Főoldal > Cikkek > Betegségek > Gyermekorvosok kérik: 3 nap helyett legalább 15 napot igazolhasson a szülő az óvodában, iskolában - Szülők Lapja

Gyermekorvosok kérik: 3 nap helyett legalább 15 napot igazolhasson a szülő az óvodában, iskolában

Szülőklapja képÉvek óta időről időre felmerül a kérdés, jó-e az, hogy a szülő csupán 3 napot igazolhat, ha a gyermeke betegség vagy más okból nem megy óvodába, iskolába. A HGYE szerint akár 15 nap is beleférne.

Szerző: Szülők lapja
2019-03-06
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Évek óta időről időre felmerül a kérdés, jó-e az, hogy a szülő csupán 3 napot igazolhat, ha a gyermeke betegség vagy más okból nem megy óvodába, iskolába.

Szülő által igazolható napok száma: 3 - mire elég ez?
Van, aki azt mondja, ha felemelnék a jelenlegi 3 szülő által igazolható napot, az csak visszaélésre és lógásra adna okot, más azonban - egyebek közt a Házi Gyermekorvosok Egyesülete - úgy véli, szükséges lenne több felelősséget adni a szülők kezébe és egyúttal csökkenteni a gyermekorvosok terheit, hogy a valóban súlyos esetekre több idejük jusson, ne igazolás-írással menjen el a munkaidő nagy része.Levél a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökétől
Éppen azért a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Dr. Póta György - miután az oktatási államtitkárság több alkalommal is elzárkózott a kérdéstől, mondván, nem az ő kompetenciájuk - levélben fordult a kollégáihoz, intézményvezetőkhöz, valamint szülőkhöz, hogy közös összefogással sikerüljön elérniük a változást.

Sokkal fejlettebb az orvostudomány, mint évtizedekkel ezelőtt
Mint írja, az oktatási intézményekből való hiányzásokat azért kellett korábban orvosnak igazolnia, hogy a közösségeket megvédjék a fertőző betegségektől. Ugyanakkor az orvostudomány fejlődésének következtében ma már nincs szükség olyan előírásokra, mint évtizedekkel korábban és sok esetben maguk a szülők is teljes felelősséggel tudnák igazolni gyermekük hiányzását anélkül, hogy ezzel a gyermekorvost terhelnék.

Kevés a házi gyermekorvos, sok a kisgyermek
Dr. Póta György leveléből kiderül, jelenleg hazánkban 1300 házi gyermekorvos dolgozik - ők látják el a Magyarországon élő mintegy másfél millió óvodás és kisiskolás korú gyermeket, adnak a szülőknek tanácsot, és írnak megszámlálhatatlan mennyiségű igazolást, hogy a gyerek ismét közösségbe mehessen. Úgy véli, azzal hogy a gyereknek és az őt kísérő szülőnek feleslegesen kell akár órákig ücsörögnie a váróteremben elősegíti az újabb megbetegedést, mindemellett az igazolás-írogatás mellett a gyermekorvosnak gyakran nem jut elég ideje a súlyosabb esetekre.

Az orvosoktól nem csak orvosi esetre kérnek igazolást!
Ráadásul - hangsúlyozza - gyakran nemcsak betegségből adódó, hanem egyéb jogkövetkezményekkel járó indokolatlan iskolai hiányzások igazolását is a tőlük várják el. Sok szülő és pedagógus ugyanis a gyermek különböző iskolán kívüli programok miatti mulasztását is - például nyaralás, gyermekláthatás, temetés, nyelvvizsgára való készülés, zeneiskolai képzés - az orvossal kívánja "betegség címén" igazoltatni!

3 nap helyett legyen 15 nap a szülői igazolás mértéke
A HGYE elnöke levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatja a jelenleginél nagyobb mértékű szülői felelősségvállalást, hiszen megítélésük szerint már maga a gyermekvállalás, de a közösségbe küldés elsődleges eldöntése is a szülő ismeretein, intelligenciáján, gondosságán, lelkiismeretességén múlik, nem egy orvos által aláírt és lebélyegzett papíron.

Éppen ezért azt kérik az intézményektől, tegyék lehetővé, hogy a jelenleg engedélyezett 3 nap helyett a szülők jóval többet, éves szinten akár 15 napnyi hiányzást igazolhassanak, így kiváltva a felesleges orvosi vizsgálatok és ott keletkező igazolások jó részét.

"Az Európai Unió legtöbb országában működő gyakorlatnak megfelelően tekintsék a magyar szülőket is felnőtt, döntésképes személyeknek, mi pedig a megfelelő egészségnevelési eszközökkel támogassuk őket ebben. Tegyük lehetővé, hogy egy könnyebb lefolyású, orvosi vizsgálatot nem igénylő megbetegedés esetén maguk dönthessenek gyermekük gyógyulásával kapcsolatban, a mulasztást felelősen igazolhassák. Ezért a felelősen gondolkodó magyar szülőket arra biztatjuk és kérjük, hogy szólaljanak fel iskolájukban, óvodájukban, és javasolják, illetve támogassák ezt a kezdeményezést. Így elérhető lenne, hogy enyhe lefolyású betegségekkel ne kelljen mindenképpen orvosi vizsgálatra menni, majd a panaszmentes gyermeket pusztán az igazolás miatt visszavinni a rendelőbe, esetleg egy nyelvvizsgán, sportversenyen vagy síelésen való részvételt teljesen jogellenesen ezzel igazoltatni" - emeli ki a levélben Dr. Póta György, hozzátéve, egyes helyeken, egyebek közt Pomázon és Tiszaújvárosban már megemelték a szülői igazolások számát, és a tapasztalatok szerint bevált a változtatás.

A HGYE teljes levelét itt tudod elolvasni és letölteni »

Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Fotó: Freepik

Címkék: házi gyermekorvosok egyesülete, hiányzás, hiányzások igazolása

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Egyre több a kanyarós beteg! Miért különösen veszélyes ez a betegség a csecsemőkre, kisgyermekekre nézve?
Egyre több a kanyarós beteg! Miért különösen veszélyes ez a betegség a csecsemőkre, kisgyermekekre nézve?

Aggasztó mértékét öltött a kanyarós megbetegedések száma a világban, több olyan országban jelent meg újra a járvány, amelyet korábban kanyarómentesnek nyilvánítottak. Csökkent az erőfeszítés a járvány megfékezésére, pedig a kanyaró súlyos esetben akár halált is okozhat.

tovább a cikkre
Anyatejes táplálás előnyei: Kisebb eséllyel lesznek ekcémásak azok a gyerekek, akik kizárólag anyatejet kaptak
Anyatejes táplálás előnyei: Kisebb eséllyel lesznek ekcémásak azok a gyerekek, akik kizárólag anyatejet kaptak

Az első három hónapban kizárólag anyatejjel táplált babák hatévesen jelentősen kisebb eséllyel lesznek ekcémásak, mint hasonló korú, de nem anyatejes vagy rövidebb ideig szoptatott társaik egy új kutatás szerint.

tovább a cikkre
A gyerekek vérében és vizeletében is kimutathatók az otthoni méreganyagok! - Mi minden mérgezi a gyereket a háztartásban?
A gyerekek vérében és vizeletében is kimutathatók az otthoni méreganyagok! - Mi minden mérgezi a gyereket a háztartásban?

A vinilpadlóval borított vagy lángmentesítő anyagokkal kezelt bútorokkal felszerelt otthonokban élő gyerekek vérében és vizeletében jóval magasabb a potenciálisan ártalmas, félig illékony szerves vegyületek koncentrációja, mint akiknek otthonában nincsenek ilyen anyagok.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtban sült karfiol

Sajtban sült karfiol

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 g karfiol 2 tojás 30 g reszelt sajt 30 g vaj só szerecsendió zsemlemorzsa

Recept:

A karfiolt puhára főzzük, majd leszűrjük. A tűzálló tálat margarinnal kikenjük és zsemlemorzsával meghintjük. A tojást a vajjal és a sajttal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a főtt karfiolt. Ezután tűzálló tálba öntjük és a sütőben megsütjü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Még el sem tudtak indulni a kórházba! - Telefonon segítették világra a mentők a kis Gabriellát

vissza vissza