Nyári babák: a 7 leggyakoribb kérdésre válaszolt a védőnő! - Így vészelhetitek át a hőséget a kisbabáddal

Iveszics Tünde

Kisgyerek fejlődése

Iveszics Tünde


Nyári babák: a 7 leggyakoribb kérdésre válaszolt a védőnő! - Így vészelhetitek át a hőséget a kisbabáddal Egy babás családban minden évszaknak megvannak a tipikus kérdései. Nyáron a legfontosabb kérdés, miként tehetjük valamelyest komfortosabbá a babák mindennapjait a tikkasztó hőségben. Iveszics Tünde védőnő ötletei következnek. Tapasztalatom szerint, egy babás családban minden évszaknak megvannak a tipikus kérdései, pláne, ha első babáról van szó. Nyáron, mivel mi is nehezen viseljük a kánikulát, a legfontosabb kérdés, miként tehetjük valamelyest komfortosabbá a babák mindennapjait a tikkasztó hőségben - Iveszics Tünde védőnő szakértőnk megosztja tapasztalatait. 

A mindennapokban olyan banálisnak tűnő kérdések merülhetnek fel, hogy beindítsd-e a légkondit vagy inkább ne, adj-e a babára sapit, vagy kalapot, napszemüveget vegyél-e egy csecsemőnek, bekenheted-e naptejjel, viheted-e vízközelbe és még sorolhatnám. Ezekből a kérdésekből választottam ki párat, arra gondolva, hátha benned is felmerültek már.


Nézzük tehát a nyár leggyakoribb kérdéseit!


1. Használhatom-e a légkondit autóban és a lakásban?
Megoszlanak a vélemények. Szinte ugyanannyian mondják azt, hogy baba mellett nem javasolt a klíma, mint akik azt, hogy okosan és mértékkel igenis szabad hűteni a lakást és az autót is. Én azt gondolom, a legfontosabb, hogy te mit gondolsz ezzel kapcsolatban és milyen tapasztalataid vannak.

Ha ódzkodsz és te sem bírod a légkondit (azonnal megfázol vagy megfájdul a fejed), és egyébként is jól bírod a meleget, akkor nem is kérdés: babád sem fogja szeretni és nincs szükségetek rá. Ekkor inkább más módon hűvösíts.

Ha viszont nem tudsz létezni klíma nélkül, nem kérdés és természetes, hogy használod, akkor a babád is jól fogja azt viselni. Fontos azonban, hogy baba mellett óvatosan és mértékkel használd és persze folyamatosan figyeld a babát és tarts be alapvető ajánlásokat:
  • Ne legyen nagy az eltérés a kinti és benti hő között (ha kinn 35 fok van, állítsd 28-29 fokra)!
  • Ne a babára irányuljon a hideg levegő!
  • Autóban se hirtelen engedd a légtérbe a hideget, hanem lassan és magasabb hőfokra állítva, mint egyébként tennéd!
  • Megálláskor hagyj egy kis időt a kinti meleg megszokására, tekerd le az ablakot, ne hirtelen szálljatok ki az autóból a forróságba!
  • Inkább alvás előtt hűtsd le a babaszobát, éjszaka úgyis hűvösebb van, vagy hagyd nyitva az ablakot!
  • Amennyiben éjszaka mégis szükséges, csak pár fokkal állítsd hűvösebbre a kinti hőmérsékletnél!
  • Ha sokat megy a légkondi, párologtass mellette, esetleg teregess a szobába (száríthat)!
  • Naponta szellőztess ki, ha lehet kora reggel vagy este!
  • Évente tisztíttasd ki!

Még több nyári tippet kaphatsz védőnő szakértőnktől, ha elolvasod a 10 jó tanács, hogyan vészeljétek át a hőséget című cikkünket, itt »

2. Mikor nyaralhat először egy kisbaba?
Sokan felteszik ezt a kérdést nyáron. A válaszom mindenkinél más, hiszen minden baba és szülő is más. Az első hetekben, a gyermekágy időszakában mind a babának, mind az anyukának a legjobb otthon, a megszokott, biztonságos közegben. Más a helyzet, ha a nagyszülők (például) a Balaton partján laknak, vagy ott van nyaralótok. Ekkor akár a pár hetes babával is érdemes elindulni, hidd el, nem lesz gond. Alapvetően érdemes ilyenkor figyelembe venni azt, hogy te hogyan érzel, mit gondolsz az utazásról, az ottlétről. Ha kétségeid vannak, inkább halasszátok el az utazást. Nagyobb távolságra, tengerpartra leghamarabb 6 hetes kor után tanácsos utazni és csak akkor, ha egyébként teljesen egészséges a baba. Repülős utakat sem érdemes az első nyárra tervezni.

3. Vízközelben mikor tehetem be a babát a vízbe?
Tipikus nyári kérdés ez is, mivel sokan félnek pár hónapos babájukat nyaraláskor bevinni a vízbe. Ha nyaral a család és babád 6 hetes elmúlt már, súlya szépen gyarapszik, úgy gondolod, hogy elég erős már és kimondottan szereti a fürdést, akkor megmutathatod neki a „nagy vizet”. Ölben vidd be a vízbe, lógasd bele a lábát és a baba elmondja majd, hogy szereti-e, kell-e neki ez a dolog. Ha nem sír, akkor se legyetek sokáig a vízben, az csak a hűsítést szolgálja.

Mindenképpen legyen rajta kis sapka vagy kalap, kend be a bőrét megfelelő napozószerrel és ha lehet, ne a déli órákban fürödjetek. A vizes programot naponta akár 2-3 alkalommal is beiktathatjátok a nagy hőségben.


Fotó: Szülők Lapja

4. A szokásos popsikenőcsöt nyáron is kenhetem?
A sűrű popsikenőcsöket azért találták ki annak idején, hogy védjék az érzékeny bababőrt a textil pelus alatt, később pedig a gyógyító, bőrnyugtató hatás lett a fontos. A ma kapható szuper pelusok nem engedik érintkezni a baba bőrét a vizelettel, azonnal mindent magukba szívnak, így felesleges a vakolat alatta.

A tapasztalat az, hogy a székletürítést a legtöbb esetben jellegzetes hang is kíséri, vagy látszik a babán, hogy ürít, esetleg érződik a szaga a produktumnak. Így a kakis pelus nagyon hamar lekerül a babáról. Nem csupán nyárra vonatkozó tanácsom, hogy lehetőleg kerüljétek a babapopsi vastag krémezését, használjatok inkább természetes hatóanyagú, vékony rétegben felvihető készítményt, ami engedi szellőzni a bőrt és ápolja, védi is azt.

5. Betakarjam, vagy inkább ne?
Naponta felmerülő kérdés, hiszen a babáknak is melege van ugyanúgy, mint nekünk. Napközben a nagy melegben elég egy textil pelenka a bodyban vagy csak pelusban lévő babára. Éjszaka már kicsit hűvösebb van, így egy vékony pamut pléddel betakarhatod, vagy adhatsz rá hálózsákot. Nagyon klassz hálózsákok kaphatók, amit egy nagyobb baba sem tud lerugdalni magáról. Ha pedig kétségeid lennének, néha nézz rá gyermekedre, ellenőrizd mennyire van melege, izzad-e vagy esetleg fázik. Ne aggódj, ha nyugodtan alszik, valószínűleg jól érzi magát. Gondolj arra, hogy egy kisbaba mindenért sír, jelzi, ha nagyon melege van, vagy ha fázik. És, ha egyébként is izzadós, akkor valószínűleg alváskor is izzadni fog, ami nem biztos, hogy zavarja őt.

Mivel kenheted a baba bőrét, hogy ne égjen le? Hogyan öltöztesd a babát, kisgyermeket a hőségben? Megtudhatod innen »

6. Nem iszik, mit tegyek?
Talán te pont nem tartozol azok közé, akik amiatt aggódnak, hogy nem iszik eleget a gyermekük, de főleg nyáron mégis sűrűn előforduló kérdés ez. Még jól szopó babánál is felmerül sokszor, hogy elég-e az anyatej a nagy melegben, a közel 40 fokban.

A jelenlegi álláspont az, hogy egy igény szerint szoptatott babánál nem szükséges folyadékot pótolni. Ha mégis aggódsz és kevesebbet pisil a babád, vagy koncentráltabb a vizelete, akkor kínáld meg pár korty forralt, langyosra hűtött vízzel vagy babavízzel.

A tapasztalatom az, hogy a babák nem fogadják el a felkínált folyadékot, inkább szopiznak, ahogyan ők azt igénylik. Tehát kínáld meg többször, ahogyan kéri vagy akár pluszban is, ha tudod. Vagy fejj ki tejet és azt kínáld a babának (de a legjobb a szopi!). Ha nagyobbacska a gyermek, és kap pépes vagy darabos ételt, kínáld gyakran/gyakrabban vízzel, vagy hígított gyümölcslével. Ha nem fogadja el, adj magas víztartalmú ételeket. Ilyenek a gyümölcsök, gyümölcs sűrítmények és a főzelékek is. Ha így sem tartanád elegendőnek a folyadékbevitelt, akkor figyeld pisil-e elégszer és eleget a gyermeked. Lehet, hogy csak te gondolod túl és aggódsz feleslegesen. Ha viszont továbbra is aggódnál, beszélj védőnőddel vagy gyermekorvosotokkal!

Olvasd el ezt is! Mennyi folyadékra van szüksége egy babának, kisgyermeknek? Táblázattal! »


Fotó: pixabay

7. Megviseli-e a babát a napirend felborulása nyáron?
A nagy melegben már nem tudtok a megszokott rend szerint levegőzni, sétálni. A jól megszokott rutinba, napirendbe egyik napról a másikra tenyerelhet bele a hőség. Ez a nyári időszámítás által okozott pár napos, átmeneti változáshoz hasonlatos. Az egy órányi csúszás is megvisel mindenkit, aztán megszokjuk és visszaállni is ugyanolyan nehéz lesz.

A baba megszokott napirendje biztonságot ad a felnőttek világában. Ilyen biztos pontok például az étkezések időpontjai, a fürdés és az alvás. Ha a legtöbb nem változik, akkor a baba is jól fogja viselni az átállást. Kertes, hűs családi házban egyre többet lesztek kinn, a betonrengetegben viszont beszorultok a lakásba és csak kora reggel vagy késő délután tudtok kinn lenni. Ezeket az alkalmakat igazítsd az evésekhez. Ha van a közeletekben zöld terület, ahol fű és fák vannak, érdemes kihasználni és ott sétálni, hűsölni. Talán elviselhetőbb az idő ezeken a helyeken.

+1. Nyári illat kavalkád
Annyi friss illat van nyáron, amikkel érdemes megismertetni babádat! Észrevetted már, hogy minden növénynek, fűnek, fának, milyen mesés illata van? Nem beszélve a gyümölcsök, zöldségek illatáról! Séták alkalmával szagoljatok meg mindent együtt! Mesélj nekik az illatokról, hiszen az illat tudományosan is bizonyítottan azonnal emlékeket idéz fel bennünk. Tedd a nyarat a nagy mesélések idejévé! Kicsid ámulattal fogja hallgatni történeteid.

Kíváncsi vagy, hogyan fejlődik a kisbabád? Mit tud az egyes életkorokban? Mit lehet vele játszani? Kattints a Baba fejlődése rovatunkban a kisbabád aktuális korára és megtudod »

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotók: pixabay, Szülők Lapja

Iveszics Tünde

Kisgyerek fejlődése

Iveszics Tünde


2017.06.14