Dr. Novák Hunor: Van rá esély, hogy gyerekhalál is lesz a koronavírus miatt

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Dr. Novák Hunor: Van rá esély, hogy gyerekhalál is lesz a koronavírus miatt Dr. Novák Hunor gyermekgyógyász legújabb videójában köntörfalazás nélkül beszél a koronavírus-fertőzésről, egyúttal szeretné a szülőket is megnyugtatni, nem szabad túlságosan pánikolni a járvány miatt. Jelenleg a hivatalos adatok szerint 59-nél jár a magyarországi koronavírusos fertőzöttek száma, az emberekben pedig közben nő a pánik, hogy mi lesz, ha ők vagy a gyermekük elkapja a betegséget.

Dr. Novák Hunor gyermekgyógyász legújabb videójában köntörfalazás nélkül beszél a koronavírus-fertőzésről, egyúttal szeretné a szülőket is megnyugtatni, nem szabad túlságosan pánikolni a járvány miatt.

A helyén kell kezelni a koronavírus-járványt
Mint mondja, muszáj, hogy helyén kezeljük a koronavírus-járványt. Ami tény, hogy bár jelenleg 50 (március 18-ai adat: azóta már 58 - a szerk.) a fertőzöttek száma a hivatalos adatok szerint, valószínűleg már több száz, vagy akár több ezer ember is lehet az országban, aki tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, és nem is gondolja, hogy koronavírus-fertőzött.

Dr. Novák Hunor: Van rá esély, hogy gyerekhalál is lesz a koronavírus miatt

Ezek között bizonyára sok csecsemő és gyerek is akad, aki jelenleg épp köhög, taknyos, lázas, sőt, világszerte, így Magyarországon is van vagy lesz olyan kisgyerek, aki bele is hal a fertőzésbe, és bár akkor majd ezzel foglalkoznak a hírek, de ez nem azt jelenti, hogy mostantól minden szülőnek rettegnie kell.

A gyengébb immunrendszerű emberekre veszélyesebb
Az eddigi adatok azt mutatják, hogy az idősek mellett azokra a fiatalokra veszélyesebb a vírus, akik egy súlyos alapbetegséggel is rendelkeznek, például szervtranszplantáción estek át - ők ugyanis az immunrendszert gyengítő, úgynevezett immunszupresszív szert kénytelenek szedni, így viszont fogékonyabbá válnak a vírusfertőzésekre.

(Ehhez kapcsolódóan az orvos egy friss Facebook-posztban hangsúlyozta, nem szabad abbahagyni ezen szerek szedését, mert az súlyos szövődményekhez, akár halálhoz is vezethet - ennek jóval nagyobb a kockázata, mint a koronavírusnak!)

Mindezek mellett vagy ellenére úgy véli, a helyén kell kezelni ezt a járványt, nem szabad túlságosan pánikolni, ugyanakkor minden óvintézkedést meg kell tenni - tehát senki ne most menjen ügyeket intézni, barátokkal találkozni, hanem lehetőség szerint maradjon otthon és gyakran mosson kezet.

Ez is érdekelhet!
12 dolog, amit tarts be, hogy elkerüld a koronavírus-fertőzést - Tanácsok kismamáknak, szülőknek a Nemzeti Népegészségügyi Központtól »


A videót itt is megnézheted!



Forrás, képernyőfotó: Youtube/Dr. Novák Hunor

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.03.18