3. Jó, ha előre gondoskodsz eszközökről, játékokról, amikkel el tudja foglalni magát.
4. Próbálj ellenállni a kísértésnek, hogy irányítsd a játékát, vagy bekapcsold neki a tévét.
5. Az is lehet, hogy az unatkozás csak egy kifogás, és a gyerekednek valójában arra van szüksége, hogy ott legyen melletted egy kicsit. Ilyenkor bevonhatod abba, amit éppen csinálsz, de néha elég egy ölelés is, vagy pár perc odafigyelés, és a gyereked kész lesz arra, hogy elfoglalja magát.


A gyereket nem mindig neked kell szórakoztatnod!
Fontos, hogy odafigyelj a gyerekedre és néha együtt játssz vele - ezt sokan tudják. De ne érezd úgy, hogy a gyerekedet mindig neked kell szórakoztatnod! Tartsd észben, hogy egy kis unatkozás nem fog ártani neki!

Szerző: Gühring Rita
Fotó: Pixabay

Címkék: gyerek, gyereknevelés, gyermeknevelés, gyermekpszichológus, unatkozás, játék, szabadjáték

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással
4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással

Miért fontos felkészülni az iskolára? Milyen a jó és milyen a gyereket leginkább frusztráló készülődés? Milyen játékokkal hangolhatod rá a gyermekedet arra, hogy hamarosan iskolába fog járni? Sárosdi Virág gyógypedagógust és hatgyermekes édesanyát kérdeztük.

tovább a cikkre
Így fejleszd az óvodás gyerek kézügyességét - Játékos, kreatív feladatok, fontos tanácsok a fejlesztőpedagógustól

Hogyan kell az óvodás gyerekkel év közben foglalkozni úgy, hogy ők majd szeptemberre iskolaérettek legyenek? Milyen egyszerű és hétköznapi játékokkal, játékos feladatokkal javíthatunk a gyerekek kézügyességén, ami majd a helyes ceruzafogást alapozza meg? Kreatív és játékos feladatok fejlesztőpedagógustól.

tovább a cikkre
Hogyan hat a számítógép és a videójáték a gyerekekre?

Milyen hatással vannak a gyerekekre a számítógépes játékok és a videójátékok? Okozhat-e viselkedészavart a sok számítógépes- és videójáték? Káros-e az erőszakos számítógépes játék?

tovább a cikkre
A hintázás nemcsak játék, fejleszti a gyermeked!

A hinta kezdetben szabadban levő játéknak indult, de ma már a tudományos kutatások bizonyítják , hogy egy igen hatékony fejlesztő eszköz. Fejleszti a gyerekek egyensúlyérzékét és a mozgáskoordinációját.

tovább a cikkre
Ezt a játékot imádni fogja a gyermeked!

Móricz Zsigmond: Iciri-piciri című verses-meséjét nagyon szeretik a gyerekek, mert kedves kis szövegezése miatt könnyen tanulható. Ha gyermekünkkel közösen készítjük el a mese szereplőit, a közös barkácsolással plusz örömöt szerezhetünk gyermekünknek!

tovább a cikkre
Fejlesztő játékok - együtt játszik a család

Összeállításunkban olyan feladatok szerepelnek, melyek bármikor, bárhol játszhatóak és nemcsak élvezetesek csemeténk számára, de sokat tanulhat, sokat fejlődhet általuk. Ezek a játékok arra is jók, hogy elviselhetőbbé tegyük számára a hosszú utazást, vagy a sorban állást, esetleg az étteremben a várakozást.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gühring Rita - pszichológus, szülő coach

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Elhunyt A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi atyja! - Richly Zsolt rajzfilmrendező, grafikusművész 78 éves volt

vissza vissza