Főoldal > Cikkek > Meddőség > Meddőség lelki okai: ártó mondatok, amelyek késleltethetik a gyermekáldást - Szülők Lapja

Meddőség lelki okai: ártó mondatok, amelyek késleltethetik a gyermekáldást

Szülőklapja képA késlekedő gyermekáldás hátterében gyakran lelki okok húzódnak, sokszor ártalmatlannak szánt családi szlogenek dolgoznak mélyen bennünk... Hogyan hatnak a gyermekkorban hallott mondatok a jelenkori gyermekvállalás sikerére? Mennyire nyomja rá bélyegét édesanyánk "anyasorsa" a mi anyaságunk örömteli megélésére? Szakértő válaszol.

Szerző: Antall Gabriella
2016-04-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

"Soha ne bízz a férfiakban!",
"A gyerekeimért feláldoztam az életem!",
"Egy anyának mindig erősnek kell lennie!",
"Nekünk semmi sem megy simán."


Ugye ismerősek ezek mondatok?
Legtöbben találkoztunk már ilyen és hasonló, gyakran ismételgetett kijelentésekkel, ha nem a saját családunkban, akkor a tágabb környezetünkben.
Amikor a késlekedő babaáldás lelki okait próbáljuk megtalálni és feloldani, olyan tudattalan belső gátakat keresünk, melyek a tudatos vágy ellen dolgozva belső nemként, rejtett félelmekként megakadályozhatják a fogantatást vagy a magzat megtartását.
 

Meddőség és a kimondott szavak ereje


Sokszor a mélyen rögzült "családi szlogenek" nehezítik a gyermekáldást
Számtalan pár küzd hónapról hónapra a meddőség rémével. Emésztő vágy, kétségbeesés, tervszerű, görcsös házasélet, orvosi oknyomozás, megterhelő beavatkozások töltik ki a mindennapokat, mégis eredménytelenül, igazi válaszok nélkül múlhat az értékes idő. Sokszor nincs kizáró orvosi ok, vagy a fizikális okok melett lelki gátak is szerepet játszhatnak.

Ilyen belső gátakat okozhatnak akár a családi szlogenek és a bennük rejlő átfogóbb üzenetek is. Kora gyermekkorunktól ivódik belénk szüleink világképe, így célzott iránymutatásaik különösen mély nyomokat hagyhatnak bennünk. Bár az adott szülői mintákat időről időre felülvizsgálhatjuk, a családi szlogenek, a változtatás nélkül, gyakran ismételgetett "alapigazságok" olyan mélyen rögzülhetnek a tudattalanunkban, hogy bár a felszínen teljesen másként gondolkodhatunk, mégis akaratlanul és észrevétlenül a régi mondatok mentén élünk.

Gyerekként nem kérdőjelezzük meg szüleink elveit, intelmeit
A szlogen jelentése "jelmondat". Főként a reklámipar használja ezt a kifejezést. Korunkban akarva-akaratlanul mindnyájan közönségei, befogadói vagyunk ezeknek a direkt, célzott üzeneteknek.
A kínált terméket, szolgáltatást reklámozó szlogen általában egy megkérdőjelezhetetlen állítás, ami azonnali hatást kelt, irányt mutat. Célja szimpátiát kelteni és ösztönözni a közönséget egy termék megvásárlására és a szlogenben hirdetett eszmével való azonosulásra.

Az alapvetően jószándékú, ártalmatlannak vélt családi szlogenek is ilyen, sokszor akaratlanul manipulatív hatást kifejtő, életút jelölő, azonosulásra hívó üzeneteket hordozhatnak. Közvetítik a szülők  világlátását, szinte reklámozva saját énképüket, életútjuk és választásaik önigazolását.

Gyerekként sok éven keresztül nem kérdőjelezzük meg szüleink elveit és szabályait, igaznak, jogosnak fogadunk el mindent, amit elénk tárnak. Ezek alatt az évek alatt alakulnak ki a további életünket meghatározó, sokszor gátló hitrendszereink.

Amikor édesanyánk anyasorsát csupa lemondásnak és áldozatnak látjuk...
Példamondatainkra visszatérve, ha belső, öröklött világképünk része, hogy nem bízhatunk a férfiakban, férjünkre, társunkra sem merjük magunkat rábízni, minden vágyunk ellenére sem "merünk" babát vállalni, tudatos akarásunkra a testünk mondhat nemet, félve a kiszolgáltatottságtól, a cserbenhagyástól, az elhagyástól.

Amikor édesanyánk anyasorsát csak lemondásnak és áldozatnak láttuk - azon túl, hogy bűntudatot élhetünk meg, hogy puszta létezésünkkel elvontuk őt a boldog élet lehetőségétől -, magunk is félhetünk attól, hogy a baba érkezésével áldozat szerepbe sodródunk és életünk egy lesz a lemondással.

Ugyanakkor, ha a hitrendszerünkben élő anyakép utolérhetetlenül pozitív; családi szlogenünk szerint mindig erősnek szeretnénk tudni magunkat, saját anyaságunkkal kapcsolatban tökéletességre törekszünk, így már előre komoly félelmeink lehetnek, hogy gyarló emberként nem fogunk tudni megfelelni ennek az eszményképnek.

Nekünk mindenért nagy árat kell fizetnünk?
Ugyanilyen meghatározó erejű, ha belső programunk szerint negatív törvényszerűséget könyveltük el, azt hisszük, hogy nekünk semmi sem megy simán, mindenért nagy árat kell fizetnünk, többet kell küzdenünk, mint a többi embernek. Így a baba érkezésének is váratnia kell magára; és ami másoknak megy egyszerűen és magától, számunkra szenvedéseken, kétségbeesett várakozáson, orvosi beavatkozásokon át válik csak elérhetővé.

A meddőség hátterében meghúzódó lelki okok megismerésének egyik állomása lehet a családi szlogenek felidézése, a bennük rejlő üzenet kibontása, tudatos megértése és átértékelése.  A tudattalanul rögzült, meghatározó családi minták feltérképezése, az ezekből eredeztethető blokkok oldása visszaadhatja a valódi választás lehetőségét és utat nyithat, hogy valóban az történjen velünk, amit mi szeretnénk.

ÍGY BEFOLYÁSOLJÁK A GYERMEKKORBAN HALLOTT ANYAI MONDATOK A TERMÉKENYSÉGET - KATTINTS A CIKK 2. RÉSZÉHEZ »»

MILYEN JÓSZÁNDÉKÚ SZÜLŐI MONDATOK OKOZHATNAK MÉG LELKI EREDETŰ MEDDŐSÉGET - KATTINTS A CIKK 3. RÉSZÉHEZ »»

Szerző: Antall Gabriellát, a Csillagkuckó Alternatív Termékenységi Központ önismereti-életvezetési tanácsadója, kineziológusa
Fotó: Freepik/Dragana_Gordic

Címkék: meddő, meddőség, babavárás, gyermekáldás, termékenység, anya, anyaság, kineziológia

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

„Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott anyai mondatok a termékenységet
„Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott anyai mondatok a termékenységet

A meddőség hátterében sokszor lelki okok húzódnak: ilyen lehet akár az édesanyák sokszor felemlegetett szülési élménye, ami kihat a saját babaváráshoz és szüléshez kapcsolódó hozzáállásunkra. Ezekről beszélgettünk meddőséggel foglalkozó kineziológus szakértőnkkel.

tovább a cikkre
Amit a férfi meddőségről tudni illik

Mint köztudott, egy férfi sokkal nehezebben szánja rá magát hogy orvoshoz menjen, főként, ha intim problémáról van szó. Valószínűleg a prosztata és a potenciazavarok mellett a leggyakoribb problémák egyike – amivel nagyon sok fiatal pár küzd mostanában, - a meddőség.

tovább a cikkre
A meddőségi kivizsgálás menete

Hazánkban a meddő párok aránya eléri a 25%-ot. Fontos hangsúlyozni, hogy – a legtöbbször legalábbis - párokról van szó, hiszen a fogamzási nehézség legszűkebb értelemben véve is két embert érintő probléma. Ennek ellenére még mindig népszerű az a felfogás, hogy a meddőségért a nő a felelős.

tovább a cikkre
Gyakoribb a meddőség a „0”-ás vércsoportúaknál

Kutatók szerint a leggyakoribb vércsoportú „0”-ás nőknek sokkal gyakrabban merül ki a petesejtkészletük, így idősebb korukban nehezen tudnak teherbe esni.

tovább a cikkre
Korfüggő meddőség

A tüszők (follikulusok), következményesen a petesejtek (oocyta) öregedését számos esetben jól meghatározható klinikai tünetek jellemezik: gyengül a fogamzóképesség, a vetélések és a kromoszómális rendellenességet hordozó fogamzások száma növekszik. Az elmúlt évek kutatási eredményei némileg közelebb vittek a petefészek öregedési folyamatának megértéséhez.

tovább a cikkre
Hormonális okok a meddőség hátterében

A hormonok a belső elválasztású mirigyeknek a váladékai, olyan molekulák, melyek a véráram segítségével érik el a célszervet, vagy célsejtet, és irányítják, szabályozzák azok biokémiai működését.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sportszelet süti - sütés nélküli sütemény

Sportszelet süti - sütés nélküli sütemény

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz darálva 20 dkg cukor 25 dkg margarin 4 púpozott kanál kakaópor 2 dl tej rumaroma Csokimázhoz: 1 tábla tortabevonó vagy étcsokoládé 2 ek étolaj vagy vaj

Recept: A kakaóport és a darált kekszet összekeverjük. A margarint felolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és a rumaromát, végül a kakaós kekszet is beledolgozzuk.
A jól összekevert masszát egy folpackkal borított négyszögletes edénybe helyezzü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mellrák kialakulása: 8-ból 1 magyar nőt érint ez a daganatos betegség! - Videón a helyes otthoni mellvizsgálat menete

vissza vissza