Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Cumizás, ujjszopás - Jó a gyereknek vagy csak ártunk vele? Mikor és hogyan lehet róla leszoktatni? Pszichológus v - Szülők Lapja

Cumizás, ujjszopás - Jó a gyereknek vagy csak ártunk vele? Mikor és hogyan lehet róla leszoktatni? Pszichológus válaszol

Szülőklapja képA cumizás nem csak a rá- és leszokásról szól, hanem annál sokkal többről - mondja Balázs Nelli pszichológus. Mikor és legfőképpen hogyan szoktassuk le a kisgyereket a cumi használatáról? Meddig "nem ciki" a cumizás kisgyermekkorban? Milyen mondatokkal biztassuk az óvodásokat, hogy előbb-utóbb végleg lemondjon a cumiról?

Szerző: Balázs Nelli
2017-01-23
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Balázs Nelli
klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Azt gondolná az ember, hogy a cumi téma puszta eszközhasználatról és annak elhagyásáról szól, viszont valójában ennél sokkal több ablakot nyit meg. 

Egyrészt a mai világ és annak egyes működési rétegeiről szól, majd a szülői attitűdök különbözőségét is felveti. Szól arról is, hogy mennyire nehéz egyes pillanatokban a gyermeknevelés, és hogy hányféle irányvonal, nevelési hozzászólás kuszálja össze a szülők megérzéseit, belső gondolatait. Ezért inkább arról beszéljünk, hogy hogyan is jut el valaki odáig, hogy cumival segíti ki gyermekét és milyen meggyőződéseket jó, ha erősít, hogy ezt minél hatékonyabban tudja kezelni. Emellett ne feledjük el, hogy minden egyes szülő, gyermek és család egyedi eset és nincsenek pontosan bevált receptek, amit korosztályonként és problémaként bevethetünk.


Cumizás és ujjszopás - a kisbabák örömet szereznek maguknak ezek által


A csecsemő és a kisgyerek is a legtöbb örömforrást szájon keresztül kapja, sőt egészen az óvodás kor végéig sokszor a száján keresztül tapasztalja meg a világot is. Tehát ha meg szeretne nyugodni, akkor valamit a szája körül kell matatnia, valamit a szájába kell vennie. Érdekes módon, míg az anyamellet minden újszülött használni tudja és igazán meg is nyugszik annak melegétől, puhaságától és a táplálékától, addig nem olyan nagy azoknak az aránya, akik már a kezdeti időkben felfedezik a kezüket, az ujjukat. Az ujjszopás igazán tudatossá akkor válik, amikor a kisbaba felismeri saját testét és célzottan irányítja mozgását.

A száj jelenti a kapcsolatot a külvilággal. A szülő, a gondozó fogja megválogatni, hogy a külvilágból mit tesz a szájba. Gondolhatunk itt mellre, cumisüvegre, pohárra, cumira, rongyocskára, csörgőre, ételre... A szülő választásán múlik az, hogy egy-egy problémát milyen eszközzel kezel és old meg. Amikor a cumi kérdésről beszélünk, egy időben gondolnék a háztartási kekszek, kiflivégek, cumisüvegek és más egyebek betömködésére is - ezekről is ugyanúgy le kell majd szokni.

Cumizás, ujjszopás - Jó a gyereknek vagy csak ártunk vele? Mikor és hogyan lehet róla leszoktatni? Pszichológus válaszol
"A csecsemő és a kisgyerek is a legtöbb örömforrást szájon keresztül kapja, sőt egészen az óvodás kor végéig sokszor a száján keresztül tapasztalja meg a világot is."


Hogyan is kerül a cumi a baba, kisgyerek szájába?


Sajnos legelőször az egyes szülészeteken. A babák felváltva sírnak, ilyenkor az ápoló jobb híján cumit ad az újszülötteknek. Persze otthon ezt a szokást nem kell továbbvinni, viszont az elcsigázott, fáradt, esetleg bizonytalan szülőnek egyfajta minta, nem beszélve arról, hogy a legtöbb kórházban minden baba kap babacsomagot, ami akár több cumit is tartalmaz. Tehát ha még nem is gondoltunk erre a megoldásra, már kétszer is közel került a tudatunkhoz és elég egy hosszabb hasgörcs a babánál vagy néhány átvirrasztott éjszaka, amikor élünk is ezzel a lehetőséggel és beadjuk a cumit.

Azt gondolom, hogy a cumi és társai segédeszközök lehetnek a végletes helyzetekben, amikor már mindent kipróbáltunk és az újabb kreatív alternatívához már nincs erőnk. Jó segédeszközünk akkor lesz, ha pontosan megfogalmazzuk, hogy melyik napszakban vagy milyen helyzetben fogjuk használni. Ha bármikor benyomkodjuk, akkor arra tanítjuk akaratlanul is a gyerekünket, hogy minden problémára ugyanaz a megoldás, hogy ő maga semmiképpen sem tud megküzdeni saját erejéből a problémáival és hogy az ő problémái nem annyira fontosak, hiszen nem különböztetjük meg őket, nem adunk nekik elég időt és teret.

Melyek azok a helyzetek, amikor legtöbbször kap a gyerek cumit vagy akár szopja az ujját?
Amikor fáradt, nem érzi magát érzelmileg és testileg biztonságban, amikor fennáll a szeretet látszólagos hiánya, amikor hosszabban jelen van valamilyen szorongató élmény. Jó lenne, ha már az egész kis gyereknek is lenne lehetősége különböző alternatívákból választani eme állapotok változtatásához. Képzeljük el, hogy minden gyerek kapna egy tálcát, amire rárakhatna sok-sok lehetőséget - csak néhány példa a gyakorlatból: táncolni a gyerekkel, zenét hallgatni, megmasszírozni, meleg fürdető vödörbe rakni, énekelni neki, kivinni a levegőre, megtornáztatni.

A cumis gyerek általában egy dolgot kap a tálcájára: a cumit. Jó lenne cumiadás előtt ezeket a szempontokat mérlegelni.


Hogyan szoktassuk le az óvodáskorú gyermeket a cumiról?Ha már odaadtuk a cumit és a gyerek nem is szokott le róla (nagyon sok gyerek le tud szokni róla spontán egy éves koráig - ez egy igen markáns határvonal), akkor érdemes elgondolkodni a leszoktatásról. Sajnos a leszoktatás sokszor igen stresszes a szülők részére. A szégyen, szorongás, akár düh is bejön, mint érzés, ami miatt egyre sürgetőbb, hogy az óvodás gyerek szájából ne lógjon már ki a cumi. Az óvodáskor végét lehet megjelölni, mint végső időszakot, amíg még jó szívvel lehet tolerálni ezt a szokást. Persze a szülő rendszeresen nyilvánítsa ki nem tetszését. Például mondja azt, hogy: "Tudom, hogy másképpen is le tudod nyugtatni magad. Tudom, hogy erős és bátor vagy, hogy mától már ne cumival aludjál el", vagy "Ha cumizni szeretnél, akkor kérlek, tedd ezt a saját szobádban, vagy ott ahol nem vagyok jelen, mert engem már zavar ez a látvány".

Ugyanakkor bízzunk gyermekünkben, hogy előbb-utóbb meg fog érni benne az elszántság és saját akaratából, saját döntésként fogja elhagyni a cumit. Azt gondolom csak szeretettel, támogatással érdemes leszoktatni a gyerekeket, és ha esetleg meginognánk ebben, figyelmeztessük csak magunkat, hogy annak idején általunk szokott rá. Most, íme, egy újabb lehetőség, hogy ezt jóvátegyük és megengedjük gyerekünknek, hogy támogatásunk alatt saját tempójában megérlelje először azt a belátást, hogy ez már probléma, hogy ő is fenntartja ezt az állapotot és bizony meg tud küzdeni vele.

Szerző: Balázs Nelli
Fotó: Pixabay

Címkék: cumi, cumizás, ujjszopás, cseccsemő, baba, gyerek, gyermeknevelés, gyermekpszichológus

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

20 ártó mondat, ami megmérgezi a karácsonyi hangulatot - Hogyan kerülheted el a feszültséget az ünnepekkor?
20 ártó mondat, ami megmérgezi a karácsonyi hangulatot - Hogyan kerülheted el a feszültséget az ünnepekkor?

Egyesek a karácsonyt gondként, felesleges teherként és stresszként élik meg, míg mások szeretetteljes családi légkörben, örömmel és egymásra való odafigyeléssel tudják az ünnepet eltölteni. Mi a titka a békés és harmonikus családi együttléteknek? Pszichológus szakértőnk most elárulja nekünk!

tovább a cikkre
10-ből 8 szülő elköveti ezt a hibát a gyereknevelésben - Pedig azt hiszi, jót tesz vele
10-ből 8 szülő elköveti ezt a hibát a gyereknevelésben - Pedig azt hiszi, jót tesz vele

Miért nem lesznek a mai gyerekekből talpraesett és rátermett felnőttek? Mi a modern kori gyermeknevelés egyik legsúlyosabb hibája? Mivel érheti el a szülő, hogy a gyermeke magabiztos, önmagát tisztelő, felelősségteli emberré váljon? Pszichológus szakértőnk gondolatébresztő írása.

tovább a cikkre
Cumizás, ujjszopás: valóban előreálló fogsora lesz ezektől a gyereknek? A szakorvos válaszol
Cumizás, ujjszopás: valóban előreálló fogsora lesz ezektől a gyereknek? A szakorvos válaszol

Elcsúfíthatja-e a fogacskákat a rendszeres cumihasználat vagy az ujjszopás? Valóban előreálló foga lesz a gyereknek, ha sokat cumizik? Hogyan kerülhető el a cumi, ujjszopás okozta fogdeformitás gyerekeknél, és mit lehet tenni később?

tovább a cikkre
Cumi vagy ujjszopás gyermekkorban? - Gyermekorvos válaszol

Le szabad-e nyalni a cumit, ha az leesik a földre? Baj-e ha a baba egyfolytában cumizik? Cumit adjunk vagy ujjacskára szoktassuk a kisbabát? Mikor vegyük el a cumit a gyerektől? Gyermekgyógyász szakértőnk tanácsai cumiról, cumizási szokásokról.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Balázs Nelli - klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás hússal töltött burgonya

Sárgarépás hússal töltött burgonya

Diétás ételek - Gyomorrontásra >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 60 g darált csirkemell vagy sertéskaraj 5 ml olaj 40 g sárgarépa 20 g újhagyma burgonya só kakukkfű

Recept:

A burgonyát héjában megfőzzük. Amikor kissé kihűlt, meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kivájjuk. Közben a húst, az apróra vágott újhagymát és a reszelt répát a nagyon kevés olajon átforgatjuk, majd vizet aláöntve puhára p&aa(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Elhunyt A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi atyja! - Richly Zsolt rajzfilmrendező, grafikusművész 78 éves volt

vissza vissza