16 éves fiú mentette meg az idős néni életét - A néni ájultan feküdt a villamosmegállóban, senki nem segített neki

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


16 éves fiú mentette meg az idős néni életét - A néni ájultan feküdt a villamosmegállóban, senki nem segített neki 16 éves középiskolás fiú kezdte el az újraélesztést egy idős néninél, aki eszméletlen állapotban feküdt egy debreceni villamosmegállóban, és senki nem segített rajta, mindenki csak bámészkodott. Annyi szörnyűség híre jut el manapság az emberhez, hogy mindig öröm önzetlen jótettekről és csodaszámba menő életmentésekről olvasni.

A törökországi földrengés idején Ali története melengette meg a szívünket, akit hosszú küzdelmek után sikerült kimenteni a romok fogságából. Pár napja egy bátor apuka mentette meg 4 hónapos kisbabáját és kezdte meg időben az újraélesztést, most pedig egy 16 éves debreceni fiú hős cselekedete tette szebbé a napot.

Február elején az EURO Baptista Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Technikum számolt be arról a Facebook-oldalukon, hogy 10. osztályos diákjuk, a 16 éves Makkai Attila január 26-án a debreceni nagyállomáson kezdett hozzá egy idős hölgy újraélesztéséhez, és ezt addig folytatta, amíg a mentők ki nem értek a helyszínre. Az időben megkezdett elsősegélynyújtás és a mentősök munkájának köszönhetően végül stabil állapotban szállították kórházba a beteget.



Hazafelé mentek az iskolából
A Haon a napokban felkereste a kamaszt, aki elmesélte nekik, hogy egyik barátjával éppen hazafelé tartott az iskolából, és a vonata indulásáig még volt fél órája, ezért bement egy közeli boltba innivalért, de "olyan érzése támadt", hogy ki kell mennie az üzletből. Ekkor vette észre, hogy emberek egy csoportja a szemközti villamosmegállónál kört alkot és zajong. Akkor odaszaladtak, és látták, hogy egy idős hölgy fekszik a földön, de senki nem segít neki.

Elkezdte az újraélesztést
Rögtön tudta, hogy újraélesztésre lesz szükség, és bár átfutott a fejében egy gondolat, hogy mi van, ha valamit rosszul csinál, de másodpercek múlva már gondolkodás nélkül, ösztönösen alkalmazta az iskolában tanultakat.


A helyszín (forrás: Google Maps)

- A néni már nem volt tudatánál, semmi életjelet nem adott, megkezdtem az újraélesztést, közben pedig hívtam a diszpécsert. Gyakran felé hajoltam, nem is éreztem és hallottam, hogy lélegzik, mert az alapzaj is óriási volt. Ott egy kicsit megijedtem, majd jött egy villamosvezető, átvette tőlem a folyamatot, míg én odaszaladtam a mentőkhöz, hogy irányítsam őket, hova kell jönni – mesélte el a lapnak Attila.

A néni családja is megköszönte a segítségét
A néni életét sikerült megmenteni, amiért először a mentőktől kapott dicséretet, később a néni családja is megkereste őt, hogy köszönetet mondjon. Sajnos február közepén Attila rossz hírt kapott, megtudta, hogy a kórházban végül elhunyt a néni, ami megviselte lelkileg.

Mindez a tapasztalat csak megerősítette abban, hogy felnőve valamilyen segítő szakmát válasszon. Mint a lapnak elárulta, a családjában sok a mentős, katona, rendőri dolgozó, ezért is szerepel a tervei közt, hogy a középiskola elvégzése után ebben az irányban tanul tovább.

Makkai Attila tanuló tettéért és bátorságáért a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ által fenntartói és nevelőtestületi dicséretben részesült.

Forrás: Haon

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.03.07