Tűzijáték 2020 szilveszter: Tilos lesz idén tűzijátékozni, petárdázni! - Mekkora büntetésre számíthat, aki megszegi az előírásokat?

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


Tűzijáték 2020 szilveszter: Tilos lesz idén tűzijátékozni, petárdázni! - Mekkora büntetésre számíthat, aki megszegi az előírásokat? A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását. A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását.  

Petárdát máskor sem lehet árusítani, de ezúttal az év végi időszakban amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni és felhasználni - az erről szóló kormányrendelet már olvasható a Magyar Közlöny 2020. évi 280. számában.



E szerint  a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet (a  továbbiakban: Kr.) előírásait 2021. január 2. napjáig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy
a) a Kr. 98.  § (1)  bekezdésében meghatározott hatósági engedély nem adható ki, valamint az e rendelet hatálybalépését megelőzően kiadott engedély a  Kr. 98.  § (1)  bekezdésében meghatározott tevékenység végzésére nem jogosít,
b) az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék a  Kr. 104.  § (1)  bekezdés c) pontja szerint december 28-án 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között tartó időszak tartama alatt sem használható fel, továbbá
c) a Kr. 107.  § (2)  bekezdésében a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében meghatározott tevékenységek sem hatósági engedély nélkül, sem a hatóság által kiadott engedély birtokában nem végezhetőek.


Akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el az is, aki a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, felhasználására, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi.

Forrás: MTI, Magyar Közlöny
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


2020.12.17