Ingyenes programok esős időben, gyerekkel: Ide menjetek a hétvégén, ha ki akartok mozdulni - Benti és kinti programtippek

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Ingyenes programok esős időben, gyerekkel: Ide menjetek a hétvégén, ha ki akartok mozdulni - Benti és kinti programtippek Nemcsak a Müpa ingyenes családi sorozata tér vissza két és fél évnyi szünetet követően, de a hétvégén lesz látványos kosárlabda-bemutató, őszköszöntő fesztivál és a Kulturális Örökség Napjait is most tartjuk. 2022. szeptember 18-án, vasárnap újraindul a Müpa egyik legnépszerűbb gyerekprogramja, a Cifra Palota; de sok minden más program közül is választhatsz a hétvégére, ha kimozdulnátok otthonról.

Nemcsak a Müpa ingyenes családi sorozata tér vissza két és fél évnyi szünetet követően, de a hétvégén lesz látványos kosárlabda-bemutató, őszköszöntő fesztivál és a Kulturális Örökség Napjait is most tartjuk, melynek során ritkán látogatott épületekbe, helyekbe is betekintést nyerhetsz. Az sem baj tehát, ha rossz, esős időnk lesz hétvégén, mert benti program is lesz bőven.



Budapest: Cifra Palota újra, vasárnap


A Müpa ingyenes családi sorozata két és fél évnyi szünetet követően tér vissza - olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a Müpa a kezdetektől jelentős szerepet vállalt a jövő koncertlátogatóinak nevelésében, ezért kiemelt figyelmet fordít arra, hogy programkínálatában az összes korosztály megtalálja a számára megfelelőt. A családi és ifjúsági programok a 2022/23-as évadtól Müpa Junior néven, megújult, játékos arculattal találhatók meg a Müpa felületein.

A Cifra Palota vasárnaponként megrendezett ingyenes programsorozatában az interaktív mese- és táncelőadások, gyerekkoncertek mellett számtalan kreatív, képzőművészeti és készségfejlesztő foglalkozás és aktivitás várja a gyerekeket.

A szeptember 18-ai program:
• 10.15 Hej tulipán, tulipán…
Kerekítő-Tippentő Benedek Krisztina vezetésével
Közreműködik: Pertis Szabolcs - népzenész
• 11.00 Kopogó fapapucsok
A Búgócsiga Zenede játékos interaktív koncertje
• 12.00 Lassan jár a szélmalom...
Horváth-Töreki Gergely imprószínész drámafoglalkozása
Helyszín: Átrium

Kreatív és zenei foglalkozások:
- Díszletező - Amszterdam utcái
- Klumpaműhely
- Festészet
- Tulipán-varroda
- Zenei csatornák
- Kerékpár-tempó
- Dallam-sajtoló
- Hangolódó
- Müpa-csemegéző
Helyszín: Előcsarnok - földszint, emelet

Zenés-mesés foglalkozások kicsiknek:
- Ritmusozó
- Diafilmsarok
- Bábok-jelmezek
- Ölelős-dalolós
Helyszín: Lépcsőterem
Korosztály: 0-12 év
Még több infó »
 

Budapest: Magyar Kosárlabdázás Napja szombaton


Szombaton 9 órától több mint 20 pályán ismét megrendezik a Magyar Kosárlabdázás Napját a Hősök terén, benne a Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupát is.

Az idén 80 éves magyar szövetség által 2012-ben elindított programon idén is sor kerül a már 30. streetball challenge hagyományos döntőjére. A sorozatra több mint 750 csapat, háromezer játékos nevezett, a döntőben az állomások legjobbjai mérhetik össze tudásukat.

A programot a szokásos dobóversenyek, valamint 3x3-as mérkőzések színesítik, utóbbiban korosztályos és szenior csapatok mellett speciális olimpikonok is pályára lépnek, illetve lesz kerekesszékes torna is.

A Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupára 13 órától kerül sor, szlovén, amerikai és magyar csapatok részvételével. A show keretében az akrobatikus kosárlabdázók két kategóriában mérkőznek meg.

A nap házigazdája Fegyverneky Zsófia, ötszörös magyar bajnok, Euroliga-győztes válogatott kosárlabdázó lesz, míg a holland Francisco Elson személyében NBA-bajnok is tiszteletét teszi a rendezvényen.
 

Budapest: Kertvárosi vigasságok a 16. kerületben egész hétvégén


Nyárbúcsúztató-őszköszöntő fesztivált tartanak a XVI. kerületben, az Erzsébet-ligetben, pénteken este 6 órától egészen vasárnap este 8-ig. Színpadi előadásokkal, koncertekkel, ingyenes gyerekprogramokkal várnak mindenkit, gyönyörű ősfás parkban, az Örs vezér terétől 20 percre.



Kirakodóvásár, vidámpark és finom falatok között is válogathatnak a látogatók, mindenkit szeretettel várnak.
Még több infó »
 

Kulturális Örökség napjai: szeptember 17-18.


A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, amelyet már ötven országban rendeznek meg évről évre. A programsorozatot Magyarországon 1999 óta 12 600 helyszínen szervezték meg, 735 ezer érdeklődő látogatása mellett. A Kulturális Örökség Napjai idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg, a szeptember 17-18-ai hétvégén olyan történeti épületeket nyitnak meg, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől.

Rengeteg programlehetőség közül lehet választani Budapesten és vidéken is, a hétvégére ígért hűvös-csapadékos időjárásban érdemes egy beltéri programot választani. Itt tudsz válogatni a programok között »
 

Kulturális Örökség napjai: Budapest


Érdemes kerületenként rákeresni a programokra, mert mindenfelé lesznek izgalmas épületbejárások, foglalkozások és még sok minden más, mi most ezekből mutatunk meg hármat.

Földalatti Vasúti Múzeum kiállítás
A múzeum állandó kiállítása és műemléki épülete az 1896-ban – a kontinensen elsőként – átadott földalatti vasút múltját mutatja be. Autentikus helyszínen, a földalatti vasút egy eredeti alagútszakaszában, a korszak hangulatát idéző környezetben (Zsolnay-csempeburkolat, eredeti állomásfelirat) tekinthetik át a földalatti több mint 120 évet felölelő múltját az érdeklődők.
Még több infó »

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár - Könyvkötő Műhely
Könyvtártörténeti vezetésekkel, kalligráfiai és könyvkötészeti kézműves programokkal, a restaurátor-műhely és régi könyvek bemutatásával, interaktív Eötvös-kiállításunkkal, egyetemtörténeti tárlatunk ünnepélyes megnyitójával, valamint a Coquette duó és Borsos Kata hegedűművész koncertjeivel szeretnék kulturális örökségünk védelmére felhívni a figyelmet.

Az idei programsorozat részeként Janus Pannonius evangéliumos könyve és kamarakiállításuk is bemutatásra kerül. A vendégek csatlakozhatnak Petőfi-kvízjátékukhoz.
Még több infó »

Fővárosi Vízművek Kőbányai medencéje
A mindössze néhány nyílt nap alkalmával látogatható létesítmény 11.500 köbméter víz tárolására alkalmas. Tekintélyparancsoló méreteinek, kivételes esztétikai élményt nyújtó építészeti megoldásainak, misztikus félhomályba vesző boltíveinek köszönhetően az évek során a szeptemberi rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb programjává vált. 4 éves kor alatti gyereket sajnos nem lehet vinni, 14 év alatt pedig csak kísérővel vehet részt gyermek a programon.
Még több infó »
 

Kulturális Örökség napjai: Szeged és Csongrád-Csanád


A szegedi Városházán nyílt napot szerveznek, valamint történelmi, építészeti, irodalmi sétákkal és ingyenes tárlatvezetésekkel is várják az érdeklődőket a megyeszékhelyen és Csongrád-Csanád megyében hétvégén, a Kulturális örökség napjain - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A programok Szegeden már pénteken elkezdődnek. Este héttől a Somogyi könyvtártól egy hangulatos, várostörténeti séta indul, ahol a kivilágított Szeged érdekességeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A programsorozaton vasárnap délelőtt tíztől nyílt napot szerveznek a szegedi Városházán, ahol megtekinthető lesz például a díszterem, az úgynevezett Sóhajok hídja, valamint lehetőség nyílik felmenni a toronyba is. Az idegenvezetéssel kísért bemutatók félóránként indulnak délután fél ötig. A városházát a szegedi árvíz után Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint építették át 1883-ban. A historizáló - főként neobarokk - stílusú épület formavilágán felfedezhetők az építészpárosra később jellemző magyaros motívumok.

Klebelsberg Kunó a szegedi Dóm tér megálmodásával méltó otthont akart teremteni az Erdélyből Trianon után oda menekült püspökségnek és egyetemnek. Szombaton délután három órától az érdeklődők megismerkedhetnek a Dóm tér történetével, a Nemzeti emlékcsarnok szobraival és a tér legnépszerűbb eseményének, a Szegedi Szabadtéri Játékoknak a múltjával is.

Mórahalom
Mórahalmon az Ezer Év Parkjában a Petőfi és kora című időszaki kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők vasárnap délelőtt tizenegy, délután pedig három órától, ingyenes tárlatvezetéssel.

A Népi Építészeti Program keretében Mórahalom határában felújították a Szeged-Alsóváros paraszt-polgári lakosságának tradicionális építészetére jellemző Vér tanyát, amelyet a kulturális örökség napjai alkalmából adnak át.

A csekély historizáló-eklektikus jellegű részlettel gazdagított főhomlokzatú lakóház a 19. és 20. század fordulóján épülhetett. A Szeged-Alsóváros paraszt-polgári lakosságának tradicionális építészetére jellemző ház a nagyszéksósi tanyavilág 20. század második felére bekövetkezett átépülését megelőző idők építészeti hagyományát képviseli.

Makó
Makón szombaton délután kettőtől József Attilához kötődő örökségeink megtekintése céljából szervezett kerékpártúrára hívják a látogatókat.

Az országos programsorozathoz a kiemelt eseményeken kívül számos könyvtár, színház, tájház és egyéb kulturális intézmény is csatlakozott, ahol a látogatók szintén betekintést nyerhetnek kulturális örökségünkbe.
 

Kulturális Örökség napjai: Pécs és Baranya megye


Római és török kori műemlékekhez, világörökségi helyszínekhez, emlékházakhoz, tájházakhoz várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap, a Kulturális örökség napjai elnevezésű rendezvénysorozaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A pécsi világörökségi helyszíneken díjtalan idegenvezetések, koncertek és látványos fényinstalláció várja az érdeklődőket, akik szívesen megismernék Pécs kiemelkedő történelmi emlékeit - közölte a fenntartó Zsolnay Örökségkezelő NKft.

A programok Pécsen már pénteken elkezdődnek, azok központja a nemrégiben új látogatótérrel kibővült és a három nap során rendhagyó módon éjjel tizenegy óráig nyitva tartó római kori Ókeresztény Mauzóleum lesz.



Az épülettől minden nap este hat órakor induló sétákon a látogatók megismerhetik a római temetkezési épület felszín alatti festett sírkamráját és az emlékkápolnát, továbbá - kivételesen - a nagyközönségtől jelenleg elzárt Apáca utcai kiállítóterekbe is bemehetnek az érdeklődők.

A Szent István téren, az Ókeresztény Mauzóleum felszíni romjainál ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket, így pénteken Makó Dávid dalszerző, gitáros egyszemélyes produkciója, a Devil's Trade zenél, szombaton pedig a Flanger Kids, azaz Gyarmati Fanny és Szczuka Panka 2020-ban alakult elektronikus zenei duója zenekari formációban lép színpadra.

Mindhárom napon este nyolc és tizenegy óra között Mátrai Erik látványos fényinstallációja segítségével "kel életre, és emelkedik a térbe az Ókeresztény Mauzóleum felszíni romja" - olvasható a szervezők közleményében.

Pécs török kori emlékei közül Idrisz baba türbéjében mindkét napon szakvezetések indulnak, szombaton versíró workshopot tartanak, míg a magyarországi török építészet egyik remekművében, a pécsi Jakováli Hasszán dzsámiban tárlatvezetésekkel kedveskednek a látogatóknak.

Szigetvár
A szigetvári Karavánszeráj (Török ház) a hódoltság egyetlen épen maradt lakóháza Magyarországon. Az épületben a hétvégén megtekinthető a kerevetes társalkodó rész, az étkezőasztal, a konyha, a tűzhely, a mindennapi használati tárgyak, valamint a kávé- és a fürdőkultúrával együtt a kalligráfia, kerámia-, üveg- és miniatúra-művészet.

Nagyharsány
A nagyharsányi szoborparkban szintén az 1960-as évek óta születő kortárs szobrászművészeti alkotások egyedülálló - jelenleg több mint száz művet számláló - gyűjteménye, ahol a hétvégén reggeltől estig várják az érdeklődőket szakvezetésekkel.

A megye más részein tájházak, emlékházak, nemzetiségi épületek tárják szélesre kapuikat és kínálnak különböző programokat az érdeklődőknek az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódóan.


Kulturális Örökség napjai: Szolnok és Jász-Nagykun-Szolnok megye


Több intézmény is rendkívüli nyitva tartással várja az érdeklődőket a hétvégén Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Kulturális örökség napjain. A programok között épületbejárások, légoltalmi kiállítás, vízműbemutató, tárlatvezetések és restaurátor-műhely látogatása is szerepel.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban mutatják be az idén 175 éves fogadóépületet, az Indóházat tárlatvezetéssel szombaton és vasárnap. Hétvégén látogathatók a szolnoki vasútállomás emeleti, korábbi utasellátó éttermében működő Almárium Látogató Központ korlátozottan nyilvános tárlatai. Szombaton és vasárnap is várják a látogatókat a Xavéri Szent Ferenc-kápolnába, ahol a kápolna épületét és történetét mutatják be. Továbbá épületbejárásokat tartanak hétvégén a Belvárosi Szentháromság Templomban és a Vártemplomban is - közölték.

Szombaton a Szolnoki Művésztelepre szervezett sétán történeti előadást hallhatnak a jelenlevők, és kortárs kiállítást is megtekinthetnek. A Víz-és Csatornaművek Koncessziós Zrt. Szolnok szervezésében betekintést nyerhetnek az érdeklődők a Tisza folyóra települt felszíni vízmű víztisztítási technológiájába. Ezen a napon a milléri Szabadtéri Vízügyi Múzeumban is látogatást lehet tenni.

A Szolnoki Galériában és a Hősök Zsinagógájában épületbejárást tartanak, és a Tabáni Tájházat is megtekinthetik az érdeklődők szakemberek vezetésével szombaton.

A Wágner Gusztáv úti sport- és szabadidőközpontban tartják szombaton a Tallin-Alcsi családi napot, ahol népi kézműves foglalkozásokkal várják majd a gyerekeket. Emellett a RajtSzínpad tart előadást Az elfeledett múlt - Szolnok legendája címmel, és a Tallinka Gyermek Néptáncegyüttes is fellép.



Idén is körbejárhatják a érdeklődők a Damjanich János Múzeum Kossuth téri épületét a "pincétől a padlásig" Gulyás Katalin történész vezetésével. Emellett a restaurátorműhelyt is megnyitják a közönség előtt. Idén a szolnoki vár területéről származó 13. századi bőr lábbelit is megtekinthetik a látogatók - szerepel a közleményben a szombati programok között. Emellett a látogatók nosztalgiafotózáson vehetnek részt a múzeum díszudvarán, ahol "tabáni napot" tartanak szombaton.

Martfű
A Martfűi Városi Művelődési Központ és Könyvtárban szombaton Az óceánjáró című előadást lehet megtekinteni, valamint a Rongyszőnyeg zenekar ad koncertet. A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény szervezésében a Tisza Cipőgyár egykori irodaházának légópincéjébe és polgári védelmi parancsnoki központjába tehetnek látogatást az érdeklődők.

Túrkeve
Az egész hétvégén nyitva tartó túrkevei Finta Múzeum Vadász Pál kiállítótermében Az agresszió évtizedei című időszaki kiállítást tekinthetik meg a látogatók. A múzeum Attila utcai épületében a Túrkeve földje és népe, valamint a Korda és a Finta testvérek életútját és alkotásait ismertető, Hírünk a világban című állandó kiállításokat láthatják a résztvevők.


Kulturális Örökség napjai: Veszprém


A veszprémi várban található Dubniczay-palotát, kortárs és modern képzőművészeti kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők a hétvégén Veszprémben, a Kulturális örökség napjai programsorozat keretében, amelyet művészetterápiás foglalkozás, jazzkoncert is színesít.

Szombaton a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben Térmozgás címmel tekinthetik meg az érdeklődők a Vass-gyűjtemény állandó kiállítását. A magyar alkotók közül Barcsay Jenő, Korniss Dezső, Deim Pál, Konok Tamás, Bak Imre, Nádler István, Lakner László alkotásai, a külföldi művészek közül Josef Albers, Max Bill, Jesús Rafael Soto, Francois Morellet, Vera Molnár, Bridget Riley, Sean Scully, Bernar Venet, Günther Uecker munkái tekinthetők meg.

A Tabula Rasa című időszaki kiállításon Károlyi Zsigmond, Bernát András, Gál András, Erdélyi Gábor, Gálik András, Havas Bálint, Káldi Kata, Szabó Dezső válogatott alkotásait mutatják be. A kiállítás szeptember 31-éig látogatható.

A Vass Cipőtár állandó kiállítása a kiveszőben lévő cipész mesterség szakmai titkait mutatja be a látogatóknak.

A Csikász Galériában a Most - Vagy című kiállítás látható, amely száz év magyar művészetéből nyújt ízelítőt a szecessziótól az avantgárdon, neoavantgárdon át a posztmodernig, mások mellett Altorjai Sándor, Anna Margit, Birkás Ákos, Böröcz András, Donáth Péter műveit bemutatva.

A Dubniczay-palotában Szabó Dezső Copy című fotókiállítása, a palota Várgalériájában Bernát András és Peter De Thouars A tér tükrei című tárlata látogatható.

A palota pincéjében kapott helyet az írott, karcolt, sablonban készült monogramos, pecsétes, címeres téglákat és különleges tetőcserepeket bemutató tárlat. A kiállítás a római kortól napjainkig szemlélteti az építőanyag felhasználását, valamint a téglagyártás régi eszközeit.

Szombat este a Csikász Galériában koncertet ad a Grencsó-Heidrich duó, Grencsó István fúvós hangszereken játszik, Heidrich Roland gitáron kíséri.     

Vasárnap Út a romvárosba címmel művészetterápiás foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők a Dubniczay-palotában Bognár Tibor művészetterapeuta vezetésével.

Forrás: MTI, adott program weboldalai, Facebook-oldalai
Fotó: Freepik/gpointstudio

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2022.09.16