Kézfertőtlenítő gél házilag: Mit tehetsz, ha elfogy a boltokban a fertőtlenítő gél? - Receptek és vélemények szakemberektől

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Kézfertőtlenítő gél házilag: Mit tehetsz, ha elfogy a boltokban a fertőtlenítő gél? - Receptek és vélemények szakemberektől Sok üzletben kifogytak a kézfertőtlenítő gélek, ezért az utóbbi napokban a külföldi és a magyar oldalakon egyaránt felbukkantak az ilyen-olyan tuti receptek, amikkel kiváltható a bolti kézfertőtlenítő. Mennyire hatékonyak ezek? Utánajártunk. A koronavírus 2019 decemberében jelent meg a kínai Vuhanban, azóta pedig feltartózhatatlanul terjed Európában és a világ többi országában. Magyarországon március elején regisztrálták az első koronavírusos beteget, azóta (március 13-ra) már 19-re nőtt a számuk, és ez még nagy valószínűséggel emelkedni fog.

Érthető hát, ha mindenki igyekszik betartani a vírusok elleni védekezés egyik legfontosabb szabályát: az alapos, legalább 20-30 másodpercig tartó kézmosást - vagy folyó víz híján a kézfertőtlenítő géllel való fertőtlenítést.

DIY kézfertőtlenítő gélek - tényleg elég aloe vera és meg egy kis alkohol?
Igen ám, de mit tegyen az ember, ha a boltokban elfogy a kézfertőtlenítő? Hát persze, hogy házi praktikákhoz fordul. Nem véletlenül terjednek az utóbbi napokban a külföldi és a magyar oldalakon egyaránt az ilyen-olyan tuti receptek, amikkel kiváltható a bolti kézfertőtlenítő.



Bár az ember azt hinné, elég csak alkoholt és némi zselés anyagot - a receptekben többnyire aloe vera gél szerepel - összekutyulni, azért egyáltalán nem mindegy az arány, meg az előállítás sem.

Patikus véleménye
Ahogy a Futurism magazin rámutat, a legjobb házi fertőtlenítő az, ha nem gyártasz házi fertőtlenítőt. A "The best homemade hand sanitizer recipe: don’t" cikkükben egy gyógyszerésztől idéznek, aki ezt írta Twitter-üzenetben:
"Gyógyszerész vagyok, fertőtlenítőket árulok, vagy legalábbis, amikor van belőlük. Persze ezeket is elkapkodták, mint a maszkokat. Na, de: Kell aggódnod, hogy nincs több kézfertőtlenítő? NEM. Mosd meg a kezed szappannal. És vajon fel kell keresned húsz különböző patikát, hogy végre kapj egy palack kézfertőtlenítőt? NEM. A gyógyszertárak tele vannak beteg emberrel."

A hozzászóló aztán egy másik posztban kifejtette, a házi keverékekkel leginkább az a baj, hogy ha túl kevés bennük az alkoholszázalék, akkor hatástalanok, ha viszont túl magas, akkor annyira kiszárítják a kezet, hogy attól még inkább fogékonnyá válik a fertőzésekre.

Egyetemi tanár véleménye
A Today reggeli műsorában is foglalkoztak a témával, egyebek közt megszólalt Elaine Larson, a Columbia Egyetem nővérképzőjének, valamint egy New York-i közegészségügyi iskolának a szaktanára, aki elmondta, hogy amikor Afrikában dolgozott, megtanították a kórházi személyzetnek, hogyan gyártsanak házilag kézfertőtlenítőt, mivel a bolti túl drága volt, ugyanakkor úgy véli, erre most nincs szükség.

Véleménye szerint amúgy a bolti kézfertőtlenítőt is csak módjával szabad használni. Mint hangsúlyozta, az ember ugyan vírusmentessé akarja tenni a kezét, de azért naponta többször alkohollal lemosni nem túl jó ötlet. Ráadásul ezek a szerek nem csak a kórokozókat pusztítják el, de a bőr természetes mikroflórájának egy részét is, amely védő funkciót lát el. Egyszóval a szappanos kézmosás a legjobb.

Gyógyszerész kutató véleménye
A brit Telegraph újságírója, Greg Dickinson egy videóban ki is próbálta a legnépszerűbb recepteket, meghívott szakértője, Dr. Alexander Edwards, a Reading Egyetem gyógyszerész kutatója pedig elmondta a véleményét. A szakember elöljáróban annyit megjegyzett, bár megérti, hogy erre most igény van, ugyanakkor a fertőtlenítő géleket gyártó cégek nagyon speciális alapanyagokat és eljárásokat használnak, tehát már így előre nem igazán bízik a DIY-megoldások hatékonyságában.



Házi kézfertőtlenítő gél recept 1:
- 2 mérőkupak vodka
- 1 mérőkupak aloe vera gél

A szakember szerint az ötlet nem rossz, hiszen végső soron a vodka magas alkoholtartalmú ital, a hatékony kézfertőtlenítő legfontosabb összetevője pedig az etanol, ami elpusztítja a vírusokat. Ugyanakkor a vodka kb. 40 % körüli alkoholszázaléka nem elég már önmagában sem, hát még ha aloe verával hígítjuk. Egy kézfertőtlenítő gél ugyanis minimum 60 % alkoholtartalmú, ez a kutyulmány tehát hatástalan lesz.

Házi kézfertőtlenítő gél recept 2:
- 2 mérőkupak denaturált szesz/gyógyszertári alkohol
- 1 mérőkupak aloe vera gél

A patikai szesz elsősorban bőrkeményedések ellen, hámosításra való, ugyanakkor nem kimondottan antimikrobiális szer, ráadásul az aloe vera géllel összekeverve egy furcsa elegy keletkezett, elvesztette zselés tulajdonságát, így félő, hogy a kézen sem oszlana el egyenletesen, mint a bolti kézfertőtlenítő gélek, emiatt irritálná a bőrt.

Házi kézfertőtlenítő gél recept 3 - bio verzió:
- 1 mérőkupak varázsmogyoró víz
- 1 mérőkupak aloe vera gél
- 5 csepp teafaolaj

Míg a vodkánál vagy a gyógyszertári alkoholnál tudható az alkoholtartalom (ami fontos egy fertőtlenítő gélnél, a fertőtlenítő hatás miatt), addig a varázsmogyoró víznél nincs ilyen adat, csakúgy, mint a teafaolajnál, ráadásul nem is tudni, hogy mit okoznak a bőrön így összekeverve, úgyhogy a szakember ezt sem ajánlja.
(Maga a varázsmogyoró víz egyébként külsőleg összehúzó, tisztító hatású, csillapítja a leégés okozta irritációt, bőrgyulladást, jó rovarcsípés ellen is- de nem véd meg egy esetleges vírusfertőzéstől.)

Itt megnézheted a videót is!



A Szülők Lapja állandó szakértőjét, Dr. Torkos Ágnes gyermekorvost is megkérdeztük, jó ötlet-e a házi kézfertőtlenítő gél: "Az alkohol károsítja a vírusokat, tehát bármilyen alkoholos fertőtlenítés jó, csak sajnos a kéz bőre ezt rendszeresen nem bírja, mert kimarja a bőrt. 1-1 alkalommal lehet használni. A szappanos kézmosás általánosan elég, az erősebb szerek használata esetleg a kifejezetten betegápolással foglalkozóknak lehet szükséges. Folyamatos használatra, vagy gyermekek gyenge bőrére nem javaslom. Az egyéb adalékok csak kiegészítők, sajnos nem teszik a maró hatást semlegessé."

Egyszóval, nem győzzük eléggé hangsúlyozni - bár profánul hangzik, de az egyik legjobb védekezés a koronavírus ellen még mindig az alapos, szappanos kézmosás, ha pedig erre nincs lehetőség, akkor használjunk kézfertőtlenítő gélt. Házi készítményt azonban csak a legeslegvégső esetre tartogassunk, ráadásul könnyen lehet, hogy hiába ügyködtünk vele olyan sokat, végül hatástalan lesz.

Ez is érdekelhet!
Így kell szabályosan kezet mosni, hogy hatékony legyen vírusfertőzés ellen - sokan még mindig nem tudják »


Forrás: Futurism, Today, Youtube/Telegraph
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.03.13