8 dolog, amit kerülnöd kell, ha boldog házasságot akarsz!

Kerner Tibor

Párkapcsolat

Kerner Tibor


8 dolog, amit kerülnöd kell, ha boldog házasságot akarsz!

Boldog párkapcsolatra, harmonikus házasságra vágysz? Íme, 8 szenzációs tipp, amit ha megfogadsz, akkor párkapcsolatod, házasságod egész biztosan nem fog elsüllyedni a megszokás mocsarában…

Meséken nőttünk fel. Kötelező volt a hepiend, ami a királykisasszony és szíve választottja esetében azt jelentette, hogy a mese mindig így zárult: „és boldogan éltek, míg meg nem haltak”. Ha azonban legalább öt percet eltöltöttél már házasságban, akkor tudod, hogy egy párkapcsolatban nincs tökéletes és állandó boldogság. Legfeljebb a mesében...

Ezt azt jelentené, hogy a való életben nem is léteznek boldog párok?
Egyáltalán nem. Annyit jelent csupán, hogy folyamatosan kell dolgozni a minőségi kapcsolat kiépítésén, és bizonyos alapelveket soha nem szabad szem elől tévesztenünk.



Párkapcsolatról szóló írásokban sok szó esik arról, hogy mit is kellene tennünk, most viszont nézzünk meg néhány olyan dolgot, amit következetesen kerülni kell, ha boldog és kiegyensúlyozott házasságot akarunk kialakítani.
 

8 „ezt ne tedd” szokás, ha boldog házasságot szeretnél


1. Ne a másiktól várd a boldogságot
Egy párkapcsolat akkor működik a legjobban, ha a két ember külön-külön is boldog: „Jól érzem magam nélküled is, de ha veled vagyok, akkor 10-szer, 100-szor
jobban!”. Ha a másik hangulatától és pillanatnyi érzelmeitől függünk, akkor az együttélés egy végtelen hullámvasút lesz, és senki nem fogja benne magát
tartósan jól érezni. A megoldás: legyenek saját céljaid is, és dolgozz azok megvalósításán: haladj a saját utadon.

2. Ne zárd magadba a problémáidat
A párod nem gondolatolvasó, nem fogja kitalálni, hogy mi a bajod, ha nem beszélsz róla. Igen, előfordulhat, hogy megsértődik, rosszul reagál, vagy éppen
vitatkozni fog azzal, amit elmondasz. Nem baj, akkor is mondd el. Ahogy Napóleon mondta, a problémák fele magától megoldódik. A másik fele viszont óriásira nő, ha nem foglalkozunk vele. Jobb mindent megbeszélni, mert így elkerülhető a robbanás.

3.  Ne veszekedj, hanem „tárgyald meg”
Főleg fiatalabb korban nehéz azt megemészteni, hogy nincsen házasság veszekedések nélkül. A boldog párok azonban addig finomítják a kommunikációjukat, amíg elérik, hogy legtöbbször nem lépik túl az ingerült szóváltás / vitatkozás határmezsgyéjét. Bármennyire is nehéz néha, de igyekeznek megérteni a másik álláspontját, és együtt kidolgozni a kölcsönös előnyökkel járó megoldást. Ha nincs ilyen, akkor pedig a kompromisszumot.

4. Ne csinálj a bolhából elefántot
A melodrámát hagyjuk meg a művészfilmek rendezőinek. Ha a férjed nem tette bele a zokniját a szennyestartóba, nem kell előadni a hattyú halálát. Ha a feleséged csirkesültje kicsit szenes lett, akkor dicsérd meg a krumplit, hogy az mennyire finom. Mindenki hibázik néha, nem nagy ügy.

5. Ne „trükközz”
Előbb-utóbb minden kiderül. A hazugság, a tények elhallgatása, az üres ígéretek és a „trükközés” tönkreteszi a kapcsolatot, ezért az írmagját is ki kell irtani.
Ha a bizalom megrendül, hihetetlenül nehéz újraépíteni; ha egyáltalán sikerül. A nyíltság és az őszinteség mindig a leginkább kifizetődő stratégia, legalább közép- és hosszútávon.

6. Ne vond bele a családotokat a vitákba
Ezt talán mondani sem kellene, mégis sokan hajlamosak erre. Fiatalon a szüleinket vonjuk bele a veszekedésekbe, később pedig a gyerekeinket. A szabály ez: a férj és a feleség magánéleti problémáihoz a családnak semmi köze, ezeket nekik kettőjüknek kell megoldni. Nem kell anyut hívogatni sem a férjnek, sem a feleségnek. Ha bevonják a családot, egy probléma helyett lesz rögtön kettő, amit meg kell oldani.

7. Ne sajátítsd ki a másikat
A boldog házaspárok szeretnek együtt lenni, ugyanakkor tudják, hogy hagyni kell a másikat, hogy a saját dolgaival is foglalkozhasson. Mindkét félnek vannak
olyan időtöltései, amit a másik nem igazán szeret. Ahelyett, hogy ezeket rákényszerítenénk, biztatni kell, hogy ő is foglalkozzon időnként azzal, amit ő szeret.

8. Ne süppedj bele az unalomba és a semmittevésbe
Varietas delectat, mondták a régi rómaiak, azaz a változatosság gyönyörködtet. Ha a kapcsolat elérte az 5-10-15 évet, sokszor a megszokás és a rutin váltja fel a korábbi érdekes és izgalmas élményeket. Mint minden területen, itt is alapvető ezért, hogy időnként kitörjünk a komfortzónából. Mindig legyenek céljaid, tanulj, változz, kísérletezz, legyen, amit nagyon vársz, ami lelkesít, amit nagyon szeretnél, hogy a házasságod ne süllyedjen el a megszokás mocsarában.

Végül a sok „ne csináld” után zárásként a legfontosabb, amiről soha ne feledkezzen el se a férj, se a feleség: bármilyen hullámvölgyben vagytok is, mindig emlékezzetek arra, hogy miért vagytok együtt, és hogy mennyire szeretitek egymást. Szükség van ezért időnként romantikus pillanatokra és kettesben töltött órákra. Amikor arra emlékeztek, hogy lesz, ami lesz, kéz a kézben, jóban-rosszban együtt mentek tovább az úton. És ki tudja, talán ez az igazi boldogság.

Szerző: Kerner Tibor
Fotó: Freepik


Kerner Tibor

Párkapcsolat

Kerner Tibor


2015.03.24