2021. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Szex a szülés előtt és után: így hat a baba érkezése a szexuális életre - Szülők Lapja

Szex a szülés előtt és után: így hat a baba érkezése a szexuális életre

Szülőklapja képA családalapítás kezdetén a pár tagjai között még teljesen ideális az intimitás, és általában jól működik a szexuális együttlét. Utána mégis megváltozik valami. De mégis mi? A szülés előtti és utáni szexuális életről pszichológus szakértőnket kérdeztük.

Szerző: Szántó Regina
2015-12-18
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Szántó Regina
Pszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
- Ha már szültél, akkor vannak tapasztalataid arról, hogy mekkora fordulatot jelent a gyermek érkezése a családban mindkét szülő számára. Persze, mindent érdemes folyamatában nézni, mert nem mindegy, hogy milyen volt a házaséleted a terhesség előtt és milyen volt a terhesség során - mondja Szántó Regina pszichológus.

Szakértőnk sorra veszi a szexuális élet átalakulásának folyamatát egészen a kezdetektől a szülés utáni első pár évig.


Szexuális élet a szülés előtt és után


A házasság elején a pár tagjai közötti intimitás általában optimális
Valószínűleg túl vagytok már az első szerelmi szenvedélyen, de feltehetően még nem lett rutinná, unalmassá a testi kapcsolat. Persze ettől van eltérés, hallottam már olyan esetről is, amikor teljesen hiányzott a pár életéből az intimitás. Egyetlen alkalommal voltak együtt akár évek óta, és ebből az egyetlen alkalomból született meg azután a gyermekük. Vagy előfordulhat az is, hogy hosszú évek óta vártatok a gyermekre és a szexualitás rutinná vált. De nem ez az átlagos.

A terhesség során a párok szexuális élete általában megritkul
A terhesség első harmadában jelentkező hányinger, fáradtság, aluszékonyság gyakori oka annak, hogy a leendő anyukaként nem kívánod a testi kontaktust. Féltheted a magzatot is, főleg ha veszélyeztetett terhes vagy, illetve ha nehezen fogant meg a baba. A testi változások eleinte fokozzák a szexuális vágyat a leendő apukákban, például azért, mert párja keblei teltebbek lesznek. Később azonban az egyre növekvő pocak, a testsúlyfelesleg már nem biztos, hogy olyan vonzóvá teszi a nőket ebben az időszakban. Szomorú tény, hogy ebben az időszakban nagyon gyakori a hűtlenség.

Szülés utáni első 6 hétben nem javasolt a szexuális együttlét
A szülés során anyaként olyan erőkkel szembesülhettél, amik bizony nyomot hagyhattak a lelkedben, a testedben is. A gyermekágy során, az első 6 hétben a szexuális élet nem javallott. Ekkor gyógyulnak az esetleges sebek a gáttájékon, és a méhnek is szüksége van a regenerálódásra. Sok anyukát azonban a gyermekágy után is csak a csöppség érdekel, csak a gyermek köti le az energiáit ebben az időszakban. Ugye ismerős, hogy anyaként az első nyekkenésre rohansz a gyermekhez, éberen alszol, figyeled a légzését, a szuszogását? Pszichésen ez egy felfokozott állapot, amikor az egész lényedet a gyermek gondozása, táplálása köti le. Ekkor nagyon szoros szimbiotikus baba-mama kapcsolat jellemez benneteket.

Amikor az apa már nem a nőt látja gyermeke édesanyjában
Van, amikor a gyermek édesapja is olyan változáson megy keresztül, amire nem számított korábban. Előfordulhat, hogy apaként nem tud többé nőként tekinteni a feleségre, csupán az anyát jelenti a számára. Az is lehet, hogy az éjszakázás viseli meg az apát: fáradt vagy esetleg úgy érzi, a jövevény kiszorította a szeretetből, emiatt elhanyagoltnak, kitaszítottnak éli meg önmagát, úgy érzi, elvesztette társa érzelmi közelségét, féltékennyé válik.

Sajnos, nagyon jellemző, hogy a gyermek vagy gyermekek érkezése ahelyett, hogy közelebb hozná a párokat, inkább eltávolítja őket egymástól. Nagyon sok házasság kezd el megromlani ilyenkor, hogy azután még egy-két évig funkcionáljon és néhány év elteltével felbomoljon.

Gyermekágyi depresszió, gyes betegség - hogyan működik?
Anyaként egyre jobban belefelejtkezhetsz az anyaságba, a házimunkákba és egyre kevesebb kapcsolatod lehet önmagaddal, az életkorodnak megfelelő felnőtt társadalommal, világgal. Ez a „gyesbetegség”, ami a legtöbb esetben megjelenik valamilyen módon az anyukáknál. Nem is említettem még a gyermekágyi depressziót, ami már egy szélsőséges esete a szülés utáni problémáknak. Ilyenkor súlyos levertség, kedvetlenség, depressziós hangulat, súlyosan negatív gondolatok, alkalmatlanság-érzés jellemző.

A gyermek születésével el is mélyülhet a kapcsolatotok
Abban az esetben viszont, ha minden jól alakul, a szexualitás bensőségesebbé válhat, az intimitás megerősödhet kettőtök között. Érzelmileg ez egy nagyon erősen átitatott időszak. A gyermek születése megerősíti a kapcsolatotokat, hiszen ekkor váltok igazán felnőtté, ekkor lesztek valódi család. Minden más lesz innentől fogva. Valószínű, hogy a szexuális együttlétek ritkábbak lesznek, de el is mélyülnek. Nőként nagyon fontos részedben fogsz kiteljesedni, az anyaságban, ami a nőiségedet is érettebbé teszi majd, teljesebbé.

Apaként a férfi értékrendje is megváltozhat: az apa érettebbé válik, a pillanat öröme másmilyen megvilágításba kerülhet. Az apa igazi családfővé válik, és így teljesedik ki a gyermek érkezésével.

Szerző: Szántó Regina pszichológus
Fotó: Pixabay

Címkék: szex, szexuális élet, szülés, párkapcsolat, apa, anya, férj, feleség, intimitás, testi kapcsolat, házasság

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

6 dolog, amit a boldog párok minden hétvégén megtesznek - és nincs köze a szexhez
6 dolog, amit a boldog párok minden hétvégén megtesznek - és nincs köze a szexhez

Gondolj vissza: emlékszel, mivel töltötted az elmúlt vagy az azt megelőző hétvégét? Vagy inkább az az érzésed, péntek után volt valami homályos, röpke időszak, de aztán megint arra eszméltél, hogy hétfő van? Sajnos az ember a nagy pörgésben gyakran elfelejt lassítani és beleállni a pillanatba - pedig a boldogságot nem valamiféle magasztos célként kell kitűzni, hanem egyszerűen csak meg kell élni.

tovább a cikkre
A nők kevésbé kívánják a szexet? Miért?

Szakértők szerint, ha elfogadjuk a tényt, hogy a legtöbb nő egy idő után veszít a szex iránti érdeklődéséből, felkészültebben érhet bennünket ez az élethelyzet.

tovább a cikkre
A jó szex titka

Ausztrál kutatók rájöttek, hogy mi a hosszú, tartós szex titka. Kiderült, hogy a nemi vágy csak másodlagos, mert a meghatározó szerep az érrendszerünknek jut.

tovább a cikkre
10 érdekesség a szexről

Legyen szó akár a péniszméretről, a HPV veszélyeiről, vagy a nem kívánt terhességekről, a számokkal nem árt tisztában lenni. A következő pár érdekes adatot szívesen ajánljuk azok figyelmébe, akik szexuális értelemben átlagon felüliek, vagy éppen átlagon aluliak (meglátják, mindkét eset rossz).

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szántó Regina - Pszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott zöldbab

Rakott zöldbab

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300-400 g zöldbab 80 g darált hús 15 g rizs 20 g sajt 20 g olaj 50 g tejföl (vagy kefír) bors petrezselyemzöld zsemlemorzsa

Recept:

A friss zöldbabot előfőzzük. Amikor már félpuha, akkor margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. Ezt a zöldbabra rétegezzük, a tetejére sajtot szórunk és megke(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Mikulásbabák 2021: Tündéri Mikulássapkát kaptak a kis újszülöttek a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

vissza vissza