Ilyen legyen egy jó tanulósarok

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


Ilyen legyen egy jó tanulósarok

Szeptember hónappal elkezdődött egy új tanév, rengeteg gyermek ül életében először iskolapadba. A nyári pihenést követően jönnek a tanulással töltött délutánok és hétvégék a gyerekek számára. Ahhoz, hogy nyugodt és fókuszált körülmények között végezhesse az iskolai feladatokat a gyermek, érdemes egy tanulásra kijelölt területet létrehozni számára. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan alakíthatsz ki tanulósarkot bármely gyerekszobában a zavartalan házi feladat készítéshez.

Miért fontos, hogy legyen tanulásra kijelölt rész a gyermek számára?

Sokat segít, ha a gyermeknek van saját tere, ahol zavartalanul tanulhat. De nem csak ezért hasznos egy tanulósarok:

Fókusz és zavartalan tanulás:
Egy átlagos fiatal az Európai Unióban napi 3 óra 15 percet tölt okoseszköz használattal. A közösségi felületek nyújtotta dopamin fröccsel nehezen veszi fel a versenyt egy száraz tankönyv. Szerencsére tehetünk azért, hogy fókuszáltabbá tegyük a gyermek számára a tanulást. Ennek egyik eszköze a zavartalan tanulást biztosító fizikai tér létrehozása. Kisgyerekeknél hozhatunk olyan szabályt, hogy a tanulósarokban nem használható telefon vagy tablet.

Magasabb produktivitás:
A figyelemeltereléstől mentes környezetben a gyerekek sokkal nagyobb hatékonysággal tanulhatnak. Így sokkal rövidebb idő alatt is megtanulhatják az iskolai tananyagot.

Rendezettség:
Iskolás éveidből ismerős, hogy állandóan találsz valamilyen kifogást, csak ne kelljen elkezdeni a házit csinálni? Ilyen lehet a „nem találom a számológépet” vagy akár a „nincs meg a képletgyűjteményem”. Ezek mind kiküszöbölhetők, ha egy rendezett helyen az összes szükséges eszköz rendelkezésre áll.

Extra motiváció:
A gyermek egyéni igényeire szabott, barátságos tér segíthet extra belső motivációt találni a tanuláshoz. Ne habozzunk szépíteni a tanuló teret mesefigurákkal, képekkel, izzósorokkal!

Kényelem és fokozott kreativitás:
A tanulósarokban a szokásos íróasztal mellett akár kényelmes babzsák is elhelyezhető. A fokozott komfortszint még könnyebbé és kellemesebbé teszi a tanulást.

 

Tanulósarok kialakítása lépésről-lépésre

A tanulósarok kialakítása korántsem bonyolult feladat, elvégezhető akár saját kezűleg is! Fontos azonban a megfelelő felkészülés. A következőkben lépésről-lépésre bemutatjuk hogyan érdemes belevágni.

 

1. Tervezd meg a tanulósarkot
Az első lépés a tanulósarok megtervezése, ehhez az alábbiakat érdemes végiggondolni:
Hol lehet kialakítani a sarkot? Nézd végig a szobát és fontold meg, melyik a legalkalmasabb rész!

Ehhez mérd le, mekkora asztal fér a szoba sarkaiban! Ehhez használhatsz mérőszalagot, de még egyszerűbb, ha van otthon egy lézeres távolságmérő. Utóbbi ugyanis pontosabb, gyorsabb és egyszerűbb mérést tesz lehetővé. Segítségével másodpercek alatt felmérhetjük a rendelkezésre álló teret. Későbbi lakásfelújításnál vagy bármilyen barkácsfeladatnál is jó hasznát vehetjük egy lézeres távolságmérőnek.
Amennyiben a szoba rendelkezik természetes fényforrással, javasolt oda helyezni a tanulórészt. Ellenkező esetben gondoskodj a megfelelő megvilágításról!

Ne feledkezz meg a könyvek és egyéb tanulást segítő eszközök tárolásáról sem. Erre a legjobb választás egy falhoz rögzített, biztonságos könyvespolc tárolórekeszekkel!

Tartsd szem előtt, hogy nagyobb gyerek számára szükség lehet már egy számítógépre is a tanuláshoz. Így a tanulósarokban szükség lesz konnektorra.
Az asztal magassága sem mindegy! Az állítható magasságú asztal hasznos lehet, hiszen hosszú éveken át használható.


2. Szerezd be a szükséges bútorokat és eszközöket!
A tervezési fázist követően jöhet a bútorok és szerszámok beszerzése. Az alábbi listák segíthetnek az ötletelésben.

Bútorok és tanulást segítő eszközök, amelyekre szükség lehet:
ergonomikus gurulós szék,
állítható magasságú asztal,
állólámpa,
elosztó,
írószertartó doboz,
ceruzák, színes ceruzák, vonalzó,
könyvespolc,
tárolódobozok,
barátságos képek és egyéb dekor elemek,
babzsákfotel,,
számológép,
számítógép (nagyobb gyerekek esetén).
A szerelési feladatokhoz szüksége lehet szerszámokra is, az alábbiakat mindenképpen érdemes beszerezni:
csavarhúzó,
fúrógép,
fali horgonyok,
csavarok,
imbuszkulcs,
kalapács,
mérőszalag,
lézeres távolságmérő.

3. Építsd meg a tanuló sarkot!
Végül pedig nem marad más feladat, mint összerakni a tervek alapján a tanuló sarkot. A szerelési fázisba nyugodtan vond be gyermeked, aki mindeközben hasznos barkácsleckékre tehet szert.


Zákány Szerszámház: hatékony munkavégzés profi szerszámokkal
Megbízható szerszám webshop után kutakodsz a tanulósarok kialakításához? Szerezd be az összes szerszámot a Zákány Szerszámház Kft. webáruházából, és lepd meg gyermeked egy tanulókuckóval! A profi szerszámház azon dolgozik, hogy kiemelkedő feltételeket biztosítson ügyfelei számára. Folyamatos fejlődése annak is köszönhető, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a vevői visszajelzésekre. A Zákány Szerszámház Kft. megbízható, gyors, precíz cégként a lehető legjobb árakon biztosítja a szerszámokat és tartozékokat.


Fotók: Freepik
Támogatott tartalom


Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


2023.09.18