Főoldal > Szakértők > Szakértőnk Dr. Bűdi Tamás Gyermeksebész Szülők Lapja

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint: Név szerint:

vonal Szakértőnek jelentkezem

Dr. Bűdi Tamás - Gyermeksebész

vonal

szakértő fényképeÜdvözlöm!
Dr. Bűdi Tamás gyermeksebész vagyok.

Tanulmányaimat a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem, gyermeksebészeti szakképesítésemet is itt szereztem meg. Jelenleg a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának Sebészeti Osztályán dolgozom klinikai szakorvosként.E mellett heti rendszerességgel magánrendelésen, a Virányos Klinikán is elérhető vagyok.

Kis betegeinket barátságos, közvetlen légkörben, a legmagasabb szakmai színvonalon gyógyítjuk. A gyermekek gyógyításában elsődleges szempont a minimálisan invazív sebészeti módszerek alkalmazása, a legkisebb fájdalom, megterhelés, ill. a lehető legkevesebb kórházi tartózkodás mellett.


Tisztelt Kérdező! Legyen szíves kérdésfeltevése előtt az alábbi helyen, a korábbi válaszok között megnézni, hogy talál-e megoldást a felmerült problémájára: gyermeksebeszdoktor.hu/gyermeksebesz/kerdezzen-valaszolunk.html

Weboldal: http://gyermeksebeszdoktor.hu/gyermeksebesz

Kérdés küldése

Kérdések- Válaszok

Cikkeim

vonal
Veszélyes is lehet a tűzfolt, bőrelváltozás, dudor a kisbaba bőrén? Sebész szakorvost kérdeztünk
Veszélyes is lehet a tűzfolt, bőrelváltozás, dudor a kisbaba bőrén? Sebész szakorvost kérdeztünk
Az újszülött babákon gyakran megjelenő lazacfoltot vagy más néven gólyacsípést gyakran összekeverik a tűzfolttal vagy más csecsemőkori bőrelváltozással. De míg az egyik magától teljesen elmúlik, addig egyik-másik érrendellenesség megjósolhatatlanul el tud burjánzani.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2015-10-08 00:00:00

tovább a cikkre
Benőtt köröm kezelése gyerekeknél - Miért alakul ki? Hogyan kezeld házilag?
Benőtt köröm kezelése gyerekeknél - Miért alakul ki? Hogyan kezeld házilag?
Gyermeked körme napról-napra pirosabb, egyre gyulladtabb és fájóbb? Mielőtt elvinnéd egy hozzá nem értő pedikűröshöz, aki esetleg tovább ront rajta, mindenképpen próbáld ki ezt az egyszerű otthoni pár másodperces kezelést, amit gyermeksebész szakértőnk ajánl! Ha néhány hét alatt nem történne javulás, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. Benőtt köröm kezelése házilag és orvosilag.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2015-09-17 00:00:00

tovább a cikkre
Hasfájás csecsemő- és gyermekkorban
A hasfájás a leggyakoribb tünet a gyermekeknél. Mi okozza a gyermekek hasfájását? Mikor kell orvoshoz fordulni a hasfájással? Mi okozza a csecsemők hasfájását? Vakbélgyulladás tünetei, bélösszecsúszás tünetei

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2013-07-25 10:00:00

tovább a cikkre
Sebek fertőtlenítése, kezelése - gyermeksebész tanácsai
Hogyan fertőtlenítsük a gyermekek sebeit? Mivel fertőtlenítsük a sebet? Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni egy sebbel?

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2013-07-24 10:00:00

tovább a cikkre
Köldökcsonk kezelése - fontos tudnivaló a hintőporozásról!
Hogyan kell kezelni az újszülött köldökcsonkját? Hintőporozzuk-e a baba köldökcsonkját? Meddig szabad hintőporozni a köldökcsonkot?

Szerző: Szülők lapja | 2013-07-23 07:00:00

tovább a cikkre
Mit tegyünk, ha a baba, vagy kisgyermek lenyelt egy tárgyat, vagy félrenyelt?
Mi a teendő, ha a baba, vagy kisgyermek lenyelt egy apró tárgyat, gombot, elemet, csatot, esetleg pénzt, vagy játékdarabot? Mit tegyünk, ha félrenyel a baba, vagy kisgyermek és fullad? Gyermeksebész szakértőnk válaszol.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2013-07-11 07:00:00

tovább a cikkre
Csípések kezelése: Kullancs, darázscsípés, méhcsípés és szúnyogcsípés kezelése
Csípések kezelése: Kullancs, darázscsípés, méhcsípés és szúnyogcsípés kezelése
Mit tegyünk, ha gyermekünket megcsípi egy darázs, vagy méh? Okozhat-e gondot a szúnyogcsípés? Mit tegyünk, ha kullancsot találunk a gyermekünkben? Gyermeksebész szakértőnk válaszol.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2013-06-11 00:00:00

tovább a cikkre
Székletgondok: Sikerül - nem sikerül?
Mire a gyermekek felnőnek, a szülők túlnyomó többsége valamilyen formában szembesül csemetéjük székletproblémájával. A normál széklet, mely a gyermekek belső működésének ékes, orrfacsaró bizonyítéka, nem csak a kicsik, hanem a szülők jóérzéséhez is hozzátartozik.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2012-09-20 00:00:00

tovább a cikkre
Sérv kialakulása gyerekeknél: lágyéksérv, köldöksérv, vízsérv, heresérv - Mikor szükséges műtét?
Sérv kialakulása gyerekeknél: lágyéksérv, köldöksérv, vízsérv, heresérv - Mikor szükséges műtét?
Ahány ház, annyi szokás, mondhatnánk, hiszen a gyermekkori hereproblémákkal, ill. sérvekkel kapcsolatosan mindenki egy kicsit mást mond. Akkor most mégis mikor, milyen esetben jelentkezzünk sebészeten? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2012-08-14 00:00:00

tovább a cikkre
Lányos problémák: Kisajkak összetapadása, lezárt szűzhártya
Előző írásunkban a fiúgyermekek megpróbáltatásairól írtunk. Természetes módon ennyi fiús probléma láttán a lányos szülők nagyokat sóhajtva fellélegezhettek, mondván szerencsére nekik ilyen bajokkal nem kell szembesülniük.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2012-06-20 00:00:00

tovább a cikkre
Fitymaszűkület, fitymaletapadás kezelése - Mit szabad és mit tilos? Gyermeksebész válaszol
Fitymaszűkület, fitymaletapadás kezelése - Mit szabad és mit tilos? Gyermeksebész válaszol
Húzzuk? Ne húzzuk? Mást mond a szomszéd, a védőnő és az orvos is. Akkor most mi is legyen a család büszkeségével, pontosabban annak is a legbecsesebb testrészével? Cikkünkben gyermeksebész szakorvos ad útmutatót a fiúgyermekes szülőknek.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás | 2012-05-23 00:00:00

tovább a cikkre

Itt küldhet kérdést Dr. Bűdi Tamás szakértőnknek

Kérdést csak regisztrált, vagy bejelentkezett felhasználó küldhet.

Kérdések - Válaszok

vonal
Oldalak:

53. kérdés

vonal
heni
7:56:53
2019-07-28
Tisztelt Doktor Úr! a kérdésem az lenne,h.kisfiamat 2éves korában hypospadiasissal műtötték!Sajnos rá egy hétre sipoly alakult ki az egyik varrásnál.Hány éves koráig célszerű megműteni a sipollyal?Válaszát elöre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

52. kérdés

vonal
HentesAnita
2:25:36
2019-01-23
Jó estét Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy kisfiam pénisze a fityma résznél vissza tapadt ez később fel fog neki jönni vagy menjek el orvoshoz vele?? Ugyan is ez előtt pár hónappal ki szedte a doktor úr a faggyút alóla de olyan trauma érte a kis fiamat hogy alig tudtunk hozzá nyúlni ápolni kezelni most viszont jó lenne neki és mégis vissza tapadt!Az eleje szépen fel jön de makk résznél már nem megy át mit tegyek köszönöm szépen a válaszát előre is tisztelettel Hentes Anita
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2019-01-28 22:44:54

Fitymaletapadás

Kedves Asszonyom! Hogy mit kell tenni, az több mindentől függ, de leginkább a gyermek korától. Érdemes gyermeksebésznek megmutassák a gyermeket, a leírtak alapján, lehet, hogy fitymaszűkülete is van. Részletesen a témáról itt olvashatnak: http://gyermeksebeszdoktor.hu/gyermeksebesz_babamagazin_kukiproblemak.html

51. kérdés

vonal
szandilinett
9:05:13
2018-10-22
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 8 hónapos . 2 hónapos korábban meg jelent a szeme alatt egy ujhegynyi nagyságú csomós lila folt mára mar a csomó felszivódott de viszont duzzadt lilla folt maradt mi okozhatja ezt?
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2018-10-24 22:04:32

Hemangioma

Kedves Asszonyom! Sajnos látatlanban erre a kérdésre korrekt válasz nem adható. A gyermek vizsgálata a válaszadáshoz elengedhetetlen.

50. kérdés

vonal
Böbebaba
9:57:42
2017-02-15
Tisztelt Doktor Úr! 4 éves kislányomnak a kisajkai le vannak két oldalra nőve, tapadva, szinte teljes egészében. Mindenhol csak az összenövésről olvasok, de nálunk pont az ellenkezője a probléma. Kérdésem, hogy kell-e ezzel orvoshoz fordulni, vagy normálisnak tekinthető ebben az életkorban? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2017-02-15 23:39:30

Kisajkak letapadása

Kedves Kérdező! Ebben a korban a kisajkak oldalra történő letapadása nem probléma, és viszonylag gyakori eltérés. Ha nincs középvonali összetapadás, ez önmagában teendőt nem igényel, serdülőkorra megoldódik magától.

49. kérdés

vonal
rencsy0
4:06:01
2016-07-05
Tisztelt Dr ur! Van egy 6es fel eves kisfiam.akinek mar regebbn.is eszre vettunk a vegbel nyilasanal egy fekete dudort,holyagot. Nem mindig latszik es vanamiklr egeszen kicsi de van amikor olyan borso szemnyi nagysagu. Tegnap egesz nap hasmenese volt es du nagyon.fajlalat a popsojat. Mikor torotem neki megint volta csomo de eleg kemeny volt es fajt neki. Ma reggel mar megint nem.lattuk.ez arany er lehet? Van.alami teendo? Mikor nem latszik akkormegleet nezni neki,ha ezzel.orvoshoz kell fordulni? Van ene valami.fele veszelye? Koszonom valaszat!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2016-07-22 18:15:16

Vénás öböl

Kedves Asszonyom! Ez feltehetőleg egy tágabb vénás öböl, mely inzultusra(törlés, székelés) meg szokott telni vérrel. Felnőtt korában lehet, hogy ebből aranyér alakul majd ki, de ilyen korú gyermekeknél az aranyér nagyon ritka, szinte nem is létezik.

48. kérdés

vonal
rencsy0
0:14:23
2016-05-21
Tisztelt Doktor úr! Véleményét szeretném kikêrni! Van egy 6es fél 3s kisfiam. 2016.február 16.án műtőtt3k hasfali sêrvvel. Már egész sok idő eltelt rlés a vágás alatt egy dudor,csomo erezheto. Ez mi lehet? Nem ültettek be hálot neki.. Aggodom hogy nehogy sérv legyen vagy a belso varrattal lett volna valami? Nem 3rtek hozzà.csak aggodom elegge. Köszönöm vàlaszát előre is! Tisztelettel: Renáta
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2016-05-26 23:05:00

Műtét után csomó

Kedves Asszonyom! Vizsgálat nélkül sajnos nem megmondható, mi ez az elváltozás. Lehet heg, fonalgranulóma (sarjszövet), vagy akár a sérv kiújulása is, javaslom az operáló kollégát keressék fel.

47. kérdés

vonal
csmaria73
2:41:05
2016-02-29
Tisztelt Dorktor Úr! Két fiam van, a nagyobb 11 éves, a kisebb 5. A nagynak itthon a gyermekorvosunk oldotta fel a fitymáját félig, kb. 2 éves korában, mert felgyűlt alatta a faggyú. Ezt kb. 2 hét elteltével teljesen oldották, mert ismét jelentkezett a probléma, azóta nem tapadt vissza, csak a széleinél, mégpedig azért, mert valószínűleg örökletesen rövid a fék. A férjemnek ugyanez volt a problémája. Őt felnőtt fejjel operálták kétszer, hogy megoldódjon a dolog. Kérdésem az lenne, hogy a nagyfiúnál mikor érdemes ezt a fék átvágást megcsináltatni? Most? Vagy pubertáskor után? Sebész vagy urulógus végzi el? (A kicsinél már más a gyermekorvosunk, és ő eddíg nem oldotta a letapadást, januárban volt 5 éves, részben már feljött magától, de a nagyobb rész még le van tapadva. A cikkben foglaltakat igyekszem megfogadni, megpróbáljuk itthon megoldani a dolgot.) Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2016-03-06 17:27:28

Fitymafék

Kedves Asszonyom! Mindenképpen serdülőkor előtt javasolnám a fitymafék bemetszését, serdülést követően az igen megvastagszik, ereződik, jobban tud vérezni. Iskolás korban bármikor meg lehet oldani, ha problémát okoz.

46. kérdés

vonal
rencsy0
5:15:03
2015-12-16
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy van egy 6 éves kisfiam, akinek a napokban vettem észre, hogy van a köldöke felett pár centivel egy borsónyi kiemelkedés, dudor. majd pár napra azt észleltem, hogy a köldöke közepe kiáll elég láthatóan. mi lehet a probléma, ezzel a háziorvosunkat kell felkeresnem? nagyon szépen köszönöm szíves válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-12-28 17:52:27

Köldöksérv, köldök feletti sérv

Kedves Kérdező! Valószínűleg köldöksérvről, ill. köldök feletti, ún. epigastrialis sérvről van szó. Műtéti ellátás javasolt ebben a korban, gyermeksebészt keressenek fel

45. kérdés

vonal
Nocica
3:16:23
2015-11-21
Tisztelt Doktor Úr! 3 hónapos, kizárólag anyatejjel táplált kisbabámnál végbélrepedést állapítottak meg (már több mint egy hónapja állnak fenn a tünetek, ugyanis eddig ezt nem vették észre, tehéntejfehérje allergiára gyanakodtak, a biztonság kedvéért azonban még nem álltam le a diétával, nem eszem tejfehérjét, szóját, tojást, halat, magvakat). Cink-kenőccsel kell kennem a végbelét, valamint nem használhatok nedves törlőkendőket a popsi tisztításához, kizárólag vizet és esetenként szappant. A kérdésem az, hogy mennyi idő múlva kéne begyógyulnia a repedésnek? Ami aggasztó a számomra, hogy a friss vérpöttyök mellett alvadt, barna nyálkát is találok a székletében. Ez lehet a végbélrepedéstől, vagy más állhat a háttérben? Egy aggódó anyuka
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-12-28 17:49:48

Végbélberepedés

Már a saját honlapomon megválaszoltam a kérdést: Kedves Anyuka! Ha a baba jól fejlődik, súlya megfelelő ütemben gyarapszik, a vérpöttyök, ill. a barna nyák nem jelent komoly problémát. Az édesanya által fogyasztott ételektől függően (gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek) változhat a gyermek széklete, akár zöldes nyákos is lehet. A vérpöttyök hátterében előfordulhat allergia, ilyenkor az anyát tejmentes étrendre szoktuk állítani. Azonban ha egy hónap tejmentes étrend mellett is észlelhető a székletben vér, biztosan nem az anya által fogyasztott tejtől, tejterméktől van, ebben az esetben nem látom értelmét a szigorú anyai diétának. Összességében a gyermek súlygyarapodása a döntő, ha szépen fejlődik, a bélrendszer érésével valószínűleg a széklet is rendeződni fog. Az ritka, hogy ilyen idős gyermeknél tartósan berepedés legyen, lehet, hogy már begyógyult, de a seb helyén levő vékonyabb hám miatt itt élénkebb piros színezet marad meg tartósan, mely akár évekig is látható marad.

44. kérdés

vonal
Csányi Brigitta
7:04:18
2015-10-10
Tisztelt Doktorur! Három hetes a kislányom és születési után 10 napra levalt a köldök csonkja. Most pedig alvadt vért fedeztem fel a koldoken. Alkohollal kezeljük de mivel első baba így nagyon félek, hogy ez normális. Mit tegyek hogy elmuljon? Rosszul kezeltuk neki? Gennyesedes nem látható rajta. Köszönjük válaszát. Üdvözlettel Brigitta
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-10-18 01:26:51

Köldökcsonk

Kedves Asszonyom! Feltehetőleg a csonk leesését követően még maradt vissza egy kis seb. Ameddig ez be nem gyógyul, érdemesebb pici Betadinos oldattal kezelni a köldököt, alkoholt csak akkor, ha már begyógyult a seb.

43. kérdés

vonal
Írisz
0:05:54
2015-10-09
Tisztelt Doktor Úr! Szeptember végén derült ki, hogy a 2,5 éves kislányomnak lágyéksérve van. Már egyre gyakoribb, hogy előbukkan a petefészke is. Nov. 20-án fogják műteni. Fájdalma egyenlőre nincs. A kérdésem az lenne, hogy nem távoli a műtét időpontja ebben az esetben? Valamint mekkora az esélye annak,hogy ebből neki bármilyen prolémája adódhat felnőtt korában? Válaszát köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-10-18 01:17:37

Lágyéksérv

A diagnózis felállításához képest 1 hónapon belül célszerű a műtétet elvégezni. Probléma csak a műtét elmaradása esetén várható, a sérv kizáródása ritkán, de előfordulhat.

42. kérdés

vonal
kozsu
3:37:09
2015-09-27
Tisztelt Doktor úr! Köszönöm korábbi válaszát. Kislányomnak szep. 17-én megvolt a műtéte, két oldali lágyéksérv. 23-án kontrollon levették a kötést. Nemrég azt vettem észre, hogy a jobb oldali sérv helye a varrat alatt duzzadt. Műtét előtt a bal oldali sérv volt duzzadtabb. Normális ez a duzzanat? Köszönöm válaszát. Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-09-27 15:22:07

Lágyéksérv műtét után

Kedves Asszonyom! Célszerűnek tartanám, ha a gyermek kezelőorvosának tenné fel ezt a kérdést, személyes vizsgálat során. Látatlanban nem lehet megmondani, hogy amit észlelnek, az normál műtét utáni duzzanat, avagy a sérv kiújulása.

41. kérdés

vonal
kozsu
9:55:17
2015-08-24
Tisztelt Doktor úr! 4 éves kislányomnak lágyéksérvet állíptatott meg a sebész orvos. Kb 4 hónapja hol látni, hol nem a dudort. 1 hónpa múlva műtik. Petefészek nincs kint, és sokszor nem is látszik a duzzanat. A szüleim is megnézték, és azt mondták, hogy nekem is volt ilyen dudorom ilyen idős koromban, és akkor a gyerekorvos azt mondta, hogy ahogy növök elmúlik. Így is történt, mert nem került sor műtétre. Én nagyon tartok a műtéti szövődményektől, az altatástól is. A gyereknek semmi panasza nincs. Feleslegesnek érzem a műtétet, ha úgyis kinőheti. Mi az Ön véleménye? Köszönöm válaszát! Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-08-31 21:40:55

Kedves Asszonyom!

A lágyéksérv gyermekkorban egy veleszületett fejlődési rendellensség, a magzati életben kialakult járat, mely nem szívódott fel. Szülést követően már nem szokott eltűnni. Van olyan ember, akinél ez a járat nem tágul ki olyan nagyra, hogy egy bélkacs beleférjen, és egy életet leél probléma nélkül. Azonban aki nem olyan szerencsés, annak a legváratlanabb pillanatban kialakulhat a lágyéksérv kizáródása, mely számos szövődménylehetőséget hordoz magában. Azt megmondani, hogy lesz-e az Ön gyermekének valaha emiatt problémája, vagy sem, azt nem lehet, de részünkről a biztonságot, a műtétet preferáljuk, agy Önnek is ezt ajánlom.

40. kérdés

vonal
LaVer
3:59:49
2015-08-15
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiamat 1 éves korában hypospadiasissal műtötték. A húgycsöve közvetlenül a makk alatt volt. A műtét jól sikerült, csak egy húgycsőtágító műtétre volt szükség később, 6 éves korában. Sajnos azonban semmilyen információm nincsen arról, hogy mire számíthatunk később. A kisfiam most 9 éves, és ami nagyon zavar, hogy egészen kicsinek látom a kukiját. A gyerekek kegyetlenek egymással, nagyon aggódom, hogy esetleg emiatt kicsúfolják a társai és ez hatással lehet a későbbi nemi életére. A konkrét kérdésem az lenne, hogy ez a rendellenesség okozhatja esetleg azt, hogy a pénisz kisebb lesz az átlagosnál? Vagy bármilyen más, a nemi életre kiható következményről lehet-e tudni? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-08-20 00:30:28

Hypospadiasis

Kedves Kérdező! Az Ön által leírt elváltozás ezeknek a rendellenességeknek igen enyhe formája, szinte csak esztétikai jellegű. Emberi számítás szerint semmilyen késői probléma nem várható. Hogy mekkora a pénisz, az egyénenként változik, befolyásolni nem tudjuk, a hypospadiasisnak nemigen van hozzá köze. A pénisz egyébként serdülőkorban szokott megnőni, legyenek türelemmel.

39. kérdés

vonal
hetty75
2:57:18
2015-08-09
Tiszelt Doktor úr! 2éves kisfiamat enyhe hypospadiasissal műtőtték 4hete,de sajnos rá egy hétre sipoly alakult ki az egyik sebnél.A kérdésem az lenne,h.ez mindenképp műtéttel oldható meg vagy már létezik egy kíméletesebb beavatkozás?Esetleg öasszeforrhat még a sipoly és ha igen kb.mennyi idő alatt?Válaszát előre is köszönöm,paranai heni
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-08-20 00:25:45

Hypospadiasis

Kedves Anyuka! A sipoly még bezáródhat magától is, célszerű 1-2 hónapot várni, azonban amennyiben nem lesz változás, ismételt műtéti ellátás javasolt.

38. kérdés

vonal
dorka@onliner.hu
2:45:34
2015-08-06
Tisztelt Doktor Úr! Elolvastam a fitymaletapadásról írt cikket és ezzel kapcsolatban csak egy kérdésem van. Megoldódik magától, vagy sem? Két kisfiam van. Az egyik 9 a másik 5 éves. A háziorvos folyton csak kitologatja a határidőket a kérdéssel kapcsolatban. Először azt mondta, hogy majd két éves korban, majd hogy öt éves korban kell ezt rendbe rakni. Legutóbb a nagyfiamra azt mondta, hogy most már mindegy, majd magától megoldódik. A kicsi most lett öt éves márciusban, de őt már nem is vizsgálta, azt mondta, hogy a mostani álláspont, hogy majd magától megoldódik. Nem kis logisztika után ma eljutottunk az I. számú gyerekklinikára, ahol egy fiatal doktornő megnézte őket és a férjem füle hallatára (aki az egész hercehurca ellen van) azt mondta, hogy olyan kicsi a letapadás, hogy azt egy mozdulattal meg lehetne oldani, de fölösleges lenne e miatt fájdalmat okozni. Mindkét gyerek letapadását a férjem feszítgeti időnként elég nagy ellenállásba ütközve. A kisebbik gyereket én szoktam lefogni. Szerettem volna ennek az ügynek a végére érni, de én sem töröm magam ennyire, ha Ön azt mondja, hogy "megoldódik majd magától". Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-08-08 23:22:16

Fitymaletapadás

Tisztelt Asszonyom! Szentírás sajnos nincs a pontos időkkel kapcsolatosan, és teljesen egységes álláspont sincs ez ügyben, és természetesen nincs két egyforma gyermek sem. Részemről a fitymaletapadással kapcsolatosan iskolás korig türelmes vagyok, amennyiben fokozatosan szép lassan egyre jobban hátra húzhatóvá válik a fityma, ill. nincs nagyon sok váladék összegyűlve alatta. Ha nagyon sok a váladék a fityma alatt (könnyen begyulladhat) akkor érzéstelenítő alkalmazása mellett megoldom a letapadást. Iskolás korra véleményem szerint már követelmény, hogy a fityma alatt is ki lehessen tisztítani a penist, így ha a a szülők elmondása szerint régóta nem mutatkozik javulás (feltehetőleg nagyon szorosan oda van nőve a fityma) akkor ebben a korban már javasolni szoktam a letapadás oldását. Ha a letapadás csupán 1-2 mm-es, azzal nem feltétlen szükséges foglalkozni, ez már nem szokott hygénés problémát okozni, és ha már odáig eljutott a gyermek, már feltehetőleg megoldódik majd egyszer magától is. Ha ez az állapot gyermeket nem zavarja, az ilyen apró letapadásokat nem szoktam bántani.

37. kérdés

vonal
Ueniko
5:00:45
2015-07-23
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 10 hónapos, nemrég voltunk vele státuszvizsgálaton. Már 6 hónapos kora óta tornáztattuk a fitymáját a házi gyerekorvos tanácsára, szépen tágult is, a makk is látszott. Egyszercsak azt vettük észre, hogy mintha magától el kezdene egy repedés kifejlődni rajta, így nem is piszkáltuk kb. két hétig. Ez idő alatt kicsit összehúzódott. Most ismét szóba került a vizsgálat során. A doktor szerint megint letapadt egy kicsit ezért erősen hátrahúzta és keletkezett rajta 3-4 repedés is. Látszólag nem fájt kisfiamnak különösebben, de pelenkáján véres foltok vannak. Kérdésem az lenne, hogy mi ilyenor a teendő, esetleg érdemes lenne-e megmutatni egy másik orvosnak. Úgy érzem nem ez lenne a megfelelő eljárás egy 10 hónapos baba esetében. Válszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Enikő
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-07-30 22:41:12

Fitymaszűkület

Tisztelt Anyuka! Ebben a korban (is) tilos erőszakkal hátra húzni a fitymát, mert komoly fájdalmat lehet okozni, ill. szövődmény alakulhat ki utána (hegesedés). Kérjék meg a kollégát, hogy többet ne nyúljon a gyermek fitymájához. Egyéb teendőt nem igényel. A fitymaszűkület 3 éves korig normális, a letapadással pedig óvodáskor végéig nem szoktunk foglalkozni.

36. kérdés

vonal
bera81
3:21:29
2015-07-10
Kedves Doktor Úr! Kisfiam áprilisban volt két éves. Kb. 2 hete nem használ nappalra pelenkát. Fitymáját nem erőltettük soha hátrahúzni és még ő sem tudja ezt megtenni. Mai napon felduzzadt, pirossá vált, az alsónadrágja foltos lett. Szeretnék érdeklődni, hogy amíg eljutunk az Ön rendelésére, milyen itthoni kezelést ajánl rá? Köszönettel és üdvözlettel: Erika
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-07-30 22:35:53

Balanitis

Kedves Anyuka! Amennyire lehet, ki kell mosni a váladékot a fityma aló, egy kis kamillás ülőfürdő jót szokott tennil.

35. kérdés

vonal
szasza199308
0:36:45
2015-05-26
Tiszelt Doktor úr! A 2,5 éves kislányomnak egy párhónapja fedezték fel hogy köldök sérve van. Ezzel meddig lehet el menni mikor kellene meg müteni vagy hadjuk amig benem tölti a 3 évet? Köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-05-29 23:28:44

Köldöksérv

Tisztelt Kérdező! Ha a sérv pici, 4-5 éves korig lehet reménykedni abban, hogy bezáródik magától, így a műtétet 5 éves kor után szoktuk javasolni, ha az addig mégsem záródna be. A nagy sérvek spontán záródása igen valószínűtlen, ez esetben bármilyen életkorban meg lehet operálni a gyermeket.

34. kérdés

vonal
zsuszalai
1:47:41
2015-03-22
Tisztelt dr. Bűdi Tamás, A párom 2x elvált. Első házasságából van egy nagylánya. Az utóbbiból egy ikerpár fiú és lány. 7 évesek. A kisfiúnak állandó merevedési problémái vannak, főleg ébredés után és azt érzem rajta hogy nagyon zavarja és talán fáj is neki. Sajnos nem mondja meg, de látom ahogy sír és szenved, ilyenkor mindig megpróbálja lenyomni a fütyijét, hogy e álljon fel neki. Hogy tudok neki segíteni? Az anyukája nem igazán úgy foglalkozik velük ahogy kellene és újra terhes. Talán lelki ok, de nem tudom mit tegyek. A párom nem akarja elvinni orvoshoz,azt mondja neki is volt ilyen ez normális,de én nem hiszem. És én nem vihetem el egyedül. Kérem adjon tanácsot hogy segíthetek neki. Köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-03-22 22:15:32

Merevedés gyermekkorban

Kedves Asszonyom! A reggeli merevedés fiúknál elég gyakori, teendőt nem igényel. Fájni nem fáj, de a gyerekeknek ez még furcsa, kellemetlen érzés lehet, majd idővel hozzászokik. Lenyomni nem szabad, mert az tényleg fájdalmas lehet. Ha megpisiltetik reggel a gyermeket, hamarabb szűnik.

33. kérdés

vonal
megyko
8:20:45
2015-03-13
Tisztelt doktor úr! A kisfiamnak születése óta 3×akkora az egyik heréje ,mint a másik. Voltunk urológusnál,aki vízért állapított meg nála,féléves koráig havonta, majd 1 éves korában újra controllra mentünk vele amikor már azt mondta a doktor 1 év múlva menjünk vissza ha nincs panasz.Kérdésem a következő lenne :meddig lehet még ezzel várni, hogy össze menjen ,a másikkal egyformára.Tényleg megvárhatjuk a második életévét is ?Tisztába tevéskor és fürdetéskor sem zavarja vagy fájlalja.Műtét esetén mi történik? És utána? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2015-03-21 16:31:26

Vízsérv

Kedves Kérdező! Valószínűleg vízsérvről van szó. Ha panaszt nem okoz, és nem megkisebbíthető, akkor 3 éves korig is lehet várni a műtéttel. A műtét során azt az apró járatot távolítjuk el a herezsinórból, amin keresztül a hasűri folyadék a heréhez lecsorog.

32. kérdés

vonal
zsuzsa.a
9:56:00
2014-11-28
Hát,kedves Doktor úr, mégis csak bélszűkület okozza ezeket a panaszokat. Passage vizsgálatot végeztek, amely kimutatta a szűkületet a műtött részen.Béltágítást javasolnak, tükrözés formájában, de még nem tudják, lehet-e. Műtét utáni szűkület esetén Ön mit javasolna?
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

31. kérdés

vonal
zsuzsa.a
5:26:54
2014-10-29
Tisztelt Doktor úr! Gyermekem 14 éves. Újszülött korában NEC miatt eltávolították a vastagbél 2/3-át, és a vékonyvélt is operálták. 1. 14 évvel a mütétek után alakulhat-e ki bélszűkület? 2.Napi 5-6 vizes hasmenés, majt reggel 2 vizes, este 2 vizes, két nap elég jó széklet, harmad nap este megint többszöri vizes, tehát ilyen hol jó, hol vizes hasmenés utalhat-e bélszűkületre? 3. A hason található 20 centis heg okozhat-e müködési zavart a bél mozgásban? 4. Ezt egy sebész ránézésre megtudja- e álapítani?
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-11-02 18:24:40

Hasmenés

Kedves Anyuka! A hasmenés hátterében sebészeti betegség elenyészően ritkán fordul elő, sokkal valószínűbb, hogy a gyermek valamilyen fertőzést szedett össze. Bélszűkület hányással szokott járni, a has bőrén levő heg pedig nem szokott bélműködési problémát okozni, sebészileg még csak rá sem kell nézni a gyermekre.

30. kérdés

vonal
Kánya18
1:04:36
2014-10-28
Kedves Doktor Úr! Ma fürdetés után vettem észre a kislányom nuniján egy furcsa dolgot. Mintha a kisajak letapadt volna a nagyajakhoz. Mindkét oldalon. Lehetséges ez? Ha igen akkor mi a teendő? Esetleg műtét lehet belőle? Mennyire fájdalmas, illetve hogyan zajlik? Köszönöm a válaszát. Szép estét!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-11-02 18:24:28

Kisajkak letapadása

Kedves Kérdező! Elég gyakori, hogy a kisajkak a nagyajkakra letapadnak. Teendőt nem igényel, serdülőkorban megoldódik majd magától. Probléma akkor jelentkezik, ha a kisajkak esetleg egymáshoz is (össze)tapadnak. Ellentétben az előzővel, ez az állapot gondot jelenthet, fertőzésre hajlamosít, ha esetleg ilyet észlelnének, akkor forduljanak szakemberhez.

29. kérdés

vonal
Kánya18
1:04:19
2014-10-28
Kedves Doktor Úr! Ma fürdetés után vettem észre a kislányom nuniján egy furcsa dolgot. Mintha a kisajak letapadt volna a nagyajakhoz. Mindkét oldalon. Lehetséges ez? Ha igen akkor mi a teendő? Esetleg műtét lehet belőle? Mennyire fájdalmas, illetve hogyan zajlik? Köszönöm a válaszát. Szép estét!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-11-02 18:14:18

Kisajkak letapadása

Kedves Kérdező! Elég gyakori, hogy a kisajkak a nagyajkakra letapadnak. Teendőt nem igényel, serdülőkorban megoldódik majd magától. Probléma akkor jelentkezik, ha a kisajkak esetleg egymáshoz is (össze)tapadnak. Ellentétben az előzővel, ez az állapot gondot jelenthet, fertőzésre hajlamosít, ha esetleg ilyet észlelnének, akkor forduljanak szakemberhez.

28. kérdés

vonal
Kánya18
0:59:12
2014-10-28
Kedves Doktor Úr! Ma fürdetés után vettem észre a kislányom nuniján egy furcsa dolgot. Mintha a kisajak letapadt volna a nagyajakhoz. Mindkét oldalon. Lehetséges ez? Ha igen akkor mi a teendő? Esetleg műtét lehet belőle? Mennyire fájdalmas, illetve hogyan zajlik? Köszönöm a válaszát. Szép estét!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-11-02 18:11:45

Kisajkak letapadása

Kedves Kérdező! Elég gyakori, hogy a kisajkak a nagyajkakra letapadnak. Teendőt nem igényel, serdülőkorban megoldódik majd magától. Probléma akkor jelentkezik, ha a kisajkak esetleg egymáshoz is (össze)tapadnak. Ellentétben az előzővel, ez az állapot gondot jelenthet, fertőzésre hajlamosít, ha esetleg ilyet észlelnének, akkor forduljanak szakemberhez.

27. kérdés

vonal
erika79
7:43:59
2014-09-11
Tisztelt doktor úr! 15 hetes terhes vagyok az elsõ gyermekemmel. 3 hete ultrahangos diagnosztikával megállapították, hogy a magzatnak valószínüleg omphalocele-je van. Ma voltunk magzatvízvételen, hogy kizárják vagy megerõsítsék a kromoszómarendelleneséget. A kérdésem az, hogy milyen lehetõség van a gyógyulásra, ha a gyerek megszületik és "csak" egy izolált omphalocele-je van? Létezik-e szülés elõtti, magzati mütét, ahol ezt helyrehozhatjak? Vagy csak az utólagos mütét megoldható? Köszönettel
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-09-20 23:49:14

Omphalocele

Kedves Anyuka! Az omphalocele gyakorlatilag egy nagy köldöksérv. Ha az eltérés pici, sebészileg viszonylag könnyen megoldható, azonban ha az omphalocele igen méretes, akkor csak lassan lehet bezárni a hasfali defektust, több műtét is szükséges lehet. Ha kromoszómarendellenesség nem társul hozzá, és önállóan fordul elő, a gyermek teljes, panaszmentes életet élhet, csupán a a hasfali heg fog árulkodni a történtekről. Ez az elváltozás azonban sajnos többfajta rendellenesség kísérője is lehet, a várható életminőséget ilyenkor mindig a társuló eltérések határozzák meg. Magzati műtétet e betegségnél nem végeznek. A szülés császármetszéssel javasolt omphalocele megléte esetén, majd a szülést követően kell néhány napon belül megoperálni a picit.

26. kérdés

vonal
heandy
2:47:27
2014-06-06
Tisztelt Doktor Úr! 2 éves kisfiamnak eddig nem erőltettük a fityma "tornáztatását". De mostanában szólt,hogy fáj amikor "felállt a kukija". Elvittük urológushoz (2 napja)aki először azt mondta,hogy csak megnézi. Erre egyből teljesen hátra húzta a fitymát. :( Vérzett és berepedt. :( Borzasztó élmény volt. (Főleg úgy,hogy azt olvastam,erőszakkal nem szabad hátra húzni.) Kamillás vízben fürdetem, óvatosan megpróbáltam hátra húzni neki,hogy a makk kicsit kilátszódjon. Ügyesen engedte,de megint vérzett. Az lenne a kérdésem,hogy a továbbiakban mi a teendő? Húzzam,ne húzzam? Előre is nagyon köszönöm a válaszát. :)
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-06-06 22:02:07

Fitymaszűkület idő előtti hátra húzása

Kedves Kérdező! Őszintén sajnálom a gyermeket, abszolút indokolatlan és igen fájdalmas élményen van túl. Ameddig nem gyógyulnak be a sebei, addig nem piszkálnám, azt követően óvatos tornáztatás javasolt, addig húzzák hátra a fitymát, ameddig erőltetés nélkül lehet. Valószínűleg a fityma szűk volt, ezért repedt be, előfordulhat, hogy a berepedések heggel fognak gyógyulni, és még szűkebb lehet majd a fityma. 3 éves kor után, pelusról való leszokást követően mutassák meg egy hozzáértőbb kollégának.

25. kérdés

vonal
kekkgabi
0:05:10
2014-05-31
Kedves Doktor Úr! 7 éves kislányomnál 1 éve diagnosztizáltak colitis ulcerosa-t. Azóta gyulladáscsökkentőt szedünk. Néha fájlalja a hasát, de közérzete jó. Tejterméket nem fogyasztunk, mert egy természetgyógyász vizsgálata szerint tejallergiás. Szeretnék beutalót kérni egy allergiavizsgálatra, de eddig nem kaptam. Ott tartunk, hogy laktózmentes tejjel próbálkoztunk, hamarosan ismét véres lett a széklet. Most már rendeződött. Azt szeretném kérdezni, hogy van más lehetőség ebből kilábalni? Vagy tényleg egész életünkben ezzel együtt kell élni, és gyógyszereket szedni?? Köszönöm előre is a segítségét!!!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-06-06 22:04:06

Colitis ulcerosa

Kedves Kérdező! A kérdés nem tartozik a szakterületeim közé, sajnos nem tudok segíteni. A kérdést gastroenterológus kollégával vitassák meg.

24. kérdés

vonal
S.Adri
3:52:20
2014-05-13
Jó Napot Kívánok! Van egy 4 hónapos kisfiam, 1 hónapos kora óta lágyéksérves.idő közben kialakult a köldöksérve is,a kérdésem az lenne,hogy a köldöksérve visszahúzódott akkor nem is fog újra kijönni? A doktornő szerint a köldöksérv lecsúszhat a herékbe,ennek mennyi a valószínűsége? A lágyéksérvet műteni kell,a kérdésem ezzel kapcsolatban,hogy ha megvizsgálják meddig húzzák a műtétet? 1 éves korig elhúzhatják úgy tudom,de én nem szeretnék addig várni. Félek a kizáródástól és jobb előbb túlesni rajta,mert ígyis-úgyis műteni kell. A babát elaltatják műtét közben? Előtte ehet? műtét után mennyire fáj neki? Köszönettel: S. Adrienn
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-05-26 23:30:29

Lágyéksérv

Tisztelt Anyuka! A lágyéksérvet a diagnózis felállítását követően, 1 hónapon belül célszerű megoldani, csecsemőkorban gyakori a kizáródás, a várakozás nem javasolt. A köldöksérv ha meggyógyult, nem lesz ismét. A köldöksérv nem szokott lecsúszni sehová. A műtétet altatásban végezzük, műtét előtt a kicsi nem ehet. A műtétet követően a babáknak minimális panasza szokott lenni az első 24 órában, ezt követően általában panaszmentesek.

23. kérdés

vonal
Furcsa
2:06:34
2014-05-10
Tisztelt Doktor Úr! 7 éves kisfiam végbélproblémájával fordulok Önhöz. Jó ideje észre vettem, hogy gyakran vakarja a végbelét, néha székelésnél minimálisan vérzik, ezért próbálom gyakran itatni, rostdús ételeket beiktatni étrendjébe. Ma viszont egy áttetsző folyadékot tapasztaltam az alsónadrágján kb. diónyi nagyságú területen, ami egyértelműen a végbeléből jött. Azt mondta, hogy volt már ilyen máskor is, csak nem szólt. Ön szerint mi lehet a probléma? Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-05-26 23:20:46

Kedves Kérdező! Sajnos a gyermek vizsgálata nélkül nem lehet megválaszolni a kérdést. Többféle betegség is állhat a háttérben. Javaslom, keressenek fel gyermeksebészt, vagy gastroenterológust.

22. kérdés

vonal
lizatimo
0:59:17
2014-04-11
Tisztelt Doktor úr! Engem az érdekelne, hogy a gyerek meddig nem mehet vízbe/strandra orrmandula műtét után? Ameddig közösségbe, 2 hétig? Vagy még tovább? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Liza
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-04-13 18:38:46

Orrmandula műtét

Kedves Kérdező! Sajnos nem tudok Önnek segíteni, legyen szíves fül-orr-gégész kollégát megkérdezni ez ügyben.

21. kérdés

vonal
zsu0824
5:54:22
2014-03-27
Tisztelt doktorúr! Kislányom 2,5 éves.Kb. féléve vettük észre hogy köldöke felett kb. 5 cm-re van egy kis kemény dudor, ami nem mindig látszik.Doktornőnek megmutattuk,ő azt mondta különösebb vizsgálat nélkül, hogy köldöksérv és hogy majd elmúlik, ha fájna neki akkor szóljunk.Fájni egyébként nem fáj neki, de ha megnyomom akkor azt szokta mondani hogy fáj. Utánanéztem és köldöksérvnek az közvetlenül a köldöknél lévő csomót mondják.Lehetséges hogy ez nem is köldöksérv?Mostanában bogyós a széklete és nehezen kakil, viszont minden nap van.Összefüggésben lehet ezzel? Előre is köszönöm válaszát! Zsuzsa
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-03-31 23:04:18

Epigastrialis sérv

Kedves Anyuka! A leírtak alapján köldök feletti, úgynevezett epigastrialis sérvről lehet szó. Néha fájdalmat panaszolnak a gyerekek miatta, de gyakran panaszmentes az elváltozás. Spontán gyógyulása nem várható, műtéti ellátása indokolt. A műtét egyebekben nem sürgős, de minél kisebb a gyermek annál jobb a műtétet követő gyógyhajlam. A széklettel annyi kapcsolata van, hogy erőlködés során jobban látszik a "dudor".

20. kérdés

vonal
incsi
0:42:27
2014-03-25
Üdvözlöm! Horváth Bernadett 3 gyermekem vanvan ezekközt két kis fiú a kissebbik 7 hónapos egy olyan dologra lettem figyelmes akicsinél hogy amióta megszületett még soha nem volt merevedése a nagyobbacskánál úgy emlékszem hogy már új szülött korban megtörtént a kérdésem az hogy mit tegyek? és hogy mien gondok lehetnek neki ebből? már a gyerek orvosnak szoltam és le intett engem és azt mondta ne foglalkozzak vele! kérem néhánytanácsall válaszoljon vagy személyes véleményét ossza meg velem mert senki eddig semmit nem tudott mondani ezzel a dologgal kapcsolatosan köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-03-31 22:59:33

Merevedés csecsemőkorban

Kedves Anyuka! A babák nem egyformák, nem kell, hogy pont ugyanolyan legyen a pici, mint a testvére. Más részről, az esetek döntő többségében pelenka van rajta, lehet merevedése a pelenka alatt is, csak éppen nem látszik. Nem kötelező, hogy egy ilyen picinek legyen merevedése, nagyobbakra jobban jellemző. Ha külsőleg egészségesnek tűnik a baba, heréi tapinthatóak, ne aggódjanak, előbb-utóbb lesz majd merevedése neki is.

19. kérdés

vonal
huanita86
4:21:22
2014-03-17
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 20 hónapos.Pár hónapos korától kezdve észrevettem hogy a kisajkai oldalra le vannak tapadva,de a gyerekorvosunk mindig csak azt mondta hogy várjunk még vele,ne vigyük orvoshoz.Most viszont már kicsit jobban le van neki tapadva.Védőnőm mondta hogy ők egy krémet szoktak rá adni(nem tudom a krém nevét),amitől általában el is múlik.De a saját gyerekorvosunk viszont nem tudta milyen krémről beszélek.Azt mondta hogy vigyük gyermeknőgyógyászhoz vele.Viszont ha nem muszály nem tenném ki ilyen beavatkozásnak.Önnek mi a véleménye a krémről,és milyen krémet szoktak ilyenkor alkalmazni?Köszönöm
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-03-24 21:23:27

Kisajkak letapadása

Kedves Anyuka! Az, hogy "oldalra" le vannak tapadva a kisajkak, az elég nehezen értelmezhető a számomra. A kisajkak egymáshoz szoktak (össze) tapadni, ezáltal a vizelet útjába kerülhetnek, ami súlyos húgyúti gyulladást is tud okozni. A kisajkak a babák alacsony ösztrogénszintje miatt hajlamosabbak az összetapadásra, ezt az ösztrogént lehet pótolni kenőcsözéssel (Ovestin). Ha valóban a kisajkak összetapadásáról van szó, meg lehet próbálni a kenegetni, de eléggé kétes a kenőcs hatása, csak ritkán oldja meg a problémát. Ha a kenőcsözés nem vezet eredményre néhány héten belül, akkor gyermeksebészt célszerű felkeressenek, nem pedig nőgyógyászt.

18. kérdés

vonal
dawidko
1:11:39
2014-01-22
U.I. Azóta ráálltam az ügyre, már látszik a vége szinte kint van. Elég nehézkesen megy tovább nem lehet, hogy ráragadt a makkra a fityma? :S De már így is előrébb jutottam, lehet már csak idő kérdése... De van még egy dolog, ami kissé aggaszt: a pénisz végén alul ha elkezdem lehúzni a bőrt egy kis csomószerű valami van, ami elég érzékeny minden ingerre... Mi lehet ez? :S
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-01-24 23:51:36

Smegma

Valószínűleg letapadásod van. Mivel még nem tudtad sosem hátra húzni, a fityma által normálisan termelődő váladék, a smegma összegyűlt csomók formájában. Feltehetőleg ezt érzed. Mielőbb keress fel szakembert (gyermeksebészt), ha nem boldogulsz a kérdéssel egyedül.

17. kérdés

vonal
dawidko
5:18:03
2014-01-21
Jó napot Doktor Úr! Ma fitymaszűkülettel elmentem egy urológushoz ő megkért, hogy húzzam hátra a péniszen a bőrt, de mikor már kezdett kellemetlen lenni, fájni, akkor is még kérte, hogy húzzam tovább. Ha elég sokszor erőteljesen huzogatom akkor helyre jön? 17 éves vagyok, elég sokat huzogattam, más célokból, (tudja mire gondolok) de nem változott azóta. Az ágyban is remekül működik, szóval panasz nincs rá, csak egyszerűen nem normális, hogy nem tudom lehúzni róla a bőrt. Elezdtem aggódni (főként a barátnőm) hogy ha ezzel nem foglalkozom később súlyos következménye lesz. De nem tudok úgy bemenni orvoshoz, hogy megfogja, ránt rajta egy jó nagyot és attól helyre áll, mert iszonyúan fáj. Szeretném kikérni a véleményét, hogy műtétre menjek el vele, vagy forró vízben próbáljam rendszeresen tágítani magam? Válaszát előre is Köszönöm! :)
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-01-24 23:46:00

Fitymaszűkület

Kedves Fiam! Ebben a korban gyermeksebészeten jelentkezhetsz még a problémáddal, ha csak letapadásod van, arra gyermeksebészeteken létezik humánusabb megoldás: érzéstelenítő kenőcs alkalmazásával is megoldható a kérdés. Ha esetleg szűkületed is van, akkor ebben a korban az jó eséllyel csak műtétileg megoldható, de mindenképpen húzogatsd (ha nem fájdalmas) szorgalmasan, az jót szokott tenni, a víz hőmérséklete a siker elérésében nem számít.

16. kérdés

vonal
bkopfer
7:26:14
2014-01-08
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 6 éves volt decemberben, a gyermeksebész ingaherét állapított meg nála. Most 4 hétig figyelni kell, hogy fürdésnél lent van-e a here a zacskóban. Igen, látható fürdés közben, de magasan van, szinte "lebeg", de kirajzolódik. Ha fekszik, ha ül, azonnal lemennek a heréi. Felvetették az injekció vagy esetleges műtét gondolatát, de csak akkor lesz döntés, ha kontrollra visszamegyünk. Kérem, a leírt tapasztalatok alapján, tudna segíten, hogy indokolt-e az injekció vagy műtét? Ezenkívül nagyon kicsi köldöksérve van, azt tavasszal megműttetjük. Lehet, hogy nem függ össze, de mindig úgy űl, hogy a hasa szinte be van fordulva a köldökrészen, és ha a hasához érek, akkor rögtön felmegy a heregolyója. Ön szerint lehet összefüggés a sérv és az ingahere között? Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2014-01-11 19:21:00

Ingahere

Kedves Kérdező! Az ingahere általában teljesen normális jelenség, a here ez esetben a legkisebb ingerre is felugrik (normális reflex gyermekkorban), azonban rövidesen szemmel láthatóan vissza kell térnie a herezacskóba. Amennyiben a herezacskó az esetek túlnyomó többségében üres, vagyis a here az inger megszűnését követően nem kerül vissza rövidesen a helyére, akkor célszerű műtétet végezni, a herezacskó felől operálva azokat lerögzíteni a helyükre. Hormon adása ingahere esetében egyértelműen NEM javasolt Összefüggés a sérv és az ingahere között biztosan nincs, hacsak nem annyi, ha mind a kettőt meg kell operálni, akkor célszerű azt egy altatás során elvégezni.

15. kérdés

vonal
kismano
7:22:55
2013-11-20
Kedves Doktor Ur! Unokam 2hete lenyelt egy penz ermet,mar ketszer rongeneztek,a penz meg mindig a gyomorban van,szeklete tobbszor volt a ketto het alatt,eszik rendesen, iszik folyadekot,semmije nem faj,meddig lehet varni,hogy eltavozzon a szeklettel ,azt olvastam ezen as oldalon, hogy 3-4 hetig,lehet varni a penz tavozasara,mivel tudjuk,meggyorsitani ezt a folyamatot,mit ad junk enni,inni as unokamnak? Koszonom a segitseget,egy aggodo nagymama
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2013-11-24 21:23:11

Lenyelt idegen test

Kedves Nagymama! Valóban lehet még várni, ami ki tud jutni a gyomorból, az általában 3-4 hét alatt ki is ürül onnan. A normál rostos étrenden kívül mást nem igényel a gyermek, meggyorsítani nem lehet a dolgot. Ha az érme fizikailag nem fér át a gyomor záróizmán, akkor csak endoszkóppal lehet azt eltávolítani.

14. kérdés

vonal
borcsa
3:39:29
2013-10-25
Kedves Doktor Úr! 16 hónapos kisfiam egyik heréje még mindig nem szállt le, 6 hónapos kora óta nyomon követjük (UH, gyermeksebész). Az említett here az inguinális csatorna felső részén van (legutóbb júniusban nézte meg UH vizsgálat), szerkezete hasonlít a már leszállt herére. Vidéken élünk, de a műtétet Bpen szeretnénk megejteni,ha a közelgő gyermeksebészeti vizsgálat is indokolni fogja (sajnos valószínűleg így lesz). Milyen műtétre lehet ilyenkor számítani? Altatás? Bódítás? Hány napos kórházi tartózkodás szokott történni? Van Bpen magánklinika, ahol az ilyen beavatkozást elvégzik? Köszönettel.
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2013-10-28 20:15:55

Rejtett here

Kedves Kérdező! Jelen álláspont szerint a heréknek 1 éves korra lent kell lenniük a herezacskóban, különben tönkre mehetnek. Így javaslom, sokat ne várjanak, mielőbbi műtét elvégzése szükséges. A műtét során a herét levisszük a herezacskóba, és a leszállási zavar okát is meg szoktuk szüntetni (általában sérvtömlő tartja fent a heréket). A műtét altatásban történik, ha a közelben tudják tölteni az éjszakát, a műtét napján távozhatnak a kórházból, ha messze laknak, egy éjszakát bent kellene maradjanak a kórházban. Ambuláns vizsgálat magánklinikákon megoldható, azonban a műtét magánellátás keretei között nem ideális, pici gyerekeknek az állami kórházakat javasoljuk. Akár hozzánk, a Tűzoltó utcai Klinikára is be tudnak jönni a gyermekkel. Tisztelettel, Bűdi Tamás

13. kérdés

vonal
kolett
7:28:40
2013-08-16
Tisztelt Doktor Úr! Van egy 4 éves kisfiam akinek eddig minden rendben volt a fitymájával, korának megfelelően alakult minden. Sajnos egészségi állapotom miatt több mint 3 hónapig nem tudtam részt venni a gondozásában és nagyszülei vigyáztak rá. Most észre vettem a fürdetésénél, hogy a fitymája felhúzásakor olyan mintha hajszál szorítaná el. Mint mikor az ujjunkra szorítjuk a hajszálat, pont olyan. Panasza nincs engedi csinálni, nincs gyulladás sem. Mindenképpen orvoshoz fordulunk vele de a kérdésem az lenne ,hogy mindenképpen műtéti beavatkozás szükséges? Tud esetleg más megoldást amit említhetnék, mert tapasztalatom szerint az itteni orvosok nem igen hisznek a humánus kezelésekben,egyből szikét rántanak inkább. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: Tóth Nikolett
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2013-10-28 20:21:47

Fitymaszűkület

Kedves Kérdező! Enyhe fokú fitymaszűkület esetén a szteroid kenőcsös kezelés elegendő szokott lenni. Az, hogy feltétlen szükséges-e műtét, avagy kenőcsözéssel megoldható-e a kérdés, azt csak gyermeksebészeti vizsgálatot követően lehet megmondani. Tisztelettel, Bűdi Tamás

12. kérdés

vonal
lizatimo
7:36:09
2013-07-04
Tisztelt Doktor Úr! Nagylányom május végén töltötte a 4. évét, és még mindig van egy kis köldök sérve. Gyerekorvosunk azt mondta, hogyha 5 éves koráig nem múlik el, műteni kell. Azt szeretném kérdezni, hogy a kisebb köldöksérvet is muszáj műteni? Mennyire komoly beavatkozás? Hány külső varrattal, meddig kell kórházban lennünk? Válaszát előre is köszönöm, Üdvözlettel, Liza
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2013-07-09 12:34:03

Köldöksérv

Tisztelt Asszonyom! A műtét még valóban várhat, van még egy pici esély, hogy a sérv bezáródjon magától. 5 éves kor után a pici sérveket is megoperáljuk, de a műtét kizárólag a megelőzést szolgálja. Ha a gyermek felnőve "erőlködik" vagy szülni fog, a pici köldöksérv is kitágul, rendes igazi sérv alakul ki belőle. A gyermekek jobban gyógyulnak, egy felnőttkori műtét sokkal nagyobb megterhelés, és rosszabbak az eredmények. A gyerekeket "egynapos" ellátás keretein belül operáljuk, vagyis reggel jönnek, este mennek. Az öltések felszívódóak, varratot nem szedünk. Tisztelettel, Bűdi Tamás

11. kérdés

vonal
Pusztaih
5:27:31
2013-06-24
Tisztelt Doktor Úr ! 2 éves kisfiamnak részlegesen, de nem teljesen tudjuk hátra húzni a bőrt a futyijén. A gyerekorvosunk azt mondta hogy még várjunk vele, ne erőltessünk nagyon.Mi a teendőnk , keressünk fel egy gyereksebészt.Esetleg kenőcsel ne próbálkozzunk? Mit tanácsol?
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2013-07-01 22:58:28

Fitymaszűkület

Kedves Kérdező! Ebben az életkorban semmi teendő nincs, ha a baba egyébként panaszmentes. Leghamarabb egy év múlva javasolt gyermeksebész felkeresése, ha addigra nem rendeződik a probléma magától. Tisztelettel, Bűdi Tamás

10. kérdés

vonal
fehervari
0:15:41
2013-04-03
Tisztelt Doktor Úr! A segítségét kérném, ma kisfiamnak a 18 hónapos oltáskor a doktornő megnézte a fitymáját, egyben jó erősen hátra is húzta. Este a fürdetéskor vettem észre, hogy három helyen is berepedt a bőr. Mit tegyek? Hogyan kezeljem? Kell valamivel kennem? Vigyem el gyermeksebészhez megmutatni? Segítségét előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2013-04-03 23:34:30

Fityma berepedése

Kedves Anyuka! A fitymát ne piszkálják, meg kell várni, míg a sebek begyógyulnak. A sebgyógyulást óvatos kamillás lemosással elő lehet segíteni. Ha fájdalma van a babának (csíphet a pisi) egy kis Lidocaine kenőcsöt lehet az érintett területre kenni. A berepedések heggel gyógyulhatnak, panasz esetén mielőbb, egyebekben 3 éves kor után jelentkezzenek gyermeksebészeten, addig a fitymát nem szabad erőszakkal hátra húzni.

9. kérdés

vonal
tünde
2:44:51
2012-06-20
Kedves doktor úr, Majdnem 6 éves kislányomnak lágyéksérve lett, kb. galambtojás nagyságú és fájdalommentes kidudorodás. Néhány hetes korában még volt neki, akkor naponta leragasztottuk és elmúlt, egészen mostanáig. Kérdéseim: - műtéten kívül van-e más megoldás? - ha nincs, mennyire sürgős a műtét? - mi történhet, ha nem műtik meg? - mik a kockázati tényezők a műtét során? - mik az altatás kockázatai? Válaszát előre is köszönöm, Tünde
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-06-24 23:19:02

Lágyéksérv gyermekkorban

Tisztelt Anyuka! A kérdésről bővebben az alábbi helyen olvashat: http://gyermeksebeszdoktor.hu/gyermeksebesz/babamagazin/98.html Tekintve, hogy ez egy veleszületett fejlődési rendellenesség, amely nem gyógyul meg magától, csak műtét oldja meg a problémát. A műtét viszonylag sürgős, hiszen a lágyéksérv kizáródhat, bél, petefészek elhalhat, így a1-2 hónapon belül célszerű a sérvet megoldani. Mint minden altatásnak, ill. műtétnek lehetnek kockázatai, de ezek a veszélyek elhanyagolhatóak ahhoz képest, ha az esetleges kizáródás szövődményei miatt maradandó károsodás érné a gyermeket.

8. kérdés

vonal
rosza13
7:33:51
2012-06-20
Üdvözlöm! Nagyon örülök, hogy végre olvashatok erről a témáról! Három lányom van és az igazság az , hogy Mi "lányos" anyukák ezen a téren nem vagyunk kellőképpen felvilágosítva! A védőnőtől nem hallottam ezen problémákról, pláne nem arról, hogy ezt egyszerűen lehet otthon ellenőrizni! A második kislányom 5 éves volt amikor otthon felfedeztem, hogy a hüvely nyílás alsó részén egy pici hártya "szerűség" látható. Nagyon megijedtem és orvoshoz fordultam. A gyermekgyógyász nőgyógyászhoz irányított. ÉN elvittem a kislányt egy magánrendelésre, ahol mindenféle érzéstelenítés nélkül, szó szerint felszakította ezt a hártyát az orvos. Borzasztó volt hisz én úgy indultam el a kislánnyal itthonról, hogy csak megnéz a doktorbácsi. Erre kértem a doktor urat, hogy nézze meg és gondoltam utána megbeszéljük mi a teendő. Sajnos más problémánk is lett a dolog kapcsán, ugyanis a magánrendelő várójában várakozott egy kismama is, meg is csodáltuk a kislányommal a néni nagy pocakját. Pár hét múlva az oviban azt mondta a kislány az óvó néninek, hogy Ő nemsokára kisbabát fog szülni. Az óvónő is meglepődött és Én is ! Szakorvoshoz fordultunk és kiderült, hogy a rossz élményt összekötötte a pocakos kismamával. Sokat beszélgettünk utána erről és úgy tűnt rendben van minden. Két éve újra felfedeztem, hogy ismét kialakult a hártya, kisebb az előzőnél. A gyermekorvos látta, azt mondja nem vészes de nem ártana újra szakorvoshoz vinni. Azóta halogatom a dolgot, mert nem szeretném, hogy ezt újra átélje a kislány! Ha mégis akkor, ne így! Most 9 éves a lány. Tisztálkodik ügyesen, odafigyel magára.Kérem tanácsát! Ha újra kezelik a problémát akkor ismét kialakulhat? Vagy mi rontunk el valamit? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-06-24 23:34:56

Kisajkak összenövése

Kedves Édesanya! Sajnos, amennyiben újra összetapadtak a kisajkak, azokat célszerű szétválasztani ismételten, a fertőzésveszély csökkentése céljából (súlyos összenövés kialakulása esetén a lányok belepisilnek a hüvelyükbe, majd onnan csorog ki a vizelet). Érzéstelenítő kenőcs alkalmazásával teljesen fájdalommentesen megszüntethető az összetapadás. Rendszeres tisztálkodás mellett ritkán alakul ki, de ha mégis előfordul, bűnbakot ne keressenek! Ilyen idős korban az alacsony ösztrogénszint hajlamosít a kisajkak összetapadására, serdülőkor eljövetelével ez a probléma rendszerint már nem tér vissza.

7. kérdés

vonal
kamillavirag
3:07:44
2012-06-01
Tisztelt Doktor úr! Kisfiam 3 éves, fitymája szűkület miatt nem húzható hátra, elég kicsi a luk. Hogy letapadás van-e, azt nem tudom megállapítani. Kb. egy éve a gyerekorvos hátrahúzta neki, de vissza nehezen ment, én azóta nem bántom, mert az akkor eléggé fájhatott a kisfiamnak, sírt. (előtte sem erőltettem soha, nem hiszek a drasztikus megoldásokban). Egyébként a pisiléssel nincs gond, szép nagy ívben, erősen jön, gyulladásnak nincs nyoma, tehát panaszmentes. Nappalra már szobatiszta, de éjszakára még használ pelenkát. Mikor vigyem el megmutatni szakembernek? Köszönettel: Anyuka
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-06-03 22:55:28

Fitymaszűkület

Tisztelt Anyuka! 3 éves kor körül már célszerű foglalkozni a kérdéssel. Otthon, az esti fürdetések során már meg lehet próbálni a fityma óvatos tornáztatását. Amennyiben néhány hónap alatt nincs javulás, úgy a teljes szobatisztaság elérését követően mindenképpen mutassák meg a gyermeket szakembernek!

6. kérdés

vonal
helga79
0:35:22
2012-05-23
Tisztelt Doktorúr! az lenne a kérdésem hogy a fiam hypospadiasissal született és az mitől van? Most 22 hónapos . Előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-05-27 22:40:52

Hypospadiasis

Tisztelt Anyuka! Pontosan sajnos nem lehet megmondani, örökölhető is, feltételeznek környezeti hatásokat is a kialakulásában, azonban alapvetően az elégtelen magzati férfi nemi hormon hatásra vezethető vissza.

5. kérdés

vonal
Melianyu84
8:38:44
2012-05-23
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiamat nyáron műtik hypospadiasis rendellenesség miatt. Kb. 2 órás műtét lesz, mert a súlyosabb formája van sajnos. Azért írok Önnek, mert nagyon félek a műtét kockázataitól, főleg az altatás veszélyeitől. Szeretném megkérdezni, hogy egy egészséges gyermek (1 éves) műtéte során kell-e félni az altatás komolyabb kockázataitól, vagy ez mai orvosi technikáknak köszönhetően már nem jelent veszélyt? Köszönöm szépen előre is válaszát: egy aggódó anya
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-05-27 22:27:15

Hypospadiasis műtét, altatás

Tisztelt Anyuka! A korszerű altatási módszereknek köszönhetően szerencsére manapság már igen minimális kockázattal járnak ezek a beavatkozások.

4. kérdés

vonal
gyös
6:46:24
2012-05-23
Tisztelt Címzett!! Meg szeretném kérdezni a kisfiam bal fülénél van egy borsószemnyi szövet kinövés 18 hónapos és sokat piszkálja alig tartja 2-3 mm bőr mikor vehető le és mit ajánl hogyan kezdjünk neki!! Mert vidéken a gyermek orvosok csak azt mondják majd levetetjük ha nagyobb lesz de én attól félek hogy bölcsibe megy ősszel bármelyik gyerek megráncigálhatja vagy megtépheti neki!! Köszönöm előre is válaszát !! Üdvözlettel Gyös!
szakértő fényképe

Dr. Bűdi Tamás

Gyermeksebész

2012-05-27 22:20:32

Praeauricularis bőrfüggelék

Tisztelt Kérdező! A fenti fejlődési rendellenesség társulhat alkalmankant vese fejlődési problémákhoz is, ezért egy szűrő jellegű ultrahangvizsgálattal célszerű kezdeni. Az elváltozást közösségbe menetel előtt javasolt levenni a többi gyermek csúfolódásainak elkerülése céljából.

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Érettségi 2020 változások: Elmaradnának a szóbeli érettségi vizsgák, vissza lehet lépni az érettségitől - Az Oktatási akciócsoport javaslatai  tovább

Az Operatív törzs sajtótájékoztatóján április 9-én egyebek közt a közelgő érettségiről is szó esett, a tájékoztatást a köznevelésért felelős államtitkár kezdte....

Orbán Viktor: Ez a húsvét másmilyen lesz, mint amilyenek a húsvétjaink lenni szoktak - A miniszterelnök csütörtöki bejelentése tovább

A mai napon több fontos bejelentésre is sor került. Először Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős miniszter mondta el az érettségivel kapcsolatos javaslatokat, délután pedig Orbán Viktor...

Csecsemőgondozás díj, azaz CSED - Igénylése, jogosultság, meddig jár, nyomtatványok tovább

Ki jogosult a csecsemőgondozási díjra? Mennyi időre jár? Hogyan számítják ki a CSED összegét? Hogyan kell a kérelmet benyújtani és intézni a folyósítást? Hivatalos OEP–tájékoztatás...

Általános iskolai beiratkozás 2020: Így változott a beiratkozás rendje a koronavírus miatt! - Határidők, teendők tovább

Mennyiben változott a 2020-as általános iskolai beiratkozás a koronavírus-járvány miatt? Az Oktatási Hivatal segítségével üsszeszedtük a legfontosabb információkat....

Fogyasztóvédelem: 2 kézfertőtlenítőt is hatástalannak találtak az ellenőrzésen - Mutatjuk a tesztek eredményét tovább

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 69-féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt...

Szoptatás

Ezért is fontos, hogy szoptasd a kisbabád! Újabb nyomós érvet találtak a kutatók az anyatejes táplálás mellett tovább

Egy friss kutatásban megállapították, hogy a szoptatás általi immunitás átadása hosszú távú, a szoptatáson túl is tart - a védelmet az immunsejtek átadása biztosítja, teljesen függetlenül...

"9 éves koráig szoptattam a kislányomat - De engedném neki tovább is, ha akarná, nincs ebben semmi rossz" tovább

Hatalmas felháborodást váltott ki az internetezők körében az az anyuka, aki 9 éves koráig szoptatta legkisebb lányát - pedig szerinte nincs ebben semmi természetellenes....

"Még mindig szoptatom a 7 éves kisfiamat - és nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene emiatt" tovább

Hatalmas viták szoktak keveredni abból az anyukás csoportokban, hogy meddig is kell, vagy éppen meddig "elfogadott" szoptatni egy gyermeket. Most egy olyan anyuka mesél, aki ma hétéves fiát még...

Ezért fontos, hogy legalább 6 hónapig szoptasd a kisbabád! Milyen betegségek és problémák ellen véd az anyatejes táplálás? tovább

A kisgyermekek egészségét elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni, az utóbbi 15 évben világszinten mégis szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya. Milyen betegségek ellen...

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

A boldog házasság a genetikán is múlik - Így tudhatod meg, hogy jól választottál-e párt magadnak tovább

Párkapcsolati problémák babavárás alatt és után: Így oldjátok meg hatékonyan a konfliktusokat a szakember szerint tovább

Boldog párkapcsolatra vágysz? 10 fontos dolog, amit minden nap mondj el a párodnak - Ezt tanácsolja a szakértő tovább

Ez az oka, hogy sok párkapcsolat tönkremegy, miután megszületett a gyerek! - Miben hibázik a legtöbb apa és anya? tovább

10 dolog, amiről a boldog párok rendszeresen beszélgetnek - A párterapeuta elárulja tovább

Még hogy nincsenek romantikus férfiak? 14 fotó, ami bizonyítja, a férfiak is mindent megtesznek a szerelmükért tovább

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Térelválasztók házilag gyerekszobába, képekkel: Így lesz a testvéreknek külön kis kuckója egy szobán belül - 20 ötlet tovább

Így készíts szájmaszkot házilag: Van, amelyiket varrni sem kell! - 5 videós ötlet, lépésről lépésre elkészítéssel tovább

Alumínium rendezvénysátor kültéri programokhoz tovább

Mezítlábas ösvény házilag: Így készítsd el lépésről lépésre! - Hasznos tanácsok az építéshez és a tisztításhoz  tovább

5+1 tökéletes koktél szilveszterre és más különleges alkalomra tovább

Kreatív ötletek parafadugóból! 17 hétköznapi tárgy, amit házilag is elkészíthettek a gyerekkel - Fotós diy ötletek tovább

Zöld smoothie veszélyei: Ezért vigyázz, ha zöld turmixot adsz a gyereknek vagy te iszod! - Károsíthatja az egészséged tovább

Babakonyha

Babakonyha

Kívül ropogós, belül puha házi tejes kifli recept: Így készítsd lépésről lépésre! - Kezdőknek is menni fog tovább

Növényi tej vs tehéntej: Mit kell tudni a legnépszerűbb növényi italokról? Mi mindenben különböznek a tehéntejtől? tovább

Dinnyetorta recept: mennyei, lédús finomság, ami 5 perc alatt kész! A legjobb desszert kánikulában tovább

5 mennyei süti recept képpel, ételallergiás gyerekeknek! - Kipróbált receptek a gasztroblogger anyukától tovább

Így kerülheti el a gyerek a betegségeket akkor is, ha ételérzékeny! Tejmentes, fruktózban szegény ételek recepttel tovább

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás csirke

Sárgarépás csirke

Egytálételek >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g csirkemell 100 g sárgarépa 10 ml olaj

Recept:

A csirkemellet megmossuk, megfőzzük, majd ledaráljuk. A sárgarépát alaposan megmossuk, megtisztítjuk, felszeleteljük és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, megfőzzük. Mikor enyhén kihűlt, összetörjük villával vagy turmixoljuk, hozzákeverünk egy kevés olajat és a f(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Orbán Viktor: Ez a húsvét másmilyen lesz, mint amilyenek a húsvétjaink lenni szoktak - A miniszterelnök csütörtöki bejelentése

vissza vissza