Mérgezést is okozhat a dísztök! - Ezért nem szabad enni belőle még kis mennyiséget sem, figyelmeztet a Nébih

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


Mérgezést is okozhat a dísztök! - Ezért nem szabad enni belőle még kis mennyiséget sem, figyelmeztet a Nébih Tudtad, hogy a dísztök nem ehető? Egyre többen kerülnek mérgezés miatt kórházba, mert a dísztök fogyasztása már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is komoly, kellemetlen tüneteket okoz, mint gyomorgörcs, hányás, hasmenés, kiszáradás. Az őszi időszakban a hazai piacok és áruházak kínálatában is egyre nagyobb számban jelennek meg a tökfélék. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.

A dísztök nem ehető!
A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz. Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.

Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felé, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma: elemzésük során az elmúlt öt évben 353 esetet tudtak beazonosítani, azok száma pedig évről évre növekvő tendenciát mutat. Hasonló esetekről más EU tagállamok is beszámoltak. A megbetegedéseket csaknem 40%-ban boltban vásárolt, míg 60%-ban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta.

Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloweenhez kapcsolódó szokásokkal. Ebben az időszakban ugyanis jellemzően megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, amelyekről azonban nem feltétlenül tudják a vásárlók, hogy nem ehetőek.



Gyomorgörcsöt, hányást okozhat
A tökfélék családjába számos - összesen mintegy 900 - faj tartozik. Bár közéjük soroljuk a dekorációra használatos dísztököket is, ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, hiszen toxikus vegyületeket (kukurbitacinok) tartalmaznak.

A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is komoly, kellemetlen tüneteket okoz (gyomorgörcs, hányás, hasmenés, kiszáradás).

Vigyázz, hogy milyen tököt veszel a boltban
A Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween időszak közeledtével a hazai áruházak a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat. Veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan.

Bár a Nébih felhívja az élelmiszer-forgalmazó vállalkozók figyelmét, hogy egyértelműen különítsék el az ehető tökféléket a dísztököktől, ugyanakkor fontos a felelős vásárlói magatartás is! Arra kérik a lakosságot, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel, és a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben győződjenek meg! A dísztököket pedig csakis eredeti rendeltetésüknek megfelelően, azaz díszítő célzattal szabad felhasználni.

Forrás: Nébih
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


2018.10.24