Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Hogyan kerülhetsz közelebb a kisbabádhoz már a babavárás alatt? Hogyan könnyítheted meg a szülést? - Így seg... - Szülők Lapja

Hogyan kerülhetsz közelebb a kisbabádhoz már a babavárás alatt? Hogyan könnyítheted meg a szülést? - Így segíthet a kismamáknak a relaxáció

Szülőklapja képMit nyújt a pocakban fejlődő babának a kismama relaxáció, és mit a várandós kismamának? Milyen testi-lelki hatása van babára és mamára a méhen belüli kapcsolatfelvétel? Az ezzel kapcsolatos kutatási eredményeket és a saját tapasztalatait összegzi kismama relaxációt vezető szakértőnk.

Szerző: Zalai-Zempléni Zsófia
2016-12-08
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Zalai-Zempléni Zsófia
Kismama-relaxáció vezető, coach, mediátor
kérdezd szakértőnket a témában >>
A kismama relaxációnak számos olyan előnye van, ami hosszú távon pozitív befolyással bír mind az anya, mind a baba jóllétére, a kettejük kapcsolatára. A nyugodt, szeretetteli, vezetett relaxáció segíti az anyát a babával való kapcsolatfelvételben, az egymással való kommunikációban, odafigyelésben. A baba a méhen belül reagál édesanyja gondolataira, érzéseire, ezekre válaszokat küld.


Miért fontos a kismama relaxáció?


A méhen belüli kapcsolatot létesített babák érdeklődőbbek lesznek
Kutatások támasztották alá, hogy a mamával korán, a méhen belül kapcsolatot létesített babák érdeklődőbbek, nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek, hiszen biztonságban érzik magukat a világban, továbbá kevesebb probléma alakul ki a várandósság alatt, valamint szövődménymentesebb a szülés is.

Kismama relaxáció - mikor érdemes elkezdeni?
A kismama relaxációt már a várandósság első heteiben is el lehet kezdeni, hiszen annál jobb, minél hamarabb alakul ki a mamának a babával a kapcsolata, így az anya az esetleges igényekre, kívánságokra azonnal reagálni képes (például mit kíván, mit egyen az anya, több vagy kevesebb pihenést igényel, stb.) Az újszülöttek nagyon sok olyan tapasztalattal érkeznek meg erre a világra, amelyek a méhen belüli időszakban érte őket.

A kismama relaxáció kedvezően hat a baba személyiségfejlődésére
Számos vizsgálat eredménye kimutatta, hogy azoknak a kisbabáknak a személyiségfejlődése sokkal gyorsabb és messze elhagyja a kortárs csoportokét, akiknek édesanyjuk részt vett kismama relaxációban a várandóság ideje alatt, és a méhen belüli időszakban elindult a kapcsolatteremtés kettőjük között. Továbbá a fizikai felzárkózást is nagyban elősegíti.

A baba behozta a lemaradását a kismama relaxáció segítségével - megtörtént eset
Valós példán keresztül is szeretném érzékeltetni, mennyire hatékony tud lenni a kismama relaxáció: egy kismamát ijesztgettek, hogy a baba az életkorához képest jóval kisebb, mint az előírt mérete, valószínűleg elöregedett a méhlepény, emiatt minden bizonnyal előbb meg kell indítani a szülést. A kismama ekkor került hozzám, és a relaxáció segítségével, az imaginációs technikákkal a baba két hét alatt behozta lemaradását, a méhlepény nagysága sem csökkent, az orvosok ezt máig csodával hatásos esetnek tartják.

A pocakban fejlődő baba érzékeli a harmóniát, békét maga körül
Az áldott állapot egy különleges helyzet, egy varázs, amelynek azonban nem minden pillanata csodálatos, hanem nagyon is hétköznapi, emberi. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a rengeteg változás, amely a leendő anyában, anyával, babával, a környezetében történik pozitív hatással legyen az érintettekre?

A relaxáció, az autogén tréning, a meditáció és a vizualizáció fontosságát és hatékonyságát feltétlenül kiemelném, mivel segítenek abban, hogy a várandósság alatti számtalan testi- lelki változás, – amely éri mind az édesanyát, mind a babát, valamint környezetüket is – természetes és örömteli legyen. Az anyaméhben növekvő kicsi magzatok akkor érzik jól magukat, ha édesanyjuk harmóniában van önmagával és az őt körülvevő világgal.

Azt tapasztaltam, hogy ebben az olykor korántsem könnyű élethelyzetben rengeteg kérdés, nehézség merül fel (például anyaság- nőiség összhangja, szexualitás, a családdá válás folyamata, az apává válás segítése, egyéb érzelmek felszínre kerülése), amelyekre a relaxáció, valamint a relaxációt megelőző beszélgetés során a kismama megkapja a válaszokat – különleges, szép és harmonikus élményt nyújtva vele.

Hogyan kerülhetsz közelebb a kisbabádhoz már a babavárás alatt? Hogyan könnyítheted meg a szülést? - Így segíthet a kismamáknak a relaxáció

Mi mindenben segíti az anyukát a kismama relaxáció?
A relaxáció továbbá sokat segít a kismamának a várandóság időszakában fokozottan terhelt testrészeinek az ellazításában, a pihenésben, a hormonális változások testi és lelki hatásainak kezelésében. Így oldódik a stressz, a feszültség, a félelem és a szorongás, továbbá a szülés utáni depresszió kockázata is csökken.

A vezetett relaxáció során azoknak is sikerül ellazulni, akiknek még nincsen gyakorlatuk a relaxációban. Az anya a szülést követő időszakban is tudja ezeket a lazító gyakorlatokat alkalmazni, ami hatalmas segítséget jelent akkor, amikor kevés az alvással eltöltött órák száma, hiszen kipihentebb lesz tőle (20 perces mély relaxáció kb. 1,5- 2 óra alvásnak felel meg), továbbá segíti és gyorsítja a test regenerálódását a szülés után.

„A magzatot fel lehet készíteni a császáros szülésre”
A várandósság 36. hete után a relaxáció segítségével és egyéb természetes gyógymódok alkalmazásával (például Bach-virág cseppek, illóolajok, homeopátiás szerek, gyógyteák, kristályok stb.) tudatosan készülünk fel a szülésre. Rendkívül fontos, hogy az anya a saját születési élményét is újból átélje, átdolgozza azt abból a célból, hogy a sejtjeiben rögzült esetleges félelmek, rossz érzések ne árnyékolják be a gyermeke születését.

Kiemelt, hogy a babát felkészítsük az esetleges és adott helyzetben szükséges császármetszés feldolgozására, hiszen kutatások igazolták, hogy sok esetben azok a gyermekek, akik ilyen módon látnak napvilágot, kevésbé küzdenek meg bizonyos dolgokért, valamint úgy érzik, valamilyen területen elmaradottabbak az átlagnál. Ennek lelki oka, hogy a császármetszéssel született gyermekek tudat alatt úgy érzik, természetes úton megszületni sem voltak képesek. Ez a korlátozó hiedelem pedig kihathat a felnőttkorukra, társas kapcsolataikra is. A magzatot viszont fel lehet készíteni a császáros születésre (hiszen vannak olyan indokolt esetek, amikor az nem elkerülhető), annak elfogadására, valamint természetes módján történő megélésére.

A relaxáció történet személyes találkozás alkalmával és egyéb - például telefonos, skype-os - kapcsolattartással is, amely azért nagyon lényeges információ, mert sok kismama előnyben részesíti azt, hogy a saját otthoni kényelmes körülményei között lazulhat el. Megemlíteném a veszélyeztetett helyzetben lévő, fekvésre bírt kismamákat is, illetve mindazokat, akik a helyrajzi távolság ellenére is szeretnének részesülni ebben a kis csodában.

A kismama relaxációval a várandósság hónapjait valóban szebb élménnyé tehetjük, hiszen az alapja mindvégig az - mint hitvallásom szerint mindennek az életünkben - hogy őszinte tiszta szeretetet és odafigyelést árasszunk magunkból, így harmonikus, jó érzések keletkeznek mind a babában, mind a szűkebb- tágabb környezetünkben is, és nem utolsó sorban saját magunkban is.

Amennyiben kérdése van, illetve további információra lenne szüksége, szeretettel várom megkeresését.

Szerző: Zalai-Zempléni Zsófia
Fotó: Pixabay

Címkék: kismama, magzat, 9 hónap, méhen belüli kapcsolatfelvétel, kismama relaxáció, terhes, várandós

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A születés csodája: ép magzatburokban jött világra a kisbaba! - Ritka pillanatot örökítettek meg a videón
A születés csodája: ép magzatburokban jött világra a kisbaba! - Ritka pillanatot örökítettek meg a videón

A szülés és születés mindig csodálatos dolog, ha pedig egy kisbaba ép burokban jön világra, az csak még varázslatosabbá teszi az élményt. A lenyűgöző videót a Birth Without Fear, azaz Szülés/Születés félelem nélkül elnevezésű Facebook-oldal posztolta ki néhány napja, de máris 1 millió fölött jár a megtekintések száma.

tovább a cikkre
Anya-magzat kapcsolat - Így kerülj közelebb a pocakodban fejlődő kisbabához!
Anya-magzat kapcsolat - Így kerülj közelebb a pocakodban fejlődő kisbabához!

A várandósság alatti anya-magzat gondolat- és érzelemcsere minősége nagyban kihat a kisbaba későbbi életére. Pszichológus szakértőnk elmagyarázza, hogyan lehet az anya-magzat kapcsolatot elmélyíteni a váradósság 9 hónapja alatt.

tovább a cikkre
Anya-magzat kapcsolat - így kerülhettek közelebb egymáshoz

A várandósság egy „más”-állapot. A növekvő magzat fejlődése rendkívül megterheli az édesanya szervezetét. Ilyenkor lelkileg, és fizikailag is sérülékenyebbek vagyunk. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak a terhesvitaminokat szedjük, és orvosi kontrollra járjunk, hanem figyeljünk oda a lelki kiegyensúlyozottságunkra is. Ezt a legkönnyebben a mindennapi relaxáció bevezetésével érhetjük el.

tovább a cikkre
Anya-magzat kommunikáció a várandósság alatt

A kismamák többsége érzi, hogy a babája figyel és reagál mindarra, ami körülötte történik a nagyvilágban. Lehetséges kommunikálni, beszélgetni a babavárás alatt a magzattal? Igen és sokan ösztönösen meg is tesszük...

tovább a cikkre
A magzat élettere

A magzat otthona 9 hónapon át az édesanyja méhe. Mindene megvan, ami a fejlődéséhez szükséges.
Mi veszi körül a babát a pocakban?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Zalai-Zempléni Zsófia - Kismama-relaxáció vezető, coach, mediátor

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almás céklapüré

Almás céklapüré

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg cékla 6,5 dkg burgonya 1 db kisebb alma

Recept:

A meghámozott, kockákra vágott céklát megfőzzük, szitán áttörjük. A krumplit apró kockákra vágjuk, vízben megfőzzük és szitán áttörjük. A céklát és a burgoyát összekeverjük és a főzőlevekkel pépesítjük.
1 db kisebb almát lereszelünk és a céklás burgonyapéphez keverjük.

Fontos!
A krumplit mindenképp külön f(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Iskolaérettség, iskolai felmentések: A szülők nem tudhatják meg az iskolaérettségi vizsgálat eredményét? - Az Oktatási Hivatal válaszol

vissza vissza