2022. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Így segíts gyermekednek feldolgozni a félelmeit, szorongását - 8 módszer a szakembertől, ami a legtöbb gyerekné - Szülők Lapja

Így segíts gyermekednek feldolgozni a félelmeit, szorongását - 8 módszer a szakembertől, ami a legtöbb gyereknél bevált

Szülőklapja képSzeptember van és újra elkezdődött az iskola, vele együtt sok örömteli és nyomasztó dolog rajzolódhat ki. Egyszerre boldogok és boldogtalanok ilyenkor a gyermekek. Hogyan tudunk segíteni nekik szülőként a nyomasztó érzés leküzdésében?

Szerző: Szülők lapja
2017-09-13
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Szeptember van és újra elkezdődött az iskola, vele együtt sok örömteli és nyomasztó dolog rajzolódhat ki. Egyszerre boldogok és boldogtalanok ilyenkor a gyermekek. Hogyan tudunk segíteni nekik szülőként a nyomasztó érzés, szorongás leküzdésében? Zalai-Zempléni Zsófia mediátor szakértőnk szorongásoldó ötleteit foglalja össze.

Egyrészt boldog a gyerek, hogy ismét találkozik a rég nem látott társaival, vagy éppen új helyen új élmények várják, felsőbb osztályba lép, nő, fejlődik. Másrészt boldogtalan, ha az iskola kezdetével párhuzamosan, ahogyan visszatérnek a hétköznapok, úgy újra felbukkannak, vagy felerősödnek az aggodalmai. Például: kinevetnek, csúfolnak, nem szeret a tanárom, a társaim furcsán néznek rám, biztosan elrontom a dolgozatot - ezekhez pedig kapcsolódik a többi, az iskolától független félelem: félek attól, hogy meghalhat a nagymamám, vagy aggódom, hogy elég jó vagyok-e anyunak és apunak.
 

8 módszer, ami segít gyermekeknek az aggódás csökkentésében


Igen, a gyerek is aggódik. Hol konkrét, hol általános dolgok miatt. Hol csak kicsit, hol meg szörnyen nagyon…

Szülőként Te úgy tudsz a legjobban segíteni, ha:
1. Minél többet beszélteted, akár szerepjátékot játszol, pl. mitől tart szerinted a maci az első napon az iskolában? Mit érez itt vagy ott, ebben vagy abban a helyzetben…

2. Megkéred, hogy hunyja le a szemét, és próbáljon ne gondolni semmire, amíg te nem szólsz (kb. 15 másodperc időtartam). Valószínűleg a gyermeket elárasztják a gondolatok, nem tudja leállítani őket, de amikor ezek a gondolatok eluralkodnak rajta, akkor meg tudod tanítani neki, hogy nem kell, hogy hallgasson a gondolataira, tekintse őket úgy, mint a televízió képernyőjén szaladgáló ún. hangyákra: látja őket, de nem hat rá, kívülről szemléli, elfogadja a jelenséget.

Ezzel segítesz a gyerekednek megtanítani, hogy a gondolatok többsége pillanatnyi érzéshez kapcsolódik, de sokszor nem is valódi. Van választása: csupán megfigyeli a gondolatait vagy foglalkozik-e velük, felerősíti a kapcsolódó érzést. (Megjegyzés: a gondolatok megfigyelésének folyamata például rádöbbentheti őt, hogy éppen amikor a megoldhatatlannak tűnő leckére gondol, a gondolatai próbálják irányítani a konyha felé, ahol a nassolni valók lapulnak - így ő maga fog rájönni, hogy ez a gondolat be akarja csapni, hogy nem valóságos, és nem árt résen lenni).



Fotó: freepik/freepik

3. A félelem, aggódás vagy bármilyen negatív érzés nagyon erős, akkor kérdezd meg, a testében hol érzi őket, majd kérd meg, hogy menjen oda a testébe egy képzeletbeli járművel, és figyelje meg, élje át teljesen a rossz érzést! Kérd meg, hogy koncentráljon arra a területre! Félelmetes és rossz lesz eleinte, nagyon rossz, de minél erősebben belemegy az érzésbe, annál hamarabb elkezd csökkenni, majd eltűnik végül. Nekünk felnőtteknek is igen intenzív érzelmeink vannak, de a fenti gyakorlattal megtaníthatod a gyermekednek, hogyan legyen jelen úgy az érzelmeiben, hogy el tudja fogadni őket, és végül az a megszűnésükhöz vezet.

Olvasd el ezt is!
Így érheted el, hogy a gyermeked örömmel járjon iskolába egész évben »

4. Amikor elhatalmasodik rajta egy-egy kellemetlen gondolat, amelyet rossz érzés kísér, akkor kezdjen el a hasára, a légzésére koncentrálni, majd képzelje el, hogy a fejéből a gondolat bármilyen formában egy képzeletbeli szálon leereszkedik a hasába (lehet például pókhálón leereszkedő pók). Így figyelme egyre lejjebb és lejjebb irányul, míg el nem jut a pocakjáig, ahol a be-és kilégzést megfigyelve magától képes lesz rájönni, hogy a hasában nincsenek gondolatok, megszűntek a rossz érzések is, csak a béke és csend honol odabent. Tehát amikor a gyermeked aggódik, vegye észre, hogy aggódik- ez az elsődleges: maga a rajtakapás, a második lépés: a tudatos lélegzés, a hasra irányuló figyelem, ahol megszűnnek a gondolatok, és magától megnyugszik.
hirdetés

MÉG NINCS MEG A TÖKÉLETES AJÁNDÉK GYERMEKED SZÁMÁRA?

Szerezz be mindent egy helyen. Több ezer játék, korcsoportok, márkák, típusok szerinti keresés
KATTINTS MOST, HOGY MÉG IDŐBEN MEGÉRKEZZENEK  >>

vonal

[x] hirdetés


Fotó: freepik/freepik

5. Más kizökkentő módszereket is használhatunk, azok is hatásosnak bizonyulnak: pl. ha egy rossz érzés felülkerekedik, segítségükre lehet, ha a figyelmet másra irányítjuk, pl. kimegyünk az utcára játszani, megöleljük, hempergünk vele egyet, jó emlékeket idézünk fel együtt, tehát ’átkapcsolunk’.

6. Semmit nem erőltetsz! Van olyan gyermek, aki nem tud az aggodalmairól beszélni, ilyen esetben semmi más dolgod nincs, mint biztosítani őt arról, hogy mennyire szereted őt, és bármi is van, mellette állsz, tudatod vele, hogy mindig rendelkezésére állsz, és beszélhettek, amikor úgy érzi, jólesne.



Fotó: freepik/freepik

7. Nagy támogatója lehet a gyermek számára a nehézségek áthidalásában a személyre szabott Bach virágterápia, a cseppek alkalmazása, amelynek segítségével bizonyítottan csökken az érzelmi stressz okozta feszültség.

8. Próbáld ki: Eline Snel holland „mindfulness” terapeutától tanultam az alábbi játékot, amely az évek során igen hasznosnak bizonyult, és amely „az aggodalmak szelencéje” elnevezést kapta: készíts a gyermekeddel otthon egy csinos kis dobozt, és elalvás előtt kérdezd meg tőle, zavarja-e valami, illetve milyen aggodalmai vannak. Ezeket a gondolatokat tegye bele a dobozba (Eline szerint elég csak elméletben, de nekem az a tapasztalatom, ha egy cetlire leírja, lerajzolja, és a cetlik valóban bekerülnek a szelencébe, az még hatásosabb), majd zárja be a fedelét, és tegyétek együtt fel a polcra egy jól látható helyre, de kellő távolságra tőle! Ez segíti a gyermeket tudatosítani abban, hogy az aggodalmak valóban nincsenek többet a fejében, sem a teste többi részében, hanem tőle függetlenül kívül találhatóak, de a szemét folyamatosan rajtuk tudja tartani.

Olvasd el ezt is!
További ötletek szorongásoldásra: Tudtad, hogy minden kisgyerek fél ezektől? 6 tipp, hogy segítsd leküzdeni a szorongását »

Szívből remélem, hogy a fenti tanácsok segítenek abban, hogy a gyermeked átlendüljön ezen a kihívásokkal teli időszakon, újra önfeledt, boldog és kiegyensúlyozott legyen!

Szerző: Zalai-Zempléni Zsófia, Tudatosság Központú Coach®, mediátor, alternatív módszerek specialistája
Fotók: freepik/freepik

Címkék: szeptember, iskolakezdés, szorongás, nyomasztó érzés, aggodalom, boldog gyermek, boldogtalan gyermek

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

7 gyakori ok, amiért nem akar iskolába menni a kisgyerek - Mit tehetsz, hogy átsegítsd a nehézségeken?
7 gyakori ok, amiért nem akar iskolába menni a kisgyerek - Mit tehetsz, hogy átsegítsd a nehézségeken?

Az iskolakezdés mérföldkő egy kisgyermek életében, ami telis-tele lehet izgalmas új dolgokkal, de lehet szorongással teli is, félve az ismeretlentől, a megnövekedett elvárásoktól. Következő írásunkban egy szakpszichológus tanácsait olvashatjátok, hogyan kezelhetjük az iskolakezdéssel járó nehézségeket.

tovább a cikkre
Ha szorong a gyermek az óvodában, iskolában: 11 hatékony szorongásoldó módszer otthonra a pszichológustól
Ha szorong a gyermek az óvodában, iskolában: 11 hatékony szorongásoldó módszer otthonra a pszichológustól

Gyermeked folyton izgul a dolgozatírás, feleltetés előtt, vagy már megint rossz jegyet hozott haza és azon stresszeli magát? Szülőként te is sokat tehetsz azért, hogy gyermeked az iskolából származó szorongását jobban kezelje! Pszichológus szakértőnk ilyen helyzetekre ad 11 otthon is könnyen alkalmazható módszert.

tovább a cikkre
Hogyan kezeljük az iskolakezdési stresszt? - Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus

Milyen formában jelenhet meg az iskolakezdéssel együtt járó stressz, illetve szülőként hogyan segíthetünk gyermekünknek? Mi segíthet abban hogy a gyerekek örömmel járjanak iskolába? A cikk szakértője Prof. Dr. Bagdy Emőke neves klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, gyakorló kisgyermekes anyukaként pedig Keleti Andrea osztja meg velünk tapasztalatait.

tovább a cikkre
Éjszakai bepisilés - az óvoda- és iskolakezdés ronthat rajta

Az éjszakai bepisilés gyakori probléma az óvodás, kisiskolás gyermekek körében. Mivel a stressz növeli a mértékét, ezért az óvoda- és iskolakezdés jelentősen ronthatja az éjszakai bevizelés tüneteit. Szerencsére a szülők néhány egyszerű fogással sokat segíthetnek gyermekeiknek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zellerfőzelék

Zellerfőzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Zeller (mennyisége a baba igényétől függ) Anyatej, vagy forralt víz

Recept:

A zellert alaposan megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés vízben puhára főzzük. Mikor kicsit kihűlt, teljesen krémesre turmixoljuk. Anyatejjel, forralt vízzel hígíthatjuk.



DIETETIKUS VÉLEMÉNYE

A zellert a zöldségek bevezetésén&e(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Ne kérdezd azt a gyerektől, hogy "Miért?" - Így reagálj legközelebb, ha a gyermeked valami rosszat tesz

vissza vissza