Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > 61 szuper ötlet a nyári szünetre, amit imádni fog a gyerek! Játékok, programok, ötletek jó és rossz időre - Szülők Lapja

61 szuper ötlet a nyári szünetre, amit imádni fog a gyerek! Játékok, programok, ötletek jó és rossz időre

Szülőklapja képSzeretnél a lurkóknak egy csodaszép és izgalmas nyarat biztosítani? Sok élményt, kalandot nyújtani, új látnivalókat, nevezetességeket megmutatni nekik? Akkor tarts velünk! Nekünk 61 ötletünk van arra, hogy mi mindent csinálhattok együtt a nyári szünetben, ami talán eddig nem jutott eszedbe!

Szerző: Szülők lapja
2016-07-12
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy gyereknek a nyári szünetben majdnem mindent szabad, csak egyet nem: unatkozni. Ahhoz, hogy gyermeked számára a vakáció eseménydús és bolondos lehessen, szeretnénk néhány szuper jó tippet adni, hogy a nyári szünet minél tartalmasabban teljen.

Az 59 nyári szünetes program- és játékötletünk után álljon itt további 61+1 megvalósítandó nyári kalandtipp, amiből mi kifogyhatatlanok vagyunk - rátok csak a megvalósítás vár.


Akár esik, akár fúj, akár a süt a nap - 61+1 szuper ötlet a gyerekekkel idén nyárra


+Heti tipp: 2019. június 15-16.: XIII. Európai Kerti Vasutak Találkozója a Vasúttörténeti Parkban

Júniusban tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Kerti Vasutak Találkozója, a Vasúttörténeti Park látogatók körében egyik legnépszerűbb tematikus fesztivál.

Az elmúlt 13 évben számos európai ország és egyesület képviseltette magát a fesztiválon. Idén szlovén, horvát és német résztvevők dízel-, elektromos-, és gőzmozdonyainak kicsinyített másait lehet megcsodálni, ahogy felvonulnak az apró sínpályán. Természetesen a kismozdonyok mellett a Park interaktív szolgáltatásait is kipróbálhatóak, így a látogatók utazhatnak nagy gőzmozdonyon, lóvasúton, sínautóban, vagy akár a hajtányon.

Bővebb információ itt »

1.    Vezessetek naplót vagy élménykönyvet, amit közösen illusztráltok is.

2.    Menjetek csillagtúrára. Feküdjetek ki egy nagy pokrócra a fűbe, és keressétek meg a Göncölszekeret, lessétek a hullócsillagokat a tücsökciripelés mellett.

3.    Ünnepeljétek meg a nyár legrövidebb éjszakáját - ha nem is parázson járással-, de egy kellemes nyár esti sétával a városban. A Múzeumok Éjszakája (2017-ben június 23-ra esik) amúgy is rengeteg gyermekprogramot tartogat - a nyüzsgő hangulat pedig a gyerekeket is magával ragadja.

4.    A főételeket a szünidőben egyétek kínai evőpálcikával.

5.    Látogassatok ki egy közeli tópartra, folyópartra piknikkosárral.

>> Ha strandolnátok is, ide mehettek: 5 szuper kis tó Budapest közelében, ahol kisgyerekkel is lehet strandolni »»

6.    Látogassatok el közösen egy nyáresti templomi hangversenyre.

7.    Rendezzetek a kis barátokkal homokvárépítő versenyt a kerti vagy a játszótéri homokozóban. Örökítsétek meg a homokvárakat fényképeken is az utókornak.

8.    Fotózzatok fény-árnyék kompozíciókat – ezekből nagyon érdekes absztrakt alkotások születhetnek. Állítsátok ki otthon az előhívott képeket.

9.    Süssetek pizzát házilag.

10.    Tartsatok befőttesüveg-koncertet. Legalább 8 üres befőttesüveget töltsetek meg különböző mennyiségű vízzel. Állítsátok egymás mellé, majd egy faütővel (mézcsorgató) szólaltassátok meg a dallamokat. Ha sikerül, akkor egyszerűbb gyerekdalokat is el tudtok rajtuk játszani, mint például a Boci, boci tarkát.

11. Só-liszt tappancslenyomat készítése
>>  Só-liszt tésztaanyagból készítsetek babatappancs/gyerektappancs lenyomatot. Mutatjuk a technikát, nem túl bonyolult »»

12.    Építsetek együtt mini sziklakertet. Helyezzetek bele kerti törpéket is (vagy akár megunt legófigurát, kisjátékot) . A sziklakert gondozását bízd rá a gyerekre!

13.    Régi, megunt használt farmernadrágokból varrjatok tolltartót az őszi iskolakezdésre.
>> Nézd meg egyéb ceruzartartó-ötleteinket is itt »»

14.    Vállaljatok önkéntes segítséget például egy közeli kertészetben vagy kutyamenhelyen. A gyerek imádni fogja, hogy fontos feladatokat bíznak rá.

15.  Ha rossz az idő, gyártsatok gyerekékszert házilag
>>  Készítsetek gyerekékszert házilag, például így »»

16.    Kisgyerekkel tanuljatok meg cipőfűzőt bekötni, nagyobbakkal nyakkendőt kötni - nem is gondolnád, hogy mennyire fogják majd élvezni.

17.    Játsszatok kislányoddal fodrászosat.
>> Készíts kislányodnak csodaszép frizurát, mutatunk 3 hajfonás technikát, amit csak le kell utánoznod.

18.    Készítsetek >> nyomdát házilag radírból, szivacsból »»

19. Csapjatok családi mozizást otthon, popcornnal és egy jó kis filmmel

20.    Rajzold meg a gyerekednek a családfátokat. Készítsétek belőle „régi” dokumentumot úgy, hogy a széleit a gázrózsa lángjával megperzselitek, és egy "viaszpecséttel" lezárjátok.

21.    Fűzzetek nyakláncot pillecukorból / pattogatott kukoricából / puffasztott kukoricából / száraz szarvacska tésztából.

22.    Szárítsatok fűszert télire.

23.    Tanítsd meg a gyerekedet ezen a nyáron triciklizni/biciklizni/rollerezni/vízisízni.

24.  Gyertyatartó házilag
>> Készítsetek teáscsészéből csodálatos gyertyatartót házilag. Mutatjuk, hogy hogyan kell »»

25.    Gyűjtsetek egy tanyán tyúk alól tojásokat, fejjetek tehenet, morzsoljatok kukoricát. Gyermeked életének egyik legnagyobb élménye lesz.

26.    Látogassatok el egy közeli falumúzeumba/faluházba, hogy a gyerek ne csak a meséből ismerje a kemencepadkát, a lócát vagy a fonószéket.

27.    Keressetek a gyereknek egy levelezőpartnert, akivel valódi leveleket/képeslapokat válthat a nyáron.

28.    Kiránduljatok el olyan helyre, ahol eddig még egyikőtök sem járt. >> Tippek kiránduláshoz itt vagy még több kirándulási tipp itt »»

29.    Gyűjtsetek szalvétát/képeslapot/bélyeget/autósmatricákat. Rendezzétek őket katalógusba számozzátok meg, írjatok hozzá címeket - ezzel órákig képes magát lekötni a gyerek akár egyedül is.

30. Foglalkoztató könyv a testvérkének
>>  Készítsetek a kistesónak foglalkoztató textilkönyvet közösen »»

31.    Mutasd meg a méhek szorgos munkáját üvegkaptáron keresztül.
>> Ebben a cikkünkben ajánlunk egy remek kirándulási helyszínt, ahol erre lehetőség nyílik »»

32.    Látogassatok el egy olyan kilátóba közösen »», ahol eddig még nem jártatok. Távcsövet feltétlenül vigyetek magatokkal, mert azzal lesz teljes az élmény.

33.    Kiránduljatok kisvasúttal »». Vigyetek magatokkal iránytűt!

34.    Menjetek el egy mesejátszótérre, több is van belőlük, és mindegyik jó móka »

35.    Látogassatok el egy olyan állatkertbe, ahol eddig még nem jártatok. A veszprémit, pécsit, nyíregyházit különösen ajánljuk, ebből a cikkünkből megtudod, hogy miért »»

36.    Vágjatok ki régi magazinokból képeket, és rendszerezzétek azokat füzetbe témák szerint, például: állatok, időjárás, lakberendezés.

37.   Gyönyörködjetek a szentjánosbogarak táncában, nézzétek meg a szentjánosbogár-rajzást! Ebben a cikkünkben 7 helyszínt is mutatunk, ahol ezt idén megtehetitek »

38.    Guruljatok le együtt egy meredek domboldal pázsitján. Te is!

39.    Játsszatok otthon "alliterációsat". Bonyolíthatjátok a feladatot például úgy, hogy az ismerősökre kitaláltok egy-egy jelzőt. Példa: Okos Olga, Kíváncsi Karcsi, Forrófejű Feri.

40.    Készítsetek pet-palackból bowling- vagy tekepályát a lakásban. Töltsétek meg a pet-palackokat vízzel vagy homokkal, hogy kellő súlyuk legyen. Már csak egy kisebb labdát kell hozzá keresni, ami minden kisgyerekes háztartásban van.

41.    Készítsetek házilag gyurmát. Mutatjuk a főzhető gyurma receptjét »»

+Ezeket is próbáljátok ki!42.    Keressétek elő a fiókok mélyéről a régi fotókat, és írjátok fel rá, hogy kik szerepelnek a képen. Ez egy nagyon kellemes alkalom arra, hogy régi családi történeteket átbeszéljetek, és hogy a gyerek megismerje a felmenőit. Erre a szép délutánra vagy estére majd sokáig emlékezni fog.

43.    Rendezzétek át a gyerekszobát a nyári szünetben vagy dobjátok fel egy új dizájnnal. Ehhez mutatunk is néhány példát »»

44.    Rakjatok tábortüzet a kertben vagy egy közeli tűzrakóhelyen, süssetek szalonnát, tanítsd meg a gyerekednek a Börtön ablakában című népszerű dalt.

45.    Olvassatok verset napfelkelténél / naplementénél. Vigyetek magatokkal fényképezőgépet.

46.    Süssetek és egyetek lángost otthon. Itt találsz egy megbízható és kipróbált lángosreceptet »»

47.    Törjetek diót esténként, és beszélgessetek nagyot mellette - különös hangulata van.

48.    Építsetek a szobában kártyavárat vagy alkossátok meg kártyalapokból a fürdőszobába is begyűrűző 'Kínai nagyfalat'.

49.    Elevenítsétek fel a régi gyerekjátékokat: makaó, malom, számháború, adj király katonát, erre csörög a dió, kő-papír-olló – tartsatok tablet- és laptopmentes napokat.

50.    Batikoljatok ruhát ruhafesték segítségével - ez a világ legegyszerűbb, egyben az egyik legkreatívabb elfoglaltsága, amit kislányok különösen élvezni fognak.

51.    Tegyetek időutazást a magyar történelembe, látogassatok el Magyarország egyetlen szabadtéri vármakett-múzeumába »».

52.    Állítsatok fel egymás tetejére gúla alakzatba üres fém italos dobozokat, és már kezdődhet is a célba dobás.

53.    Gyűjtsetek katicabogarakat.

54.    Lufira kössetek rá kézzel írt üzeneteket az emberiségnek/a jövőnek, majd engedjétek őket felszállni a levegőbe (természetesen lebomló lufiba, hogy kíméljük a környezetet)

55.    Csináljatok időkapszulát: írjatok bele üzenetet a jövőbéli önmagatoknak, zárjátok le és ássátok el a kertben vagy egy olyan helyen, amit jól ismertek. Jövő nyáron (vagy egy megbeszélt időpontban) nagy móka lesz megnézni, ki mit írt.

56.    Építsetek bunkert a kertben/szobában, ahova csak titkos jelszóval lehet belépni, és ahova túlélőfelszerelést készíthet be magának a gyerek, mint például iránytűt, elemlámpát, mágnest, a küldetéshez szükséges kincsesdobozt. A kincsesdobozt állítsa össze ő egymaga a lakásban/padláson talált „kincsekből”.

57.   >> Fedezzétek fel az erdőket egy lombkorona-ösvényen »»

58.    Hajókázzatok Budapesten a Dunán sétahajóval vagy a menetrend szerinti járattal, ami kiköt a Margit-szigeten vagy a Kopaszi-gáton is.

59.    Fedezzétek fel Magyarország csodálatos barlangjait »»

60.    Járjatok utána, hogy működik-e még a Tihanyi visszhang.

61.    Szervezzetek "csendes estéket" vagy "csendes órákat", amikor nem szólhat tévé, rádió, az internet sem, nem szabad felkapcsolni a villanyt, de a gyertyagyújtás megengedett, nem szabad zenét hallgatni, egymáshoz beszélni, amikor tilos még az olvasás is. Kiváló lehetőség meditálásra, a feladatok átgondolására, elmélyülésre, erőgyűjtésre.

Címkék: nyár, szünet, vakáció, gyerek, program, gyerekprogram, szórakozás, játék, ötlet

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hintázás, csúszdázás, mászókázás, libikókázás?
4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hintázás, csúszdázás, mászókázás, libikókázás?

Miért hasznos a mászókázás, függeszkedés? Mit fejleszt a hinta vagy a libikóka? Mire utal, ha egy kisgyerek fél a hintázástól? Melyik játékeszköz javítja a stratégiai gondolkodást és melyik alkalmas inkább a szétszórt, magatartászavaros gyerekeknek?

tovább a cikkre
Ezek a legnépszerűbb vizes játszóterek az országban - olvasóink szerint
Ezek a legnépszerűbb vizes játszóterek az országban - olvasóink szerint

Kihagyhatatlan budapesti és vidéki vizes játszótereket ajánlunk figyelmedbe! Cikkünkből megtudhatod, hogy hol található Magyarország egyik legszebb babakocsival is bejárható csodálatos tanösvénye, ahova mindenképpen érdemes kirándulást tenni, vagy megtudhatod, hogy melyik budapesti vizes játszótér az, amelyiknek kis túlzással saját BKV-hajókikötője van.

tovább a cikkre
10 szuper vizes játszótér, hogy átvészeljétek a hőséget - Budapesti és vidéki vizes játszóterek, leírással
10 szuper vizes játszótér, hogy átvészeljétek a hőséget - Budapesti és vidéki vizes játszóterek, leírással

Vizes-pancsolós, patakparti, vízágyús és más vízi játékos különleges játszótereket mutatunk be, ahova a nyári hőségben mindenképpen érdemes kilátogatni a gyerekekkel. Strandpapucsot, fürdőruhát és törölközőt ezekre a helyekre érdemes magatokkal vinni.

tovább a cikkre
5 különleges játszótér Budapesten, ahova feltétlenül menjetek el a gyerekekkel!

5 kiváló budapesti játszóteret ajánlunk - főképpen azoknak, akik még ezeket a játszótereket nem ismerik. Mindegyik „játszi” a maga módján különleges - közös bennük, hogy a gyerekek egytől-egyik mindegyiket imádni fogják.
5 különleges budapesti játszótér – fotókkal.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sütőtökfőzelék burgonyával

Sütőtökfőzelék burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg sütőtök 6,5 dkg burgonya

Recept:

A sütőtököt a krumplival enyhén sós vízben puhára főzzük, szitán attörjük, majd a főzőlével kikeverjük.

Nagy szénhidrát- és karotin-tartalmú étel!

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzh(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

"Csak kapd elő a telefonod, és lőj egy fotót, mielőtt túl késő" - Egy édesapa nyílt levele minden apukának

vissza vissza