47 benti mozgásos játék gyerekeknek: A legjobb játékok otthonra, ha a gyerek nem bír egy helyben megülni

Szülők lapja

Játék

Szülők lapja


47 benti mozgásos játék gyerekeknek: A legjobb játékok otthonra, ha a gyerek nem bír egy helyben megülni

Ha nem lehet kimenni, akkor sajnos nem lehet kimenni - de mit kezdjen az ember a kisgyerekekkel, akikben buzog az energia és nem bírják sokáig a csendben legózást, rajzolgatást? Ezeket a játéktippeket nekik hoztuk!

Ha nem lehet kimenni, akkor sajnos nem lehet kimenni - de mit kezdjen az ember a kisgyerekekkel, akikben buzog az energia és nem bírják sokáig a csendben legózást, rajzolgatást? Ezeket a játéktippeket nekik hoztuk!

Előző gyűjteményünkben 107 szuper benti játékot gyűjtöttünk össze, amivel el lehet tölteni az időt a négy fal között. Most pedig kifejezetten olyan játékokat válogattunk össze, melyekkel kicsit levezethető az örökmozgó gyerkőcök energiája. A játékok természetesen szabadon variálhatók, ihletadónak viszont jó szolgálatot tehetnek minden szülőnek.

Elöljáróban néhány megjegyzés:
- A kislabdás játékoknál előnyben részesítettük a gombóccá gyúrt zoknit, ez nem pattog el; de akár lufiból is készíthettek labdát pofonegyszerűen, ebben a cikkünkben leírtuk, hogyan készül a lufilabda »
- A benti mozgásos játékoknál a legjobb, ha tapadós zokni vagy benti cipő van a gyermekeden, hogy ne csússzon el
- A sokszor említett ragasztószalag egy speciális fajta: ez a festő-ragasztószalag vagy maszkolószalag azért jó, mert könnyen eltávolítható
- A legtöbb mozgatós játékot különféle járásmódokkal megbolondíthatod, pl: tyúklépés, csúszás, kúszás, mászás, pókjárás, rákjárás, fókajárás (hason fekvés, lábak zárva, nyújtva, tenyéren támaszkodva halad), pingvin (sarkak összeérnek, lábfejek nyitnak, karok test mellett, tenyerek a föld fele néznek), békaugrás, nyuszi ugrás, verébugrás, lovacska- ügetés, gólyajárás, stb.


 

47 szuper benti játék örökmozgó gyerekeknek


1. Dobókockás torna
Határozd meg, hogy a dobókocka melyik oldalához milyen mozgást kell majd végrehajtani annyiszor, ahány szám szerepel a kockán. Pl. 1 bukfenc, 2 guggolás, 3 terpeszugrás tapssal, stb. 6-os dobásnál természetesen újradobás van. Haladóknál lehet két kockával is játszani, és ha a szülők beszállnak, még nagyobb lesz a móka.  

2. Puzzle az egész lakás
Nyomtass ki vagy egy újságból vágj ki egy tetszőleges képet, majd ollóval darabold szét 4-6-8 darabra. Kisebb gyerkőc kirakhatja önállóan, időre, nagyobbaknál az egyes darabkákat el is rejtheted a lakásban, keresse meg őket és rakja össze a képet. Testvérekkel még izgibb: mindegyiknek más-más képet kell kirakni, úgy összeszedni a lakásban a darabkákat.

Használhatod a gyerek fa-puzzle kirakóit, és azokat rejted el, neki pedig adott idő alatt meg kell keresgélnie a darabkákat.

3. Mutogatós
Nagy nevetésekre készülhettek ebben a játékban. (Akkor a legvidámabb, ha gyorsan reagáltok!) Megérinted az egyik testrészedet, de nem annak a testrésznek a nevét mondod ki. A következő játékos azt a testrészét érinti meg, ami mi kimondtál, és egy teljesen más testrészének a nevét mondja ki.(Ez az orrom - és közben a térdére mutat!  A következő játékos megérinti a térdét, s azt mondja, hogy: Ez a csuklóm. Majd a következő megérinti a csukóját, …)

4. Színvadászat
Ennek egy másik változata a színvadászat: itt minden gyereknek más-más színű legókockákat kell összevadászni a lakásból (amiket te előtte elrejtettél).

5. Zseblámpás kincskeresés
Kimegy a gyermek a besötétített szobából, te pedig elrejtesz egy előre kiválasztott tárgyat, játékot. Segítheted a megtalálást halk-hangos énekléssel, dúdolással, állathang kiadással (Ha közelít a célhoz, hangosan, ha távolodik, halkan)

6. Zseblámpás kereső másképp
A besötétített szobában különféle tárgyakat (Keresd meg a vonatot a polcon!), formákat (Keress kör-formát!), színeket (Keress pirosat!) kerestess - zseblámpa fényével - a gyermekkel, aki ülhet közben az öledben vagy melletted (Ha félősebb, mindenképpen éreztesd a közelséged!)

7. Ugrókötél házilag
Ugrókötelezne a gyerkőc a kertben vagy a szobában, de nincs otthon eszköz? Mutatunk egy videót, melynek segítségével könnyedén készíthettek egyet - csupán néhány használaton kívüli pólóra lesz hozzá szükség.



8. Ki a gyorsabb?
A játékkal remekül gyakorolhatjátok a gyors öltözést vagy a ruhahajtogatást, zoknipárosítást. A lényeg: mindent időre kell végrehajtani.

9. Szobor-játék (testvérekkel)
Nyomj be egy jó kis zenét, és mondd a gyereknek, hogy táncoljon, amíg a zene szól. Aztán hirtelen állítsd meg, és neki bele kell merevednie a pózba. Akinek nem sikerül, vagy eldől, zálogot ad. Még izgalmasabb a játék, ha arra kéred a gyereket, vegyen fel egy különleges pózt: legyen állat, betű, valamilyen mértani forma, vagy akár egy jóga-póz, ha szokott gyerekjógázni.

10. Ugróiskola a szobában
Elő a festőszalagot, és ragaszd fel a pályát a padlóra, a játékszabály ugyanaz, mint az udvaron.

11. Lufi röplabda vagy lufi tollas (testvérekkel)
Fújj fel egy lufit, a gyerekeknek pedig egymásnak kell ütögetniük anélkül, hogy leesne. Az ütő lehet egy fakanál vagy műanyag spatula, nem kel, hozzá rendes eszköz.

12. Hozd ide (testvérekkel)
A játékos vetélkedést ötvözheted a mozgással: kérd meg a gyereket, hogy hozzon oda bizonyos tárgyakat: 5 piros valamit, 3 puha valamit, 4 valamit, ami papírból van...

13. Autópálya
Használd ki a gyerekszobát, és ragasztószalagozz egy szuper pályát parkolóval, zebrával, minden csodával. Ha nem akarod a padlót beáldozni, akkor vágj szét egy nagy kartondobozt, és a belsejében rajzold fel a szuper autópályát.



Ha pedig kertetek is van, oda is tudunk néhány szuper autópályás ötletet, katt ide »

14. Járj a vonalon
Most is elég lesz egy festő-ragasztószalag a mókához: a szalag segítségével rajzolj útvonalat a lakásban keresztül-kasul, cikk-cakkban, kanyargósan. A gyerek feladata lesz, hogy ezen végigmenjen egyensúlyozva.

15. Járj a vonalon pro
A játékot nehezítheted, ha csengőszóra vagy tapsra hátramenetbe kell kapcsolnia, lábujjhegyen vagy csukott szemmel mennie (azért figyelj, nehogy nekimenjen a bútornak), csukott szemnél instruálhatod is.
Plusz variáció: egy kislabdát gurgasson végig a vonalon.

16. Két kis kakas (testvérekkel)
Két kis kakas talált egy gilisztát, nem tudnak megosztozni rajta (egy erősebb kötél vagy sál megfelel - giliszta gyanánt). A földre húzz egy vonalat (vagy jelöld ki a középvonalat), a kis kakasok igyekeznek elhúzni egymástól a finom falatot. Az a győztes, aki áthúzza a társát a középvonalon, vagy elhúzza a "gilisztát".

17. Kakasviadal
Kb. 1,5m átmérőjű kört rajzolsz/ragasztasz a padlóra (vagy kör alakú szőnyeg, de még kisebb méretű szögletes szőnyeg is megfelel), középre áll a két kakas. Egy lábon, csípőre tett kézzel (szárnyakkal). Jelre elkezdik egymást lökdösni. Az győz, aki kimozdítja a szőnyegről (a körből) a társát. Aki idő előtt leteszi a lábát, az veszít.

18. Szókirakó 3D
Ragaszd fel az ABC betűit random sorrendben az ajtóra vagy más falfelületre - a gyerekek feladata, hogy kirakjanak egy szót, amit mondasz (vagy húznak kártyáról/ráböknek könyvben) úgy, hogy rádobnak babzsákkal/zoknival a kellő betűkre. Kisebb gyerekeknél elég megkérni, hogy találja el mondjuk a K betűt, de ugyanezt csinálhatod színekkel (dobj a pirosra), számokkal, alakzatokkal (találd el a négyzetet), attól függ, mit rajzolsz a papírlapokra.
Aki elrontja, kezdi elölről.



19. Zoknicsata
Ezt még szülőként is élvezni fogod! Építsen magának mindenki egy erődöt párnákból, székekből, aztán indulhat a zoknicsata. Az nyer, akit nem sikerül eltalálni.

20. Zokni célba dobás
Ha megvannak a zoknigombócok, akkor remekül lehet velük célba dobni. Rakj ki egy vödröt, a gyerek pedig próbáljon beletalálni. Ha sikerült, pontot kap, de egy lépést hátra kell lépnie, és onnan dobni. 10 dobásból ki jut legmesszebb? Gyakorolhatjátok az egykezes, kétkezes alsó- és felső dobást is!

21. Zokni célba dobás 2
Rakj le egymás mögé kisebb nagyobb vödröket, műanyag tálat, és egy bizonyos távolságból ezekbe kell beletalálni. Mindegyik edény más pontot ér, egy papírlapon vezessétek, kinek hány pontja van.

22. Zokni célba dobás - mint a búcsúban
Ha van otthon egy nagy, használaton kívüli kartondoboz (pl. mikró vagy egyéb háztartási eszköz doboza), akkor vagdoss rá lyukakat, és kész is a vásárokon gyakran látott célba dobó. Zokni helyett pingponglabdával is tökéletes.

23. Zokni kosárlabda
A játék lényege hasonló, csak a vödröt feljebb kell tenni, egy magasabb polcra, hogy meglegyen a kosárlabda-érzés. A zokni azért tökéletes erre is, mert az nem pattog ki a vödörből (vödör híján jó egy kartondoboz is, abba még nyílást is vághattok, hogy a bele eső zoknilabda kipottyanjon).



24. Szabadulj meg az összes zoknitól
Két szék közé feszíts egy lepedőt, a lepedő két oldalán legyen 1-1 gyerek. A játékosok igyekeznek a másik térfelére dobálni a saját zoknijaikat (vagy könnyű műanyag labdákat), közben pedig az ellenfél által beszórt labdákat is dobálják neki vissza. Lehet időre is csinálni, két perc után kinél lesz kevesebb labda?

25. Labdás/zoknis hoki
Ehhez kell két kisebb kartondoboz kapunak, két söprű és egy zokni: a cél a másik kapujába lökni a zoknit a söprűvel.



26. Gumizás
A 80-as években minden kislány gumizott az iskolai szünetekben, elevenítsétek fel ezt a jó kis játékot. Akár egyedül is lehet játszani, ha a szék lábába fogod a gumit, és jöhet a különféle ugrálás-koreográfiák elsajátítása.
Ebben a videógyűjteményben láthattok néhány népszerű ugrásformát »

27. Mutogatós Activity
Ezt a játékot mindenki szereti - kisebb gyereknél lehet állatokat, egyszerű foglalkozásokat, érzéseket mutogatni, nagyobbaknál pedig a fantáziádra van bízva. A lényeg, hogy egy kártyára írjátok fel a mutogatandó szavakat, vagy olvasni nem tudó kicsiknél legyen egy állat képe a kártyán, és mehet a buli.

28. Szoba bowling
Tölts meg pár vizespalackot félig vízzel és egy labdával mehet a gurítás.

29. Beltéri akadálypálya
Használd a lakást akadálypályának:
- asztal alatt átbújás
- földre helyezett kanapépárnára ugrás a székről
- békaugrásban elmenni a konyháig
- 5 zoknigombócot távolról bedobni egy vödörbe
- lépcsőn négykézláb felmászás
- végigmenni a szőnyeg szélén egyensúlyozva
- fél percig fél lábon állás
- hulahopp-karikán átugrani
- földre rakott műanyag poharak között szlalomfutás
stb.
Legyen meg az akadályok sorrendje, és mérd az időt, mennyi idő alatt végez a gyerkőc. Ha egy pályán hibázik vagy nem szabálytalanul csinálja, akkor "büntetést" kap, pl. 5 terpeszugrás vagy guggolás.

Itt egy videó is kedvcsinálónak - fontos, hogy miután megépítetted, először vidd végig a gyerekeket a pályán, és magyarázd el, mit kell csinálni.



30. Bújócska
Ezt nem kell magyarázni, kisebb gyerkőcök nagyon élvezik, hiszen ők még sok helyre beférnek.

31. Alakzatos játék
A festő-ragasztószalag itt is a segítségedre lesz - ez a játék akkor az igazi, ha van elég szabad hely a nappaliban.
A ragasztószalaggal ragassz fel különféle formákat (négyzet, háromszög, nyolcszög, kör - vagy akár betűket) a padlóra, a gyerekeknek pedig egyik mintáról a másikra kell eljutniuk (akár lehet az egyik minta a konyhában, a másik a folyosón). Akár úgy, hogy te mondod (juss el pókmászásban a négyzetig), akár úgy, hogy kijelölöd a dobókocka 6 felületét 6-féle mozgásnak, és ki amit dob, úgy jut el a következő alakzatig.

32. Vonalas játék
Ragasztószalaggal húzz 5-10 egymással párhuzamos vonalat a padlóra, egymástól egyforma távolságra, aztán kezdődhet a játék:
- Ki tud távolabb ugrani?
- Ki tud hátrafelé a legtávolabb ugrani?
- Ki tud egy lábon a legtávolabb ugrani?
- Kinek a lába nyúlik a legmesszebb?
- Lépkedd át a vonalakat
- Fuss cikkcakkban, kerüld meg a vonalakat



33. Matatófal házilag
Pici gyerekek figyelmét nagyon jól leköti egy házilag barkácsolt matatófal, amire ráeszkábálhatsz mindent, amit csak otthon találsz. Ebben a cikkünkben találsz néhány tuti házi matatófal-ötletet »

34. Szorgos Hamupipőke
Játsszátok a klasszikus válogatós játékot kicsit több mozgással: önts össze babot-borsót, diót-mogyorót, vagy különféle színű legókockákat/golyókat, és a gyerek feladata szétválogatni, de úgy, hogy a szétválogatott dolgokat el kell cipelni a szoba egyik helyéről egy másikra (célszerű a keveréket a szoba közepére tenni, és onnan vinni a válogatott darabokat egy-egy tartóba a sarkokban). A cipelés lehet marokban, vagy akár csipesszel, kiskanállal. Ami lepotyog, vissza kell tenni a vegyesbe.

35. Házi lézercsapda játék
Ha van a lakásban folyosó, akkor könnyen elkészülhet a szuper házi lézercsapda. Krepp-papírból vagy vékony zsinórból készítsd el a csapdát, a gyerek feladata pedig, hogy úgy menjen át rajta, hogy nem ér hozzá a szálakhoz. Ha hozzáért, vissza a startra!



36. Zászlós memória
Egy zsinórra ragassz fel legalább 4-5 féle színű ragasztószalagot vagy már színes papírt. Tedd fel két szék közé olyan magasra, hogy lábbal is könnyen elérhesse a gyerek. Ezután mondj neki színkódokat, pl. kék-sárga-sárga-zöld. A gyereknek pedig ilyen sorrendben kell megérintenie a lábfejével a zászlókat. Ha elfelejti a sorrendet vagy elrontja, jöhet a zálog.
Variálhatod a játékot, hogy más testrészt is bevonsz, pl. érintse meg orral, könyökkel, sarokkal, stb.
Bevonhatod a gyerekszoba összes játékát is nehezítésnek (ekkor olyan színű dolgot kell megérintenie, amit mondasz).

37. Szorgos Hamupipőke
Játsszátok a klasszikus válogatós játékot kicsit több mozgással: önts össze babot-borsót, diót-mogyorót, vagy különféle színű legókockákat/golyókat, és a gyerek feladata szétválogatni, de úgy, hogy a szétválogatott dolgokat el kell cipelni a szoba egyik helyéről egy másikra (célszerű a keveréket a szoba közepére tenni, és onnan vinni a válogatott darabokat egy-egy tartóba a sarkokban). A cipelés lehet marokban, vagy akár csipesszel, kiskanállal. Ami lepotyog, vissza kell tenni a vegyesbe.

38. Kincsvadászat
Ez az a játék, amit ezerféleképpen lehet variálni:
- Készíts egy listát a begyűjtendőkről, és add a gyerek kezébe, ezen lehetnek konkrét tárgyak (pl. 2 kiskanál, 1 könyv, 3 építőkocka); vagy összeírod, hogy hozzon valami rugalmasat/keményet/puhát/picit/rózsaszínt, stb.
- A feladatokat variálhatod is: a fenti lista mellett kérheted, hogy ha azzal megvan, akkor építsen legóból egy házat; utána rajzolja le a kedvenc mesehősét; utána számolja meg a házban az alakokat; utána készítsen gyurmából egy állatkát
- Olyan gyerekkel is játszható, aki még nem tud olvasni - neki rajzos/képes listát adsz a kezébe, mint a képen:



39. Tojásfutás
Ha bátor vagy, valódi tojással, ha nem akarsz maszatolást, akkor műanyag labdával vagy kindertojás-belsővel rendezz futást/akadályfutást (kombinálhatod a 29. pontban leírt játékkal). A feladat: eljutni a célig úgy, hogy a "tojás" nem pottyan le a kiskanálról/nagykanálról/fakanálról.

40. Divatbemutató
A kicsik imádnak öltözködni - ha nem zavar, hogy feltúrják a ruhatárad, engedd, hogy beöltözzenek, aminek csak szeretnének. Utána pedig természetesen elpakoláááás (lásd. 47. tipp).

41. Tánckoreográfia
Ha a gyerkőc imád táncolni, akkor kérd meg, hogy találjon ki egy egyperces koreográfiát és adja elő neked.

42. Csináld magad-Twister
A Twister egy klasszikus mozgatós társas, kell hozzá egy nagy tábla (lepedő), amin színes karikák vagy egyéb ábrák vannak - ezt festheted, de textilfilccel is megrajzolhatod), továbbá kell hozzá 2 olyan tábla, ami azt jelzi, hogy bal-jobb kézzel, valamint bal-jobb lábbal hova kell lépni; valamint hogy melyik színre kell lépni. Ez utóbbiak egy-egy dobókockával is megoldható: 1-es bal kéz, 2-es bal láb, 3-as jobb kéz, 4-es jobb láb, 5-6 kiválaszthatja a játékos bármelyik végtagját. A másik dobókocka számai pedig a színeket helyettesítik.

Az egyszerűség kedvéért a színek helyett akár számok is lehetnek a lepedőn. Itt találsz egy jó ötletet egy magyar bloggertől »

43. Tükröm, tükröm
Kérd meg a gyereket, hogy álljon szembe veled, kb. fél méter távolságból, a feladata pedig, hogy utánozza mindazt, amit csinálsz. Nyújtózz az égbe. Csinálj 10 szökkenést. Utánozd a majmokat. A lényeg, hogy észrevétlenül tornáztasd meg a gyerkőcöt - aztán persze csere, és te utánozod, amit ő kitalál.

44. Pókháló célba dobó
Ragassz fel összevissza alakzatban ragasztószalagot az ajtófélfára, a gyereknek pedig adj újságpapír-gombócokat, és próbáljon úgy dobni, hogy a gombóc ráragadjon a pókhálóra.



45. Repülőgép landoló
Készítsetek különféle papírrepülőket, és próbáljátok őket minél messzebbre dobni. De most jön a csavar: ahhoz, hogy visszaszerezd a saját papírrepülődet, különleges járásban kell érte menni - pl. rákmászás, pókmászás, lábujjhegyen, ugrálva, egy lábon ugrálva, stb.

Itt mutatunk 4-féle repülőtípust, amit hajtogatással készíthetsz »

46. Tornászós gyerekvideók
A gyereket kimondottan nekik szánt tornavideóval meg is tornáztathatod, összeszedtünk néhányat:
Ügyesítő torna: https://www.youtube.com/watch?v=9KPH7jnqzlQ
Karácsonyi Törpilates: https://www.youtube.com/watch?v=qvBX8CCQBdo
Izgő-mozgó páros torna gyerekeknek: https://www.youtube.com/watch?v=w7VBlcVxQPQ
Tornázz a plüssöddel: https://www.youtube.com/watch?v=LC-CycAXfLA

47. Takarítás játékosan, rendrakó-verseny
Tudjuk, hogy a rendrakás nem a gyerekek erőssége, de ezt is játékossá lehet tenni. Hogy miként? 10 játékos rendrakási tippünk is van, nézd csak »

+ MÉG 107 ÖTLET - OLVASD EL EZT IS!
107 szuper benti játék és elfoglaltság, ha nem lehet kimenni - Ennyi mindent csinálhattok otthon »


Források, fotók: frugalfun4boys.com, whatmomslove.com, Pinterest, Youtube, itsalwaysautumn.com, handsonaswegrow.com, internationalelfservice.com, Nagy Magdolna óvodapedagógus
Kezdőfotó: Freepik

 


Szülők lapja

Játék

Szülők lapja


2020.03.27