A folsav szerepe terhesség alatt: Miért fontos a magzat egészsége szempontjából az elegendő folsavbevitel?

Dr. Szabó Júlia

Babavárás

Dr. Szabó Júlia


A folsav szerepe terhesség alatt: Miért fontos a magzat egészsége szempontjából az elegendő folsavbevitel? Miért kell szedni a folsavat terhesség alatt? Milyen szerepe van a magzat fejlődésében? Gyógyszerész szakértőnk osztja meg a kismamákkal a legfontosabb tudnivalókat! Miért kell szedni a folsavat terhesség alatt? Milyen szerepe van a magzat fejlődésében? Gyógyszerész szakértőnk, dr. Szabó Júlia osztja meg a kismamákkal a legfontosabb tudnivalókat!

Mit kell tudni a folsavról?
A folsav, B9-, vagy más néven M-vitamin, egy vízben oldódó vitamin - maga a folsav elnevezés a latin „folium” (jelentése: levél) szóból származik, és valójában nem egyetlen vegyületet jelent, hanem több hasonló szerkezetű és hatású vegyület, az úgynevezett folátok gyűjtőneve.

Magas foláttartalmú - ahogy az elnevezése is utal rá - több leveles zöldség, mint a káposztafélék, a spenót, a mangold, a salátafélék, a hüvelyesek (csicseriborsó, bab), brokkoli, mellettük pedig a gabonacsírák, az élesztő, a máj és a tojássárgája.

A folsav a sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin.



Folsav és a terhesség
A várandósság alatt megnő a szervezet folsavigénye. Terhesség alatt elsősorban a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzése miatt van nagy szerepe, hiszen a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav megfelelő mennyiségű jelenlétében megy végbe hibátlanul.

A terhesség során a magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, ezért a megfelelő mennyiségű folsav bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt rendkívül fontos.

Kismamáknak az ajánlott napi adag 0,4-0,8 mg. Maximálisan napi 1 mg vehető be.

Mik is azok a velőcsőzáródási rendellenességek?
A velőcsőzáródási rendellenességek (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc) a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. A magzati idegrendszer fejlődése során az agy- és a gerincvelő az ún. velőlemezből alakul ki, amely normális esetben velőcsővé záródik. Ha ez a záródás elmarad vagy nem teljes, akkor beszélünk velőcsőzáródási rendellenességről. A velőcső záródása a terhesség 28. napjára fejeződik be.

Folsav pótlásának lehetőségei:
A folsav felszívódása érdekes módon a mesterséges készítményekből jobb, mint a természetes forrásokból. Azt érdemes tudni, hogy a folsav felszívódásához és megfelelő raktározásához B12-vitamin szükséges (a kombinált vitaminokban, mint a terhesvitaminokban, mind a kettő megvan).

Gyógyszer és étrend-kiegészítő formájában mind önmagában, mind komplex készítményben (multivitaminok, terhesvitaminok) megtalálható.

Folsav és metafolin
Magyarországon a nők akár 56%-a nem képes a folsavat megfelelően hasznosítani, teljes mértékben biológiailag aktív formává, foláttá alakítani. (lásd: Czeizel E. et al (2001): A metiléntetrahidrofolát-reduktáz (MTHFR) gén polimorfizmusának (C677T) magyarországi gyakorisága. Orvosi Hetilap 2001, 142 (23), 1227-1229)

A folsav maga nem biológiailag aktív forma, a szervezet alakítja át azzá, így tudja a megfelelő hatásokat elérni.

A metafolin ezzel szemben már a biológiailag aktív folát formának egy kalcium vegyülete. Így a metafolin hatóanyag könnyebben hasznosítható a szervezet számára.

Szerző: dr. Szabó Júlia gyógyszerész
Kép: freepik/valeria_aksakova

Dr. Szabó Júlia

Babavárás

Dr. Szabó Júlia


2013.08.09