Főoldal > Cikkek > Betegségek > Gyermekorvosok kérik: 3 nap helyett legalább 15 napot igazolhasson a szülő az óvodában, iskolában - Szülők Lapja

Gyermekorvosok kérik: 3 nap helyett legalább 15 napot igazolhasson a szülő az óvodában, iskolában

Szülőklapja képÉvek óta időről időre felmerül a kérdés, jó-e az, hogy a szülő csupán 3 napot igazolhat, ha a gyermeke betegség vagy más okból nem megy óvodába, iskolába. A HGYE szerint akár 15 nap is beleférne.

Szerző: Szülők lapja
2019-03-06
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Évek óta időről időre felmerül a kérdés, jó-e az, hogy a szülő csupán 3 napot igazolhat, ha a gyermeke betegség vagy más okból nem megy óvodába, iskolába.

Szülő által igazolható napok száma: 3 - mire elég ez?
Van, aki azt mondja, ha felemelnék a jelenlegi 3 szülő által igazolható napot, az csak visszaélésre és lógásra adna okot, más azonban - egyebek közt a Házi Gyermekorvosok Egyesülete - úgy véli, szükséges lenne több felelősséget adni a szülők kezébe és egyúttal csökkenteni a gyermekorvosok terheit, hogy a valóban súlyos esetekre több idejük jusson, ne igazolás-írással menjen el a munkaidő nagy része.Levél a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökétől
Éppen azért a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Dr. Póta György - miután az oktatási államtitkárság több alkalommal is elzárkózott a kérdéstől, mondván, nem az ő kompetenciájuk - levélben fordult a kollégáihoz, intézményvezetőkhöz, valamint szülőkhöz, hogy közös összefogással sikerüljön elérniük a változást.

Sokkal fejlettebb az orvostudomány, mint évtizedekkel ezelőtt
Mint írja, az oktatási intézményekből való hiányzásokat azért kellett korábban orvosnak igazolnia, hogy a közösségeket megvédjék a fertőző betegségektől. Ugyanakkor az orvostudomány fejlődésének következtében ma már nincs szükség olyan előírásokra, mint évtizedekkel korábban és sok esetben maguk a szülők is teljes felelősséggel tudnák igazolni gyermekük hiányzását anélkül, hogy ezzel a gyermekorvost terhelnék.

Kevés a házi gyermekorvos, sok a kisgyermek
Dr. Póta György leveléből kiderül, jelenleg hazánkban 1300 házi gyermekorvos dolgozik - ők látják el a Magyarországon élő mintegy másfél millió óvodás és kisiskolás korú gyermeket, adnak a szülőknek tanácsot, és írnak megszámlálhatatlan mennyiségű igazolást, hogy a gyerek ismét közösségbe mehessen. Úgy véli, azzal hogy a gyereknek és az őt kísérő szülőnek feleslegesen kell akár órákig ücsörögnie a váróteremben elősegíti az újabb megbetegedést, mindemellett az igazolás-írogatás mellett a gyermekorvosnak gyakran nem jut elég ideje a súlyosabb esetekre.

Az orvosoktól nem csak orvosi esetre kérnek igazolást!
Ráadásul - hangsúlyozza - gyakran nemcsak betegségből adódó, hanem egyéb jogkövetkezményekkel járó indokolatlan iskolai hiányzások igazolását is a tőlük várják el. Sok szülő és pedagógus ugyanis a gyermek különböző iskolán kívüli programok miatti mulasztását is - például nyaralás, gyermekláthatás, temetés, nyelvvizsgára való készülés, zeneiskolai képzés - az orvossal kívánja "betegség címén" igazoltatni!

3 nap helyett legyen 15 nap a szülői igazolás mértéke
A HGYE elnöke levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatja a jelenleginél nagyobb mértékű szülői felelősségvállalást, hiszen megítélésük szerint már maga a gyermekvállalás, de a közösségbe küldés elsődleges eldöntése is a szülő ismeretein, intelligenciáján, gondosságán, lelkiismeretességén múlik, nem egy orvos által aláírt és lebélyegzett papíron.

Éppen ezért azt kérik az intézményektől, tegyék lehetővé, hogy a jelenleg engedélyezett 3 nap helyett a szülők jóval többet, éves szinten akár 15 napnyi hiányzást igazolhassanak, így kiváltva a felesleges orvosi vizsgálatok és ott keletkező igazolások jó részét.

"Az Európai Unió legtöbb országában működő gyakorlatnak megfelelően tekintsék a magyar szülőket is felnőtt, döntésképes személyeknek, mi pedig a megfelelő egészségnevelési eszközökkel támogassuk őket ebben. Tegyük lehetővé, hogy egy könnyebb lefolyású, orvosi vizsgálatot nem igénylő megbetegedés esetén maguk dönthessenek gyermekük gyógyulásával kapcsolatban, a mulasztást felelősen igazolhassák. Ezért a felelősen gondolkodó magyar szülőket arra biztatjuk és kérjük, hogy szólaljanak fel iskolájukban, óvodájukban, és javasolják, illetve támogassák ezt a kezdeményezést. Így elérhető lenne, hogy enyhe lefolyású betegségekkel ne kelljen mindenképpen orvosi vizsgálatra menni, majd a panaszmentes gyermeket pusztán az igazolás miatt visszavinni a rendelőbe, esetleg egy nyelvvizsgán, sportversenyen vagy síelésen való részvételt teljesen jogellenesen ezzel igazoltatni" - emeli ki a levélben Dr. Póta György, hozzátéve, egyes helyeken, egyebek közt Pomázon és Tiszaújvárosban már megemelték a szülői igazolások számát, és a tapasztalatok szerint bevált a változtatás.

A HGYE teljes levelét itt tudod elolvasni és letölteni »

Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Fotó: Freepik

Címkék: házi gyermekorvosok egyesülete, hiányzás, hiányzások igazolása

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Egyre több a kanyarós beteg! Miért különösen veszélyes ez a betegség a csecsemőkre, kisgyermekekre nézve?
Egyre több a kanyarós beteg! Miért különösen veszélyes ez a betegség a csecsemőkre, kisgyermekekre nézve?

Aggasztó mértékét öltött a kanyarós megbetegedések száma a világban, több olyan országban jelent meg újra a járvány, amelyet korábban kanyarómentesnek nyilvánítottak. Csökkent az erőfeszítés a járvány megfékezésére, pedig a kanyaró súlyos esetben akár halált is okozhat.

tovább a cikkre
Anyatejes táplálás előnyei: Kisebb eséllyel lesznek ekcémásak azok a gyerekek, akik kizárólag anyatejet kaptak
Anyatejes táplálás előnyei: Kisebb eséllyel lesznek ekcémásak azok a gyerekek, akik kizárólag anyatejet kaptak

Az első három hónapban kizárólag anyatejjel táplált babák hatévesen jelentősen kisebb eséllyel lesznek ekcémásak, mint hasonló korú, de nem anyatejes vagy rövidebb ideig szoptatott társaik egy új kutatás szerint.

tovább a cikkre
A gyerekek vérében és vizeletében is kimutathatók az otthoni méreganyagok! - Mi minden mérgezi a gyereket a háztartásban?
A gyerekek vérében és vizeletében is kimutathatók az otthoni méreganyagok! - Mi minden mérgezi a gyereket a háztartásban?

A vinilpadlóval borított vagy lángmentesítő anyagokkal kezelt bútorokkal felszerelt otthonokban élő gyerekek vérében és vizeletében jóval magasabb a potenciálisan ártalmas, félig illékony szerves vegyületek koncentrációja, mint akiknek otthonában nincsenek ilyen anyagok.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Almalé

Almalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm alma (szobahőmérsékleten tárolt!)

Recept:

A szobahőmérsékletű almát meleg, folyó vízben megmossuk, meghámozzuk. Almareszelőn lereszeljük, szitán áttörjük. Ezt a levet adhatjuk kanállal, később pohárból a csecsemőnek.


Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen kész(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Mi az oka, ha sértődős a gyerek: A sértődékenység pszichológiája - Hogyan vezesd ki a gyereket az állandó megsértődésből?

vissza vissza